Бойлер имаш ли? И какъв ти е електромера - от старите или нов, електронен?Първоначално публикувано от hihimor
Бойлер имаш ли? И какъв ти е електромера - от старите или нов, електронен?Първоначално публикувано от hihimor
И аз съм горе долу като Хихимор/ + бойлер и сега лятото сметките ми се движат от 37 до 44-45 лв различните летни месеци. Ама с бойлера въпроса е в процес на решаване :knuppel2: водата от бойлера трябва да стигне за поне 2 човека. Електромера е от новите -електронен.Първоначално публикувано от TazmaniaK
с нов електромер съм
не знам какъв факир съм, но заставам зад каквото съм написал. ще видим тази зима...
аз пък плащам на ТЕЦ 30 лв/м средно и имам топла вода безкарай (без 1 седм, имам малък бойлер по наследство 50 л) цял ден на работа , пускам вентила вечер* съб неделя в една стая другите две (запад вътрешни топли) и банята (вътрешна) не пускам, нова тухла без изолация (преди 2001 г.)* център на София, къв газ кво чудо, по натам може водородна термоядрена енергия, че то ние нямаме газ ама и той и без това може да свърши
ПС ток около 8-12 лв/м - 2 тв, 1 пс, керам котлон фурна мноо рядко хладилник А, разни миксери
@rudy
При мен сметките са от същия порядък, макар че все още съм в панелка /ти хубаво си в тухла, макар че къде ли в центъра но София има нови тухли /
Обаче като се вземе впредвид, че ТЕЦ все още е субсидиран, а и в апартаменти живеем основно по-бедните, не мисля че къща от 200кв може да се отопли по-ефективно отколкото с газ!
А аз апартаментите - много по-важно е, както пише в една съседна тема - "да не позволиш на топлината да излезе", отколкото инвестицията в алтернативни източници на отопление
Тук на няколко пъти стана въпрос, че основното предимсто на газта е комфорта и че икономиите са на второ място. Човек винаги може да икономиса още повече като ходи облечен с кожух в къщи, а вечер спи с електрическо одеало - не е там въпроса.Първоначално публикувано от rudy
Говорим за постигане на максимален комфорт, граничещ с разточителство - с хубавото лесно се свиква. Ето при такъв слушай говорим вече за икономическите изгоди
Таз, моите сметки са по-високи от тези на rudy, но са от същия порядък. Поддържам температура 19-21 на 40 см от пода - вярвай, топло е и е съвсем малко по-скъпо от спиране/пускане. ...но аз съм в апартамент...
Вярвам, че газта е ефективна за индивидуални домове-къщи - и не е разточителство, а покриване на основните нужди /не ползване на 1 стая/! Не вярвам в ефективността на инвестицията, ако се прави за сгради-кооперации и всеки плати по 5к, за 80 кв.м /толкова е средно излиза 3-стаен/ - вероятно би имала смисъл при инвестиция от страна на строителя и в пряк договор с Овергаз или клонингите му - просто разходите за 20 къщи и тези за кооперация с 20 апартамента не са еднакви, колкото и да им се иска на продавачите да ни убедят :knuppel2:
И пак да посоча - ако вземем впредвид построеното в `ония` времена - все още най-евтино е да се отопляваш с ТЕЦ, макар че и там субсидиите ще намаляват по план /засега 18% увеличение/ - и точно затова, пак ще посоча твоя реплика - инвестицията трябва първо да бъде в мерки топлото да не излезе навън! ...а газта - не е за всеки
Не знам какви са точно цените на имотите в София, но тук във Варна в центъра цената е 1000 EUR/м2, което ще рече, че 80 м2 жилище струва 80 000 EUR.* Е,* дали са 80 000 или 82 000 EUR - мисля, че не си струва коментара.Първоначално публикувано от echo
Друг е въпроса за пенсионерите, които живеят в апартаменти за по 80-100 000 EUR и се оплакват, че не им стигат пенсиите..* На тях и без пари да им предлагаш газификация, пак няма да се включат.
Колкото до изолацията - с 2 ръце те подкрепям!!!! Първо да задържим колкото се може повече енергия, пък после да мислим как да компенсираме недостига!
Не виждам връзката...
Това, че някой може да си позволи жилище за 60-80к не означава, че газта за него е по-ефективна от ТЕЦ-а
Ако можеш обори ме, но в София все още се строят доста нови сгради и ги свързват към ТЕЦ...
Ако за Център-а няма друга алтернатива, то в кварталите вече се появява... Но сравнението, което дадох, беше за цената, която Овергаз искат за апартамент и тази за къща...
Все пак смятам, че е по-ефективно ТЕЦ, отколкото газ - може би времето ще ме опровергае с новото строителство...
//edit
и въобще не говоря за пенсионерите - егати държавата, дето ги изцоца и заряза...
имах впредвид нови сгради, със средно заможни обитатели на близка до средната възраст
може и да е манталитет това с ТЕЦ-а, но парите са други, а и ще е трудно да прокараш нова инсталация във вече посторена сграда - да видим какво ще свършат стрителите оттук нататък!
докато съм в апартамент - съм за ТЕЦ-а - ако забогатея - отивам в къща, ама това си е разхоооод
:coolsmiley:Първоначално публикувано от echo
както и сам каза, докато ТЕЦ-а се дотира ще бъде по-иззгодно. Нали това е идята на дотациите Но за мен ТЕЦ-а има няколко основни недостатъка: 1. 1. Няма отказване - дори да не го ползваш - пак си плащаш, докато с газта плащаш само това, което изхарчиш;
2. Плащаш загуби, за които не си причина;
3. Не можеш да готвиш на ТЕЦ
п.п. При нас във Варна вече се появяват нови кооперации с включена вътрешна газопреносна мрежа още в процеса на строителството И всеки си прави после сам локално парно.
По т.1 - Така е, но ако нещата вървят в същата посока - и Енергото, и ВиК, а вероятно и Овергаз ще започнат да събират такса мощност след като веднъж са те свързали /щото поддържат възможност, нали така?/ - това е до държавата...
по т.2 - Загубите са при преноса навън, и тези в самата сграда - 2-те ги плащаш директно и могат да се минимизират от събранието на входа, 1-те косвено - заедно с издръжката на персонала - там не вярвам Овергаз да харчат по-малко
Възможно е печалбата от произоводството `на едро`-мащабите, да компенсира загубите на енергия, въпреки че `котела` не е вкъщи, а навън /мащабите, именно защото ТЕЦ-а използва също газ/
по т.3 - Тук печелиш!
Все пак не знам у вас, но у нас сме на работа през по-голямата част от времето и макар, че жена ми готви /в сравнение с приятелките й/ - сметката ми за ток гравитира около 10лв /е - малко над/, когато не е включен климатика - колко от тях мога да спестя?
И пак май опирам
1. До дотациите - да видим докога
2. До удобството, което обаче струва немалко
Затова и мисля, че за апартамент /с нормални размери и население/ - не си струва ИНВЕСТИЦИЯТА
P.S.
Тук, `у шоплука` - не съм виждал жилищни кооперации с газ-инсталация - то и скоро стигнаха до тези райони, но инвестицията при строеж може и да си заслужава, а и тогава човек обикновено я отнася към общата цена на жилището - разликата в купуването на уреди гледам не е много голяма... Чувам, че в Бояна ще опитват с някои блокчета, ама в бъдеще време...то ако пък тия квартали, дето имат газ си мислят че са в София... :coolsmiley:
Иначе за къща - пак да посоча - не виждам алтернатива, ама за мен къщите са за заможни хора - не да се свиваш в 1-2 стаи!
Поздрави
Да, за къща наистина газта е без алтернатива. Къщи имат и някои не богаташи като мен, по наследство. Отдолу идва студ. Отгоре идва студ. Няма стая без външни стени. Прозорци много. Изолацията е много по обемиста. Но пък удоволствието да си спокоен, да не ти надуват главата, особено пък да си имаш двор е безценно. Иначе един чичка комшия в една кооперация, като ни гледаше как мъкнем твърдото гориво с един приятел ми се хвали, че отгоре и отдолу го топлели и под 13градуса не падал, а в Плевен това е огромно постижение зимата. И тъпия ток ме мъчи с тия шибани сметки. То какви ли не икономии не правих. Ще ходя да пиша и аз молба да ми връщат пари от Енергото... :knuppel2:
ok но каква е тази ходрофорна уредба? аз имам в предвид едни хидрофорни помпи, които ги продават по хипермаркетите. за съжаление към момента не съм се запознал с техните параметри и затова не знам дали ще ми свършат работа или не. тази ходрофорна уредба за която говориш същото ли е или е нещо по сложно.Първоначално публикувано от TazmaniaK
За същата хидрофорна уредба става въпрос.
Само внимавай ако купуваш.В метро например пише че тия уреди били хоби и не били за професионална употреба.
На въпроса хоби ли е да имаш вода? Ми отговориха че това било информацията с която разполагат.Иначе им дават гаранция ама да не ти се налага да я ползваш.
Потърси нещо по-качествено и с добър сервиз
То какви ли не икономии не правих. Ще ходя да пиша и аз молба да ми връщат пари от Енергото...* :knuppel2:
[/quote]
Приятел казвам ти проверена работа:
за да ти се заведе в ЕРП то молбата и да ти направят разпечатка на сметките - такса 5 лв.
Дотук добре - ама нататък си наемаш собствен адвокат и завеждаш дело с/у ЕРП и почват 1,2 и т.н инстанции и за всяка се снася на адвоката.. Ако си на 40 може да се пенсионираш докато има резултата
Във Врна бяха поставили срока за молбите до 31.08 . Мама им им тъпа на ЕРП тата / извинявам се / , но само човек да мине покрай ЕРП то на ул.Девня у нас и да погледне опашката от стари хора -пенсионери жална картина Направо за за стената и АК то докато не остане прав ЕРП еец.
Говорих с подводници в ЕРП -срок НЯМА ,а и осъдено ЕРП НЯМА. Изводите си правете сами.
Знам обаче ,че има заведено дело в София от човек /фирма/ за много пари.Засега няма никакъв резултат , но , ако човека -а дай боже ще се нароят много дела икато има вече прецедент ще минават много лесно.
Но да препънеш монополист е невъзможно.