Отговор: Газов котел - мнения и препоръки 2013
Бюджет - 6000лв за инсталацята от него 3000-3500 за котел останалото за другото при нужда ще дофинансирам ама не е желателно. Най-лесно е да вземем двуконтурен котел, но ме притснява това,че при кухненските нужди се налага често пускане на водата и от там постоянно включване и изключване на котела. Второ, искам да не вися на мивката и да чакам топлата вода както става при майка ми - пускаш , тръгва, минават няколко секунди, запалва почва да нагрява и така водата тече , но не е топла. Разстоянето от котела до точката на ползване на БГВ е 4м - кухнята граничи с помещението на котела. Управлението ще е по стайна температура , това с външната сонда ми е съвсем мътно. Даже мисля в началото да не слагаме термоглави и да видим как ще е само със стайния термостат.
Ами ти нямаш проблеми с финансирането на най-добрия вариант, какво се притесняваш?
Viessmann Vitodens 300-W според моето скромно мнение това е най-доброто, но не и най-удачното за Бългаския джоб (5-6000лв.). Парите които си готова да дадеш мисля да са напълно достатъчни за една икономична система и от гледна точка на инвестиция и от към месечни сметки стига да се пресметне както трябва. До колкото разбрах клониш към едноконтурен, което определено е по-добрия вариант. Ето ти моята таблица: (това е на грубо)
котел | 2682 |
комин | 78 |
коляно | 45 |
датчик вода | 16 |
външен датчик | 34 |
жичен терморегулатор | 158 |
електрклапан за газ | 50 |
датчик за метан | 95 |
бойлер | 1000 |
| |
глидери | 370 |
вентилаторен конвертор | 1000 |
управление за конвертора | 78 |
кранове за конвертора | 72 |
| 4978 |
Както виждаш вътре не съм слагал нито тръби,коленца,монтаж а и глидерите са ми само за тези които ще добавя. над тези пари имам още сигурно още поне 1000лв.
Изглежда ми приемлива тази таблица, какъв котел предвиждаш?
Baxi LUNA Duo-tec 1.12
в таблицата съм го сложил с 700лв. по-скъп за да се изненадам приятно като "ако" ми остане някой лев след като приключа с монтажа на отоплението. Предвидила си достатъчно пари за да си направиш много добра система.
Здравейте! След прочетеното везните май накланят към едноконтурния Bosch Condens 7000 3-16кВт в комбинация с бойлер със серпентина. Имам два въпроса, надявам се отговорите да са полезни и на други начинаещи!
1.Котела за мен е сърцето на отоплителната система и не ми се иска да е на външна стена. До колко е възможно удължаване на хоризонталната тръбата за изходни газове? По немските упътвания и каталози намирам тръби до 4 метра максимална дължина и то за специални модели с усилено издухване. Конкретно в моя случай - 4.30 м. права тръба възможно и разрешено ли е?
2.Имам само положени тръби - трислойни 16-ки. Тепърва ще купувам панелни радиатори. Ако общата мощност на радиаторите е с 2-3 kW по-голяма от изчислената препоръчителна 8 kW? Данните: жилище - 92 кв.м, ползват се около 75 кв.м., без изолация е, тухла четворка, етаж втори, отдолу и отгоре - студ.
Благодаря предварително!
1 Прикачен файл(ове)
1. Не разбрах защо не искаш да е на външна стена? Иначе ето какво се казва в инструкцията за монтаж на димоотводни системи:
Прикачен файл 10435
2. За да работи котела в кондензен режим трябва да изградиш нискотемпературна инсталация, т.е. мощностите на радиаторите трябва да ги гледаш при 50-60*С вход на радиатора. Няма проблем да сложиш и по-големи.
За 75 кв.метра е добре радиаторите да са 16-18 kw.
Цитат:
Първоначално публикувано от
doooon
За 75 кв.метра е добре радиаторите да са 16-18 kw.
Имаш предвид мощност при 90*С предполагам, а не при 50*С? Иначе става страшно - радиаторите ще са повече от мебелите:rolleyes:
При външна тем.-15 -20 гр.С и работа в икономичен режим.
Благодаря на Лазар за бързия и обнадеждаващ отговор!
От това помещение тръгват положените тръби, там ще са колекторите и предпочитам най-късия път от котела до тях. Там ще бъде и бойлера със серпентина - така е в центъра на жилището, почти еднакво отдалечен от кухненска мивка и душ. Като го умувах кое къде да бъде се ръководех от двигателите с вътрешно горене - колкото по-студен е входящия въздух, толкова по-голям разход дават. Донякъде ми се виждаше и разумно двете тръби (за входящия и изходящия въздух) да са една в друга - така изходящите газове подгряват входящите, само недоумявах как ще стане това за тридесетина сантиметра тръба, колкото е една външна стена.
Да ти кажа не си много прав в разсъжденията и сравненията. Тук при котлите дългият комин създава само проблеми и колкото е по-къс - по-добре. Това, че колекторите и бойлера са далеч от котела е нищожен проблем в сравнение с дългия хоризонтален комин. Затормозва се вентилаторът и при силен насрещен вятър може да изключи котела и да даде грешка. Ако е нощем или няма никой в къщи - котелът няма да запали сам. Помисли още
Пак благодаря!
Мнението ти е важно за мен и ще трябва да умувам наново!
Здравейте,
Въпросът ми малко е извън темата, но може ли някои да ми обясни как става смяна на дюзите на газов котел BAXI main 24 и как се прави настройката за да заработи на пропан бутан. Купих си 13 бр. дюзи за котела но в Пловдив в България терм го нямаше човека който се занимава с това и продавачите не можаха да ми обяснят. Котела ще инсталирам в мазе на къщата и с него ще топля водата на външно джакузи, поради което мисля че мога да се пробвам и сам с помощта на Вас и особено на Лазар, който знам че е помогнал на много "майстори" като мен.
Благодаря предварително
Пропан-бутан и мазе са несъвместими. Аз пък имам нов немски едноконтурен на пропан-бутан и се чудя как и дали да го правя на природен газ. :) Ще се радвам Лазар ако даде жокер (може и снимки) как се прави колектора за газовите бутилки, за да не замръзват. Котела ми е за по-високото налягане - 50 мбар, бутилки все още нямам, от "продавалника" гледам по варненския край колко много се ползват "пършингите", при нас в северозападналата част не са така разпространени.
П.С. Май имаше старо изискване и за вратата, където се съхраняват бутилките - да се отваря навън.