Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 51

Пелети

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    10
    #1

    Пелети

    Здравейте, понеже започна да става актуална темата с пелетите и въпросите са все по чести и разнообразни, реших да отворя тази тема. Бих искал да прочета повече мнения за този вид гориво. Имам впредвид, горелки, котли, просизовдители на пелети, цени, разход и изобщо всичко свързано с това. Всеки който може да помогне с опит и наблюдения в областта. Благодаря ви предварително.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    359
    #2

    Re:Пелети

    Това което ще напиша не е на база опит, а на база проучвания. И аз исках да си сложа такъв котел.
    Изводите са няколко за мен.
    Ужасно скъпо оборудване. Има котли които минават 10000лв. Един нормален котел струва 1200 до 1700лв. няма как като сложиш два двигателя(един за шнека и един за турбината) да стане 10000. Типично по нашенски всяко ново нещо е скъпо, щото е модерно.
    Бих бил готов да инвестирам толкова пари, но очаквам възвращаемост от по-ниски цени за отопление. А то не е така. Цените на пелетите са 280-300лв за тон. Цените на дървата са 130-150лв за тон. Няма как да излезе сметката. Получаваш същата калоричност за два пъти повече пари. Намерих алтернативни пелети, от маслини. Краен продукт от пресоването на зехтина. Имат остатъчна мазнина и това и повишава калоричността близо до тази на въглищата. Тук може сметката да излезе.
    Затова следващата зима си оставам на стандартния котел на твърдо гориво. Чакам да паднат цените на котлите.

  4. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #3

    Re:Пелети

    Няма как от входната суровина, дърва които са 150 лв/т да получиш след обработка, по евтин краен продукт. Пелетните горелки нямат за цел да поевтинят отоплението, а да автоматизират изгарянето на дървесината.

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #4

    Re:Пелети

    Цени от 10000 лв са за вносни котли, те трудно ще падат, но вече има достатъчно добри български котли на сравнително ниски цени. За последната година Ерато свалиха много цените и пуснаха нови подобрени модели. Стоката им се прие много добре и в Гърция и Румъния и не смогват с производството. Пелетната горелка, която се монтира на съществуваш котел излиза около 2000лв с аксесоарите за преоборудване, новият котел ДаконЕра струва около 3000лв, а най-добрият им Ерато Пелетерм е 5400лв, но е висок клас и наистина си струва цената, защото се изплаща от това че може да гори пелети с ниско качество и цена. Горелката, която се монтира на съществуващ котел изисква качествени пелети. Пелети е добре да се купуват през лятото, защото през зимата търсенето е голямо и качествените заминават за износ, предимно за Италия. Колкото до това дали излиза сметката - досега не съм видял някой да се е отказал и да се върне пак на дървата

  6. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    10
    #5

    Re:Пелети

    Благодаря за мненията. Редно и аз да изкажа моите впечетления. Работата ми е да продавам отоплителни уреди и консумативи. Лично при мен котел, горелка бункер и шнек около 30kW излизат 4400лв. Само, че от клиенти разбирах, че е важно качеството на пелетите. Често се случва да се задръстват горелките и тогава процеса от автоматизиран става доста друдоемък и досаден. Важното е пелетите да са чисти. Прахът в тях образува шлака при горенето и прави проблем на горелата. Не трябва да има кора и смола. Чух много добри отзиви за румънски пелети, но цената има е около 400лв/тон. Българските са по евтини в порядъка от 270 до 350лв/тон. В карйна сметка бих дал съвет на хората с пелетите да си копуват по две три чувалчета, които са по 15 килограма, да пробват как се държи котела и тогава да купуват по няколко тона. Като цяло съм оптимистично насторен за този вид отоление, защото стават по популярни и броят на производителите на пелети се увеличава постоянно и се надявам, че ще се подобри качестовото и цената.
    Lazar е прав, че хора които са минали на пелети не се връщат на дърва.
    Понеже сайта не е за рекалама, няма да споменавам марката на котлите и оборудването, но ще спомена, че са италиянски и са на конкурентни цени с доста добро качество.
    За тези които живеят в апараменти и нямат място за котел, има варянт с камина на пелети, които са с вграден модул и добър дизайт, но цената и е колкото целият комплект, ако е котел

  7. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    359
    #6

    Re:Пелети

    Не очквам да ми е по-евтино на пелети и съм наясно, че няма как при 150 за тон дърва пелетите да струват 120. Удобството си има цена това е ясно.
    Обаче! Ако вземем въпросния котел с цена 4400лв разликата от един нормален котел на твърдо гориво(1200лв) е 3200лв. Ако ги разделим на 10 години експлотация, идва 320лв + около 700лв за по-скъпото гориво това прави около 1000 лв на сезон.
    Имам стабилни доходи, но не съм готов да похарча 1000 лв повече на година за едното удобство. Това ми е едната почивка на семейството.
    Чакме цените да паднат до нормалното.
    Ще дам пример с пелети от слама. Цена на сламата 65-70лв за тон. Производствени разходи от 40 до 60 лв за тон. Това е проверено и зависи от здравината и влагата на сламата. Най евтините пелети от слама които намерих са 250 лв за тон. Не обичам да правя сметки на хората, но 100% надценка си отива към бизнес с малко по-различен вид стока

    п.п. Относно това, че никой не се е отказал. Смятате ли, че някой който е направил такава инвестиция за пелетен котел ще го зареже и ще си купи на дърва или ще си сложи климатици. Носи си кръста и това е.

  8.  
     
  9. Novice
    Тук е от
    Feb 2013
    Мнения
    2
    #7

    Отговор: Пелети

    Като гледам какво сте писали преди години ... нещата не са се подобрили много. Пелетите са вече по 400 лева тона

  10. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2010
    Мнения
    113
    #8

    Отговор: Пелети

    + в темата

  11. Junior Member Аватара на warm
    Тук е от
    Sep 2013
    Живее в
    сглобяема къща в Северна България
    Мнения
    54
    #9

    Отговор: Пелети

    ...всъщност преди около три седмици си купих пелети от иглолистна дървесина за 280л/т.
    http://obiavi.grad.bg/o-554512-%D0%9...B5%D1%82%D0%B8

  12. Junior Member Аватара на warm
    Тук е от
    Sep 2013
    Живее в
    сглобяема къща в Северна България
    Мнения
    54
    #10

    Отговор: Пелети

    Някой може ли да каже дали има критерии по които можеш да познаеш едни пелети дали са качествени и дали не. Имам предвид налягането с което са пресовани /би следвало да ги прави по твърди и по-дълго време да са с размери до около 2-3 см, а не 5-8мм/, съдържанието на влага в тях /например дали бързо се разтварят във вода/. абе изобщо дали може да има някакви "полеви" тест.
    На мен ми е известно само че ако са от иглолистна дървесина , за да са хубави т.е. да няма в тях кора и други отпадъци то тогава цвета им трябва да е значително светъл. Тъмния цвят на иглолистните пелети подсказва че са правени и от кора а в нея има и пясък.
    Този пост е редактиран от warm; 03-10-13 в 16:25.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2007
    Мнения
    64
    #11

    Отговор: Пелети

    Трябва да потъват във вода и да не се скашкват като ги стиснеш, това поне прочетох. Мен ме интересува главно кои са по-калорични и кои не са много и цената. Нали, колега, за това се ориентирахме към горелки с механично самопочистване?

  14.  
     
  15. Junior Member Аватара на warm
    Тук е от
    Sep 2013
    Живее в
    сглобяема къща в Северна България
    Мнения
    54
    #12

    Отговор: Пелети

    Цитат Първоначално публикувано от orlie Виж публикацията
    Трябва да потъват във вода и да не се скашкват като ги стиснеш, това поне прочетох. Мен ме интересува главно кои са по-калорични и кои не са много и цената. Нали, колега, за това се ориентирахме към горелки с механично самопочистване?
    Общо взето и аз така знам !!!
    Абе нека да започнем да палим всеки ден и чак тогава ще говорим за калоричност и за разход.

