Здравейте, нов съм във форума и в отоплението на газ. Ще обясня на кратко проблема и въпросите ми свързани с него, по късно ако се налага ще дам подробности около новоизградената ми система за отопление и експлоатацията й в момента. Въпросния котел ARCA pixel MX PM 20/25 с мощност на отопление 3.9-21Кв и 25Кв. на БГВ, ползван с безжичен Салус он/оф. От известно време създава следните проблеми (инсталиран е и работи от месец и половина) при зададена Т на водата до 50-52 градуса котела работи сравнително нормално като запали при 10 градуса под зададената Т на водата постепенни си вдига мощността докато подмине с 3 градуса зададената Т и после постепенно я намаля до минимум и поддържа зададената Т докато не го изключи Салуса или съответно я надвиши с 4 градуса и изгасне и повтори цикъла. Проблема се явява в това,че последно време температурите паднаха и при Т на водата 50 градуса не успява да стопли стаята до 21.5гр. за това реших да вдигна Т на водата на 55 гр. и тук започна странното поведение, котела пали като водата падне на 45гр. засилва мощността и не започва да я намаля при 55 гр. а чак при 58гр. при което Т се задържа за секунди на 58гр. и прехвърля на 59гр. и котела изгасва, като остава само помпата и този цикъл се повтаря, като самото горене на котела е колко 2 мин. Също ми прави впечатление,че секунди след като изгасне при Т 59гр. вдата пада на Т 52гр. и след това вече бавно изстива до 45гр. когато пак запалва за 2 мин и достигане на 59гр. давам пример за Т на водата 55гр. но положението е същото и при 60 гр. и както и при всички температури над 52гр. Странното в случая е защо при ниските температури на водата котела се задържа да работи на зададената му, а при по-високите не. Според мен е нещо в модулацията му и този праг от 4 гр. който явно не му стига за да падне мощността и да заработи нормално на зададена по-висока Т. Възможно е и по самата система да има недостатъци и да не се ползва практично в момента, но ще я опиша по подробно след като си изясня дали проблема не е от самия котел за да не претрупвам нещата. Като въпроса ми е това ли са нормалните граници на работа на котела да пали когато Т на водата е с 10 гр. под зададената му и да гаси при едва 4 гр. над нея. (примера за 55гр. настроена пали при 45гр. и изгасва при 59гр. и то без да е работил на зададените 55, а само ги е подминал при подгряването)? Според мен ако защитата на котела го гаси на поне 5гр. над зададената Т ще успява да не прескача този праг и да си модулира успешно и свали мощността преди да изключва и да заработи по-дълго на зададената Т, но нямам представа има ли възможност за промяна на тези параметри, а техниците изградили системата ги чакам вече 10 дни да дойдат. Ще съм благодарен за компетентни отговори, които изчетох във форума, но не открих отговора на своя въпрос.

Новини
 Новини Форум
 Форум Актуално
 Актуално сървър
 сървър
 1Одобрявам
1Одобрявам 

Отговор с цитат
  Отговор с цитат 
  Първоначално публикувано от ицо
 Първоначално публикувано от ицо