Дано да си успял да свържеш радиатора "на кръст", защото едностранно няма да работи добре. Може да ти се струва, че загрява правилно, но няма да е така. След като го свържеш правилно, ще усетиш разликата. Ще се увеличи мощността, с която работи.
Относно регулирането е добре да се прави от секретния кран на радиатора. Това му е предназначението, а крановете на колекторите са да отварят/затварят съответните кръгове. Изключение е, когато става въпрос за подово отопление и там се настройват спрямо необходимия (изчисления от проектанта) дебит за съответния кръг на подовото.
Имам питане относно смяната на радиатори в апартамент. Дойдоха двама майстори и ми изчислиха какво трябва да купя, за да ми монтират радиаторите. Проблемът ми обаче е с радиатора в хола. Старият радиатор е железен и с височина 300 мм. Майсторите казаха, че трябва да се сложи отново радиатор с височина 300 мм и ми предложиха алуминиев радиатор ODESSA H300, но не ми харесва как изглежда. Повдигнал съм перваза на прозореца преди да сложим дограма и сега разстоянието от пода е 57 см. Намерих това https://krancheto.com/product/alumin...ori-global-vip но е на височина 350мм казаха ми, че може да се монтира, но трябва да се преработи малко и да се върже на х или кръст- нещо такова. Майсторите обаче ми казаха, че ако се преправи, радиаторът няма да работи и не знам какво да правя.
Виждал съм да се прави така при мои познати - от малък на голям радиатор, и не разбирам защо майсторите не искат да преработят и да сложат друг радиатор. Държат да е този, който те ми предлагат. Не знам дали да не търся други майстори.
- - - - - - - - - -
Имам питане относно смяната на радиатори в апартамент. Дойдоха двама майстори и ми изчислиха какво трябва да купя, за да ми монтират радиаторите. Проблемът ми обаче е с радиатора в хола. Старият радиатор е железен и с височина 300 мм. Майсторите казаха, че трябва да се сложи отново радиатор с височина 300 мм и ми предложиха алуминиев радиатор ODESSA H300, но не ми харесва как изглежда. Повдигнал съм перваза на прозореца преди да сложим дограма и сега разстоянието от пода е 57 см. Намерих това https://krancheto.com/product/aluminievi-radiatori-global-vip но е на височина 350мм казаха ми, че може да се монтира, но трябва да се преработи малко и да се върже на х или кръст- нещо такова. Майсторите обаче ми казаха, че ако се преправи, радиаторът няма да работи и не знам какво да правя.
Виждал съм да се прави така при мои познати - от малък на голям радиатор, и не разбирам защо майсторите не искат да преработят и да сложат друг радиатор. Държат да е този, който те ми предлагат. Не знам дали да не търся други майстори.
Качи снимка в перспектива на сегашното положение, да се виждат тръбите къде са разположени.
Няма невъзможни неща, стига мястото да го позволява, тръби се удължават.
Каква е дължината на сегашния радиатор? Ако е под 1300мм няма нужда задължително да е "на кръст" свързването.
Отоплителни тела освен по размери се подбират основно по отдаваната топлинна мощност в зависимост от температурата на водата в системата.
RADIK KLASIK | КОРАДО (korado.bg)
Я виж последната снимка с червата и пак помисли кое ще ти е по красиво.
Нещо такова се получава когато решиш да промениш присъединителния размер на радиатор и инсталацията е с железни тръби.
Източване на инсталацията, после пълнене, нарязване на резби по старите тръби и още щуротии и доста допълнителни дейности.
Това че няма да работи не е вярно. По всяка вероятност обаче ще събира въздуха от инсталацията и ще трябва по-често да го обезвъздушаваш. Предполагам това са имали предвид.
Аз да напомня, че при стоманените радиатори Н300, числото показва габаритния размер, а при алуминиевите Н300, числото показва размерът на присъединяване, а габаритът е към 370. т.е. така или иначе стоманентите тръби (ако са такива) няма да паснат на новите ал. радиатори Н300. При новото, увеличено подпрозоречно разстояние, спокойно се помества Н350, който е по-разпространен стандарт и съответно по-евтино излиза за една и съща мощност и качество.. А майсторите са за смяна.
Този пост е редактиран от bobivg; 08-07-24 в 16:21.
В тази ситуация не може да се разчита на никаква информация от тези набедени "майстори". Да, Радик имат модел, който е специално за подмяна, но това е частен случай