Страница 185 от 190 ПърваПърва ... 135175183184185186187 ... ПоследноПоследно
Резултати от 2,761 до 2,775 от общо 2836
Like Tree1144Одобрявам

Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Aug 2022

Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

Не е възможно да миеш чинии с вода 55 градуса без да се изгориш, 40 е напълно достатъчно защото при по-малък дебит това което тече от чешмата пак е повече от поносимото.Аз този сезон държа 43 но това е множко за миене без смесване( за горещ душ без смесване е супер). По темата от заглавието : 95 лева сметка за Януари БГВ + Готвене.
    Този пост е редактиран от HRS9; 03-02-25 в 20:41.
    estqwerty и vanz харесват това.

2.  

3. Junior Member
    Тук е от
    May 2007
    Живее в
    София

Сметката за януари - 210лв (отопление и топла вода).

Понеже в медиите се обяснява как тази зима била по-студена от миналата реших да направя справка с януари 2024.
    -Януари 2024 - 133m3= 1.4284MWh= 190лв;
    -Януари 2025 - 126m3= 1.3500MWh= 210лв;

Излиза, че по-студената 2025 влияе само на изстиването на портфейла
    estqwerty одобрява това.

4. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Декември 2024 е бил с 8 градуса по-ниска средномесечна температура спрямо декември 2023.
    Януари 2025 е бил със 7 градуса по-висока средномесечна температура спрямо януари 2024.

5. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2024

При мен пък до София
    11.2024 е с 2 гр. по-студен от 11.2023
    12.2024 е с 0,7 по-студен от 12.2023
    01.2025 е с 0,7 по-топъл от 01.2024
    С мои термометърчета съм ги засичал. Нямам още сметката за януари, но аз отоплявам по различен начин всяка година и не е меродавно.

6. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

Цитат Първоначално публикувано от espace Виж публикацията
    Декември 2024 е бил с 8 градуса по-ниска средномесечна температура спрямо декември 2023.
    Януари 2025 е бил със 7 градуса по-висока средномесечна температура спрямо януари 2024.
    Това обяснява "странните" данни от монитора, който монтирах преди няколко години. Статистиката е изходна точка за анализ.
    Наблюдавам разхода на енергия ежедневно.
    Тук станах "лош"*, поради което получих няколко банана- принципно съвсем справедливо.
    На база статистика и обективен анализ, сега сметките ми за отопление са минимални, предвид конюнктурата.

*Лошия да не се притеснява, че претендирам за прякора му! Леко отподире му дойде, типично по нашенски.

7. Member
    Тук е от
    May 2019

Януари 136нм3 - 239лв. Но виждам доста нови неща във фактурата - пренос и достъп увеличени, а разпределение и снабдяване от фиксирани цени са с цена за МWh. До преди месец цената на газта беше като обявената от Булгаргаз, а сега Овъргаз продава за краен клиент с два лева отгоре. Направо кеф, ама като си мълчим и си траем хак да ни е!

8.  

9. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

Пуснах си Газът за два дни, за да видя как са нещата към момента. Това бяха 13 и 14.01.2025г., студено, ветровито, среднодневни Т около 1.5 градуса, по спомен прочетено в нета.
    Отопляема площ 80м2 от общо 100м2. Температура както през последните 57 години- 21 в коридори, 23 всекидневна, 19 спалня, банята на макс- нямам термометър.
    Първи ден- поизстинала къща. Прибирам се от дежурство сутринта. Разход 15м3.
    Втори ден, вече темперирано жилище- разход 12м2.
    В изразходваното влиза и БГВ.
    За удоволствието платих 43.00лв. Цена за м3- 1.59 и мъничко.
    Благодаря! Продължавам си на поне три пъти по ниска цена.
    espace одобрява това.

10. Member
    Тук е от
    Oct 2011

Цитат Първоначално публикувано от Трифон Панайотов Трифонов Виж публикацията
    Пуснах си Газът за два дни, за да видя как са нещата към момента. Това бяха 13 и 14.01.2025г., студено, ветровито, среднодневни Т около 1.5 градуса, по спомен прочетено в нета.
    Отопляема площ 80м2 от общо 100м2. Температура както през последните 57 години- 21 в коридори, 23 всекидневна, 19 спалня, банята на макс- нямам термометър.
    Ти на 1гр температура гориш по 12м3 не ми се мисли на -5-10 какво ще ти изгори този котел.Явно има нещо както съм писал при теб не както трябва направено.И минаваш после на климатици,после на термопомпи и се чудиш какво става.При мен 10-12м3 може да изгоря като стане под -8 надолу и се задържи така поне седмица.Същите м2 като теб.4 стаи ,кухня коридор и баня.Ако гориш толкова газ няма как на ток ако топлиш същите помещения да ти е 3 пъти по евтино.Те загубите са едни и същи.Хайде не ни разправяй на нас ,че ти е три пъти по евтино.

11. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

Цитат Първоначално публикувано от loshiat Виж публикацията
    Ти на 1гр температура гориш по 12м3 не ми се мисли на -5-10 какво ще ти изгори този котел.Явно има нещо както съм писал при теб не както трябва направено.И минаваш после на климатици,после на термопомпи и се чудиш какво става.При мен 10-12м3 може да изгоря като стане под -8 надолу и се задържи така поне седмица.Същите м2 като теб.4 стаи ,кухня коридор и баня.Ако гориш толкова газ няма как на ток ако топлиш същите помещения да ти е 3 пъти по евтино.Те загубите са едни и същи.Хайде не ни разправяй на нас ,че ти е три пъти по евтино.
    На никого нищо не "разправям", нито се "чудя какво става". Това е само в твоята глава. В изгореното влиза и 500л БГВ. Тук не съм ли споменал, че къпя статистките на Пентхаус?!
    Споделям- туйто! Дали има нещо, което да не е направено както трябва.....Съмнявам се и с основание. Мога да смятам, но се съмнявам в твоите възможности. Особено след като "ми направи сметката" как съм се набутал. Смятал съм топлозагубите на къщето си, опитно съм ги "измервал", та нещата се засичат и с пелети, не само с клими и ТП.
    Инсталацията е правена от доказан човек. Познат е в няколко форума и уважаван.

За да ти е по спокойно, недей да мислиш повече!

12. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2024

Защо е била толкова изстинала къщата?
    Ако трябват 2 дни за да се отопли това почерненето, тогава ми е мното интересно на клими за колко време ги стопляте при същите условия, особено банята и ако ги спрете след достигане на тези температури, колко време ще се задържат?
    Иначе 10-15 м3 може да се харчат на ден безгрижно, зависи от котелът и настройките. Моят например харчи минимум 0,5хх м3/час по спомен от документите, но аз отоплявям доста повече чиста площ с подово.
    pip00 одобрява това.

13. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

Цитат Първоначално публикувано от comset123 Виж публикацията
    Защо е била толкова изстинала къщата?
    Ако трябват 2 дни за да се отопли това почерненето, тогава ми е мното интересно на клими за колко време ги стопляте при същите условия, особено банята и ако ги спрете след достигане на тези температури, колко време ще се задържат?
    Иначе 10-15 м3 може да се харчат на ден безгрижно, зависи от котелът и настройките. Моят например харчи минимум 0,5хх м3/час по спомен от документите, но аз отоплявям доста повече чиста площ с подово.
    Климите са в две, почти срещуположни стаи по ок.14м2- детска и кухня. Предходните дни, преди да включа газовия котел, бяха топли. Преди да изляза за работа изключих климите.

Банята, при отопление с климатици е студена, както и хола. Живея сам, като обитавам ок 50м2. Понякога имам гости.
    Температурите, които смогват да поддържат двете 7чки в момента се виждат на скриинчето.
    Външната в момента е 1 градус. Времето е спокойно. Отоплението не е спирано.
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от Трифон Панайотов Трифонов; 04-02-25 в 23:34.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Цената на природния газ е отново доста висока. И при мен не е малка сметката, но за разлика от 2-та ми климатика ако са пуснати е топло навсякъде в цялата къща, никъде не ми вее, шуми, потраква, поскърцва, пука и не съжалявам за парите. Ако ги нямах щях да се завра в 2 стаички и ползвам студената тоалетна и баня. Мой добър приятел ми е съседна къща. Не иска и той да си пуска парното, а сложи 3 климатика Фуджицу. И само ми се оплаква, че му било студено в банята и тоалетната, че му веели и шумели и не можел да спи. Все се заканва да ги сменя с по-скъпи уж да са по-добри и тихи. На мен честно казано вече не ми е приятно у тях. Хем онова от стената ми вее топло на главата, хем сякаш ми е хладно долу. До тоалетната в тях не ходя.
    Когато съм дежурен на разположение нощем и ме викнат, особено по-късните часове, отивайки към работа се наслаждавам на звучен хор от бучащи и тракащи външни тела на климатици по фасадите на къщи и кооперации в квартала. И това сега при леки минусови температури. Ставаше мазало от лед и висулки по стените преди, когато имахме и по-дълго време сняг с -10 -15 гр. Но тези работи толкова сме ги писали и са ясни.
    Този пост е редактиран от VanDan; 05-02-25 в 08:50.

16. Member
    Тук е от
    Oct 2011

Климите са в две, почти срещуположни стаи по ок.14м2- детска и кухня. Предходните дни, преди да включа газовия котел, бяха топли. Преди да изляза за работа изключих климите.

Банята, при отопление с климатици е студена, както и хола. Живея сам, като обитавам ок 50м2. Понякога имам гости.
    Температурите, които смогват да поддържат двете 7чки в момента се виждат на скриинчето.
    Външната в момента е 1 градус. Времето е спокойно. Отоплението не е спирано.
    Значи си дойдохме на 3-пъти по евтиното от газа.Заврял се в една стая и другаде навсякъде студено и било му поевтино.Естествено ще е по евтино.Аз като сме двамата с жената карам на климатици-2 бр.Единият топли 2стаи,коридор и кухня,а другият другите 2 стаи.Подовият го държа на 21гр и прави 24гр в стаята,това показва на газовият котел програматора.В съседната стая е 22гр.Стенният го държа на 22-23гр и е топло навсякъде .Като си дойде щерката минавам на газ,но не е изстинало никъде на етажа.Просто на тази цена на газа разликата с климатиците е към 40% като цена на ден.Но комфорта е друг на газа но се свиква и на климатици.

17. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от espace Виж публикацията

Това обяснява "странните" данни от монитора, който монтирах преди няколко години. Статистиката е изходна точка за анализ.
    Наблюдавам разхода на енергия ежедневно.
    Тия данни за температурите, които написах по-горе са от Овергаз. Сега обаче се усъмних защото това са невероятно големи разлики за средномесечни температури и проверих. Тенденцията е същата, но средномесечните са били с окло 2,5 градуса разлика, максимум 3 градуса.

18. Junior Member
    Тук е от
    May 2007
    Живее в
    София

Вчера с двама колеги си сравнявахме сметките за отопление за месец декември.

Единят полвза ТЕЦ с радиатори + жена и две деца, другият термопомпа въздух-вода и подово (термопомпата топли и бойлер) + жена и две деца,
    аз съм на газ с подово + жена и едно дете.

Отварям една скоба за ползването на жена и деца - да се разбира, че е двупосочно - ние ползваме тях, те ползват нас.

И тирмата сме в блокове ново строителство идентична квадратура и изложение.
    И при тримата отоплението работи 24/7 на 22-23градуса.

Сметките за ТЕЦ и Газ бяха почти идентични.
    Сметката на колегата с термопомпата беше с 20лв по-ниска от тази на ТЕЦ и Газ.

Ясно е, че "суровото" сравняване на фактури е грубо и не дава точни резултати,
    но горе-долу разбрахме, че и тримата имаме сходни разходи отопление при различни източници на топлина.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Майстор за локално парно из Пловдивско
    От Jumbalaya във форум Купува
    Отговори: 0
    Последно: 15-11-13, 17:46
  2. Отговори: 1
    Последно: 27-03-13, 17:25
  3. мога ли да си направя локално парно ?
    От get във форум Отопление
    Отговори: 15
    Последно: 09-01-12, 12:28
  4. UPS за локално парно,избор?
    От Binq във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 07-01-10, 16:22
  5. Локално парно с бойлер
    От nakt17 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 19-03-08, 11:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе