Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 24

LCD матрици /FAQ - мнения , обсъждане

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #1

    LCD матрици /FAQ - мнения , обсъждане

    С благодарности към колегата Adtomov за чудесните снимки на матриците


    Основни концепции на LCD технологията

    http://www.fullhd.gr/images/stories/reinitzer.jpg
    Откривателя на течните кристали през 1888 Friedrich Reinitzer-австрийски ботаник.

    Развитието на съвременният LCD панел датира много по-далеч във времето от големите телевизори които гледате днес. През 1888 Friedrich Reinitzer е сред първите, които откриват течно кристалният характер на холестерол бензоата, получен от моркови от всякакви сортове. Reinitzer открил, че на 145 градуса целзий, материалът се топи, само мътно-облачно. На 170 градуса целзий материала става чист и ясен. Същата година той представя заключенията си на срещата на Vienna Chemical Society. През 1904 и 1911 Otto Lehmann и Charles Mauguin публикуват статии, които разширявават дейността на Reinitzer, но течните кристали до голяма степен остават научно любопитство за следващите 80 години.

    Между 1850 и 1888година, хора от различни области като химия, биология наблюдават странно поведение в някои материали, когато температурата се доближава точката на топене. W. Heintz, немски биохимик, съобщава, че през 1850 разтопеният стеарин при 52 ° С се променя от бистра до облачна течност, до 58°С е непрозрачна течност а при 62,5°С става ясна и бистра течност. Други докладват за наблюдавани сини цветове, когато съединенията, синтезирани от холестерола се охладят. Биолози наблюдават анизотропно оптично поведение в "течни" биологични материали, поведение което обикновено се очаква само в кристална фаза.

    През 1888, Фридрих Reinitzer, австрийски ботаник наблюдава, че има две точки за топене на определен материал, докато той правил естери на холестерола за изследване на холестерол в завода. Този материал е вече известен като холестерол бензоат. Той наблюдава birefringence и преливане на цветовете между тези две точки на топене.


    Въпреки това, Reinitzer не знаел какво да прави с откритито си, затова той се консултирал със Zepharovich - кристалограф от Прага. Zepharovich предложил, Reinitzer да се свърже с Ото Lehmann - физик в Карлсруе, Германия, за по-нататъшно обсъждане, защото Lehmann е сред първите, които използват гореща фаза в поляризиращ оптичен микроскоп - което по-късно се превръща в стандартно оборудване за изследвания на течните кристали. Следвайки съветите на Zepharovich, Reinitzer се свърза с Lehmann и започват корепонденция отнасяща се до явлението с двете точки на топене. Накрая тяхното обсъждане с писма води до първото истинско изследване на течните кристали, евентуално до фундаментално разбиране на природата на тази нова фаза на материята. Lehmann и Reinitzer могат с право да бъдат наречени бащи на науката за течните кристали .

    След откриването на течните кристали изследователската дейност процъфтява. През 1922, Жорж Friedel предлага схема за класификация на различните фази на течните кристали с имена, наречени nematic, smectic и cholesteric, които все още се използват и днес.
    Каrl Oseen от Швеция работи върху еластичните свойства на течните кристали и неговите резултати са използвани в теорията на Ф.К. Франк от Англия. Тази теория се превръща в една от основните теории за течните кристали днес.
    През 1930 година преходът от еднородна до деформирана структура в някои критични стойности на силата на приложното ел. поле е наречен преход на Freederick поради неговата пионерска работа в тази област.
    Алфред Saupe, немски физик, по-късно работи в държавният университет в Кент, работил заедно със своя съветник Вилхелм Майер в Карлсруе 1958 по неговата дипломна работа, една молекулярна теория на течните кристали ,която не включва постоянните диполи както прави теорията на Макс Роден Тази работа води до теорията на Майер-Saupe, друга добре позната основна теория на течните кристали.

    От 1945 г. до 1958 г., изглежда всички изследвания са забавени в областа на течните кристали. Хората смятали, че знаят всичко за течните кристали и че нищо ново може да се очаква в тази област. Дори става по-зле, те дори не са включени в учебниците. Цялото следващо десетилетие учените нямат контакт с течните кристали. Никой още не може да си представи колко голяма роля ще играят течните кристали в техническите приложения днес.

    През 1958 американският химик Глен Браун, , публикува статия, в Chemical Reviews за течните кристалните фази и впоследствие предизвиква международно възобновяване на изследванията в тази област.

    Пиер-Жил de Gennes, лауреат на Нобелова награда по физика за 1991 г., се превръща в първото и засега единственото лице, което получава тази награда в областта на течните кристали. Той е награден за откриването, на методите, разработени за изучаване на явленията, в които по-простите системи могат да бъдат обобщени до по-сложни форми на материята, по-специално към течните кристали и полимерите ".

    Съвременното преоткриване

    През 1962г Ричард Уилямс от RCA, забелязал, че могат се да постигнат някои интересни електро-оптични ефекти при течните кристали ,чрез прилагане на електроенергия по тях.Ефекти описващи това, което е известно като "Williams Domain" вътре в течният кристал. През 1964 г. Джордж Heilmeier, както и компанията- RCA, разширяват иследванията си върху работата на Уилямс и успяват да получат ясна млекообразна течност ,чрез прилагане на електроенергия. Heilmeir действително прогнозира ,че е постижимо да се направят големи стенни пълноцветни LCD дисплеи. Първата действителна активна матрица/TFT/ за дисплей е направена от T. Peter Brody през 1972 година.Първоначално моделите са били ограничени до малки дисплеи, като калкулатори, часовници и други малки устройства. В действителност идеята е разширена от Tomio Wada от Sharp, който през 1973 г., разработва за първи път LCD продукт-дисплей за джобен калкулатор. През 1988 г. Sharp показа първият LCD панел с активна пълноцветна матрица. През 1991 година Magohiro Aramoto от Sharp представи първия окачен на стената телевизор с течни кристали. Най-после мечтата на Heilmeier става реалност.

    Няколко компании започват инвестиции в LCD технологията в големи мащаби. Sharp е лидер, тъй като те първи показват първия си цветен 14" цветен дисплей през 1988 година. Оттогава други производители, като "Самсунг", Hannstar, LG, Acer, BenQ, HP, Casio, Sony и Viewsonic (сега са много, много повече!) влизат в битка за позиции на пазара. Sharp продължава да е индустриален стандарт, но Samsung и Sony също правят претенции към технологията . Въпреки, че RCA е водеща в развитието на LCD технологията, никога не е била в състояние да капитализира инвестициите си в изследванията и никога не успяв да продаде свой продукт.

    LCDs са буквално навсякъде, тъй като са сравнително евтини, се използват във всякакви приложения. Големите производители като Samsung, Sharp, Hannstar и много други, са похарчили стотици милиони долари за подобряване на технологията. Днес, LCD може да варира в размер от една малка част от инча до размерите на чудовище- Sharp 108 "дисплей. Дизайна на активната матрица не се е променил много след 1972 година.

    Течните кристали представляват органични съединения с дълги молекули, които в естествено състояние се характеризират с наличие на близко и отсъствие на далечно подреждане, т.е. най-често съседните молекули се разположени успоредно по дължина една на друга, но като цяло съвкупността им е по-скоро хаотична.
    В LCD панелите течните кристали се затварят между две успоредни прозрачни плоскости с много фино набраздена вътрешна повърхност. Молекулите на течните кристали следват ориентацията на вътрешните набраздявания, и тъй като двете плоскости са набраздени под ъгъл 90° една спрямо друга, това води до своеобразно „усукване” на молекулите. Пътят на светлинният поток зависи от подреждането на молекулите и при преминаване през слоя от течни кристали светлината може да промени направлението си.


    При типичния TN (Twisted Nematic) дисплей току що описаната течнокристална структура се загражда от двете страни с допълнителни поляризационни филтри, чиито вектори на поляризация са взаимно перпендикулярни. При движението си през тях светлината се поляризира от първия филтър, но преминавайки през „усуканите” течни кристали завърта направлението на поляризация на 90° и по този начин достига до втория филтър с подходящата ориентация, за да премине напълно безпрепятствено през него. Ако обаче приложим електрично напрежение, молекулите на кристалите се „изправят” следвайки посоката на силовите му линии. Тогава вече светлината остава непроменена при пресичането на течнокристалния слой и достигайки до втория поляризационен филтър се блокира напълно, т.е. на екрана в съответната зона се образува черен пиксел. Казано накратко, при отсъствие на напрежение светлината преминава безпрепятствено и формира светъл пиксел, а при прилагане на напрежение тя е блокирана и на екрана се образува черен пиксел. Ролята на светлинен източник изпълнява флуоресцентната подсветка, чиито лъчи се разпределят равномерно по цялата площ на екрана.
    Първата значителна стъпка за усъвършенстване на LCD дисплеите бе преминаването към TFT (Thin Film Transistor). При тях управляващите транзистори, които подават напрежението върху слоя от течни кристали, се метализират в тънък слой (откъдето идва и името им) директно върху всеки субпиксел. Поради този директен контрол на ниво субпиксел, TFT дисплеите са поне 10 пъти по-бързи от първоначалните STN модели. Всъщност, времето на реакция (индикатор за бързината), с която пикселите на екрана превключват от бяло в черно и обратно), е много важен параметър за дисплея и неговите качества. Колкото по-ниско е времето на реакция, толкова по-„пъргава” е матрицата на дисплея и толкова по-добре се справя тя при точното възпроизвеждане на най-динамичните сцени от филмите. С помощта на редица авангардни технологии, времето за реакция на съвременните панели достигна и подмина границата от 8ms и на практика напълно изчезна проблема с неприятното замазване на образа след бързо движещите се по екрана обекти.
    Другият основен проблем при старите LCD панели бе малкия ъгъл на виждане, който ги правеше непригодни за внедряване на телевизионния пазар.През 1996 година обаче се появиха IPS (In Plane Switching) и S-IPS (Super IPS) панели, които значително разширяват ъгъла на виждане във всички посоки. Аналогично действие има и въведената от Fujitsu MVA (Multi Domain Vertical Alignment) технология. Без да се спираме в излишни детайли около тяхната същност, ще сравним крайния ефект от прилагането на S-IPS или MVA. Предимствата на MVA – при него се губи по-малко яркост, отколкото при IPS. Контрастът при MVA обикновено е по-висок, но за сметка на това деградира в по-голяма степен при увеличаване на зрителния ъгъл в сравнение с IPS. Недостатъците на MVA дисплеите – по-скъпи са от S-IPS и не са толкова убедителни в предаването на черното. Обърнете внимание, че някои производители (Sony и Samsung например) използват PVA технология за по-широк ъгъл на видимост на дисплеите, която по същество е сходна с MVA.

    Коефициент на контрастност и скорост на реакция на пикселите

    Проблемът с тези две технически характеристики е в това, че те имат по няколко различни варианта, изчислявани по различни начини. А специалистите от отделите по маркетинг предпочитат да насочват своето и нашето внимание към техническите данни, които гарантират най-впечатляващ резултат. В случая със скоростта на реакция на пикселите това, което вие трябва да знаете, е дали даден LCD телевизор е оптимизиран за свеждане до минимум на размазването на изображението при възпроизвеждане на видео с бързодвижещи се обекти – а това е един постоянен характерен проблем на LCD технологията. Днес този проблем се решава най-добре от 100-херцовата технология за LCD екрани. Повечето 100-херцови LCD телевизори вмъкват интерполирани кадри в традиционния 50-херцов видеосигнал. В резултат в комбинация с усъвършенстваните технологии за управление на пикселите се получава по-детайлно, по-чисто изображение, когато видеоматериалът изобразява движещи се обекти. Но също като разделителната способност 1080р 100-херцовата технология обикновено оскъпява телевизора.Аз от години наблюдавам системите за домашно кино, но все още не съм виждал LCD телевизор с тъй нареченото „бледо изображение“. Като се има предвид, че повечето LCD телевизори са относително ярки, не се задълбочавайте много по отношение на цитирания от производителя коефициент на контрастност. По-добре обърнете внимание на това кой модел възпроизвежда най-плътно тъмните цветове във видеоматериалите (това е тъй нареченото „ниво на черния цвят“). Ако два добре настроени LCD телевизора бъдат поставени един до друг, този с по-тъмни черни цветове често пъти ще има по-детайлна, по-добре наситена и по-привлекателна картина. Не преценявайте качеството на изображението при приетите по подразбиране настройки на изображе- нието на телевизора с висока разделителна способност. Когато е възможно, правете оценка на качеството на изображението, използвайки някой от специалните предварително установени режими, като Theater, Natural или Movie. Тези режими не гарантират подходящи настройки на видеото, но обикновено свеждат до минимум най-отвратителните „подобрения“ (като повишаване на яркостта на изображението за сметка на детайлността); така те създават най-реалистично изглеждаща картина. Освен това обръщайте внимание на фините детайли в сенчестите места в кадъра, особено когато се изобразяват сцени с оскъдно осветление – такива материали затрудняват най-много LCD екраните.

    Време за реакция – white to black срещу gray to gray

    При дисплеите от по-старо поколение доста широко използван начин за характеризиране на скоростта им беше преходът black–white–black. Казано по друг начин, това е времето, което е нужно на матрицата, за да промени състоянието на един субпиксел от напълно затворено (черен цвят) до напълно отворено (бял цвят), след което отново до затворено положение. Проблемът с този тип измерване е, че то всъщност не дава реална информация за скоростта на LCD матрицата. Това е така, тъй като транзисторите, управляващи всеки субпиксел, всъщност не се затрудняват да извършат много бърз преход между двете крайни състояния – на практика става въпрос за промяна на управляващото напрежение на всеки пиксел.

    Съвсем по друг начин стоят нещата, когато става въпрос за преход между две близки стойности на един и същи цвят – тогава времето, което ще е нужно на управляващите елементи, е значително по-дълго, като често може да надвишава дори няколко пъти времето, необходимо за прехода black–white–black. Ето защо в момента се използва като стандарт именно измерване на времето за реакция на LCD матрицата за прехода “сиво към сиво” (gray-to-gray). Благодарение на това сегашното поколение дисплеи с течен кристал се описват доста по-реалистично от своите характеристики, което обаче съвсем не означава, че те са постигнали “пъргавината” на образа, така присъща само на CRT мониторите.

    Ако трябва да сме честни, с простото ускоряване на времето, за което се включва или изключва даден пиксел, едва ли някога ще се стигне до момент, в който LCD матрицата ще изглежда визуално по-бърза от CRT монитор. Това се дължи не толкова на несъвършенство в матрицата, колкото на самото човешко око – т.нар. остатъчно изображение. Ефектът се дължи на сравнително дългото време, за което избледнява образът в ретината на човешкото око. Колкото по-ярък е бил погледнатият обект, толкова повече време ще е нужно, за да се изчисти напълно неговото изображение от ретината. В типичния случай са нужни около 10 до 20 ms, за да стане това; факт, който напълно обезсмисля светкавичната реакция на LCD матрицата. Защо обаче я обезсмисля? Нека разгледаме ситуация на преместване на пиксел от изображението с една стъпка встрани

    При CRT екрана имаме налице няколко празни кадъра, с което се дава своеобразен аванс от време на човешкото око.

    При класическия CRT монитор, пикселът угасва в момента, в който електронният лъч спре да го опреснява – в този случай човешкото око има няколко “нулеви” кадъра време, през което образът да избледнее. Появата на новия пиксел се регистрира “на чисто”, създавайки илюзията за мигновеното му преместване
    При LCD матрицата смяната на мястото на пиксела настъпва мигновено, но двете изображения се смесват в ретината.

    За разлика от CRT кинескопите, пикселите на LCD матрицата не се нуждаят от непрестанно опресняване, за да не угаснат. В общия случай светенето на всеки субпиксел, респективно пиксел от картината като цяло, е непрекъснато до момента, в който той бъде изключен. Само по себе си това е чудесно, защото изчезва дразнещото при кинескопите трептене, когато се работи при ниска честота. По ирония на съдбата обаче именно това отчасти води до илюзията на размазване при движение на изображението по екрана. При мигновената смяна на пиксела остатъчното му изображение в ретината на окото се смесва с новото, при което се получава ефект на остатъчен шлейф от избледняващи копия на обекта, който се движи.

    По-нататъшното ускоряване на LCD матриците почти няма да се отрази върху тази илюзия, тъй като първоизточникът за нея е ретината на човешкото око. Ето защо производителите на течнокристални дисплеи се обръщат към нови идеи, с които да се справят с това – един от начините е изкуственото добавяне на нулев кадър между всеки два нормални кадъра. По-грубо казано, това представлява нещо като угасяване на дисплея между всеки два кадъра, които той изобразява. За съжаление подобна реализация има своята отрицателна страна – въвеждаме фактора “трептене” в монитор, който е замислен, за да го избегне.
    Вместо да се гаси целият екран, в момента между два кадъра последователно се спира една от 16-те използвани лампи в подсветката. Макар и не напълно според метода, който описахме преди малко, по този начин се създава усещането за бърза реакция на матрицата. За съжаление реализацията има и отрицателна страна – поради факта, че във всеки един момент в дисплея работят 15 от 16-те лампи, на теория следва да страда неговата яркост.

    Освен намалената яркост, този метод за съжаление има още един недостатък – чрез превключването на лампите от подсветката ние въвеждаме фактора трептене. Иронията в случая е, че го правим с дисплей, който използва технология, създадена за да премахне трептенето и нуждата от висока честота на опресняване. Въпреки това използването на висока честота на опресняване на изображението чисто технически би могло да се справи както с трептенето на образа, така и с илюзията за мудност на реакция на дисплея, без на практика да се променя времето за реакция.

    Ефектът отново се дължи на особеностите на човешката ретина – ако вземем за пример случая, бързо движещ се обект с равномерна скорост, при 60 Hz изображението й ще се опреснява на всеки 16,7 ms. За човешкото око обектът ще “влачи” след себе си следа, която представлява смесване на отпечаталия се в ретината образ с избледняващото му копие от предходния кадър. При два пъти по-висока честота на опресняване ще имаме време между отделните кадри наполовина на това при 60 Hz, т.е. 8,3 ms. В крайна сметка ефектът за човешкото око ще е илюзията за доста бързата реакция на дисплея, макар на практика да няма промяна във времето на реакция на отделните пиксели.

    Цветова гама, или способни ли са LCD да я пресъздадат адекватно?

    Един от доста широко застъпените недостатъци на LCD дисплеите е именно неспособността им да пресъздават адекватно цветовата гама. В сравнение със CRT мониторите те наистина до известна степен им отстъпват в това отношение. Производителите обаче правят известни постъпки в тази насока и в близко бъдеще спокойно може да очакваме решаване на проблема.

    На какво се дължи тази разлика между двата вида технология? За разлика от формирането на цвета при CRT кинескопите, където е възможен прецизният и фин контрол върху светимостта на всеки субпиксел, при LCD матрицата това не е така. Тук всеки отделен цвят на субпикселите се получава чрез преминаване на бялата светлина от подсветката през съответен цветови филтър.

    За съжаление за филтриращите елементи в LCD матрицата е невъзможен идеален случай, в който те ще пропускат само един цвят

    Защо тогава се получава тази разлика, след като на теория следва да постигнем същото качество на цветопредаването? В основни линии това се дължи на факта, че цветовите филтри действат не само на определена дължина на спектъра, а на целия. По-конкретно казано, преминаването на чисто бял цвят през червен филтър например ще има като краен ефект червена светлина. За съжаление фосфорът, използван във флуоресцентните лампи на подсветката, не излъчва светлина с конкретна дължина на вълната – т.е. чисто бял цвят. В общия случай тя обикновено е смесена с “паразитни” добавки от жълтия цвят, което в крайна сметка значително влияе на крайния резултат. Вследствие на това до същия този червен филтър пристига светлина с жълт оттенък, която дава като ефект не съвсем чисто червен цвят.

    Покритие на цветовото пространство в %
    технология NTSC PAL
    CCFL 72 100
    Plasma 75 104
    CRT 76 105
    White LED 82 115
    WCG CCFL 92 127
    RGB LED 105 146

    При лазерните телевизори е малко по различно -поради причината че лазерът е кохерентно лъчение и при него цветовете са чисти -за това те се измерват в проценти от зрителния обхват на цветовете.
    лазерните телевизори- 90% от видимите цветове.
    LCD телевизори- 30% от видимите цветове.
    PDP телевизори- 30% от видимите цветове.
    Както виждате сами LCD и плазмените телевизори са доста бедни на цветове.

    Решението на проблема може би се заключава в използването на LED като подсветка вместо сегашните флуоресцентни лампи. Светодиодите имат потенциала да изместят напълно използваните досега лампи, тъй като самите те излъчват ярка и наситена светлина в точно определен спектър. За съжаление използването на LED като заместители има и един доста съществен недостатък – дисплеите с подобна технология засега се предлагат на зашеметяващи цени, понякога надвишаващи до два пъти цените на обикновените модели.

    В крайна сметка

    И така, разгледахме някои от проблемите, които често се посочват като недъзи на LCD технологията. Както се вижда, повечето от тях са не толкова технологични недостатъци, колкото своего рода илюзия поради определени недостатъци на човешката ретина. В общия случай за средния потребител недостатъци като време на реакция и цветопредаване на LCD матриците са по-скоро пренебрежими, предвид другите предимства, предлагани от тях.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #2

    Re:LCD матрици /FAQ

    Матрици - eволюция

    Главното, принципипно различие в типовете LCD матрици се състои в расположението на молекулярните структури в LCD-слоя. Най ранният и распространен вариант на конструкция се явява TN (Twisted Nematic), т.е. създадени с помощта на "усукани" нематични вериги. В тях молекулите са подредени в слоеве, като всеки следващ е завъртян под някакъв ъгъл. Общата структура на молекулите, расположени една над друга, образува спирала. Това се постига с помоща на това, че браздите на направляващите слоеве, между които се намират LCD кристалите, са ориентирани под ъгъл 90° едни спрямо други.

    При отсътствие на напрежение между електродите в TN-матриците кристалите завъртат вектора на поляризация на светлината, преминаваща през първият поляризиращ филтър така, че да може да премине през вторият поляризатор. Ако се приложи електрическо поле, спиралите от молекули започват да се изправят. При максимално напрежение, подадено на LCD, вектора се изменя така, че светлината напълно се поглъща от вторият поляризатор. Градациите на яркоста се създават по пътя на изменение на напрежението, въздействащо на LCD-слоя, от нулево до максимално значение.

    Отначало за TN-матриците бяха характерни ограничените /малки/ъгли на обзор. Но разработчиците измислиха, как да се преборят с това, и започнаха да използват специално фолио, което се залепва по повърхноста на матриците. Тази хитрост помогна до известна степен да се справят с упоменатият недостатък, и получената модификация е распространена и до днес. Тя носи названието TN-Film. Към достоинствата на TN-матриците се отнасят краткото време за реакция и низката цена, а към недостатъците - слабото цветопредаване, малките ътли на обзора и слабият контраст.

    Опитите за по-нататъшно усъвършенстване на технологията за производство на матрици доведоха до появата на ново типа - STN (Super Twisted Nematic, или "особено силно усукана"). В тях водачите снабдени с пластове на улеи /бразди/, са ориентирани не под 90° една спрямо друга, а под голям ъгъл (200° и повече). При такова расположение смяната между крайните позиции на молекулите, под въздействие на електричество става по-бързо. Но при поглед под ъгъл тези матрици силно искривяваха цветовете: те "жълтееха" или "синееха". С цел избавяне LCD от забелжимите нарушения на цветопредаването компанията Sharp предложи собственно решение - матрица с "двойно сканиране", или DSTN (Dual-Scan Twisted Nematic). Предложиха да се раздели екрана на 2 части и да се управляват всеки от тях поотделно.По такъв начин може да се повиши качеството на цветопредаване и да се намали времето за реакция на пикселите, но цената на подобни матрици остава прекалено висока.

    Любопитно технологично решение, наречено IPS (In-Plane Switching- панелно превключване) беше предложено от специалистите от компанията Hitachi. В неговата основа залегнаха разработките на инженера Гюнтер Бауер, резултатите на който бяха публикувани в 1971 г. Принципното отличие на този тип матрица се състои в това, че LCD молекулите располагащи се вътре в слоя, не се сплитат в спирала, а паралелно една на друга. Управляващите ги електроди са расположени не на противолежащи плоскости, а една редом с друга, на долната стъклена пластина.

    Основното достоинство на матриците от този тип се явява доброто цветопредаване, високият контраст и широките ъгли на обзор. Все пак за завъртането целият массив от кристалли се изисква дълго време. Вследствие на това, времето за реакция в IPS е по-голямо, от това на TN. "поредовото" расположение на електродите изисква за управлението на кристалите по-голямо напрежение. Също така заради по-високата оптическа плътност на LCD слоя за подсветка на екрана е нужна по-ярка лампа. Всичко това води до повишено енергопотребление. Днес е распространена модификацията S-IPS (Super In-Plane Switching), в която разработчиците успяха да се избавят от някои от упоменатите недостатъци.

    С течение на времето за разработчиците стана очевидно, че преодоляването на недостатъците на TN-матриците става все по-трудно, а да се повиши бързоодействието на S-IPS много трудно. В резултат компанията Fujitsu разработив 1996 г нова технология, получила наименованието Multi-Domain Vertical Alignment (MVA), т.е. матрица, в която LCD се ориентират по вертикала във вид на множество групи. Аналогично решение, предложи южнокорейския гигант Samsung Electronics, наричайки го PVA (Patterned Vertical Alignment). В тези матрици LCD молекулите се располагат успоредно една на друга с коси редове между електродите, разположени по хоризонтали една спрямо друга. Конструкцията на последните претърпя изменения: те станаха не плоски, а "хълмисти". При отсътствие на напрежение LCD кристалите са построени перпендикулярно на подложката, и ние виждаме дълбок черен цвят при всякакви ъгли на обзор . При появяване на електрически потенциал молекулите се завъртат на нужният ъгъл между двете наклонени повърхности от електроди. Благодарение на това цветопредаването остава достатъчно правилно и при най-широки ъгли на обзор от различни страни.

    MVA-матриците се отличават с превъзходна контрастност (3000:1 и повече) и удовлетворително цветопредаване (по-добро, отколкото в TN, но по-слабо отколкото в S-IPS). Ранните варианти на MVA бяха твърде "спиращи": за да се сменят четирите "порций" LCD изисква значителен период от време. Сега този "ограничаващ фактор" е преодолян.

    http://www.tmk.ru/articles/view.php?art=105

    Известно,е че под ъгъл изображението на LCD деградира, затова въведоха измерване на деградацията, наречена "ъгъл на обзор". А какво е "ъгъл на обзора"? По определение това е ъгълът, под който нивото на контраста (Contrast Ratio, CR) не пада по-ниско от някакво значение, обозначено в спесификациите на матриците. Откъдето следва, че колкото е повече CR при еднакъв ъгъл - то толкова по "качествен" е ъгълът на обзор , и обратното. Изначално ъгълът в матриците смятаха по CR > 10:1, а после маркетолозите на TN матриц ите сметнаха, че ако 150/130 матрица по CR > 10 (напомням - това означава падане на контраста под ъгъл 150/2 = 75 градуса не пада по-малко от 10:1) измерването по CR > 5:1, то ъглите по вълшебен начин.... се увеличиват, до 160/160! Бедният обикновен купувач няма да влиза в тънкостите на някакъв си CR....
    В матриците IPS, както може да видите CR > 100. Това означава, че контраста, даже под ъгъл 178/2 = 89 градуса не пада под 100:1, и това е къде по-добро от"сравнимите" технологии. Влезте в магазина и погледнете на различни телевизори под ъгъл практически паралелно на екрана - ще видите че всички VA под такъв ъгъл много силно се обезцветяват, картината става "бледа" - а IPS се държи.

    Проблема на IPS матриците не е във зрителните ъгли - в IPS ъглите са къде по-добре, отколкото в VA: един пример в VA има така нареченият "color shift", лесно може да го видите, ако изкарате на екрана много тъмна картина: в VA тъмните детайли не се виждат гледан "челно", но се появяват при отклонение на 10-15 градуса, в IPS такова нещо няма. Въобще, проблема на IPS , е в низкото ниво на контраста: заради особеност на технологията в IPS всички електроди се намират на една подложка,заради това -покриват голяма част от матрицата (black matrix) - а чрез black matrix идват утечките, и черното в IPS съвсем не е черно.

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #3

    Re:LCD матрици /FAQ

    Пикселът (на английски: Pixel) идва от английските думи Picture Element е най-малкият елемент, който изгражда дадено цифрово изображение. Всъщност това е много малка точка с променливи цвят и яркост.
    Изображението се изгражда от множество пиксели, подредени в правоъгълна решетка с определена разделителна способност. Поради малкия размер на отделният пиксел човешкото око не вижда "точки", а възприема цялото изображение. Съществуват различни модели за представяне на цвета на пикселите, като най-често това става чрез три цветови компонента - червено, зелено и синьо. Отново малкият размер спомага цветовите компоненти да се възприемат от човешкото око като един общ цвят
    Код:
          (megapixels)       Широчина x Височина         Бележки
    QVGA     0.077             320×240
    VGA      0.3              640×480
    SVGA     0.5              800×600
    XGA      0.8              1024×768     понякога наричана XVGA
    WXGA     1.0              1280×800
    SXGA     1.3              1280×1024
    WXGA+    1.3              1440×900
    SXGA+    1.4              1400×1050
    WSXGA+   1.7              1680×1050
    UXGA     1.9              1600×1200
    WUXGA    2.3              1920×1200
    QXGA     3.1              2048×1536
    WQXGA    4.1              2560×1600
    QSXGA    5.2              2560×2048
    WQSXGA   6.6              3200×2048
    QUXGA    7.7              3200×2400
    WQUXGA   9.2              3840×2400
    Ето размерите на пикселите при LG
    84" - матрица EQD (Dot Resolution : 3840×2160) Pixel Pitch : 0.4845×0.4845 mm (W×H)
    65" - матрица EQD (Dot Resolution : 3840×2160) Pixel Pitch : 0.372×0.372 mm (W×H)
    55" - матрица EQD (Dot Resolution : 3840×2160) Pixel Pitch : 0.315×0.315 mm (W×H)

    72" - матрица DUQ (Dot Resolution : 1920×1080) Pixel Pitch : 0.831×0.831 mm (W×H)
    60" - матрица EUD (Dot Resolution : 1920×1080) Pixel Pitch : 0.687×0.687 mm (W×H)
    55" - матрица EUD (Dot Resolution : 1920×1080) Pixel Pitch : 0.630×0.630 mm (W×H)
    47" - матрица EUH (Dot Resolution : 1920×1080) Pixel Pitch : 0.5415×0.5415 mm (W×H)

    При LCD мониторите и цифровите апарати цветният пиксел се получава използвайки три или повече подпиксела съдържащи информация за червения, зеления и синия цвят. Един пиксел се състои от от 3 субпиксела/подпиксела/ (r, g, b)

    , а при цифровите апарати един пиксел се получава използвайки съседните на него пиксели (при сензори с Баерова решетка).

    ISO 13406-2 - Wikipedia, the free encyclopedia
    Стандартът ISO 13406-2 определя три различни типа дефектни пиксели:
    * Горещи пиксели (винаги включени)
    * Мъртви пиксели (винаги изключени)
    * Заседнали пиксели (един или повече подпиксела са винаги включени или винаги изключени)

    всеки пиксел се състои от три субпиксела с различни цветове (като правило червен, зелен и син). Цвета на картината, която виждаме на екрана се определя от съчетанието на цветовете на пикселите. Всеки субпиксел се управлява от свой транзистор.

    Изхода от строя на такъв транзистор или неговата нещатна работа води до образуването на «изгорели пиксели».

    Различават се 4 вида «изгорели пиксели»: мъртви пиксели, горещи пиксели, блокирали пиксели и группа дефектни пиксели: няколко дефектни пиксела в квадрат 5х5 пиксела.

    Мъртвите пиксели (от анг.: dead pixel) е дефектен пиксел, който постоянно е изключен. Мъртвите пиксели се виждат най-добре на светъл фон и изглеждат като тъмни точки.това са пиксели, които не светят (винаги са изключени).

    Горещи пиксели - hot_pixel- Постоянно осветен (включен) бял пиксел се нарича горещ пиксел (от анг.: hot pixel). Горещите пиксели се виждат най-добре на черен фон изглеждат, като бяла точка. В цифровата фотография за премахването на горещи пиксели обикновено се използва т. нар. кадър “ток на тъмно” (от анг.: dark frame).

    Заседнали пиксели - stuck_pixel
    Заседналите /блокирали/пиксели (от анг.: stuck pixel) обикновено се виждат най-добре на черен фон като червени, зелени, сини, пурпурни или жълти точки. Най-често срещаните са червените, зелените и сини.Това е така защото някои от субпикселите са винаги включени или винаги изключени.
    За разлика от мъртвите пиксели, потребители съобщават, че заседнали пиксели изчезват. Едни от най-популярните методи при LCD мониторите е да натиснете леко и внимателно заседналия пиксел (по този начин той се нулира) или рязко да променяте на стойността му (премигващи ярки цветове). Разбира се няма гаранция, че тези методи винаги ще работят. При LCD телевизори с стъклено покритие и цифровите апарати можете единствено да чакате и да се надявате заседналия пиксел да изчезне от само себе си.

    В какво е проблема? Ако транзистора не работи, то може ли телевизора да се върне или да се смени по гаранцията. Все пак технологията за производство на панели е толкова сложна, че за да получите голяма партида панели без изгорели пиксели е невъзможно. И ако в производството имаше само «чисти» панели,то стойноста на телевизорите би била много висока.

    Затова «изгорелите пиксели» се делят на три типа, а всички панели се делят на 4 класа (договорени в стандарт ISO-13406).
    1 тип - бял пиксел на черен фон.
    2 тип - черен пиксел на бял фон.
    3 тип - цветни (червен, син, зелен, жълт).

    Първият клас не допуска появяването на «изгорели пиксели»

    Вторият клас допуска наличие на 2-дефекта от 1 и 2 тип, а също и 5- дефекта от 3 тип. Този клас а най-разпростанен на пазара за телевизори. Затова наличието до 5 дефектни пиксела по мнении на производителите НЕ СЕ ЯВЯВА БРАК.

    Третия клас може да има 5 изгорели пиксела от 1 тип, 15-от 2 тип и 50 с дефекти от трети тип.

    Четвъртият клас допуска наличие на 50, 150 и 500 дефекта от 1, 2 и 3 тип съответно.

    Клас.......Тип 1.....Тип 2.....Тип 3.................Тип 4
    ..............................................Кластер.............Кластер
    ..............................................с повече от.......с грешка
    ..............................................една грешка......тип.. 3
    ..............................................тип.. 1 или 2
    I...............0...........0...........0............0....................0
    II..............2...........2...........5............0....................2
    III.............5...........15.........50...........0....................5
    IV.............50..........150.......500.........5....................50
    В такъв образ ако количеството изгорели пиксели не превишава 0,001% - то това не е брак.
    (1920*1080)*0,001/100=20,736, т.е. ако има повече от 20 пиксела то това е гаранционен случай.



    Определянето на наличие на «изгорели пиксели» на око при преглед на телепрограмми или DVD дискове често бива затруднено или въобще невъзможно. Например, блокиралият пиксел може да се прояви само в вид на зелена точка на червен фон и в ъгъла на екрана. Може дълго да гледате телевизора и да не го забележите, доколкото точката е малка, а изображението се променя достатъчно бързо и съчетанието на това място на именно тези цветове не се среща често. Освен това, «изгорелите пиксели» могат да се проявят с течение на времето в резултат пробив на транзистора, отговарящ за тази точка на екрана.

    Какво да правите, ако все пак сте открили на екрана на вашия телевизор неработещ пиксел? За съжаление, черните точки в домашни условия не може да се оправят. Но има няколко метода, отстраняващи блокирали пиксели (цветни точки). Методите не са сто процентови, но може да пробвате.

    Един из способите за LCD телевизорите е: изключете телевизора,и с увита в нещо меко пръчица внимателно натиснете областа, където сте забелязали неработещият пиксел. След няколко минути на такъв массаж – включете телевизора и погледнете за резултат. Повторете, ако е нужно.

    Друг способ предполага наличието на свързан към телевизора компютър и е подходящ както за LCD, така и за плазми.Той не изисква пряко физическо въздействие, затова се явява напълно безопасен. Една от програмите за отстраняване на блокирали пиксели се намира на страница www.jscreenfix.com/basic.php.
    По твърдение на разработчиците, блокиралите пиксели в болшинството случаи се отстраняват след 20 минутно ползване. Но ако не се получава, пробвайте да включите программата за 5-10 часа. Програмата изпълнява високоскоростна смяна на цветовете на отделните пиксели, което позволява программно да се включи (или изключи) блокиралият пиксел. След пускането на програмата на екрана се появява око с мигащи пиксели. Просто го насочете на на дефектната област и очаквайте резултата.

    И, накрая, най-екстремният, трети способ (отново за LCD панели). Тук трябва да действате много внимателно, защото може да повредите телевизора, ако прекалите с прилагания натиск. Отначало направетете в района на блокиралият пиксел черен фон (например установете картина от DVD или включете преглед на фотография с черен фон в тази точка).Сега вземете не много остър молив. Поставете го на пиксела и леко натиснете. На мястото на натиск на екрана трябва да се появи бяло петно.Ако то не се появи, натиснете малко по-силно. Натиснете 5-7 пъти, всеки път малко по-силно. Възможно е да помогне. Но повтарям: бъдете пределно внимателни.

    Най-достъпният и ефективен способ за показване на дефектни точки се явява проверката на телевизора преди покупката за «изгорели пиксели» с помоща на специални програми. Телевизора се свързва към компютъра, пуска се программа за проверка на панела и оператора внимателно проследява дефектите при различни цветове, въспроизводими от программата. А за профилактика- не допускайте появяване на разряди от статично електричество на екрана на вашия телевизор и ползвайте защитни прибори за вашата аппаратура.

    Проверка на изгорели пиксели
    UDPixel - udpix.free.fr

    https://www.pixelprotector.com/
    5 Ways to Fix a Stuck Pixel on an LCD Monitor - wikiHow
    LCD screens dead pixels (page 1: Dead pixels) - BeHardware

    http://screenfix.net/
    това е програма за оправяне на блокирали пиксели при LCD телевизори или прогорели плазмени екрани

    Rizone Pixel Repair Download - ?download=pixrepair.zip

    За плазми
    Често при гледане продължително над 5-6 часа на една телевизионна програма се получава отпечатък на логото/прогаряне/ а 'отпечатък' се получава защото фосфорът е остарял неравномерно - при случая с логото то свети постоянно, а останалата част от панела не -> там където е логото фосфорът е остарял повече. отпечатването е по-ясно изразено в началните часове на работа на тв-то (около 200), защото тогава фосфорът старее най-интензивно. след това процесът на стареене се забавя и оттук намалява шанса за отпечатък. Бялото се отпечатва най-много.
    В началото плазмените телевизори имаха склонност към “прогаряне” на екрана. Този проблем е в голяма степен елиминиран при новите модели благодарение на вградените предпазни системи срещу “прогаряне” и подобрената фосфорна технология. Добре че има алгоритъм за избягването му , състои се в това -ТВ-то само си пуска една пъстра картинка с цел раздвижване на пикселите ,прави го когато си иска

    тежко прогорял плазмен дисплей от летище Dallas Fort-Worth
    500,000+ Free Photos, Pictures, Images! Download Legally!


    Как да проверим за прогаряне на екрана ?
    Прогарянето на екрана-е най забележимо на плазмените екрани когато се показват чисто бели картини. Прогорелите зони са малко по-тъмни от съседните им зони.
    1. Почистете екрана със суха чиста кърпа.
    2. Кликнете на долният линк за да отворите бял прозорец.
    http://www.jscreenfix.com/white.html
    3. Натиснете F11 за да активирате full screen mode или разтегнете прозореца бавно до краищата на екрана.
    4. Oгледайте екрана внимателно къде тъмните петна са видими.
    Ако намерите тъмни петна, използвайте JScreenFix Deluxe за да намалите прогарянето на екрана и да предотвратите бъдещи прогаряния.
    http://www.jscreenfix.com/deluxe.php

    Image Retention Test
    http://www.plasmadisplaycoalition.org/results/image.php

    http://www.plasmadisplaycoalition.org/main.php

    В инструкциите за LCD е казано, че не трябва да се държи дълго на екрана статично изображение . Може да се получи "отпечатък".Виждате кученцето-нали....
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 18-02-14 в 20:15.

  5. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #4

    Re:LCD матрици /FAQ

    Производството се състои от над 300 отделни стъпки извършвани в чисти помещения-с най-високото ниво на чистота - Class 10”-не повече от 10 частички прах на 1 кубичен метър.
    http://auo.com/auoDEV/content/techno...s_popup_en.htm
    http://auo.com/auoDEV/content/techno..._ftprocess.pdf


    1 line матрица с размери - 40 x 30 мм от който се нарязват 1x15" дисплей
    3.3 line матрица с размери -720 x 600 мм от който се нарязват 4x15" дисплея
    3.4 line матрица с размери -720 x 610 мм от който се нарязват 6xXX" дисплея
    3.5 line матрица с размери -750 x 620 мм от който се нарязват 6x14.1" дисплея
    4 line матрица с размери -880 x 680 мм от който се нарязват 6x15" дисплея
    5 line матрица с размери -1250 x 1100 мм от който се нарязват 6x22" дисплея
    5.1 line матрица с размери -1300 x 1100 мм от който се нарязват 6x26" дисплея
    5.5 line матрица с размери -1500 x 1300 мм от който се нарязват 6x32" дисплея
    6 line матрица с размери -1850 x 1500 мм от който се нарязват 8x32" дисплея или 6х37"
    7.1 line матрица с размери -2200 x 1870 мм от който се нарязват 8x40" дисплея
    7.2 line матрица с размери 2200 x 1870 мм от който се нарязват 6x46" дисплея
    7.5 line матрица с размери 2250 x 1950 мм от който се нарязват 6x47" дисплея или 8х42"
    8 line матрица с размери 2500 x 2200 мм от който се нарязват 6x50" дисплея
    8.2 line матрица с размери 2500 x 2200 мм от който се нарязват 8x46" дисплея
    8.5 line матрица с размери 2500 x 2200 мм от който се нарязват 6x52" дисплея
    8.7 line матрица с размери 3050 x 2850 мм от който се нарязват 6x60" дисплея
    10 line матрица с размери 3130 x 2880 мм от който се нарязват 6x60" дисплея или 8х50"
    10 line матрица с размери 3050 х 2850 мм от който се нарязват 6х
    11 line матрица с размери 3ХХХ x 2ХХХ мм от който се нарязват 6x65" дисплея или 8х52"

    http://auo.com/auoDEV/content/techno...up_3dlcden.htm

    http://www.guide2lcdtv.com/2009/lcd-...ching-mva-pva/

    ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА МАТРИЦИ

    В всеки сегмент на пазара си има свои свои шампиони и среднисти. LCD-телевизорите — не правят изключение от правилото. Тук присътстват както именити марки, самостоятелно занимаващи се с разработката и внедряването на различни технологий, така и OEM-производители, продаващи под свои търговски марки устройства, събрани на трети заводи, преимущественно китайски. Двата най известни от тях са— AU Optronics, принадлежащ на фирма Acer, и Chi-Mei OptoElectronics. Но това съвсем не значи, че тяхната продукция е неконкурентоспособна. По-скоро е обратното. За сметка на по-низката цена обемите на продажби на продукция на тези фирми превишава продажбите на именити марки, влагащи в самореклама огромни пари. Към недостатъците на телевизорите OEM може да се причисли посредственното функционално означение, ужасно неудобната навигация в менюто за настройки, отвратителни по своята ергономика ДУ и други слабости. Но цената, както е известно, за болшинството българи — е главният критерий. По качествените характеристики телевизорите се намират на ниво по-високо от средното, а матриците са едни и същи. Продукцията на именити марки, както е положено, се отличават с отлична снабденост, наличие на различни системи за шумоподтискане и функций подобряващи характеристиките на картината. С една дума — марковите с лихва компенсират всички недостатъци на OEM-продукцията, но и цената на тяхната аппаратура е забележително по-висока. Какво да изберем? Решавайте сами. аз само ще изброя днешните лидери на пазара. Най-високите позиции в световните рейтинги заема продукцията на компаниите Philips, Samsung и Sharp. Тези фирми се занимават с разработка не само на шасита, но и на самите матрици. За пример, Philips до неотдавна беше апологет на S-IPS, но под натиска на тенденциите на пазара към поевтиняване премина на по-евтините матрици xVA/но все още има модели с S-IPS/а в сега се насочва към ASV. Корейският индустриалeн гигант Samsung, на свой ред , се явява разработчик на собственна разновидност дисплеи — PVA (също разновидност на xVA). Същото в пълна мярка се отнася и за Sharp, влагащ гигантски средства в разработката на собствени ASV-матрици и строителство на заводи за тяхното производство. Съответно, телевизорите на тези три производителя са най-скъпи. Оправданно ли са скъпи? На мой поглед, напълно. За качеството трябва да се плаща, а бесплатно сирене, както е известно, има само в мишеловката, и то само за втората мишка.
    По нататък в списъка са такива компании, като Sony, LG, Toshiba и Panasonic. те пускат телевизори, по нищо не отстъпващи на трите първи компании, но нямат лаврите на първопроходци и новатори. Така че ако вашият семеен бюджет позволява, по-добре изберете LCD-телевизор от горните изброени производители. Ако ли не — тогава избирайте OEM. Какъв? На мой поглед,това не е толкова важно. Главното е, преди покупката да оцените ергономиката на пулта на дистанционото управление и меню, качеството локализация на аппарата и, разбира се, не забравяйте да се поинтересувате за гаранционните задължения на производителя.

    http://www.displaysearch.com/cps/rde....xsl/index.asp


    _________________________________________________

    Производители на матрици

    AU Optronics http://auo.com/auoDEV/?ls=en
    Bi-Search http://www.bisearch.com/
    BOE Technology http://www.boe.com.cn/EN/Products/Products/index.asp
    BOE HIGIS http://www.hydis.com/eng/main.htm
    Chilin http://www.chilindisplay.com/
    CSOT http://www.szcsot.com/siteen/gsjj/index.html
    CiVue http://www.civueopto.com/
    CMI (Chi Mei) http://www.chimei-innolux.com/
    CPT (Chungwa Picture Tube Co) http://www.cptt.com.tw/
    DOPOINT http://dopoint.hkinventory.com/0703_...ompanyID=57162
    Fujitsu http://www.fujitsu.com/global/
    http://www.fujitsu-general.com/globa..._hd/index.html
    HannStar http://www.hannstar.com/
    HITACHI http://www.hitachi-displays.com/en/
    ID Tech http://www.idtechproducts.com/
    InnoLux http://www.innolux.com/
    IPS Alpha Tecnology Ltd. http://www.ips-alpha.co.jp/en/index.html
    Panasonic изменил название завода / IPS Alpha Technology, Ltd / на /Panasonic Liquid Crystal Display Co., Ltd./
    IVO http://www.ivo.com.cn/ensite/pages/about/jianjie.jsp
    JNM Display http://www.jnmdisplay.com/
    Landmark
    LG Display http://www.lgdisplay.com/
    Limpia Display http://www.limpiadisplay.com/
    Litemax http://www.litemax.com.tw/
    Mitsubishi http://displays.mitsubishielectric.eu/
    NEC http://www.necdisplay.com/
    OPTREX http://www.optrex.com/
    Panasonic
    Prime View http://www.pvi.com.tw/
    PANDA http://www.panda.cn/SJTCMS/html/pandagroup/index-en.asp
    http://www.cec.com.cn/template_en/index.aspx
    QDI (Quanta Display Inc)
    SHARP http://www.sharp.co.jp/sakai/en/index.html
    SVANEC http://www.sva-usa.com/svanec.html
    Toppoly http://www.gblcd.com/toppoly_lcd_panel.htm
    Torisan Sanyo http://www.screentekinc.com/sanyo-to...-screens.shtml
    TOSHIBA http://www.tmdisplay.com/tm_dsp/en/index.html
    SZZHIXUAN http://www.szzhixuan.com/English/
    BERISE http://www.berise-opto.com/



    http://www.action.com.tw/tech/lcd/samsung-tech.doc

    Eто ви пример ,как производителите си пишат каквото им е изгодно като време за реакция
    http://www.worlds-forum.com/showthre...what-there-in?
    http://hardforum.com/showpost.php?p=1030327578
    http://www.tftcentral.co.uk/search.p...=&select=model


    http://www.sony.net/SonyInfo/News/Pr...60E/index.html

    Дефекти /артефакти/ в картината
    http://en.wikipedia.org/wiki/Image_q...uality_factors
    http://en.wikipedia.org/wiki/Motion_blur
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ghosting_%28television%29
    http://en.wikipedia.org/wiki/Screen_tearing
    http://en.wikipedia.org/wiki/Purple_fringing
    http://en.wikipedia.org/wiki/Chromatic_aberration
    http://en.wikipedia.org/wiki/Silk_screen_effect
    http://en.wikipedia.org/wiki/Screen-door_effect





    http://www.displaysearch.com/
    http://www.displaysearchblog.com/
    http://pcmonitors.info/
    http://www.nix.ru/support/faq/show_a...-MVA-PVA-S-IPS

    http://en.wikipedia.org/wiki/Advance...ing_.28AFFS.29
    http://en.wikipedia.org/wiki/Twisted...c_field_effect
    http://en.wikipedia.org/wiki/IPS_panel



    -
    Забележка!
    Не си мислете, че IPS матрицата във вашият телевизор е като тази в професионалните монитори. Там матрицата е A-TW-IPS и 22" монитор струва 2-3000 лева, докато в телевизора има евтин вариант на IPS.

    LCD Type matrix

    Name
    ········
    Nickname
    ·····················
    Summary
    ·······································
    Positives
    ·······································
    Negatives
    ·······································
    Typical Spec
    Features
    ·······································
    TN Twisted Nematic Produced by most manufacturers
    Dominate smaller screen market almost exclusively (15 - 19")
    Also available in larger sizes up to 27" max
    Low cost to produce, low retail costs for screens
    Responsive especially since introduction of overdrive - key choice for gamer screens
    Can natively support 120Hz+ refresh rates
    120Hz+ screens often feature LightBoost backlight systems for improved motion blur
    Most restrictive viewing angles, especially in vertical plane
    Not great for colour critical work due to viewing angles primarily
    Movie noise problematic, especially where overdrive used
    1 - 2ms G2G response time
    1000:1 contrast ratio (realistic)
    170/160 viewing angles (unrealistic in vertical field)
    16.7m colour depth through 6-bit+FRC panels
    Fairly light AG coating used
    120Hz+ refresh rate support from some
    VA Vertical Aligment

    AMVA, SMVA, UV2A
    Early MVA panels designed to improve on TN Film. Offered improved viewing angles but very slow response times
    Later P-MVA and S-MVA panels offered improved response times. Also improved contrast ratios to 1000 - 1200:1 typically
    Modern AMVA panels from AU Optronics. Improved response times further and contrast ratios now 3000 - 5000:1
    Contrast ratios very high with >3000:1 common in practice
    Response times adequate for most users and vastly improved over older generations of MVA
    8-bit colour depth
    Some now support 120Hz refresh rate
    Response time still normally slow compared with TN Film and IPS offerings.
    Off-centre contrast shift inherent to all MVA panel generations. Not ideal for colour critical work
    Viewing angles not as wide as IPS/PLS. Some improvements in very recent generations
    No current 10-bit panels
    5 - 6ms G2G response time (in practice mostly much slower)
    5000:1 contrast ratio (figures over 3000:1 common and realistic)
    178/178 viewing angles (somewhat unrealistic considering contrast shifts and off-centre contrast issue)
    60Hz refresh rate generally
    Some 120Hz support emerging
    16.7m colour depth through 8-bit panels
    Light / semi-glossy AG coating used
    PVA Patterned Vertical Alignment Early PVA panels designed as alternative to MVA, very similar performance overall
    Later S-PVA and cPVA panels offered improved response times. Also improved contrast ratios to 1000 - 1200:1 typically
    PVA now rarely used or produced in desktop monitor market. Samsung seemingly concentrating on PLS instead.
    Contrast ratios pretty high with 1200:1 common in practice
    Response times adequate for some users where overdrive is used (S-PVA, cPVA generations mostly)
    Response time still slow compared with TN Film and IPS offerings.
    No support for native 120Hz+ refresh rates
    Off-centre contrast shift inherent to all PVA panel generations. Not ideal for colour critical work
    Viewing angles not as wide as IPS/PLS. Some improvements in very recent generations
    No 10-bit panels available
    8ms G2G response time (in practice mostly much slower)
    1000:1 contrast ratio (realistic)
    178/178 viewing angles (somewhat unrealistic considering contrast shifts and off-centre contrast issue)
    16.7m colour depth through 8-bit panels mostly, some 6-bit+FRC used
    Light / semi-glossy AG coating used
    IPS In Plane Switching Early IPS panels designed for colour enthusiasts
    S-IPS improved response times somewhat. Contrast ratio still an issue
    H-IPS changed pixel structure, improved response times with overdrive, contrast ratio improved
    e-IPS and other variants of H-IPS helped drive down production costs and make IPS more mainstream
    p-IPS developed to offer 10-bit colour depth support
    AH-IPS is current generation being produced
    Alternative IPS-like technologies introduced by Samsung (PLS) and AU Optronics (AHVA) to compete
    Viewing angles are widest of the technologies. Reduced contrast and colour shift. Freedom from off-centre contrast shift seen from VA matrices
    Response times of modern generations now very good, better than VA
    10-bit panels available
    No support for native 120Hz+ refresh rates
    Older variants criticised for grainy AG coating
    Distracting white glow from an angle when viewing dark content (IPS glow)
    5ms G2G response time (in practice a little slower)
    1000:1 contrast ratio (typically achieving 800 - 1000:1 now)
    178/178 viewing angles (mostly realistic)
    16.7m colour depth common through 8-bit panels mostly, some 6-bit+FRC used
    1.07b colour support available from 8-bit+FRC and 10-bit panels
    Many older panels have grainy AG coating
    Lighter AG coating used on most modern AH-IPS panels
    LCD matrix

    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-05-14 в 14:46.

  6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #5

    Re:LCD матрици /FAQ

    http://en.wikipedia.org/wiki/TFT_LCD
    http://down.speclcd.com/

    Типове LCD матрици


    LCD TFT (Liquid Crystal Display Thin Film Transistor)
    - течнокристални дисплеи с тънкослойни транзистори ) течнокристалното вещество е поместено между две стъклени планки. Светлината преминава през кристалите в съответствие с направлението, в което са oриентирани техните молекули. Поляризационните филтри управляват преминаващата през тях светлина. При подаване на напрежение, молекулите на кристала заемат положение, при което светли-
    ната пада перпендикулярно върху поляризационния филтър. Напрежението принуждава течните кристали на всеки пиксел да работят като блендата на фотоапарат - така филтърът спира или пропуска падащата върху него светлина.
    Liquid crystal display (LCD) technology е класифицирана в 3 категории на TN, VA и IPS разделени от метода на движение.

    TN+Film
    dalle-tn.jpg

    Един от основните недостатъци на технологията Twisted Nematic е малкият ъгъл (около 90 градуса), под който изображението се вижда ясно. И за този проблем обаче е намерено решение: повърхността на екрана се покрива с полимерен филм с висок показател на пречупване, което позволява значително увеличение на ъгъла на видимост (до 120–140 градуса), и то без да се налага съществено изменение на технологията. Тези панели са наречени TN+Film. Увеличеният ъгъл на видимост води и до други подобрения – така например характерните за TN дисплеите изкривявания на цветовете са сведени до минимум. С времето е подобрен и контрастът на матрицата.

    Цветопредаването на по-голямата част от TN матриците е 18-битово. Като качество то е удовлетворително единствено за домашно, непрофесионално използване. Неотдавна според времето за реакция TN матриците се разделяха основно на два вида – със скорост на реакция 25 и 16 ms. Днес обаче има редица технологии за ускоряване на времето на реакция, с помощта на които то е съкратено на 8 ms, 4 ms, та дори и 2 ms. Друг е въпросът доколко това е вярно, защото всеки производител измерва времето за реакция по различен начин. Най-общо казано, ускоряването му е реализирано изключително на ниво електроника на LCD монитора и по никакъв начин не засяга технологията на производство на самата матрица.

    И така LCD мониторите с TN матрици са подходящи за потребители без особени изисквания за високо качество на цветовъзпроизвеждането. Дисплеите с по-кратко време за реакция са добро решение за игри, филми и изобщо за движещи се обекти, а останалите – за работа с офис програми от типа на Word, Excel и др., както и за сърфиране в Интернет. Ако работата обаче е свързана с предпечатна подготовка, обработване на фотографии или 3D моделиране, по-подходящи са мониторите с друг тип матрици.

    Изменение на картината в хоризонтала в TN панелите



    STN - Super Twisted Nematic LCs
    http://www.meko.co.uk/stnlcs.shtml

    https://www.youtube.com/watch?v=z0F6...embedded#at=15
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-05-14 в 21:18.

  7. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #6

    Re:LCD матрици /FAQ

    Super-TFT или IPS (In-Plane Switching)

    http://www.meko.co.uk/ipswitch.shtml
    беше развита от Hitachi в 1996 с цел подобряване на зрителният ъгъл и цветната репродукция в TN панелите. Въпреки че цветовата репродукция е подобрена спрямо CRT-тата, динамичният обхват е по нисък.Единственият с реален вид IPS разположение на кристалите. Молекулите на течните кристали са разположени в хоризонтално положение в IPS панелите, резултат по-добра картина ,по-добра цветова репродукцияи по-широк зрителен ъгъл.
    Повечето панели имат действителни 8-bit цвят на канал . IPS позволява увеличаване на ъгъла на видимост до почти 170 градуса, използвайки по-прецизен метод за контрол на наредбата на течните кристали, който е основният принос на тази технология. Въпреки значителните подобрения контрастните съотношения остават на същото ниво, на което са тези при TN TFT технологията и по сабо от VA матриците, а времето за реакция на пикселите дори е нараснало (при първите IPS модели достига до 50 ms!). Положителната страна при този метод е това, че „умиращите” пиксели автоматично стават черни за разлика от чисто белите при TN TFT панелите. IPS има съществено подобрение в случаите, при които изгарят управляващите транзистори (и появяващите се впоследствие „мъртви“ пиксели). При тази технология, след като „умрат” пикселите, вместо появата на светла дразнеща точка върху дисплея то се почерня и не прави почти никакво впечатление на крайния потребител.

    ips-panel.jpg

    Изменения в образа на IPS при хоризонталния ъгъл. Черният цвят на S-IPS при поглед отстрани преминава във виолетов.


    The World of Liquid Crystal Displays

    IPS Glow Effect ?




    Name Nickname Year Advantage Transmittance/
    contrast ratio
    Remarks
    Super TFT IPS 1996 Wide viewing angle 100/100
    Base level
    Most panels also support true 8-bit per channel color. These improvements came at the cost of a lower response time, initially about 50 ms. IPS panels were also extremely expensive.
    Super-IPS S-IPS 1998 Color shift free 100/137 IPS has since been superseded by S-IPS (Super-IPS, Hitachi Ltd. in 1998), which has all the benefits of IPS technology with the addition of improved pixel refresh timing.
    Advanced Super-IPS AS-IPS 2002 High transmittance 130/250 AS-IPS, also developed by Hitachi Ltd. in 2002, improves substantially on the contrast ratio of traditional S-IPS panels to the point where they are second only to some S-PVAs.
    IPS-Provectus IPS-Pro 2004 High contrast ratio 137/313 The latest panel from IPS Alpha Technology with a wider color gamut and contrast ratio matching PVA and ASV displays without off-angle glowing.
    IPS alpha IPS-Pro 2008 High contrast ratio Next generation of IPS-Pro
    IPS alpha next gen IPS-Pro 2010 High contrast ratio Technology transfer from Hitachi to Panasonic
    Name Nickname Year Remarks
    Horizontal IPS H-IPS 2007 Improves contrast ratio by twisting electrode plane layout. Also introduces an optional Advanced True White polarizing film from NEC, to make white look more natural. This is used in professional/photography LCDs.
    Enhanced IPS E-IPS 2009 Wider aperture for light transmission, enabling the use of lower-power, cheaper backlights. Improves diagonal viewing angle and further reduce response time to 5ms.
    Professional IPS P-IPS 2010 Offer 1.07 billion colors (30-bit color depth). More possible orientations per sub-pixel (1024 as opposed to 256) and produces a better true color depth.
    Advanced High Performance IPS AH-IPS 2011 Improved color accuracy, increased resolution and PPI, and greater light transmission for lower power consumption.





    H-IPS - (Horizontal IPS)

    h-ips.jpg

    http://www.abload.de/img/image-7490zhum.jpg
    Последният вариант IPS, появивил се в края на 2006 г, характеризиращ се още по-голям контраст и визуално по-еднородна повърхност на екрана, и в значителна степен е лишен от паразитната засветка (например, няма го «фирменният» виолетов оттенък при поглед към екрана от големи ъгли), но за това се е наложило да се пожертват зрителните ъгли на обзор.
    - използва се за компютърни монитори– реализирана в късната 2006, е подобрение на неговия предшественик,S-IPS панела.
    плюсове и минуси на H-IPS спрямо S-IPS:
    Плюсове:
    * по-малко утечки на подсветката .
    * Няма пурпурно оцветяване при гледане под ъгъл
    * по-малко утечки на подсветката видими под ъгъл
    * по-малко шум или glitter видима на повърхноста на панела (гладка,плавна )
    Минуси:
    * все още утечки на подсветката в зоните които са зелени.
    * Зрителният ъгъл е стеснен.






    UH-IPS и H2-IPS - 'Ultra Horizontal-IPS'?


    Това са само леко обновени версии на H-IPS панели ,които предлагат подобрена енергийна ефективност. Подозирам, че UH-IPS или е същото като е-IPS или подкатегория на това развитие, което от своя страна е подкатегория на H-IPS.






    p-IPS - Performance IPS
    е просто подкатегория на H-IPS технологията, и е създаден като начин от НЕК да отличават собствените си нови "10-битови" модели от останалата част от техния ареал. Освен това, когато се разровите за подробности ,излиза че панелите са всъщност 8-битов модул с 10-битов приемник, който ви дава 8-битова + AFRC модул. Това дава възможност за възпроизвеждане на 1,07 милиарда цветова палитра (10-битова) чрез технологията FRC, но това дава истинска 10-битова дълбочина на цвета .
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-05-14 в 21:48.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #7

    Re:LCD матрици /FAQ

    http://i807.photobucket.com/albums/y...D-3280_lag.jpg
    това е матрица
    CHIMEI InnoLux->V315H4-LE2->LCS-MVA
    Source1->Pixel Configuration-> RGBW Rectangle
    http://www.panelook.com/modeldetail_...er.php?id=2350

    Source2->Pixel Arrangement-> square
    http://kaimytv.com/Uploadfile/panel/ledm.pdf


    RGBW - LCD mode Vistarich™*2, transmissive
    подобно на - Sony WhiteMagic panel
    http://www.sony.net/Products/SC-HP/c...eaturing61.pdf
    http://www.imaging-resource.com/NEWS/1313004115.html

    LCD mode Vistarich
    http://202.218.223.138/docs/20060517/sanep.htm
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-05-14 в 14:41.

  10. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #8

    Re:LCD матрици /FAQ

    e-IPS - еkonomy IPS - e базиран на икономичен S-IPS и е по-евтин за производство.


    IPS Monitor List - Best AHVA, PLS and IPS Panels
    e-IPS матриците имат същата пикселна структура като H-IPS, но са премахнати няколко филтъра с цел да се увеличи пропускливостта им. Като резултат при производството им могат да се използват по-евтини подсветки и производтствения процес се подобен на този на TN матриците.
    Най-общо горното води до по-ниска цена и влошаване на качеството на изображението. При всички положения е по-добре от която и да е TN но е по-зле от останалите IPS матрици..
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-05-14 в 21:30.

  11. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #9

    Re:LCD матрици /FAQ

    S-IPS (Super-IPS, Hitachi в 1998) - Super In-Plane Switching

    nec-s-ips.jpg

    -технологична доработка на IPS технологията със намалено време на реакция на пикселите. S-IPS технологията е широко използвана в панели с размер от 20" и нагоре. LG.Philips е един от двамата големи производители на S-IPS базирани панели. LG доразвиха технологията, обявявайки TW-IPS (True Wide – IPS), с което освен добрите качества и бързото време на реакция бе постигнато значително увеличение и на зрителните ъгли при S-IPS дисплеите.
    Като цяло IPS е предназначена за професионалния пазарен сегмент, където качеството определя покупката. Позната е още под разновидностите S-IPS (Super IPS) и DD-IPS (Dual Domain IPS) , IPS-Pro In-Plane-Switching-Provectus /Provectus - означава иновация на латински/
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-05-14 в 21:32.

  12. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #10

    Re:LCD матрици /FAQ

    AS-IPS (Advanced Super IPS)
    (разширен Супер IPS):

    as-ips.jpg ips.ht1.jpg

    Също е развита от Hitachi през 2002 и доразвитта от LG.Philips. По същество, представлява S-IPS с намалено разстояние между субпикселите и подобрен контраст. Добър контраст и време на реакция, широк ъгъл на гледане, естествени тонове на кожата.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-05-14 в 21:35.

  13. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #11

    Re:LCD матрици /FAQ - мнения , обсъждане

    S-IPS II (Super In Plane Switching II - from LG)

    pana-et60-sous-pix.jpg

    Този нов термин се използва от LG за някои от техните съвременни IPS LED екрани. "S-IPS II" има по-високо aperture ratio/пропускателна способност/ от UH-IPS (11.6% по-висока), по-нататъшно подобряване на яркостта и контраста и по този начин подпомагане на пестенето на енергия. Изглежда също така и от наличната информация (горе), че структурата на пикселите е бил променена и вече не е вертикална като с H-IPS, но по-скоро като на традиционните S-IPS / AS-IPS "стреловидно" оформление. Прилича повече като някакъв доразвит е-IPS тип, със завръщане към по-старата S-IPS пикселно оформление, за разлика от развиващите се H-IPS.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-05-14 в 21:34.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #12

    Re:LCD матрици /FAQ - мнения , обсъждане

    Ultra Advanced IPS (UA-IPS) с повишена прозрачност на панела и разширяване на цветовата гама при достатъчно високо ниво на яркостта.






    Dual Domain IPS (DD-IPS)
    при която за увеличаване на ъгъла на видимост „клетката“ е съставена от две зони с различно направление на поляризацията.






    A-TW-IPS (Advanced True White IPS)

    Технологията е развита от LG.Philips LCD за NEC. Представлява S-IPS панел с цветен филтър True White («истинско бяло») за придаване на белият цвят по-голяма реалистичност и разширен цветови обхват. Използван в професионалната фотография и професионалните монитори за използване в фотолаборатории и/или издателства.

    Поляризацията елиминира IPS Glow-а по ъглите
    ляво (със), дясно (без)
    Прикачен файл 13322






    Super PLS Matrix (Plane-to-Line Switching)
    http://www.xbitlabs.com/images/monit...g-sa850/p5.jpg

    LG Super LED IPS vs TN
    http://www.fullhd.gr/images/stories/...umb_lg-ips.jpg


    http://www.hdtvtest.co.uk/image/news...d-tv-share.gif
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-05-14 в 21:19.

  16. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #13

    Re:LCD матрици /FAQ - мнения , обсъждане

    SA-SFT (Super-Advanced Super-Fine TFT):

    Професионални IPS типове с леко модифицирани цветови филтри за подобряване на възпроизводството на естествени цветове. (Изключително скъп - използва се за монитори за професионална фотография)

    sft_development.gif

    sft_viewing_angles.gif

    Super Fine Technology (SFT), based on in-plane switching (IPS) ultra-wide viewing angle technology, was developed by NEC LCD Technologies, Ltd. and is one of the company's core LCD technologies. Since introducing its SFT technology, NEC LCD Technologies has made continual strides to improve its feature set. With SA-SFT, NEC LCD Technologies substantially improved panel transmissivity, enabling reductions in power consumption and increases in brightness levels and response times.

    производство на NEC
    http://www.necam.com/
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-05-14 в 21:13.

  17. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #14

    Re:LCD матрици /FAQ - мнения , обсъждане

    Ultra Advanced IPS (UA-IPS) с повишена прозрачност на панела и разширяване на цветовата гама при достатъчно високо ниво на яркостта.






    Dual Domain IPS (DD-IPS), при която за увеличаване на ъгъла на видимост „клетката“ е съставена от две зони с различно направление на поляризацията.





    A-TW-IPS (Advanced True White IPS)

    Технологията е развита от LG.Philips LCD за NEC. Представлява S-IPS панел с цветен филтър True White («истинско бяло») за придаване на белият цвят по-голяма реалистичност и разширен цветови обхват. Използван в професионалната фотография и професионалните монитори за използване в фотолаборатории и/или издателства.

    Поляризацията елиминира IPS Glow-а по ъглите
    ляво (със), дясно (без)
    Прикачен файл 13322




    SA-SFT (Super-Advanced Super-Fine TFT):

    Професионални IPS типове с леко модифицирани цветови филтри за подобряване на възпроизводството на естествени цветове. (Изключително скъп-използва се за монитори за професионална фотография)
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-05-14 в 14:45.

  18. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #15

    Re:LCD матрици /FAQ - мнения , обсъждане

    IPS-Pro - (IPS- Provectus)
    Created by Hitachi, Adopted by Panasonic (IPS Family)

    ips-alpha-panasonic-dt50-2.jpg

    Засега се произвеждат само от - Panasonic Liquid Crystal Display Malaysia Sdn. Bhd.

    В настоящия момент LCD дисплеите с S-IPS матрица са практически единственият разумен избор за професионална работа като предпечатна подготовка, графичен дизайн, обработване на снимки и т.н. Като правило обаче те са на значително по-висока цена от тази на TN мониторите поради по-скъпото изготвяне на IPS матрицата.


    IPS-Alpha LCD Panel
    http://av.hitachi.com/tv/lcd/videos/movie01.html
    Hitachi Displays.Ltd





    Advanced fringe field switching (AFFS)

    tech3.png
    FFS (fringe field switching), which was patented by Hydis in 1998, was a step up from the IPS technology by providing wider viewing angles and better transmittance. AFFS (advanced fringe field switching) was an even better enhancement of the FFS technology in that the viewing angle has reached 180˚ and color quality is vastly improved. Compared to the IPS technology, AFFS operates opposite from IPS. AFFS provides high transmittance by transparent electrode and low operating voltage while IPS provides low transmittance by metal electrode and high operating voltage.
    Liquid-crystal display - Wikipedia, the free encyclopedia
    HYDIS / AFFS Technology
    HYDIS / AFFS Concept
    http://www.tradekorea.com/e-catalogu...l#.U2Z8XIGSzh4





    Blue phase mode LCD
    Blue phase mode LCD - Wikipedia, the free encyclopedia


    IPS glow-ефект
    IPS glow-эффект: небольшое видеоисследование | ITC.ua
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 04-05-14 в 21:47.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Бойлери / FAQ - обсъждане, мнения
    От hristoslav2 във форум Бяла техника
    Отговори: 1685
    Последно: 16-03-24, 13:36
  2. Сокоизтисквачки / FAQ - мнения, обсъждане
    От kod във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 68
    Последно: 02-01-24, 13:36
  3. Хлебопекарна / FAQ - мнения, обсъждане
    От hristoslav2 във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 124
    Последно: 09-09-23, 17:03
  4. Фритюрник / FAQ - мнения, обсъждане
    От hristoslav2 във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 18
    Последно: 13-02-18, 23:23
  5. Тостери / FAQ - мнения, обсъждане
    От hristoslav2 във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 0
    Последно: 22-05-12, 16:03

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе