Здравейте на всички!
Това е първият ми пост тук и искам да благодаря на всички дейци за професионалните мнения и теми!
Цяла зима следа форума с цел да се ограмотя относно утоплениета на газ, но все пак искам да задам 1-2 въпроса за 100% яснота.
Къщата ми е 80 квадрата, изолирана и сега ще изграждам подово утопление, източникът на топлина ще е газов котел.
Котлите които тук се ползват с респект са тези на Бош, тук идват въпросите ми:
1. Бош конденс 2500 14кв едноконтурният е с минимална мощност около 2кв. Новият модел 2300 е с минимална около 3кв.
Ще има ли разлика в сметките на газ в преходните месеци - пролет/есен?
2. Зная, че за комфорт е по-добре едноконтурен котел с отделен бойлер, но как стоят нещата относно разхода на газ съпоставимо едно/двуконтурен?
При положение, че сборувано прекарваме по час на ден под душа, а и кухненската мивка също се ползва.
Моята логика е, че едноконтурния ще подгрее голям бойлер за 30-40мин. веднъж дневно и от тук ще дойде икономия на газ, а другият ще цъка непрестанно.
Правилна ли ми е логиката, или нещата на практика излизат различни?
И последен въпрос:
3.Едноконтурен котел висок клас Висман 200 с излишно висока мощност от 35кв. но с изключително ниска 1.6кв
Би ли бил също толкова икономичен като споменатите по-горе Бош, и би ли бил по-"жаден" за газ когато подгрява бойлера, имайки предвид високата максимална мощност?
Просто имам оферта за такъв на добра цена.
Благодаря ви предварително за мненията, и извинете ако въпросите ми не са професионално зададени.
Хубав уикенд на всички