Уффффф, абе когато се прави ток и пара за парно нямаме вакуум в кондензатора. Аз говоря за ТЕЦ-овете където се прави само ток. Данните които съм дал са точни.
Уффффф, абе когато се прави ток и пара за парно нямаме вакуум в кондензатора. Аз говоря за ТЕЦ-овете където се прави само ток. Данните които съм дал са точни.
Да така е.Затова и изтрих поста си.Първоначално публикувано от Lazar
Формулата на Карно не е само за ДВГ, доколкото си спомням, а по принцип за топлинни машини. А котелът би трябвало да е топлинна машина. Може и да греша, не знам. Аз също им вярвам, все пак реномиран производител не може да си позволи откровено да лъже, но зависи как се мери. Какво пречи да се цитират данни за КПД като отношение на енергията на изхода на котела спрямо тази постъпила в топлообменника или нещо такова. Трябва да се погледне в стандарта.Първоначално публикувано от Lazar
Никой ли не се усети, че няма реална машина която да работи по цикъл на Карно. Цикълът на Карно е с най-голям КПД и се стремим да се доближим максимално до него. Реалния цикъл е цикъла Ренкин.
Привет на всички. Темата е доста старичка, но реших да питам в нея, за да не "наводнявам" форума с друга.
Някой може ли да ми каже тези т.нар. топломери в крайна сметка отчитат ли градусите в стаята или само на радиатора. На вентила имам 5 степени, обаче не ми е ясно те отговарят ли на някакви градуси в стаята? Имат ли нещо като термореле тези топломери или това деление е като степените на ел. печката?
Моят топломер е като този на снимката http://e-vestnik.bg/imgs/bulgaria/Parno_11-07-33.jpg
Най лесно става като махнеш батерията на самия топломер
Не знам дали става на всичките тоя вариант с батерията,защото някой топломери са с памет.
най добре е да го демонтираш и да го изкараш на терасата.
Малко късно се включвам. Навремето преди дъртаците от входа да си махнат радиаторите и да се спре парното от време на време ми идваха двойни и тройни сметки, което ме вбесяваше и реших да направя един опит. Свалях си топломера (Сименс - направих си специален инструмент за демонтаж без чупене на пломбата и зъбчетата) и го слагах през последните 3 дни от месеца преди засичането. Е бога ми..............разлика в сметките почти нямаше. В един момент се оказа , че във входа сме останали само 3-ма с включени радиатори и последните 2-3 месеца за един радиатор в хола, пускан от време на време имах по 350 лв/месец.
На предишния ми адрес имаше един комшия от Топлофикация и той направи някаква магия на централния топломер. Сметките ни не надвишаваха 50-60лв/месец, колкото и трябва да си бъдат. На много места изритаха фирмите за топлинно счетоводство и сметките им спаднаха драстично. Ако всички жители на двата входа към абонатната си ползват парното за сезон 2011-2012 сметките за апартамент 65-70м2 бяха под 100лв при 25 градуса вътрешна температура(панелен 8-етажен блок без изолация).
Оносно газта, колеги от Стара Загора се оплакват, че докато са били само на ток са плащали по 150-200лв/месец, а след газификацията по 100 ток и по 150 газ. Ако ме лъжат те, лъжа ви и аз. Имам приятели на газ и не съм чул някой да е доволен. Сметките били съизмерими с тази на тока.
Този пост е редактиран от fakir; 27-11-16 в 17:44.
Това по радиаторите не е точно топломер, а е нещо като разпределител, т.е. каква част се пада на радиатора от общата топлинна енергия отчетена от топломера в абонатната станция. Топлофикационното дружество нищо не губи дори на всичките радиатори да се "развият рапидките".
Този пост е редактиран от fakir; 27-11-16 в 17:48.