Надявам се да е така - газта е бъдещето. Цяла Европа и САЩ са го осъзнали, но ние нали сме по-умни и вървим няколко десетки по-назад, но е неизбежно - ще ни уврат дебелите тикви.
Надявам се да е така - газта е бъдещето. Цяла Европа и САЩ са го осъзнали, но ние нали сме по-умни и вървим няколко десетки по-назад, но е неизбежно - ще ни уврат дебелите тикви.
Здравейте,
Някой обръщал ли е внимание на КПД-то на котлите - виждам има едни малки евтини 10-15кW - ами то изходящите газове са много горещи сякаш.
Поздрави
Алекси
За математиката и нейното значение
Привеждат се тука цифри разни за това как инвестиция от 5000лв(минимум) за газоснабдяване щяла да се изплати за 5г. и прочее о тоя сорт идеи.
По прост вариант взимат се лихвите на тия 5000 за 5г и освен че с тях коменсират разликите в цената( на ток готвенето и топлата вода) остава някой лев.
За отолението климатик с СОР-3.5 и цената на 1кw топлинна мощност става по-малка от 6ст. така че тук става дума за набутване а не икономия.
В резултат даваш пари плащаш повече и чакаш да си върнеш парите
Пропуснах да отбележа петте хиляди лева си остават в същия джоб а не при овърлгаз
... пак за КПД-то на котлите :
Tоку що гледах един 30кW котел комбиниран с топла вода - че то няма утилизатор - направо си топлим атмосферата. А после да се чудим защо теоретично на газ трябва да е по-евтино.
@Алекси
По никакви теории отоплението с газ няма да бъде по евтино.
Пишат хората как било в Америка.Че газта била бъдещето.За гумените глави и т.н
Забравя се обаче че именно в Америка се харчат милярди долари за иследвания за добив на енергия от възобновями източници.
Е това е бъдещето.Газта е минало тя рано или късно ще свърши и цената и задължително ще се вдига
@Alexi
на обикновените котли (комбинирани или не) КПД-то е в рамките 88-94%.* Съществуват и т.нар. кондензни котли с КПД до 98,5% но те сеъ с пъти по-скъпи от другите.
При нормалните котли димните газове умишлено се държат с температура 120-140 градуса, тъй като при горенето на метана се получават водни пари.* При изстудяване на парите под 100 градуса те кондензират, а това е нежелателен ефект.* При кондензните котли е точно обратното - там стремежът е димните газове да са охладени до около 40-60 градуса и умишлено да се предизвиква кондензация, при която се извлича и латентната енергия от водата - от там идва и по-високото КПД.
@badr
Абсолютно си прав, че само отопление на газ не си струва.* Икономиите започват да идват когато:
1.* Отопление на газ;
2. Безкрайно количество гореща вода за къпане, миене, пране и т.н. (питай хората с малко дете какво значи това);
3. Готвене на газ;
Говорим за едно комплексно и модерно осигуряване на дома, което за съжаление дори най-съвършения климатик не може да предложи в момента.* И като стана въпрос за Америка и харченето на милярди долари, то май се харчат повече долари за завоюване на стандартни енергийни източници като петрол и газ, но хайде на го обръщаме на политика![]()
Аз не разбирам от тази тема., но само да вмъкна че скоро се къпах на газов бойлер - и не чаках 2 часа да се стопли водата....
Специално съм за Газов бойлер и готварска печка. За цялостно отопление в момента не ми е изгодно - поне докато не се пръкне поколението..
Защо пък трябва да го чакаш бойлера 2 часа???
моя от празно до пълно загрява за 45мин /80литра/ като на 20-тата минута вече можеш да се къпеш.
Но досега никога не съм оставал без топла вода, като го пусна в 23ч.... сутринта 2къпания, след работа 2 и довечера пак се включва. сметката ми за ток е около 30лв +-5лв /включва и готвене, хладилници, миялни и т.н/. Това за възвръщането на инвестицията от газификация за 5г, дори 10 за мен не е приложимо. На едно изложение ми обясняваха за предимствата на бойлера на слънчевите батерии и ми казаха, че за 3г се изплаща /струва 3000лв/, попитах как точно ще стане ......,при положение че консултанта не ме беше питал нищо за моите разходи??? повечето "консултанти", "инженери" .... си знаят, -"ще си изплатиш инвестицията за 5-6г и ще ти е по-топло, ще имаш винаги топла вода....." еми аз и сега си имам винаги и
незнам дали след тия 5-6г няма да бутна къщата и да построя друга примерно![]()
Един мой колега реши да си замени камината с открит огън с газова такава ( на запад има много видове ), и господата от ОверГаз му казаха че не може да си монтира той каквото си поиска а само каквото те са одобрили а те за съществуването на такива не знаели. (нещо като шопът и жирафа)
Не е съвсем точно....Първоначално публикувано от alexi_dobrev
Всеки може да си монтира каквото си пожелае. Но за мерките на сигурността (а тя при газовите инсталации е на първо място) за да бъде захранен някой уред или инсталация, той/тя трябва да отговаря на "НАРЕДБА за съществените изисквания и оценяване съответствието на газовите уреди". Уредът трябва да притежава съответния сертификат, и забележете, да бъде издаден от Българска лаборатория. Може например един немски котел да е сертифициран от TUV Германия, но не е ли "минал" лабораторни изпитания през наша велика лаборатория - не е годен за българския пазар. И понеже ОВЕРГАЗ изграждат газопреносните мрежи на концесия са принудени да спазват всички тъпи правила на българското законодателство, иначе рискуват да ги лишат от концесионни права.
Да, те точно това са му отговорили - че те не могат да си позволят купуването и тестването на газова камина за 2000 евро, и затова не могат и да я одобрят ( освен ако той им подари една такава за тестове )Първоначално публикувано от TazmaniaK
По принцип вносителя или производителя отговаря за сертифицирането....Първоначално публикувано от alexi_dobrev
Мдааа... най ги обичам такива, дето ще ми дават тон в живота и да ми казват какво да си монтиреам в къщи и какво не..... Я (пиииииб) ....Първоначално публикувано от alexi_dobrev
![]()
Много си прав, но за съжаление с фирми като Електроразпределение, БТК, ВиК, Овергаз и Топлофикация друг избор няма...Трябва да се спазват техните правила.Първоначално публикувано от Pat