Здравейте!
Разполагаме с хладилник + фризерна част от марката NEO, етикетът с модела се е изтрил, може би някъде отзад също го пише, но това изобщо не е важно в случая, защото като цяло машината, която е на повече от 10 години работи идеално. От известно време, обаче забелязвах капчици студен конденз, които избиват върху пластмасовия капак отгоре, стана ми ясно, че е някакъв проблем с изолацията и в крайна сметка се реших да отворя капака отгоре и да видя какво се случва. Гледката, която се отвори пред мен не ме изненада, защото очаквах нещо такова, както се вижда от прикачените изображения:
Типично по български реших да рискувам, размразих хладилника и фризера, изчаках да изсъхне добре като дори подсуших допълнително изолацията с пистолет за горещ въздух. След това си купих някаква изолационна полиуретанова пяна - лепило от голяма верига магазини за строителна техника и поиздълбах малко най-проблемните места, където имаше лед и си личаха пукнатини, запълних отворите с пяната, както и след това минах с тънък слой по цялата повърхност - нещо, което не съм снимал. Сложих пластмасовия капак отгоре и включих машината да работи. След 24 часа, обаче забелязах, че отново има малки капчици студен конденз, определено са по-малко от това, което беше, но ме навежда на мисълта, че явно това не е най-удачният вариант за изолация.
Запитването ми е все пак има ли някакъв вариант в домашни условия да успея да го изолирам?
Като цяло машината няма абсолютно никакви проблеми - хладилникът изстудява добре, фризерът може да поддържа температура до около -18 градуса, в хладилника нещата не стават на камък, терморегулаторът си работи нормално, компресорът се включва и изключва когато е необходимо, лампата никога не е изгаряла за тези години, уплътненията на вратите са добре, няма нищо друго нередно или необичайно. Бих казал, че съм добър стопанин по отношение на поддържането на хладилната машина и спазването на най-простите правила за експлоатация.
Има ли някакви подходящи материали, изолатори, лепенки, може би плоскости, ленти или каквото и да било, които да използвам, за да огранича това "избиване" на студен конденз?