  16. Junior Member Аватара на warm
    Тук е от
    Sep 2013
    Живее в
    сглобяема къща в Северна България
    Мнения
    54
    #13

    Отговор: Пелети

    Здравейте отново. Един мой познат започна да произвежда пелети от слама. Нали се сещате че веднага взех да пробвам тези пелети на моята горелка. Резултата беше Недобър. За горенето - горяха добре, но относно шлаката, оооооооооо имаше я в огромни количества. Горелката не се задръсти - новите пелети изтикваха шлаката и горелката не загасна /технологично обмислено и перфектно изпълнено решение на производителя/, но в горивната камера на котела се задръсти от угарки. При това положение е необходимо задължително почистване на отпадъка ВСЕКИ ден. НЕ мисля, че като за 180 лв/тон си заслужава. Освен това ми се стори, че не успяха да поддържат достатъчно жар при изчакващия режим и горелката загасна. Вярно че ако се ползват такива пелети може да се настрои горелката да гори постоянно без да преминава в режим на модулация но това е друга тема. Пак трябва да ходиш ПОНЕ по веднъж на ден за да отстраняваш изгорелите боклуци от горивната камера. Абе както се казва Две добри НЯМА.
    Довечера ще добавя и снимки за да видите двете разлики .

  17. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2007
    Мнения
    64
    #14

    Отговор: Пелети

    A слънчогледовите защо не пробваш?

  18. Junior Member Аватара на warm
    Тук е от
    Sep 2013
    Живее в
    сглобяема къща в Северна България
    Мнения
    54
    #15

    Отговор: Пелети

    В момента нямам подръка слънчогледови но мисля, че не само ще ги пробвам, а ще заместят изцяло дървените при следващия отоплителен сезон. За сега поне така мисля. Стига сметката ми да остане вярна и в присъствието на кръчмаря. Имам предвид че към момента има някаква оферта за много изгодна цена на пелети от слънчоглед. По информация от познати-запознати с характеристиките на слънчогледовите пелети, горенето при тях е също толкова добро като на дървесните/чамовите/. Те изгарят дори много по пълно като оставят само ФИН прах. Ще видим. Съжалявам за неизпълненото обещание за снимките но при първа възможност ще ги кача.

    - - - - - - - - - -

    Ето и обещаните снимки:

    Снимка 1 - Setup 2 /втора степен/ на горелката при горене на пелети от ИГЛОЛИСТНА дървесина, като обърнете внимание не на последно място и на състоянието на горивната камера
    1.jpg


    Снимка 2 - Setup 2 /втора степен/ на горелката при горене на пелети от СЛАМА
    2.jpg


    Снимка 3 - Обърнете внимание на състоянието на горивната камера при горене на пелети от СЛАМА
    3.jpg
    Резултата е след изгарянето на около 7 кг. пелети от слама / останалите около 7-8 кг. се намират в шнека/.

    Това е красноречив и нагледен извод

    Надявам се да съм бил полезен:rolleyes:
    Този пост е редактиран от warm; 20-11-13 в 15:55.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. ПОМОЩ за избор на ГОРЕЛКА на ПЕЛЕТИ
    От GuGoMaNoV във форум Отопление
    Отговори: 5
    Последно: 04-07-19, 22:27
  2. Какъв метод за отопление с пелети
    От gost89 във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 22-12-13, 00:22
  3. Котли за пелети, въглища, костилки и чипс
    От orlie във форум Други начини за отопление
    Отговори: 0
    Последно: 07-10-13, 11:00
  4. Разход на пелети ?
    От MAKAPOB във форум Отопление
    Отговори: 16
    Последно: 11-02-13, 01:46
  5. Имам си парно на ПЕЛЕТИ
    От sssaaa във форум Други начини за отопление
    Отговори: 4
    Последно: 31-08-10, 01:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе