Резултати от 1 до 4 от общо 4

Централно отопление: газ или климатик?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2007
    Мнения
    19
    #1

    Централно отопление: газ или климатик?

    Днес вечерта се разходих до представителството на Овергаз. Побеседвах с една наистина много мила и любезна служителка, взех малко рекламни и справочни матерали.
    С "Топлофикация" май всичко е ясно. В други теми вече доказахме доколко неизгодно е да си неин абонат.
    При цените, които ни предлага тя може да се конкурира май само с отопление на течно гориво, пропан-бутан или електрическа печка тип "Елва". Казвам това категорично и отговорно, независимо от ширещото се мнение че "на парно е най-евтино".
    И така, цена на природен газ, способен да отдели енергия от 1 КВт/ч за битови потребители - 0.071 лв.
    Това е с 0.008 лева по-евтино от цената на енергията от топлофикация, с 2 ст. по-евтино от нощната и над 2 пъти по-евтино от дневната електроенергия, които са с цени съответно 0.093 и 0.146 лв/КВт/ч. При СОР на конвенционален климатик равен на 3, разходите за отопление с него, при денонощен режим на работа, са 60% от разходите за отопление с природен газ, ако приемем КПД на газоотоплителната инсталация равен на 100%. Необходимата първоначална инвестиция в приведените от Овергаз примери съответно за отопление на едно и две помещения са 1337 и 2271 лева, т.е. напълно съизмерими с цените на 1 и съответно два инверторни, че и маркови климатици, при които СОР е доста над 3.
    Изводът, че с климатик е по-евтино трябва да се приеме с две уговорки:
    1. БГВ. Цената на топлата вода, подгрявана с газ е с 60% по-ниска, отколкото при подгряване с конвенционален бойлер, работещ на усреднен режим дневна-нощна тарифа и с над 20% по-ниска от случая с бойлер, работещ само на нощна. При използване обаче на термопомпен бойлер нещата се променят коренно. За съжаление такива бойлери са все още доста скъпи и слабо разпространени.
    2. Изводите за предимствата на климатиците са валидни само в определен температурен интервал. При температури под -5...-10 градуса ефективноста им пада драстично и както вече беше споменато в други теми, практически се изравнява с тази на конвенционален електроотоплителен уред. С други думи когато е много студено на газ е по-евтино.

    Малко за КПД на газовите котли. В брошурите, които ми дадоха от Овергаз, наистина се споменават стойности от над 90%, като коректно е отбелязано, че те са валидни при номинално натоварване. Предполага се, че при работа на понижена мощност КПД-то им пада. Обаче, според моите разчети тези цифри са нереални. Дори и да имаме работа с кондензационен котел, при който температурата на изходящите газове е 50-60 градуса по Целзий, каквито цифри привежда Lazar, по формулата на Карно К=(Т1К-Т2К)/Т1К получаваме стойност под 75% при температура на горене на газа 1000 градуса по Целзий (не мисля, че тя е достижима с метан, въпреки че с пропан-бутан се постига). Моля, посочете ми къде греша, да не говорим, че според мен въпросните температурни стойности са нереални. При по-реалните, по мое мнение, стойности от около 600 и 100 градуса Целзий, КПД на котела се получава под 60%. Освен това, според авторите на брошурата "Как да изберем газов котел", разпространявана от Овергаз, кондензационните котли имат някои специфични недостатъци и сфери на приложение, където могат да проявят качествата си. А и цената им е доста по-висока от класическите.

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #2

    Re: Централно отопление, газ или климатик.

    Цитат Първоначално публикувано от SashoT
    2. Изводите за предимствата на климатиците са валидни само в определен температурен интервал. При температури под -5...-10 градуса ефективноста им пада драстично и както вече беше споменато в други теми, практически се изравнява с тази на конвенционален електроотоплителен уред. С други думи когато е много студено на газ е по-евтино.
    Да бе да. Не си чел добре в другите теми. Един добър инвертор има COP 3 do 3.4 при -10 градуса външна температура. Аз лично съм дал дани за конвенционален Даикин при -10 градуса. При 25-цата копа е 2.4. Разбира се тези числа не важат за Мидеа.

  4. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    637
    #3

    Re: Централно отопление, газ или климатик.

    и аз станах фен на отоплението с климатици , но и този вариянт е доста добър http://911.bg/a2/offers.asp?p=1144483
    който не е виждал печка за 10 хиляди лева, нека и се порадва, чух доста добри отзиви за подобни модели , но цената е убийствена и едва ли някой ще прежали толкова пари за 15 киловатова газария

  5. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #4

    Re: Централно отопление, газ или климатик.

    За 200 лева моята топли сигурно повече. А цените на тези екопелети ... благодаря.

    А иначе печката струва около 1800 евро. Ще отида на екскурзия до Ирландия, ще ям и ще пия в Дъблин и пак ще ми излезе по евтино.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отопление с климатик при -20 градуса
    От alexi_dobrev във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 451
    Последно: 11-01-19, 07:13
  2. Отопление на газ / отопление с климатик?
    От VD във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 14
    Последно: 22-01-13, 20:57
  3. Климатик за отопление
    От denslav във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 11
    Последно: 11-10-11, 23:46
  4. Отговори: 7
    Последно: 14-08-11, 08:57
  5. Климатик, газ или централно парно?
    От ivodor69 във форум Отопление
    Отговори: 32
    Последно: 27-11-08, 20:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе