Резултати от 1 до 7 от общо 7

Отопление на стая с газов конвектор

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2016
    Мнения
    19
    #1

    Отопление на стая с газов конвектор

    Здравейте ,
    Моля да ме извините ако има подобна тема - не можах да открия.
    Преди 2 години правих ремонт , но не си поставих тръби за парно на газ , а сега нямам намерения да къртя отново и съм се насочил към самостоятелен газов конвектор за всекидневната - там сме през целият ден. Стаята е - изложение север /изток . На северната стена има външна изолация 10 см . Дълга е 4 метра. На изток 7,5 метра вътрешна изолация вата + картон . На нея има 2,6 + 2,3 кв.м дограма - добра. Другите стени са вътрешни към апартамента. За въпросната стая нямам помощ нито отгоре нито отдолу . Пода е е гранитогрес. Квадратурата е 7,5*4*2,5=75м3.
    последните 2 зими се топля с подово отопление на ток - 2 кръга по 3 Kw. Сметките ми са : през Декември 2018 - 305 лв , Януари 2019 - 285 лв и последната от Февруари е 200 лв. В тези сметки са още 2 климатика , които работят по 2-3 часа вечер в спалните , боилер постоянно включен , готварска печка на ток - използва се всеки ден - котлони + фурна и обичайните хладилник , телевизор и т.н.
    Температурата , която се поддържа във всекидневната е 20 градуса. Първата зима бях с механични регулатори на подовото , миналият ги смених с дигитални - сметките са почти единтични. Отделно имам много влага - влагоуловителя е включен от 12.2018 и до сега на всеки ден два събира 2 литра.
    Подовото го използвам понеже имам бебе лази постоянно по земята , но мисля за следващата зима да го изключа и се чудя за газов конвектор. Имам климатик , но не ми харесва много отоплението с него.
    Въпросът ми е ще мога ли да стопля тази стая с газов конвектор , "приятно топло ли ще е , по -скъпо ли ще е?
    Отговорите на въпросите са строго индивидуално , но всяко мнение ще е от полза
    Благодаря предварително

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Отговор: Отопление на стая с газов конвектор

    Ами приятно топло е и сметките ще са по-ниски от електрическото подово

  4. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    165
    #3

    Отговор: Отопление на стая с газов конвектор

    Ако позволи уважаемият съфорумец да се включа с допълнителен въпрос. И аз съм с подобни размисли за индивидуални газови конвектори, при мен може би 2 бр. Та въпросът - след етажното табло слага ли се нещо като "разклонителна кутия" за двата уреда в апартамента? И ако да, има ли някакво задължително условие къде да е тя?

  5. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2016
    Мнения
    19
    #4

    Отговор: Отопление на стая с газов конвектор

    Разбира се goshe , повече въпроси - повече идеи и предложения.
    Lazar , благодаря за отговора. Следващ въпрос - по -евтино , отколкото ел. подово и приятно топло , но конвекторът не работи ли на принципа на климатика - издухва топъл въздух? Извинявам се ако въпроса е глупав , но наистина нямам идея . Второ - можете ли да предложите подходящ газов конвектор , според размерите и кубатурата на стаята. А влагата дали ще изчезне или поне да намалее?
    Благодаря

  6. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    165
    #5

    Отговор: Отопление на стая с газов конвектор

    Доколкото аз попрочетох, може да са с вентилатор, затоплят по-бързо и без вентилатор, само на естествена конвекция. Аз лично бих предпочел вторите, при които се избягва ефекта на климатиците. Най бегла идея за мощноста, около 1кВт за 10м2.

  7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #6

    Отговор: Отопление на стая с газов конвектор

    Има най-празлични газови конвектори - с 2, с един или без вентилатор (които са независими от тока. Цените варират от 300-400 до 2000лв. Всички марки имат модели с различни мощности. Едни от най-скъпите и качествени са King Sistema, но цената е колкото на газов котел. Миналата година монтирахме едни турски, евтини, но клиентката си ги беше избрала и е доволна. Със стоманена горивна камера са и пукат при палене и гасене, но бюджета това позволяваше, много по-добре отколкото да стоиш на студено. По-скъпите са с чугунена горивна камера. В офиса сме монтирали един конвектор за мостра, тип камина, със стъкло отпред и вътре с вулканични камъни оформени като дърва и огънят играе между тях.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,566
    #7

    Отговор: Отопление на стая с газов конвектор

    Само да добавя че по скъпите и хубави са с алуминиева горивна камера. Чугунените са ужасни, включително и за монтаж. Конвектор без вентилатор за обдухване на горивната камера е = пари на вятъра. Ужасно ниско КПД и не топли. Конвектор с вентилатор за димни газове бих препоръчал само при невъзможност за комин с голям диаметър. Тези с вентилатор за димни газове са с комини с 60мм диаметър а другите от 130-160мм. И последно, два качествени конвектора са ценово съизмерими със среден клас газов котел, като дори не се доближават до неговото КПД, отделно и топла вода не греят.
    Лазар, на клиентката с турските ако е от моделите без вентилатор вземи им присади по един. Имам един клиент с такова дърво, когато го запалихме и като видях колко топли и каква е температурата на димните газове лошо ми стана. След месец ми попадна и му присадих един тангенциален вентилатор. Човека не можеше да повярва за каква разлика става дума.
    Друг случай преди години. На клиент на Овергаз монтираме два Система Кинг с чугунена камера и без вентилатори. НЕ ТОПЛЯТ, ходи да се разправя и понеже те му ги бяха доставили поръчаха два кита с вентилатор за модела и ги монтираха. Също голяма разлика.
    Аз имам монтирани десетки конвектори на Italkero с алуминиева горивна камера и доста чугунени на Система Кинг(тези по линия на Овергаз). Нищо общо нямат, първите са поне две класи отгоре, и като дизайн, и като ефективност.
    Този пост е редактиран от espace; 16-03-19 в 08:52.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Конвектор или лъчисто отопление?
    От thelivefan във форум Електрическо отопление
    Отговори: 175
    Последно: 08-09-22, 11:06
  2. Климатик и конвектор заедно в една стая?
    От georgi1986 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 5
    Последно: 17-06-18, 21:57
  3. Къде и какъв конвектор, стая с френски прозорец?
    От jorop във форум Електрическо отопление
    Отговори: 2
    Последно: 03-10-17, 19:04
  4. Газов конвектор
    От Mitsev във форум Отопление
    Отговори: 11
    Последно: 05-06-13, 11:03
  5. Климатик за отопление на стая 35 кв.м.
    От visitor181 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 9
    Последно: 18-11-11, 22:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе