Здравейте отново. След съветите от миналата година има чувствително подобрение при инсталацията и комфорта в жилището ми. Да припомня:
1- котел - ARISTON CLAS 24 FF –
2- радиатор Модел Focus 500, Дъл.: 2.10м. Бр.ребра /глидери/-20 бр. -14,5 кв.м или 37,7 куб,м.
3- радиатор Модел Focus 500 Дъл. 1,60м. Бр. ребра/глидери/ - 20 бр. – 12 км.м. или 31,2 куб.м.
4- радиатор Панелен - Корадо Класик- Тип33 /трипанелен/ - дъл. 1,80 м. H- 50 см. -16,75 кв.м или 13,5 куб.м.
5- радиатор Панелен - Корадо Класик- Тип33 /трипанелен/ - дъл. 2,00 м. H- 50 см. 19 кв.м или 49 куб.м.
6- лира за баня стандартна- -ш..43/в.110 см.-с 12 ребра – за 4,6 кв.м или 12 куб.м
Апартамента ми е голям 114, кв.м. и е на първи етаж с външна изолация и частична вътрешна.
Имам бизжичен терморегулатор - Сomputherm q7rf. С него сметката намаля чувствително.
След инсталирането и на последният радиатор за постигане на необходимите ми киловати за нормалното функциониране на котела, се оказа, че до сега системата ми е била вързана наобратно – т.е. ТОПЛАТА ВОДА ВЛИЗА ОТДОЛУ А ОТГОРЕ ИЗЛИЗА СТУДЕНАТА. Като разбрах щях да лежа доживот за убийство на собственика на фирмата изпълнител. Както и да е. Сега за същите пари топля, не две стаи, а четири, като изключен ми остава само най големият панелен радиатор, които ми е и в най голямото помещение.
Реших да направя замервания на разхода на газ въпреки топлото време, като регулатора се намира в стаята с радиатор № 4 и е настроен да поддържа 22 С температура от 08:30 до 21:30 часа, а след това е на 20 С.
ВАРИАНТ А: Включени са 2,3,4 и 6, БЕЗ №5, като №3 е почти спрян от секретния кран тъй като там става голяма жега.
Котела ми е настроен на температура на водата 75 градуса, както ме е съветвал г-н Ганев. За да поддържа температура от 22С, котела се включва периодично между 15 и 20 минути, като изразходва около 0,40 куб.м. газ. Държа да отбележа, че котела не изключва поради прегряване на зададената температура от 75 С, а поради достигане на зададените на термостата 22С. Водата в котела достига около 72-73 градуса.
ВАРИАНТ Б: Като отворя всички радиаторите зададената стайна температура от 22С се достига пак за около 20 минути, но с разход на газ от близо 0,60 – 0,65 куб.м. газ. При този случай температурата на водата в котела успява да се загрее само до около 65 С.
След достигане на 22С и изключване на котела, поради топлоотдаването при ВАРИАНТ А в последствие в стаята се достига от 22,6 до 23 градуса, а при ВАРИАНТ Б само 22,4. При вариант Б води и до бързо падане на температурата и включване отново на котела.
Искам да попитам защо варира количеството потребен газ при почти еднакво време на работа,при условие, че при единия случай се достига 75 С а при другия около 65 С.
При ВАРИАНТ А: месечната ми сметка ще е около 250-270 лв. , като се има в предвид че сега навън е топло. Не е ли много?
Може ли да се регулира силата на подаване на газта към котела и да се намали нивото на пламъка за да намалее този разход.
Какво още може да се направи за да падне разхода?