Е то трябва да си голям ентусиаст да имаш газова инсталация в дома си и да сложиш ТП на радиатори.
Е то трябва да си голям ентусиаст да имаш газова инсталация в дома си и да сложиш ТП на радиатори.
е нали трябва да си играем с нещо?
а за подово трябва да се кърти, а радиаторите са си там.
а и термопомпата води до други играчки - фотоволтаици , батерии , умни къщи...
какво иначе да правиш , ако си изолирал и сменил дограмите?
почваш играта наново.
аз след климите , почвам наново с котел на твърдо гориво.
но стига спам по темата.
Почти вярно определение.
В коя игра ще играя и за коя ще плащам, избирам аз.
Сравнително свободен е онзи, които има избор, който може да си позволи, да си угоди на желанията.
Понеже темата е да си сравняваме нещо;
От началото на сезона съм похарчил 160,90лв за отопление и БГВ.
Сравнено с най ниският годишен разход, нещата вървят с +44%. Срещу скромните 360лв с двата климатика, БГВ колкото господ дал от слънцето и къпане по Димитровден, разходът е приемлив.
Отчитайки поскъпването на живота, повишението на заплатите и добавеният комфорт, гъделът да завърша сезона с предполагаемите 517.18лв е приятен към момента.
Бъдеще несигурно! За мен по важно е да правя равносметка на приятни моменти.
Честита коледа!
Ако целта не е непременно да е най-евтино, идеята може съвсем елегантно да се трансформира в кондензен котел и кубик пропан-бутан в близост.
Спамът ще бъде полулегален в последствие, цената приятна за ухото, а комфорта за завиждане.
Защо, аз се грея на газ с радиатори и максимално заложената температура сутрин е 39гр, през останалото време 35-37гр. Отделно навсякъде съм с дървени подове и никога не бих си сложил подово дори и да можеше. Също така при сегашната цена на газта и цените на термопомпите и термопомпа не бих си сложил. Кой каквото иска да ползва, няма универсално решение, освен да имаме доходи да си плащаме сметките без да ги мислим.
Понеже ставаше дума за 45м2, тази термопомпа за 4300лв е подходяща:
https://niko-therm.com/product/termopompa-cgk015v3l-b/
Този газов котел за 7600лв също е подходящ за тази квадратура:
https://www.google.com/url?sa=t&sour...ffv4fu0sEtckoV
Да обърка човек кое е евтино и кое - скъпо
Такива термопомпи сме монтирали доста за 2 години и от опит мога да кажа, че се държат доста добре. Котелът съм сигурен, че ще се държи много добре, но нямам опит, не съм монтирал нито един, макар да работя с марката. Нещо не ги карат много майбасите
Този пост е редактиран от Lazar; 25-12-24 в 17:50.
Нищо не плащаш в повече. Оригиналната марка на производителя е SPRSUN (Спърсън) и това не се крие от вносителя. Понеже има повече от един вносител, добавката Niko Therm е за да се разграничават машините от тези на останалите вносители и да се гарантира компетентен монтаж и сервиз от сервизна мрежа в цялата страна от обучени специалисти от партньорски фирми на Нико Терм,
"Имал бол пари, дал."
Бай Ганьо
Е, хайде де!
Ако все пак размислиш и за да има какво да те занимава, вместо спорадичните изблици на злъч, въпрос само за "големи" сметководители.
Смятам да сменя (ако е възможно да го продам), наличния кондензен с подобен по мощност, но според мен по добър.
Кога ще ми се избие набитото, около 2000лв, ако изразходва 100mll на kWh по малко? Сезонен разход за отопление 14MWh.
....или да сложа карбон на колата?!
Чувал съм, че им куца контрола със СТ. Нямали модулиращи такива.
В момента просто размахвам пръстче и Боша тръгва. Дори на средното реагира положително.
От друга страна той, Висмана, направо с НАП може да се върже. Така сметките ще са по лесни. За онези, които ги вълнува е страшно предимство.
Може да е красив звяр, но аз не търся предложения. Имам въпрос!
И двата модела имат минимална мощност под 2 кВ при определени условия, със сигурност ще харчат по-малко, но точно колко трудно някой ще може да ви отговори.Кой модел на Бош ползвате, ако не е тайна?