в крайна сметка може и така да стане.
в крайна сметка може и така да стане.
За да не си играят с правене на серпентина ето от къде взех моята с фланеца. Дължината на тръбата е 5м.
http://www.78bg.com/index.php?route=...&product_id=19
не е сложена тръба за датчик, но пък има пробит отвор и си запоих една тръба. Фланеца е неръждаем и не е от китайските.
Първоначално публикувано от piron45
този тип серпентина (вертикална) е правилната за термопомпи. Чувал съм за изгорели компресори от хоризонтални серпентини, заради задържане на маслото по тях в ниските точки
Какво бихте казали за ТП от топлообменник-9кв. и клима с 7.7 на номинал/на 22 е/ с коп-3.38. При 2* максимала пада на 8.8кв май. За каква квадратура може да се ползва? Идеята е работа под ном. и в екстренми над номинал. При наваксване на максимал. Максимала на климата се движи към 9кв.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1324314779[/time]_________________________________________________
Както каза Мега това е най-добрия вариант.Първоначално публикувано от estqwerty
с безкрайно добра изолация можеш да стоплиш доoста мястоПървоначално публикувано от vankoto
с бг изпълненията стрео-порче + пвц ~ 80-85m2 ако ще е само с помпата 55м2
piron45, Къде се изгуби, бе човек. Я сподели какво стана. Бойлера при минусови температури, може ли още, да топли климатика и стаите.
Здравейте, извинявам се че не е точно по темата но искам да попитам дали е възможно да се направи от стандартен климатик (не инверторен) ТП вода - вода , като се вкарат двата радиатора (на външното и на вътрешното тяло) в съдове с вода и вместо да се подава ток за фана на външното тяло се подаде към ел. винтил който да отваря водата от долната старана на топлообменника (с външното тяло) а отгоре да започва да влиза топлата. И вместо въртене на фана на вътрешното тяло тока който се подава да отива за помпа за парно която да завърта водата от топлообменника към изградена парна инсталация???
Знам че има доста подробности като темп. датчици и тн. но за тях си има решения интересува ме така грубо казано може ли да се направи?
Също така знам че има готови ТП вода-вода но цената им е около от 6000 - 10 000 лв. за около 13 - 15 kw отдадена ... а един климатик е около 2000лв.
благодаря за вниманието и sorry че не е по темата
Колега, тая вода от къде ще я точиш?Първоначално публикувано от ViktorPirov
Имам кладенец който е с голям дебит и постоянна темперетура от 13-15 гр.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1327956417[/time]_________________________________________________
Също така имам изграден хидрофор с 1 цол. изход и около 2куб. на час дебит...
Фреона не образува котлен камък, но водата...
Как ще решиш този проблем???
Мисля ,че може топлообменника на външното тяло да се направи да се отваря с цел почистване от горе.Също така филтрирането на водата преди да мине от там е задължително...
Не го слушай Джъститу. Това е минорен проблем с котления камък. Има много по-съществени дертове, като управлението на системата, примерно.
Този проблем не е решен и при оригиналните термопомпи според мен. А има и уреди за омекотяване на вода. За да охлади с около 7 градуса водата колко котлен камък ще се натрупа а и много време ще трябва според мен. Системата мисля да я ползвам само за отопление...
Като цяло се запознай с тези теми. Точно за теб са:
Термопомпи-консултации - http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=20729
Термопомпа "Дъжда никога не спира полета на птиците"! - http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=35582
Термопомпа въздух-вода - http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=28205
Темата не е лесна и трябва много да прочетеш. Като начало ще ти кажа, че имаш много добра основа ако имаш такъв кладенец. От там зависи от теб.
Защо да е сложно управлението? Корекцията с външното тяло ще се направи с дебита на водата която ще преминава през топлообменника (разбрахме се че няма да е инвертор ще рабори на он-оф)
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1327957892[/time]_________________________________________________
ОК ще ги прочета...