Страница 2 от 13 ПърваПърва 123412 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 184

Газ мания

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    3,124
    #16

    Газ мания

    Повод да пиша пак е поста на @FearMe

    Добре - предстои ми строителство (бях писал по темата - извинявайте ако се повтарям).

    Няма да разбивам нищо, а сега ще проектирам - как???

    Как да се отоплява кооперацията (50 апартамента)?

    С каки не става - над 50 годинки сме........[V]

    Парно има близо - 120 метра - от ТЕЦ.

    Ток - ясно, че има

    Газ -няма, но може да има след 2 години

    На какво да заложим - климатици, централно парно или газ?

    Това си е шекспировия въпрос.

    Страх имам от всяко от тях, паричките са важни - другото е спам!

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #17

    Газ мания

    @FearMe:



    Лично ти ходил ли си в някоя фирма за газификация, предлагали ли са ти варианти и оферти за изграждане на външна и вътрешна газопреносна мрежа и евентуално парно? От горния ти пост личи че не - 10К е сериозна цифра и ще стигне за 3 апартамента по 100 кв.м.



    А какво разбирате под "разкъртване на целия апартамент"? Къртенето не е повече, отколкото къртят инсталаторите на климатици. Във всяка стая по една дупка да минат 2 тръби - това е цялото къртене.



    @Wise

    по мое скромно мнение всеки съкооператор да се спасява самостоятелно - орташкото магаре и кучетата не го ядат. Направи си локално парно с електрически котел. Когато дойде газта ще смениш котела с газов и готово.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #18

    Газ мания

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Бях в New York и искам да ви кажа, че там всичко е на газ - отпление, печки, бойлери, парно. Знам, че е много икономично и всичко си е максимално обезопасено. Газта си е най-евтиното и най-природосъобразното средство за енергия. Обаче аз лично не бих си сложила, защото помня как като малка една моя съученичка щеше да умре от газов бойлер, а аз съм била на косъм от газова печка. Просто съм била болна, пуснала съм газта да си направя чай и съм заспала. Водата е извряла и е угасила огъня, но газта си е изтичала. И тъй като съм била хремава след събуждането не ми е миришело на нищо. Един съсед звънна и направо ме изкара навън. Добре, че все пак съм се събудила и че не съм решила да паля цигара.



    <div align="right">Originally posted by Sunny*-*02/06/2005*:* 12:08:00</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Aми защото е била техника за аборигени. Трябва да има датчици ако угасне пламъка да спр притока на газ автоматично.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #19

    Газ мания

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">тука се развихриха някои доста сериозни митове и легенди и направо не мога да се въздържа да не се включа.





    Ами помислете за автомобилите, които работят с газ (независимо, че е LPG).....Колко често се взривяват коли с газови уредби ей така?



    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Ей тука нямаш право да говориш. Първо известно ли ти е кога се взривява бутилката ?

    Ако се получи изтичане на газ и се запали гори само на мястото където е изтичането, т. е. не се разпространява .Ако се пробие резервоара с бензина гори пътеката където е капало докато стигне до колата/резервоара./

    Ако се запали кола с газово в повечето случаи е от спукан маркуч на бензина. Газрта гори на изхода /откъдето изтича/ В бутлката е с 15-18 атм. Ако има пожар и бутилката е нагреее и няма откъде да изтече / да спадне налягането/ естествено , че се взривява бутилката.Затова периодично със сапунка се проверяват съединенията / връзките от бутилката до изпарителя. След изпарителя налягането е около 0,4атм до атмосферното.Палил съм се 2 пъти и то заради спукан бенмзинов маркуч.

    Може би хилядократно съм преливал газ / ръцете ми бяха се удължили до под коленете от мъкнене на сини бутилки и "Пършинги" -50Л руски бутилки и преливане .Ходил съм на топлата вода ма плажа във Варна и за по -бързо преливане съм обливал "Пършинг" с гореща вода но САМО при отворен вентил за да се прелее в бутилката на колата.

    Че мирише мирише, но ако нма изтичане е беопастно.Зависи от културата на човека т. е. от познанията му.СДруг е въпроса, че качеството на пропан бутана е отвратително .

    Ако има въпроси -моля питайте.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #20

    Газ мания

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@Sunny:

    Това едно, второ - от газ тръбите не ръждясват, така че няма причина да се пробият след време. Така че, преди да подадат газ в тръбопровода, всички са сигурни и убедени, че газта ще си остане там и няма да излезе навън.

    <div align="right">Originally posted by TazmaniaK*-*02/06/2005*:* 14:02:33</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Taz 1 малко уточнение- тръбите по които върви гзта на улицата са пластмасови с дебелина на стената около 4мм , казаха ми, че налягането е около 2-3 атм. / не споря не съм проверявал това ми казаха хората които ги монтираха/ така, че няма да има ружда.

  7. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #21

    Газ мания

    Имам чувството, че не се намирам във форум с технически грамотни хора, а форум на блондинки.

    Това съвсем позитивно, никой да не се обижда.

    Става дума за ПРИРОДНА ГАЗ, а не за пропан бутан.

    Самите им технически характеристики се различават коренно.

    Природната газ [извънредно лек и летлив] на практика няма как да се задържи в помещенията за да гръмне, тя излита дори и да имате малки фуги в дограмата или покрай входната врата.

    Точно обратното е с Пропан Бутана, той е тежък и се задържа, наслоява се.



    А иначе е добра алтернатива на тока, но не е манна небесна.

    Ако нямаш друга алтернатива и имаш пари за даване [до 5 000 лв. за 60 кв.м] става. Чистичко, удобно и топличко навсякъде. Но в никакъв случай много евтино.



    Мнението ми е, че е хубаво използването на газ, но предвижданията ми са, че мине ли тоталното газифициране, цената ще нарасне веднага [акциз да кажем] и държавата ще използва факта, че вече си се нахайдакал с една дебела инвестиция и няма къде да мърдаш, ще плащаш. Аз лично [да сме живи и здрави] бих изкарал още 5 години да кажем на дърва. Другата седмица ще си купя една малка камина и с 300 лева за дърва мисля да изкарам другата зима. Дърва през лятото под път и над път. За без пари.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    26
    #22

    Газ мания

    СТРАХОТИЯ )))



    [8)][:P][][:O][][?]



    понеже съм светнат искам да ви кажа че :



    1. в разпределителната мрежа по улицата налягането на ПРИРОДНИЯ ГАЗ !!!!! отбележете в мъжки род ( както казва чичето ) е 4бара ( атмосфери. Тръбите са полиетиленови с висока плътност. с най различни диаметри.

    2. В "домашните" инсталации налягането е 20милибара 1/50 от атмосферата.



    по останалите въпроси .. предалагам първо да се консултирате с хора който знаят и могат а не да четете глупостите на някой си който бил в москва друг в ню йорк трети в каспичан . дето се вика кой за каквото е учил . Мога много да говоря но не си струва .

    относно цените.. е и аз не карам мерцедес .. ама защото имам пари само за голф ( май вече и за него нямам ) ..

    може и за 1000 може и за 50 000

    една абсорбционна машина за топло студ и БГВ ( битово горещо водоснабдяване ) за краен клиент е 15 000 лева без ДДс



    един конвектор за отопление на стая до 30кв.м. струва от 250 до **** тъй че не говорете глупости а пийте по една бира от мен




  10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    1,563
    #23

    Газ мания

    Аз си мисля, че целта на темата не е да си ги мерим, а да научим нещо. Явно знаеш. Би ли обяснил по-подробно?



    Например аз имам изградена инсталация за локално парно на дърва и по цени от оферти ще трябва да инвестирам около не повече от 2000 лв, за да я оборудвам с котле на газ и "газова горелка" /така съм чувал да ги наричат/ за топлата вода. Ето въпрос: ще ми намали ли това месечните разходи или не? Ако да - с колко % /приблизително/? Или - за колко време ще си избия инвестицията при положение, че сега разходите ми през зимния период са около 300-350 лв/мес?



    Колкото до конвекторите за 250 лв /аз такива трябва да си купя 5-6 и ще ми легнат на същите пари като инвестиция/ - дайте да видим какви мощности консумират - колко повече ток ще плащаме. И, както вече попитах, как да си отоплявам банята с конвектор?



    Ей такива неща...а не разяснения кой бил в Каспичан и какви неща има за 15000 (сигурен съм че има и за 50000). Предполагам и човекът, който пусна темата, го интересуват подобни въпроси.



    Като обобщение - мисля въпросът беше: Има ли сметка да се топлим на газ и, ако да, при какви обстоятелства?



    Колкото до безопасността...и аз знам, че налягането в тръбите с газ е по-ниско от атмосферното с цел, ако има малък пробив, да няма сериозно изтичане.

  11. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #24

    Газ мания

    Не е лошо наистина да понапишеш нещо, ако наистина твърдиш, че си "светнат". В противен случай оставаме с впечатлението, че си прочел две три сложни думички и дотам си приключил ...

    А квалификациите на постовете на участниците ги остави настрана, а и ако може малко по уважително ... поне докато научиш местата на препинателните знаци и главните букви.

  12. silverfox
    Guest
    #25

    Газ мания

    Искам само да ви напомня, че сме в България, а тук всяко нещо, което се разпространи заради качествата и цената си, след много кратко време се оскъпява неимоверно от спекулантите. За справки погледнете цената на пропан-бутана (автомобилната газ) за последните 4-5 години... В началото, когато не беше повсеместно разпространена беше на цени под 50ст. После като почти всички започнаха да слагат газови бутилки в колите си, цената и почна да се движи нагоре-надолу в зависимост от желанието на някои хора. Измислиха всякакви законни и незаконни приоми за да и вдигнат цената. Допреди няколко месеца беше минала 90ст. Имал съм случаи в рамките на един месец да зареждам газ с разлика в цената от 20ст. в двете посоки, т.е. вдигат цената - свалят цената или обратното. Така че няма да се учудя, ако с природната газ стане същото, даже съм почти сигурен...

  13. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #26

    Газ мания

    @Edin_lud:

    За съжаление, при сегашното съотношение на цените на горивата разликата между дърва и газ (природен) не е осезаема. Предимството на отопление на газ е липсата на хамалогия и чистотата. Добра идея е преминаване от дърва на природен газ, но има редица особености с които трябва да се съобразиш:



    1. Газовите котли се монтират на външни стени, тъй като продукта от горенето е водна пара и въглероден окис. При съприкосновение с вънпния въздух, парата кондензира и почва да теше вода. Монтажът на външна стена е необходим за да може да се отвежда конденза от комина. В противен случай се прави по-специален комин с кондензно гърне, изолации и т.н., което доста оскъпява.

    2. Използваш ли котела на дърва за да ти топли водата в бойлера със серпентина или не? От това ще зависи и какъв газов котел ще ти е необходим - обикновен или комби.

    3. Къде е мястото на котела и колко метра ще бъде трасето на вътрешната газова инсталация. Ако не се лъжа, средната цена е около 25 лв/ линеен метър. Смятам, че цифрата която цитираш че ти бъде напълно достатъчна и то за средно качество/цена изделие.





    @silverfox



    Напълно си прави. Живеем в страна със свободна пазарна икономика. Цените на стоките и услугите се определят от търсенето и предлагането. Всеки търговец може да калкулира каквито си иска цени, стига пазара да ги приеме. За съжаление, при газоразпределителните дружества (а и при всички утилити компании) няма конкуренция, което прави контролирането на цените по-сложно и трудно. Мен лично, обаче, не ме притеснява прекаленото поскъпване на природниа газ, защото винаги ще има алтернативи (конкуренция). Ако искат да оцелеят господата от Овергаз, ще трябва да са конкурентни на пазара и да са по-евини от тока.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    421
    #27

    Газ мания

    Естествено, всичко е въпрос на трактовка. Въпроса за сигурността при използване на газ за битови нужди е решен в достатъчна степен и тоеретично и практически, НО (винаги има "но") често сигурността опира до способностите (и желанието) на изпълнителите на газовите инсталации. Както беше казано има професионалисти и "професионалисти".

    Цената на природния газ (м.р. [:D]) доскоро беше различна, за различни населени места (от няколко месеца мисля, че вече не е така) и е възможно да се получат различия в оценките за финансовата изгода. В Ботевград, където живея, все още е по-изгодно финансово да се използват дърва за отопление, след това газ, е на последно място ток в приблизително съотношение на цената 1:2:2.5 (осреднено разбира се). В интерес на истината и аз съм чул за отопление на апартамент 100 м2 за 130лв/м на газ, но тук не се уточнява, че става въпрос за добрата външна изолация, качествена дограма, по-висок от 1 етаж, и при това вътрешен. Реално цените варират 150-300 лв. (за 100 м2) в зависимост ог горните условия и какво допълнително освен отоплението ползваш.

    При положение, че имате изградено локално парно е възможно само добавяне на газова горелка (ако котела фабрично е предвиден за това) или смяна на котела (800-2000 лв в зависимост от мощността и изпълнението). Отоплението ясно, че става както преди[:D]. Газ влиза само до котела, няма проблеми с нея. Ако искаш допълнително (за готварска печка) - дупчиш. Монтираш газсигнализатор (газоанализаторите са доста по скъпи) с проста схема включваща аспиратора при наличие на газ. Спиш спокойно[8D]. В скоба казано и при природния газ можеш да си гръмнеш като едното нищо при определено стечение на обстоятелствата (например подходяща конструкция на помещението, пробив на "удачно" място, без газ сигнализация и "пропуск" в омирисяването на природния газ (прави се от доставчика, не съм бил в Сибир, но се твърди, че природния газ е без цвят и мирис))

    Хайде да не се увличам, че дълго може да се говори по темата [:D]

  16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #28

    Газ мания

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Става дума за ПРИРОДНА ГАЗ, а не за пропан бутан.

    Самите им технически характеристики се различават коренно.

    Природната газ [извънредно лек и летлив] на практика няма как да се задържи в помещенията за да гръмне, тя излита дори и да имате малки фуги в дограмата или покрай входната врата.

    Точно обратното е с Пропан Бутана, той е тежък и се задържа, наслоява се.

    Мнението ми е, че е хубаво използването на газ, но предвижданията ми са, че мине ли тоталното газифициране, цената ще нарасне веднага [акциз да кажем] и държавата ще използва факта, че вече си се нахайдакал с една дебела инвестиция и няма къде да мърдаш, ще плащаш.



    <div align="right">Originally posted by Malone*-*02/06/2005*:* 21:33:39</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    @ Malone без да се обиждаш в моята реплика исках да кажа, че при технически грамотно използване на пропан бутан или природен газ не съществува никаква опастност.Много добре знам параметрите на пропан бутана, а за природният газ в общи линии налягане и тегло.

    Напълно споделям твоето мнение за предстояща корекция в цената на природният газ след като се набутаме с инвестиции по газификация на жилищата си, няма накъде да ходим после освен да плащаме увеличението му.

  17. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #29

    Газ мания

    логиката ви е железнъ:



    "Я да си карам каручката с магарето, щото ако си купя кола ще се повиши потреблението на бензин и ще му вдигнат веднага цената."



    Според мен причината е доста по-проста: "Лисицата отишла на лозе и искала да яде грозде. Да ама то било високо и тя не могла да го стигне и да си откъсне. Повъртяла, повъртяла се и си рекла: То гроздето е кисело. "



    Не искам да бъда разбран погрешно. Знам, че има хора с различни доходи и с различни финансови възможности. Просто нека да не оплюваме нещо, само защото не можем да си го позволим, независимо че после ще се изплати.

  18. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #30

    Газ мания

    taz, мога да си го позволя, но ще е само заради едната идея.



    през зимата, от 100 м2 апартамент, отоплявам половината на ток (акумулаторна печка), топлата ми вода идва от бойлер (пак на ток), хладилник, фризер, готв. печка и т.н. дреболии не ги слагам в сметката. поддържам 21-22 градуса и сметката през зимата не е надскочила 70лв. умножавам по 2 и получавам точно толкова, колкото би ми струвало на газ. без инсталации за по 7-10к, без разбиване, без "опасности", без нищо



    е, аз съм икономист и смятам, че подобна инвестиция е меко казано "неоправдана". не знам как точно са изчислили, че се спестяват 30% ( при неизвестно начално потребление), но за да бъдат 130лв с 30% по-ниски, това прави 190 лв първоначални. 190 лв не е нещо фрапиращо за хора с климатици, но пък на газ не се охлаждаш през лятото, така че ДОРИ климатиците са по-изгодни.



    и понеже съм икономист нахвърлях едни груби сметки:



    спестявам 12*60 = 720 лв

    пропускам полза 7 000 * 5% (лихва) = 350 лв

    ------------------------------------------------------------

    реално спестени 350 - 720 = 370 лв



    без капитализация на лихвата, срокът на изплащане на инвестицията е <s>10 000</s> 7 000 / 370 = 27 години. "далаверата" започва оттам нататък. нека бъркам, или съм "селянина с каручката", но не виждам защо да дам 7 000 лв за нещо, което реално сигурно надали струва 3 000, и от което няма да получа повече продукт от този, който потребявам в момента.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 13 ПърваПърва 123412 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Списание "DVD Мания" - Впечатления?
    От IvO™ във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 5
    Последно: 13-02-05, 21:56
  2. Метал мания
    От BlackBLOOD във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 109
    Последно: 06-11-03, 14:29

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе