Здравейте,
имам 1 алуминиев радиатор Н1400, с 17 глидера, и едностранно свързване в ляво. Мога ли да му добавя още глидери, и колко, при този начин на свързване?
Здравейте,
имам 1 алуминиев радиатор Н1400, с 17 глидера, и едностранно свързване в ляво. Мога ли да му добавя още глидери, и колко, при този начин на свързване?
Според мен ако си го захранил с ф16 и в момента имаш няколко глидера, които стоят там само от естетична гледна точка.
Така си мисля аз. На проекти гледам да не прекалявам с броя на глидерите на един радиатор, като се съобразявам и с височината. Да ти кажа шубе ме е.
Виж Лазар ако се включи какво ще ти каже от практиката и действай.
Иначе един производител на бутикови радиатори (чугунени ретро стил) си е написал колко глидера максимално да се връзват, като това е спрямо височината и спрямо дебелината. При тях глидера е 4,6см не 8см както е при стандартните алуминиеви. Според мен ограниченията не са за да пази кръста на монтажниците .
Този пост е редактиран от bobivg; 12-01-24 в 18:01.
Въпросът ми е свързан с помещението, където се намира този радиатор.
Изпълнението е спрямо проекта - дневна, 165 кубически метра, около 60м2, и изчислени топлозагуби от 3,2квт.
В него има разположение 3 радиатора, както следва:
- Н350 с 17 глидера - 2 броя
- Н1400 с 17 глидера - 1 брой
В това помещение се намира и термостатът, който управлява котела. Тъй като е доста голямо, търся някакъв вариант, в който да мога да го отоплявам с по-малка температура от проектната 60/50, с газов котел.
Всички радиатори са свързани едностранно.
Знам, че мога да добавям глидери, но ако поради дължината няма да се топлят последните, смисъл няма.
Едностранното свързване не трябва ли да се използва до 10 глидера, ако искаме използването да е ефективно? Няма ли начин поне за този големия радиатор да се преправи "на кръст"? Най-добре всичките. Дават 20 до 50% намаляване на ефективността на радиатора при едностранно свързване и повече от 10 глидера.
Има, тръбата минава зад радиатора и не се вижда.Няма ли начин поне за този големия радиатор да се преправи "на кръст"?
Вече три такива имам, благодарение на "умните" майстори оразмерявали първоначално системата.
Разбира се, но след 20.00ч. поне, че съм на работа .
п.с. Заповядай :
Този пост е редактиран от ccankov73; 12-01-24 в 22:15.
Благодаря!
А възможно ли е, тъй като имам място, от 1 захранваща и 1 връщаща тръба, да се разклони за монтиране на 2ри радиатор Н1400?
Имам място , стига да е възможно.
Викнах инсталатора, та ще добавим 6 глидера към радиатора.
Аз имам още един въпрос към по-знаещите от мен - за балансиране на системата зная, че всеки радиатор има секретен винтил на изхода, който може да се регулира. Не може ли същото нещо да се постигне през кранчетата в колектора? Ако е възможно - само на връщата вода ли се отвива/завива, или и на подаващата?
Благодаря ви!
Надявам се да споделиш какво се е получило.
Регулира се само през секретния вентил на изхода от радиатора. На входа ти е термостатичния вентил там няма какво да се регулираш.
Секретния вентил е направен с друга конструкция именно за да може да регулираш.
Ами не е нали това ти казвам.
При тези в колекторите имаш 1/4 оборот, минаваш от напълно отворено до затворено. При секретния имаш няколко оборота и по този начин може да се прецизира колко да е отворен.
Какъв е проблема да си ги регулираш от секретните.