На една от машините, която се ползва за сървърни нужди, има споменатия проблем. При всеки boot/restart BIOS-a мисли, че има вкаран нов процесор (сменен). Съответно всички настройки около CPU-то се нулират/ресетват (добре че само те).
Дъното е Asus M4A785TD-evo (последен BIOS), CPU е Phenom II X4 965T (3.4GHz, 6MB L3), 2x4GB DDR3/1600 (@1333) RAM, различни плочки, но съм пробвал поотделно с всяка, на различни слотове.
Преди този процесор имаше един 3-ядрен Атлон II 425, с него нямаше този проблем, дори го бях клокнал малко до 3ГХц без проблеми, но идваше слабичък.
Пробвах всичко, което намерих, ресет на CMOS, load defaults, вадене на батерията за половин час и окъсяване, вадих процесора 2 пъти, няма проблемни пинове, гледах и дали не е изкривен по ъглите, че на места срещах и това като обяснение че не влизал добре по ъглите или нещо такова, пробвах и само с кулър леко натиснат на ръка за да не притиска проца много към сокета... без промяна.
BIOS/Windows иначе го разпознават нормално и работи нормално на сток 3.4ГХц.
Към съобщението има и възможност за влизане в BIOS за настройване или F1/F2, но колкото и да влизам и настройвам и сейвам нещата, си излиза това съобщение.
Не че не ми стига мощност за нуждите, но това ме гложди отдавна, поне няколко месеца, откакто го взех. Дъното е клокърско уж, а нещо такова да спъва евентуалните ми напъни да го кача с поне 200МХц..
Четох за подобни проблеми точно с феномите... дали има нещо друго, което да реши този проблем?