В момента живея в Благоевград, а апартамента е в София.Тук има само един магазин, предлагат Unical.В Сф нямам възможност да обикалям по фирмите, но ако ми посочите някоя читаваще отида специално да разпитам
![]()
В момента живея в Благоевград, а апартамента е в София.Тук има само един магазин, предлагат Unical.В Сф нямам възможност да обикалям по фирмите, но ако ми посочите някоя читаваще отида специално да разпитам
![]()
Здравейте!
Много от газовите уреди работят на принципа на пилотния пламък. Любопитен съм да науча какъв е разходът на газ, става въпрос за пилотната горелка, при тези съоръжения и от какво се лимитира? Например: проточен бойлер включен 24 часа за 30 дни, мощност /област на модулация/ 7.0 - 20.0 кW, примерен дебит от 4-11 l/min. Какво количество газ ще премине и изгори през пилотната горелка. В техническите характеристики на газовите уреди, поне тия които съм разглеждал, не съм забелязал такъв параметър.
Благодаря!
И в кой точно режим при работата на котела става това "изхвърляне на газ" в атмосферата? При паленето имаш продухване от вентилатора с въздух на горивната камера, след това започва подаването на искрите и едва след това се пуска газта и се запалва.При някои модели дори плавно, при други не съвсем. Ако първо се пуска газта, а след това запалването нали ще взривиш котела или ще излиза огън от комина при всяко палене. За мен високите сметки си зависят основно от две неща - поддържана температура в помещенията и вид на отопляемото жилище(топлоизолационни характеристики) и не се влияят до голяма степен от честото палене.Първоначално публикувано от Lazar
Щом така си мислиш - добре, няма да спорим! Защо ли тогава съвременните котли са модулиращи, щом е едно и също, дали ще модулират или ще работят ON/OFF?
Според мен е както казва Лазар-същото е и при ON/OFF климатиците и при инверторните.принципа е еднакъв.Защо инверторите харчат 20-30% по-малко от аналогична конвенционалка при еднакви условия-именно заради "модулирането",т.е.инвертирането .
Модулирането е нещо отлично но не води до кой знае какви икономии. То е по скоро отлично решение за прецизно поддържане на температурата в режим на БГВ. Но тук не спорим относно това дали е по изгодно да модулира или не котела, а до теорията за "изхвърляне на газ" в атмосферата, която според мен е неправилна и оттам куца цялата концепция за on/off и модулирането. Какво КПД дават производителите при 40% мощност на котела и при 80% например?
Vanko68, климатиците са друга бира. Не прави директни аналогии. Има конвенционалки с по добър COP от инвертори при равни условия и мощности.
леле мале, какво ли не биха дали производителите на котли за инжинерната ви мисъл, ако знаеха че съществува![]()
espace, не разбрах за какво искаш да спорим - дали при отопление има нужда от модулиране или само в режим БГВ?
Не ми се спори за нищо, това няма да промени нито моетор нито твоето мнение. Аз моето го казах. Може би специалиста ror ще ни разясни нещата.
аз на специалисти в БГ не вярвам, разчитам от събрани факти и практики да произлезе логично действие от моя страна (с една дума, разчитам на себе си). Та, твойто твърдение от практиката ли е или си "специалист". Ако имаш котел може да пробваш и да споделиш. Още не съм видял да се дава КПД според %мощност, а според темп на водата, примерно: ефективност на Имергаз при 80/60°– 98.3 %; 50/30° – 106 %; 40/30°– 107 %. А за модулацията, както казах, нямам вашият капацитет и инжинерна мисъл, за да си позволя да подлагам на съмнение многомилионните разработки в многомилиардната индустрия на газ-котлите.Първоначално публикувано от espace