Здравейте!
След неколкомесечно четене и следене на мненията във форума се сдобих с нов телевизор:
SAMSUNG LE-46A856
http://technomarket.bg/product_detai...ct_id=09040514
Телевизора го взех след "коопериране" с друг потребител на форума от прословутата примоция на ТМ - два броя ТВ за 3499 лв.
Естествено след покупката първата ми работа бе да почна да тествам как се справя с различните съгнали. Накратко впечатленията:
1. Стюърт Литъл 2 - DivX, възпроизвеждан през "чинчове" от DVD плеър Sang- нищо особено като качество, става за непретенциозни зрители, според мен след повече от 3 метра разстояние може да се гледа без особено да дразни. По шестобалната система 3 1/2.
2. Ледена епоха 2 от рипнат до 4,37 ГБ ДВД, същият некачествен ДВД плеър - става за нормално гледане, но качеството на образа не е на необходимата висота. Оценка 4 +
Общо взето от тези два филма не останах много доволен като качество на картината - не съм и очаквал повече, все пак "чинч" връзка, некачествени рипове и двд плеър санг (за около 40 лева нов) едва ли са способни да предадат на телевизора необходимото количество качествена видеоинформация.
Затова нетърпеливо побързах да закача "цифровата" телевизия Булсатком (със стандартния "скарт" кабел) и ...ааа - ужас от два метра картината на БТВ беше под всякаква критика, направо се стреснах - все пак едно от основните предназначения на ТВ-то смятах да е за гледане на нормална телевизия, сещате се - мачове за мен, риалити и др. подобни за жената, за хлапетата анимации и музикални телевизии, чат пат новини и т.н. ... Но останах силно разочарован - даже малко ми е неудобно да представя картината на жената, за да не ме набие... Оценка по шестобалната 4-(след 3 метра горе-долу става за гледане, ама не мога да направя ограда в хола и да не допускам зрители на по-малко разстояние) Опитах и със смяна на "стандарта" от RGB на не знам какво си, но особен ефект нямаше.
Засега "върнах" Булсат-а на старият 21" Самсунг и се оправдавам, че ще размествам мебелите за подходящо разполагане на новият телевизор.
С обикновена ефирна антена не съм пробвал каква картина ще излезе, щото старата антена се полуразпадна... и ми се струва садо мазо да изтезавам телевизора със сигнал от нея.
Затова в пристъп на отчаяние и търсене на качествена картина свързах домашният компютър с новият телевизор - оказа се, че и на теория и на практика през D-Sub поддържа максимална резолюция 1920/1080. Пуснах един блу рей рип на Planet Earth и нещата си дойдоха на мястото - тотално размазване от кеф.... След това - Индиана Джонс, Спайдър мен, Звездни войни и др. подобни от масовата холивудска продукция - всичко е много..., много добре - направо онемявам на някои сцени.
Направо отличен 6!
Независимо, че тези рипове са по 8-11 ГБ за моя вкус явно е предостатъчно качеството и мисля, че поне по отношение на филмите за в бъдеще (живот и здраве) няма да имам проблем. Освен това има толкоз много филми и предавания за теглене от нета, че едва ли ще успея да ги изгледам някога.
Засега и компютъра е в добра кондиция (две ядра на 5200 МХз, видеокарта Ати 4830, достатъчно памет) - следователно за филми и други "неща" през компютъра няма да има проблем, но по отношение на телевизиите мисля, че ще трябва да търся някакво ново решение. Определено през Булсат-а нещата са зле.
А скапаното ДВД Санг може да го метна през балкона, за да си отмъстя за всичките му капризи и издаване на гъргорещи, тракащи и др. звуци.
Та в тази връзка Ви моля да ме насочите към някакво решение на проблемата с осигуряването на по-добър сигнал за БТВ, Нова и т.н.
В града имаме някаква кабелна и дори мисля, че имат цифров пакет - смятам да ида на място при специалистите им и да поразпитам и да видя ако имат възможност да демонстрират на някой ТВ с по-голям диагонал на екрана.
Не изключвам и възможността за закупуването на нови сателитна антена и приемник, но там съм ужасно бос и не зная дали ще има ефект - моля ако смятате, че ще има полза от тази идея накратко да опишете какво е необходимо.
Четох и за някакви щуротии за закупуване на сателитен комплект и ползване на шеринг сървър за декодиране на кодирани канали - стори ми се интересно, но едва ли ще успея да дресирам жената, когато ме няма да пуска техниката.
В'обще - написах доста нестройно преживяното с новият ТВ за последните дни, но се надявам да сте разбрали и повторно Ви моля най-учтиво за мнения и предложения как да осигуря качествена телевизионна картина за новата придобивка.
Поздрави и всичко добро!