ТОва при мен е всяка година, през последните 3г., откакто имам газ.
ТОва при мен е всяка година, през последните 3г., откакто имам газ.
Винаги е било това, но много хора не го спазват.
Какви цени са горе-долу гтп за инсталация и уреди?
Препоръчайте фирма за София - южните квартали.
ПП: Звънях на няколко фирми, но ме насочиха към фирма поддържаща Аристон, понеже котела ми е такъв. За котлоните към горение ли да се обърна?
Sent from my RMX3301 using Tapatalk
Този пост е редактиран от sevastaki; 08-07-22 в 14:20.
При мен това беше една малка фирма тип ЕТ, която беше регистрирана за такава дейност. Нямаше нищо общо с подръжка или продажба на котли. Тази дейност е отделна от търговската. По подобие на техническите прегледи на автомобилите. Идваше една лелка с една запалка и газ-детектор. С газ-детектора минаваше около котела и връзките с тръбите, за да види дали някъде няма пропуск. После пускаше от запалката газ и гледаше дали ще сработи моята защита. Накрая заверяваше Дневника на инсталацията.
1:1, с тая разлика че нашата лелка ти дава копие от акта/протокола за ГТП, а оригинала те го предоставят на Овъргаз.….Накрая заверяваше Дневника на инсталацията
20 кинта на място струва “удоволствието”.
п.с. съседното на котела помещение е баня и там имам доста шишенца с етерични масла, …засече и тях.Ама докато загреем защо пиука ..….
Фирмата е "Овъргаз техник"АД и 20лв за преглед вземаше преди две години - миналата беше 28лв такса, а за тази година незнам
Благодаря, изглежда разработват пазарни ниши.
Sent from my RMX3301 using Tapatalk
Абе това са едни излишни пари ,с които ни дерат .Нали си имаме газ детектори.За какво сме дали тези пари за тази защита.Да идват едни хора с детекторчето да ти удари един печат и хоп 30лв назад.
Тази дейност мисля е заложена в наредба отдавна. Не е нещо ново, за да се "разработва" тепърва. Но предполагам, че нещо не се спазва масово в последните години.
Наредбата е от 2004г. и включва следното.
Проверка на газопреносната инслалация на 1 г.
Проверка на уредите на 2 г.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Не е това основната причина. Идеята е да дойдат и да проверят инсталацията дали няма допълнителни намеси. Някой решил да си пусне маркуч до терасата и да вари ракия, друг решил да си смени мястото на печката и си пуснал газта по PEX тръби и прочие самодейности. Да не стане утре да се взривяват блокове като в *****, където газта я възприемат като водопровода и всеки "сам си преценя".
Извадих си потреблението от последните 2 зими - октомври до април. Почти еднакви са. Замених цената с 186лв, която е за сега юли. Получи се, ако се запази потреблението и не мърдат другите компоненти от фактурата, да имам близо 70% по-висока сума за тези 7 месеца, спрямо последната зима. 9% ДДС е само върху цената за газ. Другите компоненти са си пак с 20%. По-малко е доста като ефект, спрямо тазгодишните отбивки от цената. Мога да спестя малко от БГВ като се загрява 300л бойлер само нощем на ток, сега ми се налага да го правя през нощ. Термопомпа въздух-вода с всичките ѝ такъми и труд ще излезе над 15к. И се замислям дали има смисъл от замяна, при положение, че изплащането ще е около 10г. Само ме гложди, дали ще има газ за котелът...Иначе съм почти убеден, че догодина ще има помощи под някаква форма. Било за термопомпи, било за слънчева ел.енергия. И тогава вече ще има смисъл, защото със сигурнст и токът след година и нещо ще полети, трябва и обикновенните потребители да излизаме на свободния пазар.
Газ вероятно ще има, но цената никой не може да ти каже каква ще е. И да прав си че е крайно време за субсидии за термопомпи и соларни бойлери и панели. Вече сме поне две десетилетия назад от западна Европа в това отношение. Ама с Бойко Борисов 12 години министъра председател толкоз.
[QUOTE=oldgraf;1038485]Замених цената с 186лв, която е за сега юли./QUOTE]
Сега цената не се ли връзва към 209лв/MWh?
Колко MWh харчиш на година?