Зравейте на всички. Форума е страхотен, До сега не бях попадал на него, може би защото не съм се ровил за съществуващият при мен проблем.Надявам се, че с Вашата компетентност и благосклонност да ми помогнете, ще успея да постигна добри резултати. Както вече се досещате – ПРОБЛЕМ СЪС СМЕТКАТА ОТ ОВЪРГАЗ. Реших да потърся съдействие след като разбрах от вас от мой приятел и след като за пореден път колегите ми плащат колкото мен, но те топлят целите си жилища, а аз само две стаи.
Изказвам най голямо възхищение и надежда за съдействие към Lazar Ganev.
Четох много – научих много или по точно разбрах много, но тъй като не съм специалист не мога да се реша на промените без да попитам дали са правилни.
Та моля да ми помогнете. Ще се радвам на добра дискусия със страхотен край. Ще се опитам да опиша цялата инсталация и да отговоря на всички въпроси, като предварително се извинявам, че материята ми е малко чужда. Държа да отбележа, че инсталацията е правена преди още да закупя апартамента -не съм я поръчвал аз.
Първо прилагам схема на жилището с що горе схема на тръбите в жилището, размери на радиаторите, квадратура, разположение на котела и т.н........................Ще се опитам да дам мах. информация да ви е по лесно.
Схема
finish.png
1- котел - ARISTON CLAS 24 FF –
2- радиатор Модел Focus 500, Дъл.: 2.10м. Бр.ребра /глидери/-26 бр.
3- радиатор Модел Focus 500 Д.ъл. 1,60м. Бр. ребра/глидери/ - 20 бр.
4- радиатор Панелен - Корадо Класик- Тип33 /трипанелен/ - дъл. 1,80 м. H- 50 см.
5. лира за баня стандартна- -ш..43/в.110 см.-с 12 ребра
6- сдвоен димоотвод “фи” 80/80 см .Дължина на отвода от котеда е около 3,5 м. От котела до външната стена -“фи” 80.
7- разпределителна кутия с всички тръби- мисля , че кръговете за отоплението на парното са правени на два кръга но не съм сигурен – затова ето снимка:
Кухнята и трапезарията са свързани. Спалнята до Хола е без радиатор – тя е в процес на ремонт. Тръбите минават под пода /мисля, че са изолирани с тези пласмасови кофрирани ПВЦ пръби, ако това изобщо е изолация/. Във всички стай съм с паркет, под които има сгурия около 6 пръста. Апартамента ми е голям /минава 110 кв.м/ както се вижда от скицата. На първи жилищен етаж е – под мен има гаражи. Изцяло външен, тухлен, с външна изолация, има и вътрешна на външните стени, на тавана има фибран, с ПВЦ дограма .Само пода не е изолиран – знам че от там търпя много загуби, и го усещам стращно много, ама за сега така.
Тръбите подвързани към котела за парната инсталация отиват до разпределителя са с външен диаметър 2см., а тези на топлата вода – 1,6 см. На радиаторите съм с термоглави, захранването на радиаторите е странично двустранно диагонално - отгове топла вода и в другия край долу- студената. При изходите на радиаторите със студената вода крановете са отвитди на мах, термоглавите също. Всички тръби влизащи и излизащи в радиаторите са с външен диаметър 1,6 см. Пламъка при горене е син. Налягането на водата в котела е 1,5 бара, при подгряване налягането се качва до 1,9 бара – правилно ли е?. НЯМАМ ТЕРМОРЕГУЛАТОР !!!!!!
ТАКА!!!!
Сметката ми за ноември за отопление на две стои е 150 лв., а колеги топлят целите жилища за тези пари. И не мога да твърдя, че у нас е много топло. Страх ме е да топля всички стаи, защото виждам какво става само при две. При последната ми сметка –150 лв бяха включени два алуминиеви радиатора № 2 и №3 при температура на водата от 46 гр. . Котела топли около 2 минути и изключва за около 5 и това се повтаря и повтаря.........
Доколкото съм разбрал:
-При тези радиатори с температура на водата около 70/75 С – достигам –минималната оптимална мощност на котела, което значи по малко включванияи изключвания и от там икономия – поне малко, ако съм включил всички радиатори. НАЛИ ТАКА????
Казвали са ми, че не е хубаво котела да работи на голяма температура заради котления камък, а за оптимума ми трябва мин.70С или трябва да добавям ребра, които няма как да сложа / изводите на тръбите ми ограничават дължината на радиаторите/.
Доколкото разбрах за да компенсирам киловатите на радиаторите с оптималните на котела, при стаен регулатор – котела трябва да е настроен да топли водата над 70 С.
-За да достигна обаче мах. при икономията трябва да си взема и стаен регулатор –моля предложете ми безжичен.
Тук ми изникнаха вече въпросите:
- Няма ли като включа и другите радиатори и вдигна температурата на котела да скочи сметката ми за газ.
- При терморегулатора – пак ли трябва да ключвам на всякъде, тъй като регулатора е в едната стая /която при мен ще е една от най топлите по принцип/ и ще изключва при постигането на температурата в тази стая, а съм сигурен, че в останалите стаи ще е по студено и тази зададена температура няма да се постигне. ТОГАВА КАКЪВ Е СМИСЪЛА ДА ТОПЛЯ ВСИЧКИТЕ СТАИ, КАТО РЕГУЛАТОРА ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ ЦИКЛИТЕ НА КОТЕЛА ОТ ТЕМПЕРАТУРАТА САМО В ЕДНА СТАЯ.
- На база горните може и да са глупави „умозаключения” – може ли да се оставят включени само два радиатора и котела да загрява само тях, като въпреки, като така няма да се достига оптималната мощност на котела, НО НАЛИ ТЕРМОРЕГУЛАТОРА ОПРЕДЕЛЯ КОГА ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ КОТЕЛа И КОГА НЕ, А НЕ КОТЕЛА ДА ОПРЕДЕЛЯ САМ ТОВА НА БАЗАТА НА ВОДАТА В РАДИАТОРИТЕ.
Абе май тотално съм объркат и наистина имам нужда от помощ. Имам и един малък палавник на които пък трябва да му е топло. ПОМОООООООЩ.
- - - Обновено - - -
Това са реално направени разходи на котела за няколко дена при различна температура.
1. При температура 50 С - пуснати два радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера. Разход на газ за 24 часа -7,8 м3. или 0,33 куб на час. Резултат студено и некомфортно.
2. При температура 60 С - пуснати 3 радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера и трипанелния - разход на газ за 7 часа - 3,5 или 0,5 м3. на час. Резултат студено и некомфортно.
3. При температура 65 С - пуснати 3 радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера и трипанелния - разход на газ за 7 часа - 4,3 куб или 0,62 м3. на час. Резултат недостатъчно топло и некомфортно.
3.А. При температура 65 С - пуснати 2 радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера- разход на газ за 3 часа - 1,1 куб. или 0,36 м3. на час. Резултат недостатъчно топло 21 градуса, но е само за двете стаи.
4- При температура 70 С - пуснати 3 радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера и трипанелния - разход на газ за 24 часа - 16,3 кубика или 0,7 м3. на час. Резултат много топло и уютно. Температурата в най студеното помещение стигна 22,5 градуса.
Котела топли доста дълго време и почти не изсключва. Когато спре, а това е за около 2 минути максимум, температурата пада много бързо и пак се включва.
Котела топли с + 5 градуса над зададената му температура т.е. при зададени 70 С - загрява водата до 75 градуса.
П.П. Темата е пусната и в друг форум, са събиране на повече мнения. Но мисля, че тези на г-н Ганев ще са с тежест при вземане на решение.