Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 24 от общо 24
Like Tree6Одобрявам

Въпрос за радиатор

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2022
    Цитат Първоначално публикувано от bobivg Виж публикацията
    Ами не е нали това ти казвам.
    При тези в колекторите имаш 1/4 оборот, минаваш от напълно отворено до затворено. При секретния имаш няколко оборота и по този начин може да се прецизира колко да е отворен.
    Какъв е проблема да си ги регулираш от секретните.
    Никакъв повече крачки единствено благодаря отново. Ще пиша като сложим глидерите какво става
    bobivg одобрява това.

2.  

3. Novice
    Тук е от
    May 2024

Отговор: Въпрос за радиатор

Дано да си успял да свържеш радиатора "на кръст", защото едностранно няма да работи добре. Може да ти се струва, че загрява правилно, но няма да е така. След като го свържеш правилно, ще усетиш разликата. Ще се увеличи мощността, с която работи.

Относно регулирането е добре да се прави от секретния кран на радиатора. Това му е предназначението, а крановете на колекторите са да отварят/затварят съответните кръгове. Изключение е, когато става въпрос за подово отопление и там се настройват спрямо необходимия (изчисления от проектанта) дебит за съответния кръг на подовото.

4. Novice
    Тук е от
    Mar 2024

Имам питане относно смяната на радиатори в апартамент. Дойдоха двама майстори и ми изчислиха какво трябва да купя, за да ми монтират радиаторите. Проблемът ми обаче е с радиатора в хола. Старият радиатор е железен и с височина 300 мм. Майсторите казаха, че трябва да се сложи отново радиатор с височина 300 мм и ми предложиха алуминиев радиатор ODESSA H300, но не ми харесва как изглежда. Повдигнал съм перваза на прозореца преди да сложим дограма и сега разстоянието от пода е 57 см. Намерих това https://krancheto.com/product/alumin...ori-global-vip но е на височина 350мм казаха ми, че може да се монтира, но трябва да се преработи малко и да се върже на х или кръст- нещо такова. Майсторите обаче ми казаха, че ако се преправи, радиаторът няма да работи и не знам какво да правя.
    Виждал съм да се прави така при мои познати - от малък на голям радиатор, и не разбирам защо майсторите не искат да преработят и да сложат друг радиатор. Държат да е този, който те ми предлагат. Не знам дали да не търся други майстори.

- - - - - - - - - -

Имам питане относно смяната на радиатори в апартамент. Дойдоха двама майстори и ми изчислиха какво трябва да купя, за да ми монтират радиаторите. Проблемът ми обаче е с радиатора в хола. Старият радиатор е железен и с височина 300 мм. Майсторите казаха, че трябва да се сложи отново радиатор с височина 300 мм и ми предложиха алуминиев радиатор ODESSA H300, но не ми харесва как изглежда. Повдигнал съм перваза на прозореца преди да сложим дограма и сега разстоянието от пода е 57 см. Намерих това https://krancheto.com/product/aluminievi-radiatori-global-vip но е на височина 350мм казаха ми, че може да се монтира, но трябва да се преработи малко и да се върже на х или кръст- нещо такова. Майсторите обаче ми казаха, че ако се преправи, радиаторът няма да работи и не знам какво да правя.
    Виждал съм да се прави така при мои познати - от малък на голям радиатор, и не разбирам защо майсторите не искат да преработят и да сложат друг радиатор. Държат да е този, който те ми предлагат. Не знам дали да не търся други майстори.

5. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Качи снимка в перспектива на сегашното положение, да се виждат тръбите къде са разположени.
    Няма невъзможни неща, стига мястото да го позволява, тръби се удължават.
    Gena_bs одобрява това.

6. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Каква е дължината на сегашния радиатор? Ако е под 1300мм няма нужда задължително да е "на кръст" свързването.
    Отоплителни тела освен по размери се подбират основно по отдаваната топлинна мощност в зависимост от температурата на водата в системата.
    RADIK KLASIK | КОРАДО (korado.bg)

7. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

Я виж последната снимка с червата и пак помисли кое ще ти е по красиво.
    Нещо такова се получава когато решиш да промениш присъединителния размер на радиатор и инсталацията е с железни тръби.
    Източване на инсталацията, после пълнене, нарязване на резби по старите тръби и още щуротии и доста допълнителни дейности.
    Това че няма да работи не е вярно. По всяка вероятност обаче ще събира въздуха от инсталацията и ще трябва по-често да го обезвъздушаваш. Предполагам това са имали предвид.
    Gena_bs одобрява това.

8.  

9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Аз да напомня, че при стоманените радиатори Н300, числото показва габаритния размер, а при алуминиевите Н300, числото показва размерът на присъединяване, а габаритът е към 370. т.е. така или иначе стоманентите тръби (ако са такива) няма да паснат на новите ал. радиатори Н300. При новото, увеличено подпрозоречно разстояние, спокойно се помества Н350, който е по-разпространен стандарт и съответно по-евтино излиза за една и съща мощност и качество.. А майсторите са за смяна.
    Gena_bs одобрява това.

10. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

При старите железа са правили панелни с присъединителен 300мм. Пък и нали са го мерили на място.

п.п картинка с размерите
    Този пост е редактиран от bobivg; 08-07-24 в 16:21.

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

В тази ситуация не може да се разчита на никаква информация от тези набедени "майстори". Да, Радик имат модел, който е специално за подмяна, но това е частен случай

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

1. Руски радиатор
    От VID във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 06-12-11, 00:28
  2. Избор на радиатор
    От Bibi във форум Отопление
    Отговори: 11
    Последно: 02-11-09, 08:42
  3. Конвектор или радиатор?
    От getzov във форум Електрическо отопление
    Отговори: 2
    Последно: 19-10-09, 13:32
  4. Топлопроводимостта на радиатор
    От ivanxxx във форум Общ - хардуер
    Отговори: 5
    Последно: 29-07-09, 17:34
  5. Конвектор или радиатор?
    От petcu5 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 11
    Последно: 02-11-05, 01:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе