Резултати от 1 до 10 от общо 10
Like Tree3Одобрявам
  • 1 Post By ccankov73
  • 1 Post By Gruel
  • 1 Post By Icata69

Избор на тип котел за газ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Jan 2025
    Живее в
    София

Избор на тип котел за газ

Изчетох де що има относно котели, газ и т.н. но май повече се обърках отколкото да ми се изяснят нещата. Имам нещо като проект от строителя, но така или иначе ще се изготви нов такъв - просто искам да съм предварително "подкован", че да не ми пробутат нещо, което тотално няма да ми върши работа.
    Става въпрос за 3-стаен апартамент (София) с 1 баня, ново строителство с добра дограма и изолация(има и под подовата замазка, но незнам колко точно е). Апартамента е партерен, ъглов, изложение юг/запад над мазета, прозорци високи 220. В момента при -5 до 0 градуса вътре държи 13, но е абсолютно празен, без врати(само входната) и все още без комшии - в момента и те ремонтират и обзавеждат.

Стаите са съответно 28м2, 12м2 и 14м2, с коридора и банята чистата площ(без стените) е 65м2 (78м2 е всичко). Предвидената отоплителна е 3880W, за 65м2 се пада по 60w/м2 или по 23w/куб.м. Дали тези 3.8kw ще са достатъчни за отопление (струват ми се малко) и ако са достатъчни, ще бъдат малко близко до минималната мощност на котела - много ли ще "страдам" в преходните сезони?
    Големия радиатор в дневната ще трябва да е вертикален на стената между прозорците(1.8/2.0/2.2 - колкото трябва ще е висок), малкия ще остане хоризонтален, но също ще бъде изместен от прозореца - прозорците почват от 30см над пода и Н500 пред тях ще пречат доволно, в двете спални ще са си хоризонталните Н500.
    Основния въпрос е: Котел двуконтурен или с вграден бойлер бихте предложили - предвид размера на банята едноконтурен с отделен бойлер не е много опция. От мястото за котела има прекарани тръби за бгв до чешмата в кухнята и банята. Иска ми се да избегна климатиците - духащо тяло на терасата ще я направи (почти)неизползваема, а не мога да слагам тела на друго място, въпреки че имам прилежащ двор - тъпо решение на етажната...Та основния въпрос е към какъв котел да се насоча и достатъчни ли ще са тези радиатори?

2.  

3. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград

Отговор: Избор на тип котел за газ

Най-доброто място за радиатор е под прозорец. Има радиатори на H200.
    HRS9 одобрява това.

4. Novice
    Тук е от
    Jan 2025
    Живее в
    София

Знам, ама "началника" е непреклонен

5. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012

gruel Първо: радиаторите: един радиатор 10 глидера на 50см или панелен 80см на 50см тип 22 при подаваща 50, връщаща 40 и температура в помещението 23 отдава 380W. така че ако искаш котела да работи икономично това трябва да ти е репер.

Второ смятай 40W/m2 загубите, така че в 28m2 = 1120W, 12m2=480W, 14m2=560W общо 2160W.това при добра изолация и трислоен стъклопакет е постижимо. Но това не ти определя радиаторите. РаДИАТОРИТЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ МИНИМАЛНАТА МОЩНОСТ НА КОТЕЛА.

Ако котела е с минимум 2.8kW, радиаторите трябва да отдадат тази мощност при зададената температура на подаващата вода. при горната сметка излиза че трябва да имаш 5.8 метра радиатори на 50см, приблизително по 1.45м в спалните и 2.9м в всекидневната. Това във всекидневната с високите по 2 метра радиатори не е добра идея, защото те не са ефективни. а и на теб ти трябват примерно два броя по 60см широки на 2м височина.

Котел задължително с минимум под 3kW, да не кажа и 2.8kW са много ако искате сравнително не големи радиатори и температури на водата под 50 градуса.

Immergas Victrix Superior 26 има минимум 2.2kW което в комбинацията с горните радиатори ще може да се отоплявате с температура на подаващата около 45 градуса.

6. Novice
    Тук е от
    Jan 2025
    Живее в
    София

Поизясниха ми се нещата. Основното ми притеснение беше, че масово двуконтурните са с високи минимуми. Въпросния Vitrix някак си съм го пропуснал - бях почнал да оглеждам Vitodens 200, но двойната му цена някак ме спираше.
    Във всекидневната само единия ще е вертикален (по-големия на схемата - имам 50см място между двата прозореца), другия ще си остане хоризонтален (Н500-Н600) и може би ще се удължи ако се налага- трябва да ги "сметна" на ново - само ще се прибута по стената да не е пред прозореца.

7. Member
    Тук е от
    Apr 2001

Не е задължително радиаторите да са под прозорец, просто е най-оптиално като конвекция и оползотворяване на мястото. На таванския етаж нямам нито един радиатор под прозорец, греят си екстра където са. Сметни си нужната мощност за всяко помещение при 40-50гр на водата и решавай дали един или повече радиатори ще ползваш да постигнеш тая мощност. Колкото до котела, имам приятел с имергаз, едноконтурен котел 11квт мися че е и долна граница 2квт.

8.  

9. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2012

gruel Трябва да мислиш и за местоположението на дивана. Аз затова съм ти написал два високи, защото на скицата ако вторият радиатор(този до кухнята) не е под прозореца, мястото между прозореца и дивана е малко и е подходящо само за висок, Това да имаш радиатор зад дивана не е добре, защото го "запушвап"

10. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

Тези високите радиатори не ви ли цапат стените и тавана?
    Някой с подобни да сподели, ако чете темата.
    Аз нямам такива, но в обществени сгради съм виждал големи мизерии. Там разбира се е много по-мръсно и предпоставката да цапат е по-голяма.
    Снимките са от сградата където работя. В нашето помещение сме с подово, та нямам пряко наблюдение.

11. Novice
    Тук е от
    Jan 2025
    Живее в
    София

Дивана няма да е там, в смисъл там ще е, но няма да е до стената, а поне метър напред, та няма да има проблем с нисък, дълъг радиатор по тази стена.
    А с високите радиатори - предполагам ако помещението се чисти рядко, а радиаторите още по-рядко(никога) ще цапат със сигурност. С редовно почистване не би трябвало да има проблем.
    sdhinkin одобрява това.

12. Member
    Тук е от
    May 2019

Цитат Първоначално публикувано от bobivg Виж публикацията
    Тези високите радиатори не ви ли цапат стените и тавана?
    Някой с подобни да сподели, ако чете темата.
    ......
    Имам такъв висок радиатор в хола си от 8години - нямам опушване или друго завърсяване над радиатора. Смятам,че това на снимките е резултат от добра санитарна поддръжка
    bobivg одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Избор газов котел
    От ivan72 във форум Отопление
    Отговори: 1409
    Последно: 30-01-25, 12:15
  2. Избор на газов котел.
    От gogo.s във форум Отопление
    Отговори: 174
    Последно: 30-06-19, 09:58
  3. избор на газов котел
    От hbachev във форум Отопление
    Отговори: 0
    Последно: 11-11-17, 18:49
  4. Избор на котел-комбиниран.
    От vakleto78 във форум Други начини за отопление
    Отговори: 1
    Последно: 12-05-17, 10:22
  5. Избор на газов котел
    От dampio във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 21-10-12, 22:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе