Предстои ми ремонт и мисля да сменя газовия котел и бойлер които ползвам вече 13 години. Системата ми е De Dietrich City 1.24 с 80л бойлер от същата марка, закупени и инсталирани от Рувекс. Жилището е мезонет с чиста площ около 200м2, 2.70м тавани и доста външни стени, има изолация но не бих казал че е особено топлоефективно. Сметките ми за газ в студените месеци са около 230-250лв. През годините съм имал доста проблеми с този котел от пробит при инсталацията разширителен съд (сега котелът е външен такъв) до смяна на някакви вентили или клапани които не разбирам (имаше момент когато радиаторите се загряваха дори когато котелът беше само в режим топла вода). Отделно системата на парното губи налягане и при пълнене на 2 бара след около 45 дни налягането пада на 0.5 и котелът се изключва. Последното може и да не е по вина на котела тъй като има леко сълзене в едната разпределителна кутия, незнам колко вода е разликата между 0.5 и 2 бара.

Не искам да ползвам същата марка заради проблемите които съм имал. От това което чета съм се ориентирал към Viessmann, качествени и произведени в Германия. Сегашният котел е 24кв некондензен. Незнам дали ще се реализира някяква икономия при преминаване към кондензен котел в моя случай тъй като за постигане на желаната температура в студените месеци парното работи на около 68-70 градуса а доколкото разбирам кондензните котли са по ефективни когато работят на по-ниска температура. Може и да греша. Не гледам двуконтурни (проточни) защото търся висок конфорт на топлата вода. Моделите които гледам са:

Vitodens 111-W (26kw) - този модел е двуконтурен но има малък резервоар за топла вода (46л), от Висман трърдят че водата при този модел се подгрява много бързо и се равнява на външен бойлер около 150л. Цената е сериозна - 4500лв.

Vitodens 100-W (26kw) - едноконтурен - оферираха ми го с бойлер Нес (300лв 100л) защото на Висман бойлерът струвал колкото котела - 2700лв.

Моля за мнения за тези машини както и за други подходящи вариянти. Също така и за бойлера. Какви параметри са важни там, емайлирано покритие и тн. Доколкото разбрах бойлерите са електрически но могат да се закачат и за газов котел. Имам и едно техническо питане, Висманите идват със жичен датчик за външна температура. Може ли той да бъде изведен през дупката за комина или трябва да се дупчи на друго място за да не се бърка от температурата на парата.

Благодаря предварително за съветите.