"Kato mu spre ventilatora na procesora i po4va da spi4a koravo" - ха-ха, и за това процесора е виновен, нали?! Ще му кажа! Сигурно ако забие клавиатурата, пак процесора виновен, нали?
Mollov,
Прав си. Имаме тук в Пловдив една зала Speed, там са наблъскали 20 нови РС-та с Duron 750mhz cpu-та, кутиите са АТ, а захранването им е толкова зле, че на най-много 1-2 часа, ако преди това не е забил компа, трябва рестарт (бях веднъж на нощна там).
Na4i procesora e k6-2 na 266. A The_UFO ako na teb ti zabiva klaviaturata na men ne mi ) i kato spre ventilatora na k6-cata i se po4va kupona.Ako iskash napravi si edin malyk test sys 2-ta procesora na Intel i na AMD da vidish kolko 4esto spi4a AMD-to i ima edna malka podrobnost za Intelskite procesori 4e si imat vgradena zashtita ot pregriavane dosega ne sym vidial AMD s takava zashtita.V momenta zlata kydeto ba4kam e samo s Intelski procesori i sym adski dovolen.Prosto niama nikakvi iadove s mashinite makar 4e dynata sa bokluci.Minaloto liato na edin mu beshe spekyl ventilatora na zahranwaneto mi ko da vi kaja teneketo si ba4kashe stabilno makar 4e wytre kato go otvorish beshe jega.
Между другото искам да споделя нещо, което някои от вас може би знаят. Става въпрос за хардуерния prefetch механизъм в Athlon 4. Такова нещо имаше още в процесора на Sun - Ultra SPARC III. Защо казвам "имаше", ами защото от Sun пуснаха патч за тяхната OS, който изключва тази твърде полезна фукция, защото откриха че prefetch схемата не действа правилно с някои типове данни, с други думи се получават грешки при четенето от кеша. Не казвам, че това може да се случи с AMD (не дай Боже), но не е лошо да се има на предвид.
За вградените защити на Интел е от ясно по-ясно, за това че АМД, нямат такива сензори за спиране работата на процесора - също. Ставаше въпрос за работата на fan-a. Това не зависи изобщо от cpu-то, така че не ги сравнявай. И на моя Интелски процерсор, като работи 1-2 часа да вдигне темп., след това като му изключа fan-a за 3-4 секунди и РС-то забива. То е ясно. Зависи какъв вентилатор използваш (щом си с k6-2 233mhz, със сигурност не е golden orb
1 - tova za nestabilnostta na VIA sa palni gluposti. Imam edin cel 300 deto e 10 pati po-nestabilen dori ot K6
2 - AMD niamali termi4na za6tita - palni gluposti. Za6to togava moeto PC si dava shutdown pri 70 gradusa i se spira direktno pri malko pove4e? - i pak kazvam - shutdown - ne zabiva
Ta pak za AMD.Otnosno Duronite na nezavisimo kakva 4estota se edno gledam staroto AMD.E ima malki razliki no nesyshtestveni.Zna4i az poddyrjam 2 zali.Ednata vsi4ko e Intel kakto biah kazal ve4e, v drugata ima 16 durona.Duronite sa na po 3-4 meseca i ot sega po4naha iadovete s tiah.Kato mu dadesh shutdown i wmesto da se shutdon-e sa resetva.Polovinata igri sa vla4at na nego ili trygvat kogato si iskat. )) Ima i 4 Klamath-a na po 400 MHZ i si bi4at bez nikakvi iadove.Ne gi interesuva dali im raboti fan-a na CPU-to ili ne bi4i si i tva e.Naskoro edna ot mashinite dynoto i spe4e neshto.Kato trygne da se load-va windows-a i kato stigne do desktop-a i zabiva.Edna druga mashina pyk postoianno si gubi registrite.Mi tva sa moite "hubavi" vpe4atlenia ot Duron-4etata.
А бе, LordOfEvil, т'ва за селерончето от гъза си го извади. Аз не разбирам много от РС-та, ама мнението ти ме възмоти. Имам си, значи, едно 300А сел. и WIN2000 Pro и кво да ти кажа компа не е спиран(разбирай и рестартиран) с месеци. Вярно ползвам си го за обикновенни работи, обаче съм фен на стратегиите и съм чувал само, че същите натоварвали процесорите доста. Та значи играя си кажи-речи денонощно понякога и няма проблеми никакви. А да - през зимните месеци пък си рекох да го пусна на 100Mhz fsb и пак същия резултат. Нон стоп работа месеци. Вярно, че като се постопли и взе да забива в Десперадос и др.,ама все пак дъното ми е някво дето даже и име няма, а за видеото да не говорим.
Искам да кажа нешто и за спора ви AMD - Intel. Между другото много му се радвам. Та значи решавам аз да си купя нов компютър и ей така, както нищичко не разбира си взимам атлон/дурон, понеже нали са по-бързи. Обаче той вземе да ми прави проблеми. Е ми питам аз кой тогава ще ми го оправи като аз не мога. Който може да сменя напржения и да работи с поялник нека си взема AMD, ама такива като мене... хмм.
Аре стига толкова, че се увлякох.
P.S. И се извинявам за предното мнение. Грешка хихихи
Tova za Celeron-a ne ozna4ava6e, 4e celeron e bagav , a vsi4ko zavisi ob6to vzeto ot cialata sistema. Az sam s Gigabyte dano, video i vsi4ko v PC-to mi e markovo, bez jalti raboti i raboti dobre, daje otli4no za cenata si, ne vdiga pove4e ot 43 dori i v tezi jegi i ne zabiva sas sedmici
PROBLEMA e 4e horata asociirat K6 s AMD
i AMD s T-bird => asociiret i k6 sas T-bird
za k6 i moeto mnenie ne e mnogo visoko, bazirano na 6 mese4en opit s k6-2 350.
Oba4e AMD napraviha niakoilo procesora koito sa stra6no barzi, stabilni i ne na posledno miasto evtini - i tova e ne6to mnogo blagopriatno za potrebitelia - ako toi moje da go oceni.
Pred edin poznat be6e alternativata:
INTEL 815&Celeron 800 ili KT133a&T-bird 1000
i toi napravi gre6nia izbor, makar 4e dvete ma6ini biaha napalno ednakvi kato konfiguracia i cena - samo ima6e razliki v MB i CPU
V inters mnogo ot negramotnite po vaprosa gi e strah da si vzemat AMD - az si vzeh parvi v na6ia grad i ot togava sam si smenial CPU-to 3 pati i sam stra6no dovolen - ne sam otkril vse o6te nesavmestimost s kakvoto i da e, a rabotia samo s seriozni prilojenia -
3D MAX, Adobe Photoshop&Premiere, Cubase, Wavelab, SoundForge, Protools
Osven tova vse o6te ne sam zapoiaval po danoto mi za da si podkaram athlona - neznam koi posrednik na INTEL ti e kazal tva
I o6te ne6to - izdanil sam dva Cel300A - prosto ke6a im ne izdarja - ako biah na tvoe miasto niama da go puskam na 100 FSB a napravo 6te si vzema nov...
Pro4etoh dosta mneniq prosto ot ljubopitstvo, a i za6toto temata e interesna i za men. Oba4e v edin moment si kazah, 4e mneniq po vyprosa sigurno moje da ima tolkova, kolkoto sa tranzistorite na P4 ili na zadava6tiq se Mustang. Struva mi se, 4e kolkoto i sravneniq da se pravqt mejdu Celeron II i Duron, P4 i T-burd, fakta si e fakt, razlikata e v procenti i te ne nadvi6avat obiknovenno 50. Qvno intrigata osnovno se vihri okolo skorostta i tova e obqsnimo. Kolkoto po-byrzo, tolkova po - dobre.
I kato si govorim za skorost, az si mislq kakvo li zna4i da ima6 ma6ina s procesor kojto izpylnqva 1TFlop! Interesno mi e da 4uq mneniq po vyprosa kak si go predstavqte ......i kakvo moje da se pravi s takyv procesor?
Ми номера е втова да вземеш колкото се може повече за по-малко пари (MHz>$$$), а и е факт че съвременния потребителски софтуер сериозно изостава от развитието на хардуера и не го употребява добре, така че наистина няма значение дали имаш 1.5GHz или 2GHz процесор, Quake-а пак ще върви над 60fps...