Здравейте,
Предстои ми строителство на еднофамилна къща на 2 етажа, РЗП - около 300 кв. м. до гр. Варна. На първи етаж ще има голяма дневна и спалня, на вторият 3 спални (не описвам сервизните помещения). След дълго проучване за системи за отопление и охлаждане, стигнах до избор между нискотемпературна термопомпа и котел на пелети, в комбинация с климатици за охлаждане. Тъй като все още нямам проект за ОВК, въпросите ми ще са по-общи и принципни.
Сигурното в инсталацията ще бъде:
- Искаме подово отопление на двата етажа, заради комфорта през зимата.
- Бойлерът ще бъде около 300 л. с две серпентини (за нагряване от избраният метод на отопление и от слънчеви колектори), отделно ел. нагревател, който да се пуска при необходимост.
Остава изборът, между термопомпа и котел на пелети, в комбинация с климатици за охлаждане:
Нискотемпературна термопомпа:
Предимства:
- Нисък разход на ел. енергия и висок COP – около 3-4 през периодите с положителни температури
- Обща инсталация за отопление и охлаждане
- Лесна поддръжка в сравнение със съхранението и зареждането на котел с пелети
Недостатъци:
- Нисък COP през периодите с отрицателни температури и по висок разход на ел. енергия заради допълнителният нагревател
- По-ниска температура на водата в бойлера, необходим е по-голям водосъдържател
- Използване на конвектори за допълнително отопление или нискотемпературни радиатори
Котел на пелети, в комбинация с климатици за охлаждане:
Предимства:
- Използване на котела за нискотемпературно подово отопление и високотемпературно за радиаторите
- Висока температура на водата в бойлера
- Не се влияе от спирането на ел. захранването (автономна работа с UPS или ел. агрегат за водната помпа)
- При авария в инсталацията с котела, винаги може да се използват климатиците за отопление
Недостатъци:
- По трудна поддръжка, свързана с използване и съхраняване на пелети
- Допълнително закупуване на климатици за всяка стая
От направеното проучване, повече клоня към използването на котел на пелети и допълнителни климатици. Доколкото разбрах, за тях първоначалната инвестиция ще е значително по-малка, отколкото за нискотемпературна термопомпа. Другата причина, е че семейството ми обича по-висока температура през зимата и ако се спра на термопомпа, не ми се иска в студените месеци да се налага да пускам допълнителен източник на отопление (например допълнителни ел. радиатори и др.).
Като финал, от голямо значение са и месечните сметки. От различни места, събрах информация, че 1 kWh за котела на пелети е около 0.08 лв при КПД средно 90%. Докато цената за ток за 1 kWh e дневна около 0.24 лв, нощна около 0.09 лв, но пък термопомпата има COP 3-4.
Моля, за вашето мнение и препоръки.
Благодаря предварително