Страница 7 от 13 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследноПоследно
Резултати от 91 до 105 от общо 184

Газ мания

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Re: Газ мания

Цитат Първоначално публикувано от hihimor
    офтопик
    зачетох се тук случайно, и се изненадах от сметките на някои - значи при мен за малко над 90 кв апартамент - фризер, хладилник, 2 тв работещи почти непрекъснато, ПС, работещо почти непрекъснато, неикономична ел. печка, е, лампите са енергоспестяващи, плащам не повече от 35 лв месечно за ток
    Бойлер имаш ли? И какъв ти е електромера - от старите или нов, електронен?

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от TazmaniaK
    Бойлер имаш ли?* И какъв ти е електромера - от старите или нов, електронен?
    И аз съм горе долу като Хихимор/ + бойлер и сега лятото сметките ми се движат от 37 до 44-45 лв различните летни месеци. Ама с бойлера въпроса е в процес на решаване :knuppel2: водата от бойлера трябва да стигне за поне 2 човека. Електромера е от новите -електронен.

4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

с нов електромер съм

не знам какъв факир съм, но заставам зад каквото съм написал. ще видим тази зима...

5. Member
    Тук е от
    Feb 2004

аз пък плащам на ТЕЦ 30 лв/м средно и имам топла вода безкарай (без 1 седм, имам малък бойлер по наследство 50 л) цял ден на работа , пускам вентила вечер* съб неделя в една стая другите две (запад вътрешни топли) и банята (вътрешна) не пускам, нова тухла без изолация (преди 2001 г.)* център на София, къв газ кво чудо, по натам може водородна термоядрена енергия, че то ние нямаме газ ама и той и без това може да свърши
    ПС ток около 8-12 лв/м - 2 тв, 1 пс, керам котлон фурна мноо рядко хладилник А, разни миксери

6. Member
    Тук е от
    Apr 2005

@rudy
    При мен сметките са от същия порядък, макар че все още съм в панелка /ти хубаво си в тухла, макар че къде ли в центъра но София има нови тухли /
    Обаче като се вземе впредвид, че ТЕЦ все още е субсидиран, а и в апартаменти живеем основно по-бедните, не мисля че къща от 200кв може да се отопли по-ефективно отколкото с газ!
    А аз апартаментите - много по-важно е, както пише в една съседна тема - "да не позволиш на топлината да излезе", отколкото инвестицията в алтернативни източници на отопление

7. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от rudy
    аз пък плащам на ТЕЦ 30 лв/м средно и имам топла вода безкарай (без 1 седм, имам малък бойлер по наследство 50 л) цял ден на работа , пускам вентила вечер съб неделя в една стая другите две (запад вътрешни топли) и банята (вътрешна) не пускам, нова тухла без изолация (преди 2001 г.)* център на София, къв газ кво чудо, по натам може водородна термоядрена енергия, че то ние нямаме газ ама и той и без това може да свърши
    ПС ток около 8-12 лв/м - 2 тв, 1 пс, керам котлон фурна мноо рядко хладилник А, разни миксери
    Тук на няколко пъти стана въпрос, че основното предимсто на газта е комфорта и че икономиите са на второ място. Човек винаги може да икономиса още повече като ходи облечен с кожух в къщи, а вечер спи с електрическо одеало - не е там въпроса.

Говорим за постигане на максимален комфорт, граничещ с разточителство - с хубавото лесно се свиква. Ето при такъв слушай говорим вече за икономическите изгоди

8.  

9. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Таз, моите сметки са по-високи от тези на rudy, но са от същия порядък. Поддържам температура 19-21 на 40 см от пода - вярвай, топло е и е съвсем малко по-скъпо от спиране/пускане. ...но аз съм в апартамент...
    Вярвам, че газта е ефективна за индивидуални домове-къщи - и не е разточителство, а покриване на основните нужди /не ползване на 1 стая/! Не вярвам в ефективността на инвестицията, ако се прави за сгради-кооперации и всеки плати по 5к, за 80 кв.м /толкова е средно излиза 3-стаен/ - вероятно би имала смисъл при инвестиция от страна на строителя и в пряк договор с Овергаз или клонингите му - просто разходите за 20 къщи и тези за кооперация с 20 апартамента не са еднакви, колкото и да им се иска на продавачите да ни убедят :knuppel2:

И пак да посоча - ако вземем впредвид построеното в `ония` времена - все още най-евтино е да се отопляваш с ТЕЦ, макар че и там субсидиите ще намаляват по план /засега 18% увеличение/ - и точно затова, пак ще посоча твоя реплика - инвестицията трябва първо да бъде в мерки топлото да не излезе навън! ...а газта - не е за всеки

10. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от echo
    Таз, моите сметки са по-високи от тези на rudy, но са от същия порядък. Поддържам температура 19-21 на 40 см от пода - вярвай, топло е и е съвсем малко по-скъпо от спиране/пускане. ...но аз съм в апартамент...
    Вярвам, че газта е ефективна за индивидуални домове-къщи - и не е разточителство, а покриване на основните нужди /не ползване на 1 стая/! Не вярвам в ефективността на инвестицията, ако се прави за сгради-кооперации и всеки плати по 5к, за 80 кв.м /толкова е средно излиза 3-стаен/ - вероятно би имала смисъл при инвестиция от страна на строителя и в пряк договор с Овергаз или клонингите му - просто разходите за 20 къщи и тези за кооперация с 20 апартамента не са еднакви, колкото и да им се иска на продавачите да ни убедят :knuppel2:

И пак да посоча - ако вземем впредвид построеното в `ония` времена - все още най-евтино е да се отопляваш с ТЕЦ, макар че и там субсидиите ще намаляват по план /засега 18% увеличение/ - и точно затова, пак ще посоча твоя реплика - инвестицията трябва първо да бъде в мерки топлото да не излезе навън! ...а газта - не е за всеки
    Не знам какви са точно цените на имотите в София, но тук във Варна в центъра цената е 1000 EUR/м2, което ще рече, че 80 м2 жилище струва 80 000 EUR.* Е,* дали са 80 000 или 82 000 EUR - мисля, че не си струва коментара.

Друг е въпроса за пенсионерите, които живеят в апартаменти за по 80-100 000 EUR и се оплакват, че не им стигат пенсиите..* На тях и без пари да им предлагаш газификация, пак няма да се включат.

Колкото до изолацията - с 2 ръце те подкрепям!!!! Първо да задържим колкото се може повече енергия, пък после да мислим как да компенсираме недостига!

11. Member
    Тук е от
    Apr 2005

Не виждам връзката...
    Това, че някой може да си позволи жилище за 60-80к не означава, че газта за него е по-ефективна от ТЕЦ-а
    Ако можеш обори ме, но в София все още се строят доста нови сгради и ги свързват към ТЕЦ...
    Ако за Център-а няма друга алтернатива, то в кварталите вече се появява... Но сравнението, което дадох, беше за цената, която Овергаз искат за апартамент и тази за къща...
    Все пак смятам, че е по-ефективно ТЕЦ, отколкото газ - може би времето ще ме опровергае с новото строителство...

//edit
    и въобще не говоря за пенсионерите - егати държавата, дето ги изцоца и заряза...
    имах впредвид нови сгради, със средно заможни обитатели на близка до средната възраст
    може и да е манталитет това с ТЕЦ-а, но парите са други, а и ще е трудно да прокараш нова инсталация във вече посторена сграда - да видим какво ще свършат стрителите оттук нататък!
    докато съм в апартамент - съм за ТЕЦ-а - ако забогатея - отивам в къща, ама това си е разхоооод

12. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от echo
    Не виждам връзката...
    Това, че някой може да си позволи жилище за 60-80к не означава, че газта за него е по-ефективна от ТЕЦ-а
    Ако можеш обори ме, но в София все още се строят доста нови сгради и ги свързват към ТЕЦ...
    Ако за Център-а няма друга алтернатива, то в кварталите вече се появява... Но сравнението, което дадох, беше за цената, която Овергаз искат за апартамент и тази за къща...
    Все пак смятам, че е по-ефективно ТЕЦ, отколкото газ - може би времето ще ме опровергае с новото строителство...

//edit
    и въобще не говоря за пенсионерите - егати държавата, дето ги изцоца и заряза...
    имах впредвид нови сгради, със средно заможни обитатели на близка до средната възраст
    може и да е манталитет това с ТЕЦ-а, но парите са други, а и ще е трудно да прокараш нова инсталация във вече посторена сграда - да видим какво ще свършат стрителите оттук нататък!
    докато съм* в апартамент - съм за ТЕЦ-а - ако забогатея - отивам в къща, ама това си е разхоооод
    :coolsmiley:

както и сам каза, докато ТЕЦ-а се дотира ще бъде по-иззгодно. Нали това е идята на дотациите Но за мен ТЕЦ-а има няколко основни недостатъка: 1. 1. Няма отказване - дори да не го ползваш - пак си плащаш, докато с газта плащаш само това, което изхарчиш;
    2. Плащаш загуби, за които не си причина;
    3. Не можеш да готвиш на ТЕЦ

п.п. При нас във Варна вече се появяват нови кооперации с включена вътрешна газопреносна мрежа още в процеса на строителството И всеки си прави после сам локално парно.

13. Member
    Тук е от
    Apr 2005

По т.1 - Така е, но ако нещата вървят в същата посока - и Енергото, и ВиК, а вероятно и Овергаз ще започнат да събират такса мощност след като веднъж са те свързали /щото поддържат възможност, нали така?/ - това е до държавата...
    по т.2 - Загубите са при преноса навън, и тези в самата сграда - 2-те ги плащаш директно и могат да се минимизират от събранието на входа, 1-те косвено - заедно с издръжката на персонала - там не вярвам Овергаз да харчат по-малко
    Възможно е печалбата от произоводството `на едро`-мащабите, да компенсира загубите на енергия, въпреки че `котела` не е вкъщи, а навън /мащабите, именно защото ТЕЦ-а използва също газ/
    по т.3 - Тук печелиш!
    Все пак не знам у вас, но у нас сме на работа през по-голямата част от времето и макар, че жена ми готви /в сравнение с приятелките й/ - сметката ми за ток гравитира около 10лв /е - малко над/, когато не е включен климатика - колко от тях мога да спестя?

И пак май опирам
    1. До дотациите - да видим докога
    2. До удобството, което обаче струва немалко
    Затова и мисля, че за апартамент /с нормални размери и население/ - не си струва ИНВЕСТИЦИЯТА

P.S.
    Тук, `у шоплука` - не съм виждал жилищни кооперации с газ-инсталация - то и скоро стигнаха до тези райони, но инвестицията при строеж може и да си заслужава, а и тогава човек обикновено я отнася към общата цена на жилището - разликата в купуването на уреди гледам не е много голяма... Чувам, че в Бояна ще опитват с някои блокчета, ама в бъдеще време...то ако пък тия квартали, дето имат газ си мислят че са в София... :coolsmiley:
    Иначе за къща - пак да посоча - не виждам алтернатива, ама за мен къщите са за заможни хора - не да се свиваш в 1-2 стаи!

Поздрави

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Да, за къща наистина газта е без алтернатива. Къщи имат и някои не богаташи като мен, по наследство. Отдолу идва студ. Отгоре идва студ. Няма стая без външни стени. Прозорци много. Изолацията е много по обемиста. Но пък удоволствието да си спокоен, да не ти надуват главата, особено пък да си имаш двор е безценно. Иначе един чичка комшия в една кооперация, като ни гледаше как мъкнем твърдото гориво с един приятел ми се хвали, че отгоре и отдолу го топлели и под 13градуса не падал, а в Плевен това е огромно постижение зимата. И тъпия ток ме мъчи с тия шибани сметки. То какви ли не икономии не правих. Ще ходя да пиша и аз молба да ми връщат пари от Енергото... :knuppel2:

16. Тук е от
    Jun 2005

Цитат Първоначално публикувано от TazmaniaK
    Проблемът може да бъде решен наистина с хидрофорна уредба. За съжаление, ттова не включва само помпа ами още мембранен разширителен съд и пресостатен вентил. Трябва да видиш какво е защитното минимално налягане на газовия бойлер и да настроиш пресостата да включва помпата малко над него.
    ok но каква е тази ходрофорна уредба? аз имам в предвид едни хидрофорни помпи, които ги продават по хипермаркетите. за съжаление към момента не съм се запознал с техните параметри и затова не знам дали ще ми свършат работа или не. тази ходрофорна уредба за която говориш същото ли е или е нещо по сложно.

17. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

За същата хидрофорна уредба става въпрос.
    Само внимавай ако купуваш.В метро например пише че тия уреди били хоби и не били за професионална употреба.
    На въпроса хоби ли е да имаш вода? Ми отговориха че това било информацията с която разполагат.Иначе им дават гаранция ама да не ти се налага да я ползваш.
    Потърси нещо по-качествено и с добър сервиз

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

То какви ли не икономии не правих. Ще ходя да пиша и аз молба да ми връщат пари от Енергото...* :knuppel2:
    [/quote]
    Приятел казвам ти проверена работа:
    за да ти се заведе в ЕРП то молбата и да ти направят разпечатка на сметките - такса 5 лв.
    Дотук добре - ама нататък си наемаш собствен адвокат и завеждаш дело с/у ЕРП и почват 1,2 и т.н инстанции и за всяка се снася на адвоката.. Ако си на 40 може да се пенсионираш докато има резултата
    Във Врна бяха поставили срока за молбите до 31.08 . Мама им им тъпа на ЕРП тата / извинявам се / , но само човек да мине покрай ЕРП то на ул.Девня у нас и да погледне опашката от стари хора -пенсионери жална картина Направо за за стената и АК то докато не остане прав ЕРП еец.
    Говорих с подводници в ЕРП -срок НЯМА ,а и осъдено ЕРП НЯМА. Изводите си правете сами.
    Знам обаче ,че има заведено дело в София от човек /фирма/ за много пари.Засега няма никакъв резултат , но , ако човека -а дай боже ще се нароят много дела икато има вече прецедент ще минават много лесно.
    Но да препънеш монополист е невъзможно.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 7 от 13 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Списание "DVD Мания" - Впечатления?
    От IvO™ във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 5
    Последно: 13-02-05, 22:56
  2. Метал мания
    От BlackBLOOD във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 109
    Последно: 06-11-03, 15:29

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе