Първоначално публикувано от
Lazar
Ето два случая, подобни на моя, но подозирам, че такива случаи са десетки хиляди, сигурно и стотици хиляди:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=...miV3_0FqfA-YYK
Като получих сметка за септември 180лв (месец, в който нямам нито отопление, нито охлаждане), аз се стреснах и започнах да разплитам терлика. Попитах първо по националния телефон, после отидох на място, после говорих с познати в бранша - получавах един и същ отговор - по силата на някаква влязла в сила законова уредба ЕРП има право да смени партидата и да почне да таксува с промишлен ток всеки един обект, който се води на фирма, както и всеки обект, който се води на частно лице, но не е жилище - например се води офис, ателие, склад, гараж, работилница и т.н. Добре де, попитах аз, има много апартаментчета, които проектантът е кръстил "офис" или "ателие", защото липсва примерно маза, килер или тераса, в които си живеят хора и в повечето случаи от най-бедните, защото са нямали възможност на този етап да си купят пълноразмерно жилище. Отговориха ми, че имало процедура, можело да си пусна молба, ще дойде комисия, за да прецени дали наистина ползвам офиса за жилище и ще ми върнат непромишлената партида, т.е. аз съм виновен до доказване на противното. Е, отказах се от тази възможност, защото аз наистина офиса го ползвам като офис - има компютър. принтер, а няма спални. Нямам някакви енергоемки консуматори, като изключим термопомпата, с която си топля не офиса, а жилището. Реших, че по-лесно е да захраня нея от другия електромер, отколкото да се боря с вятърни мелници. Трябва да кажа още веднъж, че партидата е сменена с промишлена не защото е трифазна, а защото се води в офис, нищо че е на частно лице. Навремето сме имали неблагоразумието с ел.проектанта да я пишем в "Офис".