Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 35
Like Tree3Одобрявам

Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2012
    Мнения
    10
    #1

    Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    Зравейте на всички. Форума е страхотен, До сега не бях попадал на него, може би защото не съм се ровил за съществуващият при мен проблем.Надявам се, че с Вашата компетентност и благосклонност да ми помогнете, ще успея да постигна добри резултати. Както вече се досещате – ПРОБЛЕМ СЪС СМЕТКАТА ОТ ОВЪРГАЗ. Реших да потърся съдействие след като разбрах от вас от мой приятел и след като за пореден път колегите ми плащат колкото мен, но те топлят целите си жилища, а аз само две стаи.
    Изказвам най голямо възхищение и надежда за съдействие към Lazar Ganev.
    Четох много – научих много или по точно разбрах много, но тъй като не съм специалист не мога да се реша на промените без да попитам дали са правилни.
    Та моля да ми помогнете. Ще се радвам на добра дискусия със страхотен край. Ще се опитам да опиша цялата инсталация и да отговоря на всички въпроси, като предварително се извинявам, че материята ми е малко чужда. Държа да отбележа, че инсталацията е правена преди още да закупя апартамента -не съм я поръчвал аз.
    Първо прилагам схема на жилището с що горе схема на тръбите в жилището, размери на радиаторите, квадратура, разположение на котела и т.н........................Ще се опитам да дам мах. информация да ви е по лесно.
    Схема
    finish.png


    1- котел - ARISTON CLAS 24 FF –
    2- радиатор Модел Focus 500, Дъл.: 2.10м. Бр.ребра /глидери/-26 бр.
    3- радиатор Модел Focus 500 Д.ъл. 1,60м. Бр. ребра/глидери/ - 20 бр.
    4- радиатор Панелен - Корадо Класик- Тип33 /трипанелен/ - дъл. 1,80 м. H- 50 см.
    5. лира за баня стандартна- -ш..43/в.110 см.-с 12 ребра
    6- сдвоен димоотвод “фи” 80/80 см .Дължина на отвода от котеда е около 3,5 м. От котела до външната стена -“фи” 80.
    7- разпределителна кутия с всички тръби- мисля , че кръговете за отоплението на парното са правени на два кръга но не съм сигурен – затова ето снимка:
    Кухнята и трапезарията са свързани. Спалнята до Хола е без радиатор – тя е в процес на ремонт. Тръбите минават под пода /мисля, че са изолирани с тези пласмасови кофрирани ПВЦ пръби, ако това изобщо е изолация/. Във всички стай съм с паркет, под които има сгурия около 6 пръста. Апартамента ми е голям /минава 110 кв.м/ както се вижда от скицата. На първи жилищен етаж е – под мен има гаражи. Изцяло външен, тухлен, с външна изолация, има и вътрешна на външните стени, на тавана има фибран, с ПВЦ дограма .Само пода не е изолиран – знам че от там търпя много загуби, и го усещам стращно много, ама за сега така.
    Тръбите подвързани към котела за парната инсталация отиват до разпределителя са с външен диаметър 2см., а тези на топлата вода – 1,6 см. На радиаторите съм с термоглави, захранването на радиаторите е странично двустранно диагонално - отгове топла вода и в другия край долу- студената. При изходите на радиаторите със студената вода крановете са отвитди на мах, термоглавите също. Всички тръби влизащи и излизащи в радиаторите са с външен диаметър 1,6 см. Пламъка при горене е син. Налягането на водата в котела е 1,5 бара, при подгряване налягането се качва до 1,9 бара – правилно ли е?. НЯМАМ ТЕРМОРЕГУЛАТОР !!!!!!
    ТАКА!!!!
    Сметката ми за ноември за отопление на две стои е 150 лв., а колеги топлят целите жилища за тези пари. И не мога да твърдя, че у нас е много топло. Страх ме е да топля всички стаи, защото виждам какво става само при две. При последната ми сметка –150 лв бяха включени два алуминиеви радиатора № 2 и №3 при температура на водата от 46 гр. . Котела топли около 2 минути и изключва за около 5 и това се повтаря и повтаря.........
    Доколкото съм разбрал:
    -При тези радиатори с температура на водата около 70/75 С – достигам –минималната оптимална мощност на котела, което значи по малко включванияи изключвания и от там икономия – поне малко, ако съм включил всички радиатори. НАЛИ ТАКА????
    Казвали са ми, че не е хубаво котела да работи на голяма температура заради котления камък, а за оптимума ми трябва мин.70С или трябва да добавям ребра, които няма как да сложа / изводите на тръбите ми ограничават дължината на радиаторите/.

    Доколкото разбрах за да компенсирам киловатите на радиаторите с оптималните на котела, при стаен регулатор – котела трябва да е настроен да топли водата над 70 С.
    -За да достигна обаче мах. при икономията трябва да си взема и стаен регулатор –моля предложете ми безжичен.
    Тук ми изникнаха вече въпросите:
    - Няма ли като включа и другите радиатори и вдигна температурата на котела да скочи сметката ми за газ.
    - При терморегулатора – пак ли трябва да ключвам на всякъде, тъй като регулатора е в едната стая /която при мен ще е една от най топлите по принцип/ и ще изключва при постигането на температурата в тази стая, а съм сигурен, че в останалите стаи ще е по студено и тази зададена температура няма да се постигне. ТОГАВА КАКЪВ Е СМИСЪЛА ДА ТОПЛЯ ВСИЧКИТЕ СТАИ, КАТО РЕГУЛАТОРА ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ ЦИКЛИТЕ НА КОТЕЛА ОТ ТЕМПЕРАТУРАТА САМО В ЕДНА СТАЯ.
    - На база горните може и да са глупави „умозаключения” – може ли да се оставят включени само два радиатора и котела да загрява само тях, като въпреки, като така няма да се достига оптималната мощност на котела, НО НАЛИ ТЕРМОРЕГУЛАТОРА ОПРЕДЕЛЯ КОГА ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ КОТЕЛа И КОГА НЕ, А НЕ КОТЕЛА ДА ОПРЕДЕЛЯ САМ ТОВА НА БАЗАТА НА ВОДАТА В РАДИАТОРИТЕ.
    Абе май тотално съм объркат и наистина имам нужда от помощ. Имам и един малък палавник на които пък трябва да му е топло. ПОМОООООООЩ.

    - - - Обновено - - -

    Това са реално направени разходи на котела за няколко дена при различна температура.

    1. При температура 50 С - пуснати два радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера. Разход на газ за 24 часа -7,8 м3. или 0,33 куб на час. Резултат студено и некомфортно.

    2. При температура 60 С - пуснати 3 радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера и трипанелния - разход на газ за 7 часа - 3,5 или 0,5 м3. на час. Резултат студено и некомфортно.

    3. При температура 65 С - пуснати 3 радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера и трипанелния - разход на газ за 7 часа - 4,3 куб или 0,62 м3. на час. Резултат недостатъчно топло и некомфортно.

    3.А. При температура 65 С - пуснати 2 радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера- разход на газ за 3 часа - 1,1 куб. или 0,36 м3. на час. Резултат недостатъчно топло 21 градуса, но е само за двете стаи.

    4- При температура 70 С - пуснати 3 радиатора - хол-26 глидера и спалня - 20 глидера и трипанелния - разход на газ за 24 часа - 16,3 кубика или 0,7 м3. на час. Резултат много топло и уютно. Температурата в най студеното помещение стигна 22,5 градуса.
    Котела топли доста дълго време и почти не изсключва. Когато спре, а това е за около 2 минути максимум, температурата пада много бързо и пак се включва.

    Котела топли с + 5 градуса над зададената му температура т.е. при зададени 70 С - загрява водата до 75 градуса.

    П.П. Темата е пусната и в друг форум, са събиране на повече мнения. Но мисля, че тези на г-н Ганев ще са с тежест при вземане на решение.

  2.  
     
  3. Member Аватара на felipe
    Тук е от
    Apr 2007
    Мнения
    503
    #2

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    Моя отговор със сигурност ще те разочарова,но съм минал по тоя път,та отговора е 1.газта е безбожно скъпа на фона на доходите ни 2.топлината все трябва да дойде от някъде,най-голямата икономия е това на което се вика топъл апартамент ,да те топлят от всякъде ,според вариантите на това от къде и колко те топлят варира и сметката,която при всеки е различна,дори и при абсолютно еднакви други условия-извод никой тук не може да ти помогне ,защото при всеки е различно3.разбиранията на всеки за топло е различно и 4. най-важно:rolleyes:,края на отоплителния сезон е неизбежен,пролетта идва.
    VanDan и zxc0 харесват това.

  4. Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Живее в
    Русе, и малко у десно и малко у лево
    Мнения
    669
    #3

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    Не разбирам нищо от газови инсталации, но това че газта е скъпа, и чичко ***** обира парсата на всички е ясно!
    Така и така имаш изградена инсталация - можеш да я ползваш например само в големите студове, а за отопление през по-голямата част на годината, т.е. преходните сезони и топлите зимни дни да разчиташ основно на отопление от по-малки климатици /например с мощност до 50 вата на кубик/, които биха реализирали 1.икономия от по-ниска инвестиция/сравнено с по-мощна машина при 80-100вата/м3/ и 2. по-добър коп през по-голямата част от отоплителния сезон и 3.ще се справят и с охлаждането на целия апартамент през лятото, колкото и да са малки като мощност. Успех в решаването на казуса!

    П.П. Браво за изолацията! И ако ще слагаш клими за отопление - сложи ги по-ниско /макар и да мрънкат монтажниците/, но пък и така, че да не ги стига малкия палавник! Това с цел да затоплят пода при по-ниска скорост на вентилацията/да не духа на детето, а и на всички останали.
    Този пост е редактиран от V_Simeonov; 19-12-12 в 04:55.

  5. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #4

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    Здравей!
    Разходът е нормален за ситуацията, която описваш и за този котел (мин.мощност 9,8 kW).
    Ако аз трябваше да решавам, бих направил следното:
    1. Монтаж на радиатор в спалнята до хола;
    2. Монтаж на радиатор в коридора.
    3. Включване на лирата;
    4. Физическо премахване на всички термоглави;
    5. Притваряне (около 1/4) на секретните кранове;
    6. Монтаж на терморегулатор с модулация по стайна температура (в хола на стената към коридора);
    7. Загряване на цялото жилище за около 2-3 дни;
    8. Отчитане на показанията за статистичиски значими и съпоставими периоди от време и изводи въз основа на тях.

    След като изпълниш 1-8 според мен при сегашните външни температури ще ти стигне 60-65 градуса температура на входящата вода да поддържаш денонощно минимум 22 градуса в помещенията, а с нощния режим на терморегулатора - и по-малко.

    Не сравнявай с твоите колеги!
    Все пак апартаментът ти е голям, котелът е голям и не може да очакваш ниски разходи - както казва един познат: който си има брада да си носи гребенче.
    Газта наистина е доста скъпа спрямо нашите доходи, следователно - трябва да си увеличим доходите, щом не може да променим цената на газта.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2012
    Мнения
    10
    #5

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    Цитат Първоначално публикувано от legaltk Виж публикацията
    Здравей!
    Разходът е нормален за ситуацията, която описваш и за този котел (мин.мощност 9,8 kW).
    Ако аз трябваше да решавам, бих направил следното:
    1. Монтаж на радиатор в спалнята до хола;
    2. Монтаж на радиатор в коридора.
    3. Включване на лирата;
    4. Физическо премахване на всички термоглави;
    5. Притваряне (около 1/4) на секретните кранове;
    6. Монтаж на терморегулатор с модулация по стайна температура (в хола на стената към коридора);
    7. Загряване на цялото жилище за около 2-3 дни;
    8. Отчитане на показанията за статистичиски значими и съпоставими периоди от време и изводи въз основа на тях.

    След като изпълниш 1-8 според мен при сегашните външни температури ще ти стигне 60-65 градуса температура на входящата вода да поддържаш денонощно минимум 22 градуса в помещенията, а с нощния режим на терморегулатора - и по-малко.

    Не сравнявай с твоите колеги!
    Все пак апартаментът ти е голям, котелът е голям и не може да очакваш ниски разходи - както казва един познат: който си има брада да си носи гребенче.
    Газта наистина е доста скъпа спрямо нашите доходи, следователно - трябва да си увеличим доходите, щом не може да променим цената на газта.
    Здравейте и благодаря за отговорите. Макар , че отговорите са малко, ще продължавам да пиша и да давам резултати за случващото се. Единственото, което няма да вземам под внимание е отчитането на външната температура.
    1. Радиатор в нея спалня ще има ама догодина - в процес на основен ремонт е и има само изводи за тръби.
    2. За радиатор в коридора, може и да помисля, но това значи ремонт- отново, нов разпределител и още допълнителни разходи.
    3. Всичко е включено на макс.
    4. Термогланите са си по местата, но са отворени на 5
    5.Секретните кранове са отворени също на макс.
    6. Днес ми сложиха терморегулатор - безжичен.
    7.Започвам пълно загряване.


    Имам въпросчета по точки 4 и 5
    Задължително ли е премахването на термоглавите - ефекта ако са отворени изцяло не е ли същият?
    Защо да притварям секретните кранове - Какво ще постигна с това като ефект?
    П.П.Утре ще дам резултати за разхода с и без терморегулатор. Котела е настроен да топли водата на 75 градуса, т.е да я загрява до към 79/80 С.

    - - - Обновено - - -

    Извинявам се но бях забравил. По долу споделям мнението на Лазар Ганев в друг форум, и реших да ги споделя и тук, надявам се че г-н Ганев няма нищо напротив.
    Понеже въпросите са много, ще отговоря направо какво трябва да направиш:
    1. Спирането на радиатори не води до икономии, а дори до преразход.
    2. Изборът на този тип отопление - локално водно отопление с газов котел предполага отопление на цялото жилище за оптимална работа на котела. Този Аристон е с висока минимална мощност 10кВт и иска насреща си 10кВт радиатори
    3. Мощността на радиаторите се дава в каталози обикновено при 90*С. Ако намалиш температурата на водата на 60*С, мощността пада наполовина. Затова задаваш висока температура - към 80*С и поставяш стаен термостат, който да изключи котела при достигане на стайната температура. Термоглавите изключват една по една и това оставя системата пак с намалена радиаторна мощност. При управление със стаен термостат всички радиатори работят заедно, а това е важно са малки системи, където радиаторната мощност е съизмерима с минималната мощност на котела

  7. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #6

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    1. Щом си в ремонт остави си място за голям радиатор, а ако го сложиш още сега ще имаш ефект и в другите помещения като цяло (винаги можеш да го изключиш, ако искаш). Лазар ти е казал - всичко е едно цяло и така трябва да работи;

    2. Така и така имаш ремонт в спалнята, направи ремонта и в коридора. Може ли да стоиш на студено, а да не искаш да правиш ремонт ...? Не забравяй - целта е да постигнеш поне 10 кВт радиаторна мощ (11-12 е още по-добре), за да превишиш минималната мощност на котела!!!

    4. Лазар ти е отговорил - термоглавите изключват радиатора и пада радиаторната мощ. Контравъпрос - за какво са ти термоглави и секретни кранове, ако ще са развити докрай .....?

    5. Секретните кранове се използват за баланс на водата в радиаторите. Топлата вода е константно количество, което трябва да се разпредели равномерно между радиаторите, за да се постигне еднаква температура в помещенията. Това се налага, защото не винаги радиаторите са точно оразмерени за помещенията. Тогава от секретните кранове се правят тези леки донастройки по метода проба-грешка (ще го усетиш, като го правиш). Освен това чрез притваряне на секретните кранове се цели температурата на топлата вода да бъде излъчена през радиаторите в помещението (за целта ти трябват по-голям брой глидери), а не само топлата вода да преминава и да излиза през радиатора. Нали все пак целта основно е отопление на помещението чрез излъчване енергията на топлоносителя през отоплителното тяло, а не просто циркулация на топлоносителя през отоплителната система ....?!

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2012
    Мнения
    10
    #7

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    Здравейте - помагайте.
    Как да направя така, че във всичките стаи да е еднакво топло. По цял ден стоим в хола, а там температурата е най ниска - около 1 градус.
    Най топло е в трапезарията Примерно: 22С, сведвано от спалнята21,6С, авхола 21С. Държим регулатора в хола и познайте какво става - не изключва. Какво да направя.
    Как да пренасоча топлината. Дайте варианти за боравене със секретните кранове - ще стане ли ?
    Да притегна по един оборот в трапезарията и в спалнята или да притегна само в хола за да задържи повече време топлата вода. Моля дайте съвети .
    П.П. 0 котела е почти на мах 79 С

  10. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #8

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    Така ще е - като нямаш радиатори в спалнята до хола и в коридора ........
    Може нещо да не си настроил в терморегулатора, но едва ли това е причината.
    В хола да е развит, а в трапезарията и спалнята завий по 1 оборот, но при тази топлозагуба в/около хола не очаквай ефект повече от 0,5 градуса. Горе съм ти писал - донастройки по метода проба-грешка (ще го усетиш, като го правиш).

    Този пост е редактиран от legaltk; 23-12-12 в 20:38.

  11. zh
    zh е офлайн
    Member
    Тук е от
    Nov 2009
    Живее в
    Добрич
    Мнения
    221
    #9

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    А какъв е разхода през изминалите 3-4 дни?

  12. Member Аватара на felipe
    Тук е от
    Apr 2007
    Мнения
    503
    #10

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    Цитат Първоначално публикувано от zh Виж публикацията
    А какъв е разхода през изминалите 3-4 дни?
    И на мен ми е любопитно...колко струваше безжичния терморегулатор-400 лв?
    Въпреки,че безспорно уважавам мнението на професионалистите в този форум,някакси инстиктивно чувствам,че моя вариант с термоглавите на всеки радиатор е по-добрия вариант, специално за мен,регулирам температурата индивидуално във всяка стая,като до около -7 външна температура термоглавите се държат изключително коректно при температура на водата 55 градуса т.е. като ги сложа на 23 градуса примерно в помещението става именно толкова(толкова държа вечер като легна или когато съм в къщи в хола и всекидневната,в двете спални държа 24 часа 18-19 градуса),това със терморегулатор в една стая,температури на водата от порядъка на 79:rolleyes: градуса и липса на термоглави ми се струва страшно разхищение...е@ем ти и модулацията.
    Моето котле(Vailant TurboTec 6-20) в тази ситуация се държи абсолютно адекватно,няма цък-цък режими.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2012
    Мнения
    10
    #11

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    Цитат Първоначално публикувано от felipe Виж публикацията
    И на мен ми е любопитно...колко струваше безжичния терморегулатор-400 лв?
    Въпреки,че безспорно уважавам мнението на професионалистите в този форум,някакси инстиктивно чувствам,че моя вариант с термоглавите на всеки радиатор е по-добрия вариант, специално за мен,регулирам температурата индивидуално във всяка стая,като до около -7 външна температура термоглавите се държат изключително коректно при температура на водата 55 градуса т.е. като ги сложа на 23 градуса примерно в помещението става именно толкова(толкова държа вечер като легна или когато съм в къщи в хола и всекидневната,в двете спални държа 24 часа 18-19 градуса),това със терморегулатор в една стая,температури на водата от порядъка на 79:rolleyes: градуса и липса на термоглави ми се струва страшно разхищение...е@ем ти и модулацията.
    Моето котле(Vailant TurboTec 6-20) в тази ситуация се държи абсолютно адекватно,няма цък-цък режими.
    Ще ви напиша какъв е разхода ама следобед. Ще ви дам точни разчети - разлика има със сигурност. Макар и с регулатор за 110 лв.

    - - - Обновено - - -

    Измерванията са правени за по 48 часа.
    1. При 50 С на котела - включени само два радиатора, без термостат - за 24 часа разхода е около 8 куб.м.
    2. При 70 С на котела - включени всички радиатори, без термостат - за 24 часа -средния разход е 16,84 куб.м.
    3. При 75 С на котела - включени всички радиатори, с термостат - за 24 часа -средния разход е 15,63 куб.м.
    4. При 79 С на котела - включени всички радиатори, с термостат - за 24 часа -средния разход е 14,33 куб.м.
    Т.е. разликата с термостат и при по висока температура от + 9 С - дава икономия от 2,51 куб.м. на 24 часа или 75,3 куб.м. за месец, сметнато в пари по сегашни цени около - 90 лева приблизително.
    Сами преценете. Минималната оптимална мощност на котела от 11 кв. не е достигната, а какво ли ще е когато се достигне.

  14.  
     
  15. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #12

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    Браво!
    Резултатите от т.3 и т.4 са странни.
    Сега ти остава само да увеличиш радиаторната мощ, за да падне температурата на котела.
    Така и не схванах кое наричаш "минимална оптимална мощност"?

  16. Member Аватара на felipe
    Тук е от
    Apr 2007
    Мнения
    503
    #13

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    За мен резултатите са неприемливи,но както вече писах при всеки е различно,ето движението на моите сметки откакто съм сложил котлето


    Държа да подчертая че живея в етаж от къща 100 кв.м.,само измазана без изолация и нямам топлещи се съседи отникъде,котлето го включвам да топли радиаторите октомври и ги изключвам март месец,през останалото време топли водата за къпане,максималната температура на водата в котлето ми е 55 градуса(като беше -20 миналия февруари-58),в четирите стаи и банята температурата не пада под 18 градуса(когато нямах газ в не отопляемите стаи замръзваше вода поставена в чаша),за януари 2012 средно месечната температура е била -0,9,а за февруари -2,5,за декември 2011- 2,2
    Че радиаторите ми са със страшно много ребра е съвсем отделен въпрос,хвала на фирмата направила проекта и извършила монтажа.
    Този пост е редактиран от felipe; 25-12-12 в 14:50.

  17. Member Аватара на legaltk
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    София
    Мнения
    436
    #14

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    Цитат Първоначално публикувано от felipe Виж публикацията
    Че радиаторите ми са със страшно много ребра е съвсем отделен въпрос,хвала на фирмата направила проекта и извършила монтажа.
    77 ребра на h600 - e кво да говорим за друго .......
    Освен това имаш перфектния котел.
    Този пост е редактиран от legaltk; 25-12-12 в 16:22.

  18. Novice
    Тук е от
    Dec 2012
    Мнения
    4
    #15

    Отговор: Помогнете - висока сметка за газ - Трябва модулация - КАК???

    Здравейте, мили хора! Честита Коледа на всички! Много здраве, късмет и добро настроение!
    Поздравления за форума!
    Обръщам се към със следния въпрос – моля за контакт на специалист в София, който би могъл да погледне газовата инсталация в къщи и да даде съвет за настройки на газовото котле. Котлето е Бош .-доколкото си спомням с най-ниската мощност на пазара. Жилището е малко – дневна около 30кв., спалня 15кв и баня 4-5кв. В дневната сложихме конвектор, за да оползотворим мощността на котлето, в спалнята с обикновен алуминиев радиатор с около 20 ребра по 30 см. и в банята с лира. Апартаментът е вътрешен, но съседи от никъде….ново строителство. Миналата година една от зимните сметки стигна 300 лева….Та, струва ми се, че не е лошо някой да погледне инсталацията и да даде съвет. Котлето работи на степен 4-5 от 6 възможни, температура на водата около 70 градуса . Мои приятели с двойно по-голяма отопляема площ плащат много по-ниски сметки. Термостатът е програмиран за 22 градуса от 18 до 22 часа, от 22-08 часа – 20 градуса, в останалото време – 17 градуса.

    Благодаря Ви предварително!
    Този пост е редактиран от млад и зелен; 25-12-12 в 17:17.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 58
    Последно: 04-03-13, 09:41
  2. Проверка на банкова сметка по и-нет?
    От CreatoR във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 21
    Последно: 26-05-12, 14:46
  3. Надписана сметка от Енергото
    От vyrhara във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 4
    Последно: 23-01-11, 19:47
  4. Отговори: 2
    Последно: 20-10-06, 16:44
  5. Отговори: 1
    Последно: 25-04-06, 10:01

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе