5000-6000 лева
5000-6000 лева
http://mmc.bg/admin/pics/67_3_PL%20A...ATING_2012.pdf
Инверторно външно тяло ERLQ006BV3 с номинална отоплителна мощност 5,75kW - 3100 лева. Вътрешен хидробокс към него EKHBH008BB3V3 с помощен електрически нагревател 3kW - 5000 лева или в комплект общо 8100 лева. Максимална възможна температурна настройка от контролера на изходящата вода до 50°С.
http://www.dampier.sk/File/cennik_da...herma_2011.pdf
Високо температурен модел външно тяло ERRQ011AV1 с отоплителна мощност 11kW - 3000 EUR. Вътрешен хидробокс към него EKHBRD011ABV1 - 4800 EUR или в комплект общо 7800 EUR. Максимална възможна температурна настройка от контролера на изходящата вода до 75°С.
Valen1, извинявам се за глупавия въпрос, но... при поставянето на серпентина или топлообменник се оказва, че изпарителите са два последователно свързани, а кондензатора е един!!! Ако се включи и четвърти топлообменник в системата през зимата, последователно на външния топлообменник, какво ще се получи? по този начин ще има по-голяма площ външния; само че пък от друга страна ще има по-голямо съпротивление и компресора ще се товари...
В преходния период пък този топлообменник може да бъде последователен на топлообменника на бойлера, като по този начин ще се използва системата и без необходимост от климатизация на помещението.
При преминаването на горещите пари и течност фреон от един топлообменник в друг температура/налягането им постоянно се понижават и не би трябвало да е проблем за компресора, ако след единият топлообменник се включи друг със същият диаметър тръби.
Това което натоварва компресора е смукателното и нагнетателно налягане. Ако на входа му подаваш по-високо налягане го натоварваш повече, защото с едно завъртане искаш повече работа да бъде свършена. Същото е и на изхода му, колкото по-високо е налягането тоест съпротивлението което той среща толкова повече усилия трябва да приложи за да го преодолее.
Май започнах да се отказвам от тези комбинирани работи, много електроника, много тръби, фитинги, клапани... и дали целта ще оправдае средствата? Ето във "направи си сам" какво е направил човека: http://www.napravisam.bg/forum/viewt...=31947#p327814 лошото е, че няма много много информация за системата, как се държи при ниски температури, каква серпентина даже е сложена, какво е външното тяло и т.н. Мисля да продължа да разсъждавам за двете системи по отделно; климатика си е климатик, термопомпения бойлер си е бойлер.
P.S. 1.5.2012
Valen1 да разбирам ли, че по този начин компресора ще харчи по-малко ток, но в същото време на входа ще има по-ниско налягане(температура), респективно и на изхода? С други думи голяма площ на външния топлообменник ( два последователно свързани примерно) няма да ми дадат желания резултат през зимата?
Благодаря за отговора на този въпрос...нещо не мога да разбера в тази материя, за което се извинявам, не съм учил хладилна техника все пак.
Хм...от всичко което съм прочел, следва, че при преохладен фреон преди компресора имаме повече изпарение, от където следва по-голяма температура на изхода на компресора и естествено по-високо налягане. Не е ли това целта в крайна сметка? Въпроса сега е до колко е оправдано използването на по-голям топлообменник на външното тяло?
Колега tricki11, прочете ли темата от начало? Там съм описал моята самоделна система.Липсва и само малко по дълга серпентина /2м/, по голям климатик и евентуално за относително удобство допълнителен четирипътен вентил с байпас на серпентината на бойлера, за да го изключва от системата след като се е нагряла водата.Моята система се управлява до сега от едно просто термореле + един тример/потенциометър/.
Я да изтупам прахта от темата
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
След два изкарани сезона системата започва трети. Държи се прекрасно. Няма никакви проблеми с отоплението на бойлера и стаите.Всички опасения, че климатика няма да издържи това натоварване за продължително време, за моя радост не се оправдаха. И трите ми климатика си работят нормално, оказаха се добри машини, макар и не от високия клас.
колега лятото има ли някакви проблеми? в преходните сезони ползвал ли си го? искам да направя като теб, но ще взема 18ка или 24 конвенционална и с по голям бойлер 120 -150 л още не съм го купил и се чудя какъв. все още не съм сигурен дали да скоча направо на термопомпен на елдом, но никакви мнения няма за него още и не ми се рискува.
Термопомпения бойлер на елдом е най-обикновени външно тяло от китайската фабрика чиго, нито е много ефективно, нито струва 1000 лева
Абсолютно, но е против правилата на форума да си предлагам алтернативата в публичен пост. Господинът може да ме "сезира" чрез ЛС.
При елдома затваряш крановете на външното и сваляш бойлера. Самата смяна на бойлера мисля че единственият проблем е че трябва да преместиш управлението/панела на новият бойлер ако е възможно.
Ха той новия бойлер ако е като стария трябва да си има управление нали??/
защото не всеки бойлер на пазара е произведен със серпентина която да издържи налягането на кондензация....
При водосъдържателите на Елдом няма как лесно да се премине към произволен модел (става само същия), защото доколкото съм запознат при тях "кондензатора" е тръба, която е намотана по външния периметър на съда. Искат да се правят на производители на термопомпи, но си остават едни обикновени заварчици.