Първоначално публикувано от
stalker Едромащабната когенерация с първичен енергоносител природен газ определено няма алтернатива /особено съчетана с абсорпционна хладилна машина/. Малките установки /за еднофамилни жилища, дори за някои от днешните по-малки 'ромскобарокови кооперации'/ в обозримо бъдеще няма да вземат процент, който си струва да се коментира.
Срещал съм сайтове защитаващи пр-вото на ел.ен-я в АЕЦ; привеждат се дори доказателства, че това е по-"чиста" технология дори и от слънчевите колектори. Не бързайте да се смеете прекалено много.
Енергетиката е многоаспектно 'нещо' най-общо казано. Със сигурност може да се твърди само едно - необходим е
баланс и последователна държавна, подчертавам - държавна политика, а не поединично спасяване; за съжаление, доколкото имам представа от законите и дейците
на този фронт, няма кой да я провежда.
А центализираното топлофициране на големите градове беше едно от хубавите наследства от соц.периода; за съжаление - както и селското стопанство - умишлено го оставиха да стигне до задънена улица.
Разсъжденията ми вече съвсем се изместиха в историко-политическия аспект на темата, за което се извинявам.