Преди около година в тази тема за отопление https://forum.setcombg.com/index.php...html#msg362489
търсих отговор на въпроса как да стане галимацията и макар и с година закъснение най накрая ми остана време да го реализирам предполагам че ще е особено интересно за колегата Лазар който не вярваше че може да се получи с две помпи, но както казах аз съм като Тома неверни докато не видя със собствените си очи че едно нещо не става не вервам.
Та случаят е следният на вилата имам газов котел (пропан бутан) в случая Теси и камина с водна риза в случая Прити - идеята е когато отида да включа котела на отопление за няколко минути да загрее водата докато наклада камината след което котела да изключи и да продължа да се грея на дърва докато през ноща не прегори камината и се включи отново котела.
Първоначално идеята ми беше да ги свържа последователно защото масово се носи митът че две помпи ще си пречат и за това исках да ползвам само помпата на газовият котел - това се оказва невъзможно защото когато някой пусне топла вода на мивката помпата на газовият котел спира и ако през това време камината гори ще стане фал. Ако спирането е за малко няма проблем но ако влезе някой да се къпе със сигурност ще избие системата.
За това се наложи да вържа котела и камината паралелно а не последователно това от своя страна води и до монтирането на втора помпа която да върти водата през камината. Получи се следното нещо:
На широките отвори на колектора за топлата вода включих котела и камината от колектора излизат четири изхода за четирите радиатора - студената вода от радиаторите се връща в студеният колектор на чиито голями отвори съм вързал камината и котела.
До тук нищо сложно, но се появява следният проблем при това връзване на водата и е много по лесно да се завърти през газовият котел и камината вместо да мине през радиаторите и за да се избегне този проблем на входовете на топлият колектор където влиза топлата вода от котела и камината съм сложил еднопосочни клапани по 1 цол (сигуро е по правилно клапаните да се сложат на студеният колектор но на мен ми беше по удобно да ги сложа на топлият)
Напълно съм доволен от постигнатият ефект помпите не си пречат (може би ще си пречат ако са вързани последователно, но дори и да не си пречат връзването последователно се обезсмисля защото тогава газовият котел ще има проблем с подгряването на водата за битови нужди)
Тази система може да се използва и за включването на бойлери с топлообменници към камини или котлета тогава само е необходимо към втората помпа която ще е на кръга с бойлера да се сложи термо датчик който под определени градуси на водата да спира циркулацията на помпата за да не изстива водата в бойлера.