Страница 186 от 190 ПърваПърва ... 136176184185186187188 ... ПоследноПоследно
Резултати от 2,776 до 2,790 от общо 2838
Like Tree1144Одобрявам

Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

vanz, не е много коректно сравнението с ТП само по един месец, защото за разлика от тец-а и газ-та там КОП-а варира спрямо външната. Коректно е да се сравняват за цяла година и по възможност БГВ-то да е отделно, спрямо кубиците вода.
    Лятото БГВ-то на термопомпата ще бъде в пъти по-евтино спрямо това зимата.
    vanz одобрява това.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

Цитат Първоначално публикувано от loshiat Виж публикацията
    Значи си дойдохме на 3-пъти по евтиното от газа.Заврял се в една стая и другаде навсякъде студено и било му поевтино.Естествено ще е по евтино.Аз като сме двамата с жената карам на климатици-2 бр.Единият топли 2стаи,коридор и кухня,а другият другите 2 стаи.Подовият го държа на 21гр и прави 24гр в стаята,това показва на газовият котел програматора.В съседната стая е 22гр.Стенният го държа на 22-23гр и е топло навсякъде .Като си дойде щерката минавам на газ,но не е изстинало никъде на етажа.Просто на тази цена на газа разликата с климатиците е към 40% като цена на ден.Но комфорта е друг на газа но се свиква и на климатици.
    Не, не сме. Живея в чиста жилищна площ от 50м2, от общо 100м2 РЗП. Живея сам, по колко часа на стая да отделям дневно? Коридори-16м2, детска-14м2, кухня-14м2, баня-6м2. Това обитавам постоянно. Останалото е още една спалня и хол.
    До момента, от началото на отоплителния, сметката за отопление от климите е 125 от начален клас 7ца, 112лв висок клас 7ца.
    Когато се налага да ползвам повече БГВ и не стига от слънцето, имам си пелетарник, който гори евтини слънчогледови.
    Както вървят нещата, този отоплителен сезон отново няма да ми струва много повече от 500лв общо. В тази сума са ежемесечните сметки за газ по около кубик плюс теци 27м3, плюс 500кг пелети- неизразходвани все още, плюс ползване на ТП главо за БГВ и тя.
    Да предположим 600лв за целия сезон! Добре ли е, при положение, че не съм се лишил от топлина и БГВ?!

Не е твоя работа да правиш чужди сметки, искам да кажа, а от негативизма би могъл да се отървеш и сам, при по голямо упорство.
    Този пост е редактиран от Трифон Панайотов Трифонов; 05-02-25 в 12:45. Причина: поправка на правописни грешки

4. Junior Member
    Тук е от
    May 2007
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от bobivg Виж публикацията
    vanz, не е много коректно сравнението с ТП само по един месец, защото за разлика от тец-а и газ-та там КОП-а варира спрямо външната. Коректно е да се сравняват за цяла година и по възможност БГВ-то да е отделно, спрямо кубиците вода.
    Лятото БГВ-то на термопомпата ще бъде в пъти по-евтино спрямо това зимата.
    Съгласен съм, затова и написах, че сравнението е доста грубо.
    С колегите си говорихме кой колко плаща за отопление и реших да споделя и тук.
    bobivg одобрява това.

5. Junior Member Аватара на Localghost1
    Тук е от
    Apr 2006

Каквото сте написали за климите и газта според мен е вярно. Аз за себе си съм направил следната конфигурация: Клими в общите помещения, където шум/тракане няма значение (хол, трапезария). Там също обаче има радиатори с парно. Парното - метан с модулиран термостат, като нощно време термостатът сваля с един градус и тогава автоматично се пускат конвектори на ток в спалните помещения. Свърши ли нощната тарифа се изключват и термостатът с парното вдига температурата и поема отоплението.
    Къщата си има изолация, дограмите са модерни, площта е около 125 кв. Сметката за януари е 177лв. газ и 230лв. ток, но в този месец бях на бойлер (ток) за БГВ (после се развали и минах на котела за БГВ). Крайната цена на ток + газ ми е около 400 лв за месеца, но като се има предвид, че нощем спим на 20 градуса, а денем сме на 21 (семейство рептили :D)
    Този пост е редактиран от Localghost1; 05-02-25 в 16:08.
    estqwerty и loshiat харесват това.

6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Ток има полза само, когато се използва принципа на термопомпата - било въздух-въздух (стенен или подов) климатик или въздух-вода (подово, конвектори, с големи условности радиатори). Аз за стара къща с вече остаряла изолация 6см., пристройка и много външни стени платих за декември 450лв. газ за отопление и топла вода и 30лв. ток от печка, микровълнова, пералня, хладилник, тв-та, компютри и медийна техника, осветление. Бях нагласил стайното управление на 23гр. "топлите" часове и 22гр. "хладните". Разходът в м3 не е чак толкова голям, но цената в момента е висока. И котелът ми е вече стар, но и нов няма да свали толкова много разхода. Просто цената на природния газ пак е висока. Миналата зима най-много 300-350лв.за газ имах 2 сметки. Ако бях с климите сега щеше да е около 250лв. ток и може би 30-40лв. газ за топла вода. И половината къща щеше да е студена, особено баня и тоалетна. И моите климатици ги държа на 24гр., за да стоплят колкото котелът на 22гр. И са шумни зимата. Лятото са поносими, но зимата на моменти има някакви отвратителни резонанси.
    Този пост е редактиран от VanDan; 05-02-25 в 17:21.
    loshiat одобрява това.

7. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005

Цитат Първоначално публикувано от Localghost1 Виж публикацията
    като се има предвид, че нощем спим на 20 градуса, а денем сме на 21 (семейство рептили :D)
    Сериозно ли това ви се виждат високи температури?

8.  

9. Member
    Тук е от
    Apr 2001

Ползващите климатици се чувстват длъжни да доказват, че им е топло и комфортно, а тия на газ, че не е скъпо Аз съм на газ и поне ми е топло. Тия месеци по 300кубика за малко над 150м2 къща и работилница.
    VanDan и loshiat харесват това.

10. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

На газ си е скъпо в последните години. Просто цената много скочи. Който и в момента има ниски сметки на газ или не топли или има много топло жилище, което ще има още по-ниски сметки на климатици.
    Localghost1, vanz, loshiat и 1 други харесват това.

11. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

Не е скъпо отоплението на природен газ в момента. Просто има по евтино.
    По сегашни цени януари би ми коствал 190.80лв, а февруари и март по 214.65. Тогава цената явно ме е устройвала още повече- не ми се търсят фактурите в сайта. В тези пари е и БГВ.
    Та, кое не е направено както трябва, г-н Лош?
    Ако нямах климите, бих си ползвал газта и сега. Обаче съм "корав пич, аскет" и предпочитам разликата от стотина лева да я похарча по друг начин.
    За да няма изпаднали в математически недоумения- отоплявани са 80м2. Сега, с климите вече уточних- 50м2.

- - - - - - - - - -

Този пост е редактиран от Трифон Панайотов Трифонов; 07-02-25 в 12:43.

12. Member
    Тук е от
    Oct 2011

Трифон Панайотов Трифонов--Не ти отговорих още на предишните постове,защото с теб няма как се излизе на глава.Топли се в колкото искаш м2 с климатиците ли, с газ ли, пелети ли, и накрая черешката на тортата термопомпа.Прави каквото искаш смятай си и си мисли ,че ти е евтино след всички тези твои вложения.Важното е сега накрая да имаш 100лв ток.А пък какво си вложил за тези 3-4 години не е важно.

13. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

Трифон Панайотов Трифонов--Не ти отговорих още на предишните постове,защото с теб няма как се излизе на глава.Топли се в колкото искаш м2 с климатиците ли, с газ ли, пелети ли, и накрая черешката на тортата термопомпа.Прави каквото искаш смятай си и си мисли ,че ти е евтино след всички тези твои вложения.Важното е сега накрая да имаш 100лв ток.А пък какво си вложил за тези 3-4 години не е важно.
    Естествено, че не е важно- не те касае.
    Климите не ги смятай! Избиха се докато цената на газа беше в космоса, докато ми правеше сметката, докато се накумиш какъв климатик да си купиш, но вече леко окъснял за финансови успехи.
    Имам пари, угаждам си. Последното мисля не е твоя работа. Излезе ли на пазара микро ядрен реактор за домашно ползване, ще монтирам и такова нещо.
    Относно газовата инсталация и разхода при постоянно отопление, ако се чувстваш компетентен за коментар, заповядай- теренът е твой! 200-300лв!!! Ако някому е скъпо, има и други начини.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Oct 2011

Цитат Първоначално публикувано от Трифон Панайотов Трифонов Виж публикацията
    Естествено, че не е важно- не те касае.
    Климите не ги смятай! Избиха се докато цената на газа беше в космоса, докато ми правеше сметката, докато се накумиш какъв климатик да си купиш, но вече леко окъснял за финансови успехи.
    Имам пари, угаждам си. Последното мисля не е твоя работа. Излезе ли на пазара микро ядрен реактор за домашно ползване, ще монтирам и такова нещо.
    Относно газовата инсталация и разхода при постоянно отопление, ако се чувстваш компетентен за коментар, заповядай- теренът е твой! 200-300лв!!! Ако някому е скъпо, има и други начини.
    Изобщо не ме интересуваш ти как си угаждаш.Ти не можеш ли да се усетиш, че е толкова смешно да говориш за нещо спестено и ти е евтино на месец сега при толкова много дадени пари за 5г примерно за газ,пелети,климатици и накрая термопомпа.Никога няма да пиша тук аз ,че съм на далавера при твоето положение.Да ползваш термопомпата за да топлиш бойлер да се къпеш аз лично не мога да го асимилирам,сигурно и други тук може би ще ме подкрепят.Един бойлер струва 300лв ,ами аз докато умра няма да изхарча парите за една термопомпа да се къпя.Просто недей да пишеш вече за сметки тука ,че става трагикокомедия вече.

16. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

...Никога няма да пиша тук аз ,че съм на далавера при твоето положение...
    Климите струваха 3500-600, нали? Ти прави сметката. Е, как да не съм на далавера, при положение, че се избиха по средата на третата година ползване? Това от разликата в цената на ползваната енергия? Математиката сочи точно това- 3500 съм напред, според твоите разсъждения.
    Някоко пъти уточнявам- набито никога не се избива, ама ти от лошотия не можеш да асимилираш. Просто аз не разсъждавам така.
    Простата математика показва, че и в момента отопление с клими е по евтино. В същото време, дори с газ не е толкова скъпо.
    Нещо за 300л бойлер бръщолевиш. Ако имаш предвид моя бойлер, споменавал съм, че е 500л. Женските обичат гореща вода по много.

Забелязвам, няколко пъти вече включваш множествено число, други, дето щели да те подкрепят, "Не ни" това, "Не ни" друго и те такива подобни. Не зная така по защитен ли се чувстваш, по спокоен, като в същото време не виждам някой да те заплашва.

Изрових от сайта фактурите. Интересно е да се види кое колко е било в началото на 21ва.
    За януари- 86лв- 120м3
    февруари- 105лв- 135м3
    март-102лв- 135м3
    април- 61лв- 76м3

Защо и сега да не плащам толкова, дори по малко за отопление, след като имам възможност?

17. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Цената на природния газ за януари 2025г. е почти двойно по-голяма от цената за януари 2021г. Сега ми е по фактурата 1.64лв. за м3 крайна цена. А за сравнение 2024г. първо тримесечие ми е била 1.06лв. за м3. А 2021г. беше някъде по 0.80 лв. м3 по спомен. Единствено януари 2022г. е бил по-скъп природния газ.
    Потребител Трифон, топлете се с каквото искате. Някои гледат икономия, други комфорт. Но топла вода на природен газ не излиза скъпо. Ако наистина сте купил термопомпа само да топлите вода, аз с парите за термопомпата щях да си плащам сметките за природен газ за топла вода години наред. И моите жени, когато бяха при мен не излизаха по 30-40мин. от банята, но повече от 25-30лв. не съм плащал за газ лятото.
    Localghost1, loshiat и HRS9 харесват това.

18. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    ...Ако наистина сте купил термопомпа само да топлите вода...
    Естествено, не съм го направил поради тази причина.
    Термопомпата и кондензния се управляват от един контролер, този на ТП, според външната температура и цената на съответната енергия. От един производител са и са проектирани да работят в една система.
    Когато е изгодно, условията са добри, но нямам БГВ от слънцето, ТП ще топли и вода, освен домът ми.
    С ТП комфорта е съвсем друг, за разлика от климите, които вече са ми подарък.
    Този пост е редактиран от Трифон Панайотов Трифонов; 08-02-25 в 11:27. Причина: поправка на правописни грешки

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Майстор за локално парно из Пловдивско
    От Jumbalaya във форум Купува
    Отговори: 0
    Последно: 15-11-13, 17:46
  2. Отговори: 1
    Последно: 27-03-13, 17:25
  3. мога ли да си направя локално парно ?
    От get във форум Отопление
    Отговори: 15
    Последно: 09-01-12, 12:28
  4. UPS за локално парно,избор?
    От Binq във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 07-01-10, 16:22
  5. Локално парно с бойлер
    От nakt17 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 19-03-08, 11:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе