В нови сгради е така.Ако нямаш съседи(както обикновено) още повече. А ако няма и сгради с които си на калкан...
Отвън като блъска вятъра в сградата си отнема топлина.
Поне при мен се усети когато се нанесоха съседи и след това когато от двете ми страни направиха сгради на калкан и покриха стените на апартамента ми отстрани.Сметките намаляха с между 30%-40% след като построиха сградите на калкана от двете ми страни и още едно 10%-15% в зависимост от това дали съседите са си у тях и се отопляват или не живеят у тях(има работещи в чужбина които се връщат по празниците и по време на пандемията докато похарчат помощите дадени им от UK).
За по-ниски сметки на газово парно помага само подовото отопление. С радиатори си е по-скъпо.
И е от голямо, да не кажа огромно значение да имаш по-големи от твоите прозорци и през деня през тях да влиза пряка слънчева светлина в стаите. Такива стаи почти нямат необходимост от отопление през повечето време на сегашните меки зими.
Този пост е редактиран от justify; 10-02-23 в 11:27.
Аз имам прозорци на цялата стена и не бих казал че са голямо предимство. Да когато пече се стопля но стаята изстива много бързо та не винаги е полезно да имаш големи прозорци щото от там се губи най много топлина
Пуснах газ-та преди около 2 седмици, когато беше около -10.
Става дума за къща с изолация, с френски прозорци и високи тавани.
При поддържани 22 градуса, без да променям темп на котела, разход на ден - 10 м3.
И аз пробвах по студеното два дни през деня около 12ч и навърташе по 5-6м3 и приключих с пробите.Продължих на климатици за сега.Към 200лв ще е тока ми от 15.01-15.02 4стаи ,кухня коридор с два климатика.Иначе с 400лв само за газ нямаше да се утърва.Само 15м3 за къпане и готвене газ.
Ще бъдете ли така добри да споделите сметките си за Февруари, при мен само за готвене е 16.77 лева.
28лв. за 13м³ - Overgas. Само за топла вода.
София, югозападен тристаен апартамент - 100м2 (270m3), краен с големи "френски" прозорци, 10см изолация,
подово отопление, 22°С в помещенията.
Газ за февруари (отопление и топла вода) - 93m3 = 1.004400 MWh = 176.6лв
София, около 90кв.м чиста площ, югоизточен, поддържана температура 22-23* докато сме в жилището, готвене и топла вода.
За февруари - 143 лева.
100м2 южен София.
Две седмици на 24 когато беше студа, после на 23.
56м3 - 105 лв.
- - - - - - - - - -
100м2 южен София.
Две седмици на 24 градуса когато беше студа, после на 23 градуса.
56м3 - 105 лв.
0,5832 МWh/ 100лв за февруари - готвене, топла вода и една седмица отопление с котела по време на дневната енергия
Бавно нещата започват да се нормализират като гледам сметките ви.
Аз все още нямам фактурата, само протоколът се вижда. Леко по-малък разход от януари, но и месецът е по-къс. Студовете не си личат много