Резултати от 1 до 12 от общо 12
Like Tree1Одобрявам
  • 1 Post By espace

Проблем с газов котел Arca

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Jan 2020
    Мнения
    5
    #1

    Проблем с газов котел Arca

    Здравейте, нов съм във форума и в отоплението на газ. Ще обясня на кратко проблема и въпросите ми свързани с него, по късно ако се налага ще дам подробности около новоизградената ми система за отопление и експлоатацията й в момента. Въпросния котел ARCA pixel MX PM 20/25 с мощност на отопление 3.9-21Кв и 25Кв. на БГВ, ползван с безжичен Салус он/оф. От известно време създава следните проблеми (инсталиран е и работи от месец и половина) при зададена Т на водата до 50-52 градуса котела работи сравнително нормално като запали при 10 градуса под зададената Т на водата постепенни си вдига мощността докато подмине с 3 градуса зададената Т и после постепенно я намаля до минимум и поддържа зададената Т докато не го изключи Салуса или съответно я надвиши с 4 градуса и изгасне и повтори цикъла. Проблема се явява в това,че последно време температурите паднаха и при Т на водата 50 градуса не успява да стопли стаята до 21.5гр. за това реших да вдигна Т на водата на 55 гр. и тук започна странното поведение, котела пали като водата падне на 45гр. засилва мощността и не започва да я намаля при 55 гр. а чак при 58гр. при което Т се задържа за секунди на 58гр. и прехвърля на 59гр. и котела изгасва, като остава само помпата и този цикъл се повтаря, като самото горене на котела е колко 2 мин. Също ми прави впечатление,че секунди след като изгасне при Т 59гр. вдата пада на Т 52гр. и след това вече бавно изстива до 45гр. когато пак запалва за 2 мин и достигане на 59гр. давам пример за Т на водата 55гр. но положението е същото и при 60 гр. и както и при всички температури над 52гр. Странното в случая е защо при ниските температури на водата котела се задържа да работи на зададената му, а при по-високите не. Според мен е нещо в модулацията му и този праг от 4 гр. който явно не му стига за да падне мощността и да заработи нормално на зададена по-висока Т. Възможно е и по самата система да има недостатъци и да не се ползва практично в момента, но ще я опиша по подробно след като си изясня дали проблема не е от самия котел за да не претрупвам нещата. Като въпроса ми е това ли са нормалните граници на работа на котела да пали когато Т на водата е с 10 гр. под зададената му и да гаси при едва 4 гр. над нея. (примера за 55гр. настроена пали при 45гр. и изгасва при 59гр. и то без да е работил на зададените 55, а само ги е подминал при подгряването)? Според мен ако защитата на котела го гаси на поне 5гр. над зададената Т ще успява да не прескача този праг и да си модулира успешно и свали мощността преди да изключва и да заработи по-дълго на зададената Т, но нямам представа има ли възможност за промяна на тези параметри, а техниците изградили системата ги чакам вече 10 дни да дойдат. Ще съм благодарен за компетентни отговори, които изчетох във форума, но не открих отговора на своя въпрос.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,598
    #2

    Отговор: Проблем с газов котел Arca

    Никой не го интересува температурата на водата, а температурата на въздуха. Аз искам 22-23гр . температура по стаите. Въобще не ме касае колко е топла водата в радиаторите. За това са тези стайни управления. Котелът трябва да пали, когато стайната температура е под зададената на стайното управление. И да гаси, когато стайната температура достигне зададената на управлението. Максималната температура на водата се ограничава, когато се държи на кондензен режим. И то при условие, че монтираните радиатори, покриват минималната мощност на котела при ниска температура на водата и могат да затоплят стаите до зададената стайна температура.
    Най-вероятно не може да се поддържа зададената стайна температура с наличните радиатори и зададената максимална температура на водата.
    Този пост е редактиран от VanDan; 21-01-20 в 16:32.

  4. Novice
    Тук е от
    Jan 2020
    Мнения
    5
    #3

    Отговор: Проблем с газов котел Arca

    Именно защото не поддържа зададената стайна от управлението последно време вдигнах Т на водата и се яви проблема с неправилната работа на котела, не е логично при по ниска Т на водата котела да работи нормално, а при по-висока не, логиката е да е обратно. Но тъй като не може да заработи на високата Т защото я подминава за секунди и гасне преди да е намалил мощността си за да я поддържа тази по-висока температура достигайки този праг от 4 градуса над зададената исках да разбера при другите така ли е реално при само 4гр. над зададената да изгасва котела или са повече, което според мен ще му даде възможност да си модулира и да си заработи на зададената примерно 55 или 60гр. Явно в тези му зададени граници 10гр. под зададената да пали и 4гр. над нея да изгасва не може да заработи нормално при Т на водата над 50гр. при която тези дни не може да ми достигне 22гр. в стаята и управлението да изгаси котела, което би се случило ако работеше нормално с Т на водата примерно 55 или 60 гр. Моля някой да сподели при него какви са диапазоните на палене и гасене на котела защото тези 4 гр. за гасене над зададените ми се струват малко при мен.

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #4

    Отговор: Проблем с газов котел Arca

    Ама логиката на всяка марка е различна, а пък аз не съм сигурен дали някой друг има такъв котел

  6. Novice
    Тук е от
    Jan 2020
    Мнения
    5
    #5

    Отговор: Проблем с газов котел Arca

    Ами в нашият район има, тъй като единствената фирма инсталатор тук масово го предлага, другата опция ми бе Висман 26Кв. но предпочетах Арка-та заради по-ниската мин. мощност. Въпроса който ме дерзае е дори и при другите марки когато не е с термостат по оупънтерм управление при колко градуса над зададената температура на водата защитата на котела го гаси. Защото ме съмнява, че тези 4 гр. зададени явно от производителя при мен са малко.

  7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #6

    Отговор: Проблем с газов котел Arca

    Е то 4 градуса не е малко, но защо се стига до там? Защо не се обърнеш към тях?

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    74
    #7

    Отговор: Проблем с газов котел Arca

    Цитат Първоначално публикувано от ицо Виж публикацията
    ... температурите паднаха и при Т на водата 50 градуса не успява да стопли стаята до 21.5г ...
    Увеличи броя на радиаторите.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,565
    #8

    Отговор: Проблем с газов котел Arca

    Имаш три варианта, или увеличаваш минималната скорост на помпата(P32, и то ако установиш, че работи на минимума, когато възниква проблема) или ограничаваш максималната мощност на котела в режим отопление(P01, ако искаш) или увеличаваш времето за достигане на максимална мощност след запалване(P25, по подразбиране е на 3мин, може да го вдигнеш на 10 мин например или повече, докато стабилизираш работата)
    Имергаз гасне на 6-тия градус над заданието.
    Този пост е редактиран от espace; 21-01-20 в 21:04.
    VanDan одобрява това.

  11. Novice
    Тук е от
    Jan 2020
    Мнения
    5
    #9
    Цитат Първоначално публикувано от espace Виж публикацията
    Имаш три варианта, или увеличаваш минималната скорост на помпата(P32, и то ако установиш, че работи на минимума, когато възниква проблема) или ограничаваш максималната мощност на котела в режим отопление(P01, ако искаш) или увеличаваш времето за достигане на максимална мощност след запалване(P25, по подразбиране е на 3мин, може да го вдигнеш на 10 мин например или повече, докато стабилизираш работата)
    Имергаз гасне на 6-тия градус над заданието.
    В твоя отгорор някъде намирам расковничето на проблема си, сигнализирал съм техниците за проблема преди 10 дни и им звъня през 2-3 дни, но все ме отлагат, иначе се надявах те да намерят решението, защото имам чувството, че проблема възникна след като ги извиках преди около 2 седмици заради сълзене на вода в задната част на котела, и те свалиха капаците и установиха, че една скоба от маркуча за конденза идващ от топлообменника към някакво мехче е хлабава, сваляха мехчето и го огледаха, притегнаха скобата после и сглобиха котела, при което теча изчезна, но се появи този проблем, който може и да не е свързан с въпросната интервенция, но е възможно нещо и да са бутнали пигрешка, това мога само да го гадая.
    По първият предложен от теб вариант съъм скептичен, защото от потребителско меню на котела гледам на каква мощност работи и когато изгасва на 4-тия градус над зададената Т не е на минимална. Общо взето се държи така: запалва меко и започва плавно да увеличава мощността като докато достигне зададените например 55гр. е на около 60% мощност, но не я намалява а продължава да я увеличава, и на 3 градуса над зададената, в случая на 58гр. е на над 70% мощност, чак тогава започва полеко да сваля мощността, но вече е късно и прехвърля 4-тия градус над зададената Т, а именно достига 59гр. и гасне. За това си мисля, че ако гасне както описания от теб Имергас няма да му е проблем да си свали мощността на малка и да потдържа зададените 55гр. без да изгасне. При зададена по-ниска Т например 50гр. се държи по същия начин, пали, плавно вдига мощността, но явно по-лесно достига 3-те градуса над зададената Т и на 53гр. мощността му е достигнала около 50% което явно му позволява да не вдигне 4-тия градус докато свали мощността на 000 и започне да поттдържа зададените 50гр. Не знам възможно ли е от настройките да се вдигне да не гасне на 4, а на 6 градуса както при Имергас, което според мен ще реши проблема, дадявам се техмиците когато решат да дойдат да знаят.
    Вторият ти вариант също звучи логичен за решаване на проблема при описания от мен модел на работа. Ако се ограничи мощността при отопление на 60% например, ще има възможност може би да свали мощността си в критичния момент между 3-тия и 4-тия градус преди да изгасне и така да си заработи пак нормално. Но отново не разбирам как да се изпълни това и се надявам техниците да знаят евентуално. Въпреки, че не мога да си обясня нуждата от такова решение, при това, че явно модулира и проблема е или от малкото му дадени градуси отгоре 4гр. или пък защото не намаля мощността още при достигане на зададената Т, а чак 3гр. над нея, като дори увеличава мощността в този диапазон между зададената и 3-те градуса над нея. Греша ли като си мисля, че трябва да модулира на долу мощността си при достигане на зададената Т, а не чак на 3гр. над нея?
    По третия предложен вариан също виждам логика, въпеки, че не знаех, че увеличението на мощността се случва по време, мислех, че е по модулация на котела. Но както казах не съм запознат със сервизните менюта, а ръководството на котела ми е на италиански който не разбирам и малко се притеснявам сам да сменям настройки, но при това обслужване от инсталатора нищо не се знае.
    Котела го пуснаха началото на Декември и до интервенцията на техниците по теча вярвам, че работеше нормално без проблем и даваше нормален разход, като след това наблюдавам, че е увеличен почти двойно, възможно е да е и заради малко по-ниските външни трмператури, но може и да е от не правилната му работа.
    Ако след описания модел на работа имате други предположения за проблема, ще се радвам да ги чуя. Предварително благодаря.

    - - - - - - - - - -

    Малко ъпдейт. Следвайки съветите на espace влязах в сервизното меню на котела и увеличих времето за достигане на макс.мощност (P25) от 3 на 10 мин. след това и на 15 мин. и следях поведението, по-бавно, но прогресивно увеличаваше мощността до достигане на 3-те градуса над зададената Т и тогава пак много бавно, а при 15 мин. изобщо не намали мощността и пак гаснеше достигайки 4-тия градус, това за около 3 мин. горене. Върнах настройката пак на 3 мин. и преминах на варианта с помпата (P32) увеличих зададения параметър от 50% на 60%, резулата при следващото запалване нямаше,за това реших в това положение на помпата да увелича пак времето за достигане на малс. мощност на 10. Последва ново палене без промяна в резулата, горене около 3 мин и гаснене. Обезкуражен върнах настройките на заводските, но нещо ме накара да направя последен опит, като не увеличавам времето за достигане на макс. мощност, защото ми направи впечатление, че така още по-бавно модулира, а обратното, намалих го на 2 мин. и настройх водата на 56гр. когато котела запали при 46гр. затопли водата по-бързо, но достигайки прага преди гаснене 59гр.в случая започна да модулира по-бързо и да си сваля мощността по-бързо, при което Т се задържа за малко на 59гр. и полеко падна на зададените 56гр. като работи така около 30мин. докато се загря найстина водата в цялата система до 60гр. и тогава изключи, като междувременно преди да запали пак от остатъчната температура стайния регулатор най-накрая достигна заданието си и изключи котела. Благодаря за насоките на espace чрез които макар случайно балансирах нещата за сега(а стана и топло в стаята). Въпроса е защо се получава така и се оправи обратно на логиката, дали тази промяна на настройката ще повлияе на работата като цяло на котела и съответно и на разхода на газ?
    Имам и още един въпрос към колегата espace който явно е в час с въпросния котел, след като ми цитира точно настройките в сервизнито меню. Как се ограничава макс. мощност на котела в режим отопление както бе писал, посоченото подменю P01 доколкото си предедах от италианското ръководство е за макс. скорост на вентилатора при режим отопление и е в диапазон 16÷P20 и е настоено на 61 както и P20 също е 61, явно имат някаква зависимост или трябва да са с едни и същи стойности настроени. Ще съм ти благодарен ако ми обясниш как става намаляването на макс. мощност ръй като в момента не му ползвам пълния потенциал и може би ще се намали разхода ако се ограничи мощността му за достигане на зададената Т тъй като след това тай така или иначе не работи на голяма мощност. Какво мислите в правилна посока ли разсъждавам и също така на какво може да се дължи посочения проблем при заводската настройка от 3 мин. и ще има ли проблем при промяната й на 2 мин.?

  12. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,565
    #10

    Отговор: Проблем с газов котел Arca

    Не съм запознат с този котел, просто изтеглих ръководството на английски и предложих промяната по аналогия с другите котли. Алгоритъмът му за поддържане на зададената температура е странен, да не употребя по силна дума.
    Ограничаването на максималната мощност в режим отопление трябва да го направиш от параметър P1. По подразиране е 61 (6100об/мин) пробвай да го намалиш на 40 например и виж какво се случва. Диапазона му за промяна е зависим от Р20.
    А относно параметър Р25 явно влияе не само на стръмността на нарастване на мощността, но и на намаляването и. Пробвай да го сложиш на 1мин и виж промяната. Относно разхода нищо няма да се промени(стига вече с този разход). Някои таман научиха магарето да не яде и то взе че умря.
    Ето упътването на английски http://www.arcacaldaie.com/Apps/WebO...=4476&lang=eng

  13. Novice
    Тук е от
    Jan 2020
    Мнения
    5
    #11
    Цитат Първоначално публикувано от espace Виж публикацията
    Не съм запознат с този котел, просто изтеглих ръководството на английски и предложих промяната по аналогия с другите котли. Алгоритъмът му за поддържане на зададената температура е странен, да не употребя по силна дума.
    Ограничаването на максималната мощност в режим отопление трябва да го направиш от параметър P1. По подразиране е 61 (6100об/мин) пробвай да го намалиш на 40 например и виж какво се случва. Диапазона му за промяна е зависим от Р20.
    А относно параметър Р25 явно влияе не само на стръмността на нарастване на мощността, но и на намаляването и. Пробвай да го сложиш на 1мин и виж промяната. Относно разхода нищо няма да се промени(стига вече с този разход). Някои таман научиха магарето да не яде и то взе че умря.
    Ето упътването на английски http://www.arcacaldaie.com/Apps/WebO...=4476&lang=eng
    Това с магарето ме разсмя много, аз от четене на форума останах с убеждение, че работейки на макс мощност харчи повече, за това и реших, че като се ограничи, ще е по-икононичен. Извън контекста искам да изкажа огромната си благодарност, защото си мислех, че си се сблъсквал с такъв котел и му знаеш навиците, а то се оказва, че не си, а си положил усилия да го опознаеш за да помогнеш на непознат, РЕСПЕКТ! Не са много хората като теб.
    Обратно в контекста явно по съжденията ти на вещ по темата, а вече и по мой, котела ще излезе дръвце, предположих го още при първият му пуск, когато видях, че манометъра му отчита обратно при работещ котел налягането пада вместо обратното като при другите, инсталаторите обясниха, че датчика му бил сложен на друго място за това е така и да го следя при не работещ котел, което е меко казано странно, а сега и поведението му на работа, май започвам да съжалявам, че не избрах Висман. Преди избора му търсих мнения за марката, но никъде не открих и след уверение на инсталаторите, че слагали талива и не правели проблеми и били добри, се спрях на него заради малко по-добрите му показатели на хартия. Сега поне с тази тема други пред подобна дилема ще могат да се ориентират за поведението му. Мислиш ли, че то не се дължи на някакъв проблем в следствие или не от описаната по-горе интервенция за теча от конденза, защото ако е така май по-добре да си върна настройката на заводска преди да дойдат техниците и да търсим проблем?
    Относно макс мощност мисля да я намаля както предложи посредством вентилатора в Р01, само не разбрах след като диапазона на промяна е зависим от Р20 трябва ли да променя и него на същата стойност като Р01, че ме е страх да не сгреша и да объркам работата му ако трябва, а не съм го направил.
    Колкото до параметър Р25 има ли смисъл да го свалям след като и на 2 се нормализира работата?
    Още веднъж огромно благодаря за ценните съвети на кокегата espace. Надявам се темата да е полезна и на други ползващи такъв котел или търсещи инфо за него.
    Този пост е редактиран от ицо; 22-01-20 в 08:39.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,565
    #12

    Отговор: Проблем с газов котел Arca

    Върни фабричните стойности, изчакай си техниците. Според мен това е правилния начин. Виж, ако те не се справят имаш насоките. Дали ще работи на по-висока или по-ниска мощност разликата в ефективността не е голяма. Котела произвежда топлина, а тя колко бързо ще излезе от жилището зависи от топлозагубите. Тяхното намаляване води до ниски сметки, не режима на работа на котела, или поне не в значима степен. Това че налягането по манометър спада след старта на помпата не е никакъв проблем, не само при този котел е така. Просто манометъра е свързан в хидрогрупата преди помпата и работейки тя прави подналягане. Относно мощността променяй само Р1. Дали има смисъл да променяш Р25, само ако си любопитен.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Проблем с газов котел
    От Калоян Николов във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 03-03-16, 21:46
  2. Проблем с газов котел Buderus
    От Ivailo A във форум Отопление
    Отговори: 4
    Последно: 22-11-15, 16:02
  3. Проблем с БГВ на газов котел ACV STELA CI 24 kw
    От ivelin19 във форум Отопление
    Отговори: 2
    Последно: 06-04-15, 01:25
  4. Проблем с газов котел бош , забива
    От jorja във форум Отопление
    Отговори: 2
    Последно: 28-10-14, 21:51
  5. проблем с газов котел
    От kora във форум Отопление
    Отговори: 7
    Последно: 19-01-14, 15:48

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе