Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013
  Аз пък вчера ограничих чрез термоглавите двата радиатора в двете спални на около 18 гр. денонощно, затворих вратите на стаите и разхода падна с 3 куб.м. за 24 часа. В близките дни ще видя дали са устойчиви тези 18 гр. и тези 3 куб.м.
Останалите 3 радиатора и лирата работят на макс, като притворих още малко секретния кран на лирата и на най-близкия до котела радиатор. Водата достига до 78 гр., взависимост от задачата, която съм му настроил. При подгряване разликата между входяща и изходяща вода варира между 8 и 10 гр.
Като ми остане време събота или неделя ще опиша подробно и моята инсталация.
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
karicata  
 ................... Може ли да кажеш защо се качва разхода с около 4м3 с тези допълнителни 2 радиатора + лира при положение, че не се достига мин мощност на котела? Аз си го обяснявам, че като са по-малко радиатори котела си произвежда 10.4кВт, отдава на радиаторите примерно 5кВт и другите отиват в комина. А като са всички радиатори котела отдава примерно 8кВт и останалите до 10.4 отиват в комина. Би трябвало да му се покачи КПД-то , но да не вдигне разхода. Може и да съм в тотална грешка :) Имам в предвид, че котела се ограничава от програматор по стайна температура и отдава вода до другите радиатори само докато достигне зададената температура.

Мдаа и при мен така се получава - при недостигнат минимум с първоначално 3 радиатора, а после и с 5 радиатора разхода значително се повишава. И мен живо ме интересува тази зависимост.
Основно акцентирана идея тук във форума е, че при 3 и при 5 радиатора при недостигнат минимум разхода трябва да е един и същ, НО на практика не е така.
Това какво означава - фундаментални разминавания в нашите виждания за равновесна система, цък-цък режим, модулации, кондензни технологии и прочие.
Не искам да звуча песимистично /защо пък не/, просто споделям своят извод понеже и аз виждам логика в явно нелогичните наши тематики свързани с реалността.

ПП. Колега legaltk, какъв е общият ти 24 часов разход? При какви вътрешни и външни темп. и за какви площи респективно?
  Според мен, сигурно се повтарям вече, основният фактор за разхода на газ е котела. Малък котел - малък разход, голям котел - голям разход. Това е определящото! Всичко останало са фини настройки, които повече касаят комфорта на отопление - т.е. да не стоим на студено с котел, който може да отоплява поне 3 апартамента като нашия. С такъв котел също може да се постигне равновесие на системата, което не означва, че разхода ще е малък. Той ще е оптимален за самата система, но няма да е малък! Когато изначало е избран неподходящ котел за реалния отопляем обем, няма как да очакваме нисък разход. От там трябва да се тръгва - отопляем обем - реални топлинни загуби - необходима мощност - съответстващ източник на топлинна мощност/котел/.

Ще дам следния пример, ако бъркам някъде - поправете ме. На базата на енергопотребленето/ток/ си съм сметнал по обратен път, че необходимата ми топлинна енергия на час за поддържането на 22С в жилището ми/110м2, Н=2.63м/ е 6кВт. Номиналната инсталирана мощност на трите климатика е 13.5кВт, а минималната е 4.3кВт. Реално необходимата ми максимална мощност е около 12кВт, а номинална около 6кВт - избора на котел е ясна. 
Газовата ми отоплителна система включва 5 конвектора 030 и една лира - 650Вт. При 50С на водата това прави 10.6кВт, при 70С на водата - 15,6кВт. Котела обаче е 10,7-24кВт. Оттам и високия разход на газ - в зимните месеци се движи м/у 450-500м3.
   Цитат:

JKanchev  
 ПП. Колега legaltk, какъв е общият ти 24 часов разход? При какви вътрешни и външни темп. и за какви площи респективно?

И аз си мисля същото, което karicata и ти сте написали. На теория е едно, но на практика - друго. Значи теорията нещо куца.:confused:

Реално отоплявам 110 кв.м. по 2,80 височина - 308 куб.м. Обединени са 2 двустайни апартамента с общ коридор (отопляем). Нова тухлена сграда в Сф - 5 см. външна изолация стиропор, мин.3 см вътрешна машинна шпакловка, нелоша ПВЦ дограма, източно изложение (едната стая е крайна с 3 външни стени), съседи отникъде (само 1 стая с климатик над трапезарията ми, където е котела и най-вероятно не включват климатика).

Радиаторна мощ - 13 кВт (с тръбите) при 90 гр. на подаващата вода. 
Ал. радиатори H600 (Helios) - 62  броя + лира 750 кВт. с термоглави.
 - Трапезария 24 кв.м. - 18 глидера
- Дневна 16 кв.м. - 14 глидера
- Спалня 13 кв.м. - 10 глидера
- Детска 16 кв.м. - 12 глидера
- Коридор 10 кв.м. - 8 глидера
- Баня 4 кв.м. - лира 400х1100 мм
- Втора баня - не се ползва и лирата не е монтирана

Двуконтурен конвенционален котел: мин.9,6 кВт (в брошурата с цените на Газкомфорт погрешно е посочено 8,1 кВт и бях много неприятно изненадан като разбрах истината :mad:)  - макс.24 кВт. Котелът е ограничен в момента на 15 кВт. 
С оригинален стаен терморегулатор с външен датчик. В момента е настроен на он-оф режим.
БГВ на 60 гр. (18-19 метра са до банята). И аз имам 3 жаби у дома, а жена ми може да се къпе и с вряла вода (даже й е по-добре). Аз си я разхлаждам със студена вода.
Не се готви на газ.
Инсталацията след котела е с медни тръби с изолация и 2 колектора с по 4 точки на всеки, които са свързани с пексалови тръби.

Вътрешни темп.: нощна - 18-19 гр., дневна - 21 гр.
Външни темп.: нощна - минус 2 гр., дневна - +4 гр.
Разход с 3 радиатора на макс, а 2 радиатора в спалните-ограничени с термоглавите + лирата - 8-9 куб.м./24 ч.
Разход с 5 радиатора и лира с макс отворени термоглави + лира - 11-12 куб.м./24 ч.
Подаваща вода: от 68 до 78 гр. Разлика между входяща и изходяща - 5-10 гр. в работно състояние.

Сега програмата е такава, защото постоянно има хора вкъщи. Ако децата са на детска градина - дневната темп. е на 19 гр. и разходът вероятно ще падне още малко.

Планирам през лятото да сложа в крайната стая радиатор H800 (14 гл.) и останалите от нея 14 гл. на H600 да ги разхвърлям по другите стаи. Тогава ще притворя секретните кранчета и ще увелича разликата между входяща и изходяща вода.

Другото, което може да се направи за оптимизация - вътрешна изолация на тавана и 2 стени в крайната стая и да очаквам да се появят топлещи съседи под и над моето жилище. За инфо - ходих в един от апартаментите на последния етаж с южно изложение в нашата сграда - топли се на 21 гр. едва ли не само от слънцето (.... е, има и един Bosch Gaz 7000 6-21 kWt със зададени 42 гр. на подаващата вода, не кой знае колко много глидери и топлещи съседи отдолу и от двете страни).

Колеги ще съм ви благодарен, ако имате коментари или препоръки!

Цитат:

tony34al  
 Според мен, сигурно се повтарям вече, основният фактор за разхода на газ е котела. Малък котел - малък разход, голям котел - голям разход. Това е определящото! Всичко останало са фини настройки, които повече касаят комфорта на отопление - т.е. да не стоим на студено с котел, който може да отоплява поне 3 апартамента като нашия.

Напълно съгласен! От котела зависи разхода в 90% от случаите.
  Здравейте на всички.От няколко месеца ежедневно чета темите във форума посветени на газовото отопление.Мисля че дойде време и аз да поискам помощ от Вас.Отоплявам се на газ вече 5 години,но при мен ситуацията в момента е по-различна.С общ котел отопляваме(отоплявахме) 3 апартамента по 110кв. в кооперация.сметките за газ са си доста високи,но предвид че ползваме изградената инсталация която беше на твърдо гориво го преглъщахме.Тази есен единия от ортаците по парно вдигна бялото знаме и каза че вече не може да издържа на сметките и останахме само двама на клона.Предвид ситуацията с останалия комшия подменихме радиаторите в апартаментите с панелни и махнахме чугунките(който и без това мисля че бяха по малко като мощност от колкото ни трябваше)Сметките за газ се задържаха на ниво почти като миналата година,разбирайте за декември -400лв,за януари-440лв.Температурата се поддържа в границите-17гр. в диапазона 23ч.до 16ч,н аследващия ден и 20гр.от 16ч до 22ч вечерта.Събота и неделя от 8ч до 22 ч е на 20гр.И аз вече не издържам най-вече психически на тези сметки и реших да правя отделна инсталация в апартамента за което ми е нужен вашия съвет.Прежалих се да разкъртя навсякъде с последващия основен ремонт на апартамента с идеята да подобря газовата ситуация.Ето и квадратурата на апартамента както и инсталираните радиатори в момента.

Хол + трапезария (обединени)- 20кв+10кв ,радиатори панелни турски с мощност при 90/70/20 -3900w +3100w

Кухненски бокс  -6,5кв ,радиатор 1330w (за да не пиша постоянно,тези мощности са по каталога на производителя при горепосочената температура),честно казано незнам как да ги сметна при по-ниска температура.
Детска  -15кв с радиатор   3100w
Спалня  -18кв  с радиатори 2бр.по 2100w
Таванска стая,която се намира над детската -20кв с алуминиев радиатор с 20 глидера на H600
В банята която е 6кв имам една лира -H1600/500,незнам колко вата е.
В останалата част от апартамента -коридор на буквата Г с квадратура около 14кв,нямам радиатор(мисля да слагам)

Това е апартамента в общи линии.Пропуснах да напиша по горе,че имам външна изолация,имам PVC дограма и таваните ми са изолирани вътрешно с 2см.фибран.Зидарията на кооперацията е 40см тухла.Комшии не ме топлят от никъде.
Доста прочетох за мощности,котлета и всякакви газови шукарии и колкото повече чета,повече се обърквам.Спрял съм се на вариянт за котле Bosch Gaz 7000 W.В момента топлата ми вода е с ел.бойлер и бих се радвал на неограничено количество топла вода.Мисля че с така съществуващите ми радиатори няма смисъл от кондензен котел.Ако не съм ви омръзнал с това дълго писане ще се радвам на всякакви съвети за бъдещата ми инсталация.
  Разбира се че има смисъл от кондензно котле, макар че и това, което си избрал е много добро. В момента имаш инсталирани около 20кВт радиатори при 90*С, което е около 10кВт при 55-60*С (грубо). Мисля, че никога няма да излиза от кондензен режим. Дано и тръбната разводка да отговаря на изискванията
  Имаш добър запас от радиаторна мощност. Плачеш си за кондензен котел. При по-слабо оразмерена инсталация, при 0°С външна температура и 45° на водата се поддържа 20-21° в помещението
  Благодаря за включването.Тръбната разводка тепърва ще я изграждам.В момента исталацията е със вертикални щрангове идващи от мазите и няма да ми вършат никаква работа.Аз затова и написах,че ще правя капитално къртене в апартамента заради тръбите който трябва да пусна.Намислил да правя канали в пода и оттам да карам към стайте.Мисля да правя 3  лъча.Единия ще захранва радиаторите в кухнята,трапезарията и хола.Другия, радиаторите в коридора(който евентуално ще сложа),детската и тавана.И третия за радиаторите в спалнята и банята.И понеже казахте ,че кондензен котел би ми вършил работа ми мина една греховна идея.Така и така ще къртя и банята,вместо лирата не е ли по-добре ако наснова тръба и да направя един вид подово?И дали ще е проблем ако въпросното несъществуващо подово го свържа към тръбата на връщащата вода?Разгледах кондензните котлета на бош и виждам,че модела Condens 3000 e: 8,1 - 21,8kw като мощност а Condens 7000 e:3,7 - 15,9kw.  Дали ще има запас за студените дни(защото аз живея в Русе и такива обикновенно имаме в изобилие)?.Другото което ме притеснява ако взема по маломощния модел е дали ще има достатъчно мощност за БГВ?Упсс,сега се зачетох по внимателно и май тези два въпросни модела не са двуконтурни. Condens 3000 W ZWB 28-3C ,мисля че този би свършил работа в случая,но ме притеснява мощноста.
  Добре си му е мощността - 7-22 за отопление е и до 28 за БГВ, ще ти пасне супер. Можеш да навиеш подово в банята от връщащата вода.
   Цитат:

Lazar  
 Добре си му е мощността - 7-22 за отопление е и до 28 за БГВ, ще ти пасне супер. Можеш да навиеш подово в банята от връщащата вода.

Мда  от линка който гледам дават мощност 8-22кв,но дори и така да е с тази моя квадратура едва ли ще падна под минималната му мощност.Ще се насоча към този котел значи.В момента си правя план откъде да прекарвам тръбите.Мисля да изградя инсталацията с  ТРЪБА С AL. ФОЛИО STABI MID ,подходящи ли са за случая?И евентуално с какъв диаметър тръба трябва да започна от котела?
  Боко, преди около месец си подмених стария котел   с Condens  3000 и за момента съм супер щастлив. Отоплявам същата квадратура, управлявам го с FR 100 и разхода ми е около 5 до 6 м3 на денонощие (за сравнение, преди беше над 11м3 при близки температури). постояно си е в кондензен режим и си ме радва доста. Ако изграждаш системата си сега, погледни и програмите за енергийна ефективност, със сигурност, ще спестиш едно 15-17% от общите разходи. ако имаш специфични въпроси -питай,
   Цитат:

etalon21  
 Боко, преди около месец си подмених стария котел   с Condens  3000 и за момента съм супер щастлив. Отоплявам същата квадратура, управлявам го с FR 100 и разхода ми е около 5 до 6 м3 на денонощие (за сравнение, преди беше над 11м3 при близки температури). постояно си е в кондензен режим и си ме радва доста. Ако изграждаш системата си сега, погледни и програмите за енергийна ефективност, със сигурност, ще спестиш едно 15-17% от общите разходи. ако имаш специфични въпроси -питай,

Насочил съм се към същия котел и аз.А за програмите за съжаление няма да мога се възползвам,защото преди години теглих такъв кредит за дограмата.Доколкото знам се отпуска еднократно на семейство.Иначе за програматора също доста почетох и живот и здраве да стигна до него,ще се сложи такъв.Сега правя списък с нужните ми неща и в момента в който спрем отоплението ,започвам да действам.Все още не съм наясно с диаметрите на тръбите за инсталацията,както и дали ще има нужда да слагам термоглави на радиаторите.
  Можеш да участваш за всички програми - дограма, изолация, газов котел, соларна инсталация. Може заедно или поотделно, едното не пречи на другото. Тази тръба Стаби е остаряла технология, трябва да забелваш фолиото преди всяка спойка. Ползвай стъклофибърна тръба - работи се лесно както с обикновен ППР. Колкото до диаметрите - трябва да тръгнеш с ф32 от котела. Ако ми начертаеш схемата на разводката ще ти я оразмеря.
  И аз това щях да добавя - участието за газов котел и инсталация е отделна програма и можеш да участваш... вътре влиза не само уредите, но и другите материали и СМР (ако ги изпълнява оторизирана фирма)
  Ще попитам за програмата.За тръбата ясно,стъклофибърна ще е .Има ли значение производителя?Питам защото имам приятел който работи в Интерметал ,а при тях тези тръби мисля че бяха PILSA,турски.За разводката утре ще се пробвам да начертая какво съм замислил и ще я кача в темата.