Страница 9 от 11 ПърваПърва ... 7891011 ПоследноПоследно
Резултати от 121 до 135 от общо 152

Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Re:Газов котел - мнения и препоръки

Цитат Първоначално публикувано от my
    Има и поне още три марки предлагащи кондензни котли...
    Ами защо не изброи всичко за което си чувал? Има не три - поне тридесет известни марки и още не знам колко пъти по толкова неизвестни марки кондензни котли. И какво - да ги изброим всичките, за да не сме безпристрастни? Човека иска препоръка и аз съм дал моята, защото там имам познания и опит - знам какво препоръчвам. Дал съм и цените, защото изрично ги поиска втори път! А ти като си дал три линка, какво можеш да кажеш за тези котли - че цените им били различни? Аз на първите два не видях цените, а на третия линк, на стр.26 във PDF файла прочетох, че цената на Viessmann 26кВ е 5959лв, а на 35кВ е 6679лв! Наистина доста по-различни цени! Не съм сигурен, но мисля, че тук не влизат монтаж и аксесоари - още 200лв! Съжалявам, не съм искал да правя антиреклама, просто се аргументирам за препоръката си, понеже бях предизвикан!
    Цитат Първоначално публикувано от my
    да не забравяме че споменатите 15% икономия идват когато той работи в нискотемпературен режим (около 40 градуса!)
    Трябва да се напшрави добра калкулация - цената на кондензния, икономията и срока на експлоатация, за колко време ще може да се възвърне първоначалната инвестиция! Ако ти е изгодно - ДАВАЙ СМЕЛО!
    Абсолютен спам! Това са изрази прочетени в публичното пространство и наизустени! В целия ти пост, а и във всичките ти постове досега, откакто се появи тук се четат само подобни наизустени фрази или мнения на съседи, познати и т.н. В това, че се интересуваш и четеш за газови котли няма нищо лошо, дори напротив, но те моля да не четеш лекции по непозната материя! И последно - като се обръщам към тебе my, се надявам да си вземе бележка и другият ти акаунт! Вярно е, че раздвоението на личността е болест, но трябва да се вземат мерки за лекуване! Остани/ете си със здраве!

2.  

3. Тук е от
    Nov 2007

Мерси за мненията колега аз със сигурност съм се ориентирал към кондензен котел но все пак дали можете да ми посочите според вас плюсовете и минусите на кондензните котли.Оказа се че управителя на Амакс газ ми е клиент и мисля да си напазарувам 32 КВ кондензен котел с обемен бойлер 60 лт но имам големи съмнения дали той ще успее да ми захрани и трите бани като едната е с вана.Дават му 190 лт вода за 10 минути.За цената на Виссман знаех и още съм шокиран този който аз почти съм си избрал е 1/3 от тази цена .

PS Между другото експерта се произнесе за разхода - всеки допълнителен градус над 20 градуса например носи 6 процента повече разход на газ!!!

4. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Не знам дали това е офф-топик, но:

Чухте ли , че щели да увеличават природната газ с 30 %. Тая вечер по новините нещо го споменаха....

В дира поясняват , че Булгаргаз искали с 33 % !!!!!! Тези луди ли са ?!

http://dnes.dir.bg/2007/11/17/news2344072.html

5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от borkosl
    Мерси за мненията колега аз със сигурност съм се ориентирал към кондензен котел но все пак дали можете да ми посочите според вас плюсовете и минусите на кондензните котли.Оказа се че управителя на Амакс газ ми е клиент и мисля да си напазарувам 32 КВ кондензен котел с обемен бойлер 60 лт но имам големи съмнения дали той ще успее да ми захрани и трите бани като едната е с вана.Дават му 190 лт вода за 10 минути.За цената на Виссман знаех и още съм шокиран този който аз почти съм си избрал е 1/3 от тази цена .
    Най-голямото предимство на кондензния котел е по-пълното оползотворяване на енергията на природния газ, като използва и топлината отделяна при кондензирането на водните пари, съдържащи се в отработените газове ( знаем, че водата при изпаряване поглъща топлина, а при кондензиране я отделя). Температурата на отработените газове на обикновените котли е около 150*С, а при кондензния са около 50-60*С и това снижаване на температурата на отработените газове дава икономия на газ около 17%.
    Най-големият недостатък на кондензните котли е по-високата цена ! По-малки недостатъци са това, че трябва да се върже към канализацията, защото отделения конденз е няколко литра на ден, както и това, че трябва да се добави по някое ребро към радиаторите, защото се работи с по-ниска температура на водата.
    Защо мислиш, че няма да ти стига водата? Имаш 60л буфер, който се възстановява за 3мин - не знам как ще успееш да ги издухаш! Но ако имаш такива съмнения и намерения , можеш да предвидиш тръби за един бойлер със серпентина, който евентуално да сложиш по-късно, ако наистина не ти стига водата.

6. Тук е от
    Nov 2007

Няма проблем всъщност цялата конфигурация ще изглежда така:
    1.кондензния котел като неговата серпентина в обемния бойлер е 32 кв тоест той едновременно може да работи и като проточен а и както ти каза той много бързо загрява водата.
    2.за битовата вода на пролет мисля да сложа плоски слънчеви колектори със 150-200 лт бойлер с една серпентина и ел. нагревател за БГВ през лятото и свързваме двете системи заедно .
    Отказах се от вакуумните колектори заради доста сериозната им цена която реално доста бавно ще се изплати а и според експерта с плоските няма да се топля 2-3 месеца максимум тоест не си заслужава разликата от наприме за плоски около 1000-1400 лв за 2 м2 и над 5000 лв за вакуумни същия размер (те са от най-новия вид вакуумни колектори )

7. Тук е от
    Dec 2007

Здравейте от съвсем скоро съм в форума, но може да се каже че изчетох всичко на един дъх що се отнася до газови котли но не намерих отговор на въпроса който ме мъчи а той е че ми трябва газов котел от немски произход, без значение цената, с добра сервизна база тук в България искам бързо да се реагира при проблем, интересуват ме луксозните варианти ако така мога да се изразя с мощност 150-200кв, ако някой може да помогне с обективно мнение ще черпя

8.  

9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Каскадно вързани три кондензни котли Vaillant по 65кВ, което осигурява модулация на мощността от 20 до 200кВ, немско качество и перфектен сервиз. Не знам за кой град става въпрос и дали ще ми е изгодно черпането !

10. ror
    ror е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007

Здравейте, изчетох всичко до тук и не само, но все пак не ми стана ясно едно. За кондензен котел, каква е максималната темп. на топлоносителя, за да има смисъл от него. Някой казват 50/40*. В моя случай помещенията са ми високи 3.2м, и при тази темп. на радиаторите не съм сигурен, че ще има достатъчна конвекция (ще ползвам панелни радиатори). След разговор с инжинер от Вайлант, ме увери че няма да имам проблем, но все пак. И друго, отплителната ми мощ. е 42кВ+300Л двусерпентинен бойлер, ако взема турбо котел не-кондензен на Вайлант, имат до 36кВ и пак се връщам на кондензен. Вариант е, да се ползват вентилаторни конвектори (Klima2000), но те имат и разход на ток, което до някъде обезсмисля икономията на конденза.
    Специално разчитам на Lazar за отговор. Мерси предварително!

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Не разбрах в какво се състои проблема - че се получават големи радиатори и няма място за тях ли? Бъди сигурен. че щом проектанта каже, че ще топли - значи ще топли! Ако не искаш кондензен котел, можеш да сложиш два конвенционални едноконтурни по 24кВ.

12. Тук е от
    May 2006

Прочетох много мнения за Vaillant, да кажа и моето.
    Ползвам такъв котел от 2001 г. - първият в Пазарджик.
    Отлична машинка, отлична поддръжка.
    До миналата година. Ранна есен - може би септември. Детето ми се обади в работата, че е дошъл майстор да прегледа котела. Учудих се, защото нямах договор за поддръжка, обаче бил с фирмена кола и т.н. и аз разреших. Когато се върнах от работа погледнах как стоят нещата и установих, че от котела капе вода. Котелът ми е на тавана, който е гредоред. Ефекта Ви е ясен. Обадих се във фирмата и те бяха учудени, че техен човек е идвал без да е продължен договора за сервиз. Любезно ми препоръчаха да сключа договор за да отстранят теча. След малко разправии все пак изпратиха човек, който ми показа, че котела е пипан неправилно и докато ми показваше клапанът изби и стана наводнение. Както и да е оправи го човека, но беше много учуден. Когато дойде време за отопление обаче дойде истинската изненада. Котела работи много странно, т.е. основно гори газ без особено да топли. Останах с впечатление, че проблема е в електрониката, защото след малка намеса работата се подобри. Но котелът не е същия. Засега се оправям надве-натри с климатика, но огорчението си остава. Жалко за добрата марка и отличния сервиз за 3-4 години.
    Още не съм решил, но май ще сменя котела. Такива работи с Газкомфорт.
    Споделям моят случай само за сведение на бъдещи потребители.

13. ror
    ror е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007

Не бих приел за чиста монета какво ми казват, от Газкомфорт примерно. По-скоро е важна практиката. Еми най-вече ме интересува, дали да оразмерявам радиаторите за 50/40*, защото за 40/30* се получават наистина големи.

14.  

15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Ако ги оразмериш за 40/30, винаги можеш да ги ползваш при по-висока температура чрез притваряне на крановете, докато обратно не може. Все пак най-добре е ти сам да си изясниш какъв компромис да направиш.

16. ror
    ror е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Dec 2007

Все пак не разбрах, оползотворява ли се конденза при 50/40, или до какви градуси на топлоносителя има полза от него. Да не хващаме за радиаторите, там е ясна работата. Конкретно на въпроса!

17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Кондензният котел се проявява като такъв при температура на водата под 60*С, като става все по-икономичен с намаляване на температурата, като е най-икономичен при температура 40/30*С, но пък тогава се нуждае от големи радиатори. Затова казах, че е най-добре ти сам да си избереш какъв компромис да направиш между големи/малки радиатори. големи/малки първоначални вложения и големи/малки текущи разходи.

18. Тук е от
    Dec 2007

може ли някой да ми каже за софия кой е с най-добър сервиз villant или viessmann, и защо всеки ми предлага да вържа 3 котела кондензни за до джстигна 200кв а не направо един стационарен какво печеля

PS Ще прескоча първия въпрос и ще отговоря направо на втория - обикновено котлите модулират ефективно мощността си(без рязък пад на КПД) до 1/3 от номинала. Ако сложиш котел 200кВ, той ще е ефективен до 60-70кВ. Ако вържеш каскадно три котела по 65кВ пак ще имаш 200кВ номинал, но минималната мощност ще е 20-25кВ(при само един работещ и два загасени котела), т.е. в първия случай регулираш мощността 65-200кв, а във втория 20/200.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 9 от 11 ПърваПърва ... 7891011 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 07:39
  2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 07:36
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 11:56
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 29-12-09, 23:43
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 00:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе