Първоначално публикувано от
VanDan Rafailiev , за толкова време как пък не разбра, че никога не си бил правилния пример за отопление на природен газ. Хората ти показваха последните 2-3 зими в няколко теми във форума "черно на бяло" максимални месечни сметки по 100-120лв. с поддържани 22гр. във всички помещения на апартаментите си. Дори аз със стара еднофамилна къща (топля 5 стаи и 2 бани на 22.5-23гр. стайна) при "мижава" изолация 6см. стиропор (правена от баща ми, когато още беше жив ) и стар 10 годишен конвенционален котел имах максимум 300-320лв.сметки миналата зима за януари и февруари (най-студените месеци в Плевен, не е Пловдив). По-предните бях по 270-280лв. Беше ти обяснено, че цената на природния газ падна по едно време с около 40-50%. Твоята система беше тотално сбъркана, в момент с пиковите цени на природния газ от преди години. Отделно вече не е като по твоето време и има достатъчно модерни кондензни котли с ниска минимална мощност.
Но да - с природен газ е по-скъпо като сметки от климатици. Аз пък никога няма да използвам само климатици за отопление, не че мога и да топля цялата къща само с тях. Много съм доволен от комфорта с локално парно на природен газ и докато мога да си плащам сметките никога няма да се откажа от подобен вид отопление. Да не говорим, че с парите на твоите климатици ще си плащам сметките за газ за няколко години напред. Иначе за ТП и подово съм напълно съгласен за комфорт. За конвектори не съм съгласен, защото ако нещо ще се движи, съответно шуми и вее, то тогава да са климатици. Но за ТП се изисква или ново строителство, или пълен ремонт до основи на всичко в къщата. Не малка инвестиция, и най-важното - трудно е да се намерят читави майстори. Да, знаем че имаш личен приятел за климатиците. Човекът е написал - "бюджет ограничен". Не съм сигурен, че това включва Уруро, Нексура, скъпа маркова ТП за около 5-6000лв (сравнително евтините.)
Както и да е. Както написах, най-вероятно няма да има голям избор между различни източници на топлина, и почти сигурно ще бъде на ток с климатици. Има възможност (пише за ново жилище) за ТП и подово, но вече си зависи от финансовите му възможности и може ли да намери добра фирма. Че това също си е приключение в родната действителност.