Изчетох де що има относно котели, газ и т.н. но май повече се обърках отколкото да ми се изяснят нещата. Имам нещо като проект от строителя, но така или иначе ще се изготви нов такъв - просто искам да съм предварително "подкован", че да не ми пробутат нещо, което тотално няма да ми върши работа.
Става въпрос за 3-стаен апартамент (София) с 1 баня, ново строителство с добра дограма и изолация(има и под подовата замазка, но незнам колко точно е). Апартамента е партерен, ъглов, изложение юг/запад над мазета, прозорци високи 220. В момента при -5 до 0 градуса вътре държи 13, но е абсолютно празен, без врати(само входната) и все още без комшии - в момента и те ремонтират и обзавеждат.
Стаите са съответно 28м2, 12м2 и 14м2, с коридора и банята чистата площ(без стените) е 65м2 (78м2 е всичко). Предвидената отоплителна е 3880W, за 65м2 се пада по 60w/м2 или по 23w/куб.м. Дали тези 3.8kw ще са достатъчни за отопление (струват ми се малко) и ако са достатъчни, ще бъдат малко близко до минималната мощност на котела - много ли ще "страдам" в преходните сезони?
Големия радиатор в дневната ще трябва да е вертикален на стената между прозорците(1.8/2.0/2.2 - колкото трябва ще е висок), малкия ще остане хоризонтален, но също ще бъде изместен от прозореца - прозорците почват от 30см над пода и Н500 пред тях ще пречат доволно, в двете спални ще са си хоризонталните Н500.
Основния въпрос е: Котел двуконтурен или с вграден бойлер бихте предложили - предвид размера на банята едноконтурен с отделен бойлер не е много опция. От мястото за котела има прекарани тръби за бгв до чешмата в кухнята и банята. Иска ми се да избегна климатиците - духащо тяло на терасата ще я направи (почти)неизползваема, а не мога да слагам тела на друго място, въпреки че имам прилежащ двор - тъпо решение на етажната...Та основния въпрос е към какъв котел да се насоча и достатъчни ли ще са тези радиатори?