Здравейте, предстои ми решаване на сложната задача по избор на технология за отопление и климатизация на апартамент в новострояща се сграда. Всъщност строежът дори още не е започнал, така че имам достатъчно време да се ограмотя и да взема (надявам се) правилното решение.
От всичко, което изчетох до момента в този форум (благодаря на всички за богатата информация) за момента клоня към следната комбинация за отопление - термопомпа въздух вода, комбинирана с кондензен газов котел. Идеята е при температури, при които термопомпата не е ефективна, да работи основно газовия котел и обратно. Същевременно е добре да има някаква климатизация през лятото, въпреки че не сме фенове по принцип, но през последните години се увеличиха дните, в които в София не се диша, а и дневната ще бъде с изложение, предразполагащо към жегясване :-)
Основни параметри на апартамента:
1. Квадратура (полезна площ, без стени и балкони) - 110 кв.м. Иначе общата е 140 кв.м. Тъй като кооперацията е малка, апартаментът на практика заема половината етаж и затова е разположен в три посоки – 7,5 м. на югоизток, 18 м. на югозапад и 9,7 м. на северозапад.
2. Квадратура и посока на външните стени на стаите:
a. Дневна с кухня (41 кв.м.) – югоизток (тук е и терасата) и югозапад
b. Спалня 1 (21 кв.м.) – югозапад и северозапад
c. Спалня 2 (12 кв.м.) – северозапад
d. Спалня 3 (13 кв.м.) – северозапад
e. Сервизни помещения (общо 11 кв.м.)
f. Антре и коридори (общо 12 кв.м.)
3. Изолация – 10 см. Не знам точно каква.
4. Дограма – PVC, трислоен стъклопакет, най-вероятно Rehau.
5. Отопление в целия апартамент - подово.
6. Топла вода – предпочитам да си има бойлер вместо да е проточен вариант.
7. Климатизация – само в дневната.
8. Извод за газ – в дневната, от вътрешната страна на терасата.
9. Възможност за поставяне на външно тяло – на терасата или на стена на дневната.
На първо четене въпросите ми са следните:
- Има ли някой във форума, който да има такава хибридна система и ако да, ще се радвам да разкаже впечатления.
- Моля за мнение дали изобщо има смисъл от такава система или по-добре да си карам само на газ + един климатик за дневната.
- До момента това, което ми се наби в главата като ровех насам-натам е системата на Daikin Altherma - Хибридна термопомпа Daikin Altherma | Технология | Daikin Още нямам идея за цени, но ми звучи скъпо :-). Предполагам, че има и някакви алтернативи, дайте съвет какво още да гледам като вариант.
- Какво ще ме посъветвате за бойлера като принцип и като обем. Семейството е четиричленно, като в едната баня ще има вана, която ще се ползва редовно, знам че това има значение за бойлера.
- Подово отопление ще има навсякъде, като настилките ще бъдат теракот или гранитогрес в коридорите, сервизните помещения и евентуално половината дневна (кухнята), ламиниран или естествен паркет (трислоен за над подово) в спалните и най-вероятно в другата половина от дневната. По-скоро ще е ламинат, но засега не изключвам и естествен като вариант.
- Тъй като не съм се отоплявал до момента с подово, имам известни съмнения дали ще бъде достатъчно за най-студените дни, тъй като две от спалните са със северозападно изложение. Смятате ли, че е удачно да оставя изводи за евентуално добавяне на радиатор или конвектор в спалните? Не си падам по конвектори по принцип, така че не ми се иска да слагам.
- Соларни панели – тъй като мисля да слагам козирка на терасата, която е 7 кв.м., би могло да се съчетае с поставяне на панели над козирката, но често казано това не ми е приоритет и не съм сигурен, че го искам за момента. Ще се радвам, ако чуя мнения дали трябва да се отнеса по-сериозно към тази възможност.
- Тъй като живеем във времена, в които всичко се командва от мобилните телефони, не би трябвало да има проблем цялостната система по поддържане на температурата да може да се програмира предварително, както и да може да се променя в реално време онлайн. Трябва ли да искам още изначално системата да има такава функционалност или няма да има проблем постфактум да се сложи нещо подобно (https://nest.com/thermostat/meet-nest-thermostat/), което да я командва?
Със сигурно ще възникват и други въпроси тепърва, но засега май стига толкова :-) Ще се радвам на всякакви мнения и коментари по темата.
Благодаря предварително!