Отговор: Сравнения и въпрос за Арива 650i / Макс T105HD
Софтуера на повечето евтини у-ва, както и декодерите, не са правени от фирмата производител, а са взети от други устройства. Не си мислете, че поляците ще почнат да го създават от нулата, за всяко еднно устройство което правят. Това важи както и хардуерно за чиповете, така и за техните драйвери за разпознаване от ОС. Именно и затова Арива не чете TP-Link, който е Realtek чип. Просто няма драйвери за него. И май е умишлено, за да си продават и донгъла.
Не смятам да пренаписвам софтуера, а да намеря начин да го добавя. Не съм го гледал още, не съм се занимавал конкретно и с телевизия и декодери, но предполагам, че софтуера е линукс базиран. Няма и какъв да е друг. Аз правя някои разработки за Андроид. В екипа съм на androidbg.com и имам софтуерни преработки направени там, за HTC апарати във връзка с отключването им на ниско ниво. А както се знае, те са много добре заключени. Ако имам време, ще поработя и върху това въпреки, че не е в моята област. Между другото, братята руснаци са много вещи. Не е лошо да се погледне и там. Има много интересни неща във всяка една сфера.
Колкото до качеството на образа на Арива, за които писах в по горния си пост и предизвиках дебати :), то забелязах, че самият образ е с малко как да го кажа, зърненост в картината. Забелязва се най вече в лицата на даден човек в студио, върху които се забелязва нещо като много ситно трептене. Както и контурите са по разграничени. Пак казвам това е слабо видимо и ако нямах Макс-а, никога не бих обърнал внимание. При Макс, лицата или образите в близък план са по наситени /не с цвят/ и спокойни. При Арива го има това съвсем леко трептене на пикселно ниво. Трябва да се вгледа човек за да го види. Затова и повиках други хора и от разстояние ги накарах да си кажат думата, без да знаят с кой декодер гледат. И тяхното мнение съвпадаше, че с Макс картината е по-добра.
Намалих и контраста на декодера в менюто под неговите стойности под дефаулт на 43, както и остротата. Но с повече вече развалям пък детайлността. Даже съм направил клипове с телефона във пълен HD формат /Video: MPEG4 Video (H264) 1920x1080 30fps 20079kbps [Video]
Audio: AAC 48000Hz stereo 190kbps [Audio]/ и ще ги кача, след като остане време да ги прегледам първо.
За донгъла не е никак вярно , защото ако напишеш RT5370 и ще се учудиш колко вифи-та има с тоя чип . Никой не казва че само донгъла на Аривата работи , просто за взели два които работят и са си ги именовали W02 W03... За софта сигурно има от някъде от китайците някакъв сорс и всеки го надгражда ама къде е той ? Тоест ако имаме програмист гений ще сложи всички драйвери за всички чипове .. че те са десетки ? от къде място за всичките ? Това не е операционна система все пак, нали ? 6 мегабайта е мейнкода ! почти половината долу горе е зает..
Отговор: DVB-T приемник / FAQ - на първа страница, избор, мнения
Strong SRT 8105 + подарък антена Strong SRT ANT 30 - само за 59.99 лв . Не е зле , само цената на антената е 18/20лв - цък .
- - - - - - - - - -
Иначе само приемника + Подарък DVB-T Вътрешна магнитна антена за цифрова ефирна телевизия - 50.99 лв .
На Арива и подкарах звука в AC-3. Поиграх си с настройките с дистанционното и горе упоменатите два филма вече са със звук. Не знам как стана, но ще науча функциите му. Явно тоя формат звук се активира ръчно първия път.
Отговор: DVB-T приемник / избор, мнения
Цитат:
Първоначално публикувано от
Gena_bs
bobivg,
С каква файлова система са флашките, производител, обем?
Пробва ли да ги форматираш на Ariva-та, преди да записваш или възпроизвеждаш?
Занесох устройството в магазина и ми го смениха с друго. Като цяло и те установиха, че има някакъв проблем.
Цитат:
Iuly Kostov
Софтуера на повечето евтини у-ва, както и декодерите, не са правени от фирмата производител, а са взети от други устройства.
Повечето приставки са разработени от китайската фирма ALI.
Alitech
Лесно се разбира - папката, в която записва на флашката предавания при Record започва с ALI.
Хардуера може би , но това е доста крайно изказване . Масовата продукция ползва много от техните процесори , но има и друг хардуер в тези кутийки .
Имало е сорс, който се дава на фирмите първоначално със всички най-малко изискуеми неща , които трябва да има и вече всеки предлагащ софт поддръжка си пише и дописва/добавя неща според това какво му пристига като обратна връзка . Естествено преценява се кое да стане и кое не . Иначе няма от къде да могат да ги дописват нещата - трябва си сорс. Фергюсън-а са си пуснали сорс-а за HD плеърите свободно , който иска да прави каквото иска. И не е лошо който разбира да се пробва . Виждам вътре в софта на Аривата че пише GCC което е свободен компилатор и ще рече че и софта писан няма нещо лицензии и да са плащали за него.
Аз мисля че не приставките а само чипа е разработен от фирмата Али . Като цяло платката е разработена пак от китайци сигурно, освен тези които правят собствена разработка и после направа от китайците.
Здравейте,
Искам да попитам има ли комбинирани устройства:
декодер за цифрова телевизия + DVD плеър.
Благодаря
Не ми е известно да има такъв хибрид , а и ДВД е вече в архива . Има декодер с плеър ( всички ) , но не е ДВД , но някой четат VOB (DVD Video Object File ) файлове .
Колеги , някой да знае с какъв чипсет е цифровия декодер Nippon STB1310 ?
- - - - - - - - - -
Имам идея , но няма как да я споделя публично . Информацията е конфиденциална .
javorenator и всички съфорумци притежатели на кутишки, мисля бях предложил, всеки да измери за колко време сменя каналите неговия приемник. Разни определения като "бърз" и "бавен" и още повече "предполагам ще е по-бърз" нямат особен смисъл. За един 2 секунди са бързо, за друг-бавно. Аз лично съм мерил времето по следната методика: правя 7 на брой смени на каналите (щото навремето нали имаше само 8 канала) и засичам времето. Правил съм го със следните приемници X-Tremer DTV X2, Strong SRT8113, Strong PrimaVI и някакъв TVStar, който много приличаше на този T-1030 HD USB PVR от поста на em4000. Всички освен PrimaVI дадоха еднакви резултати - около 19 секунди ако сред каналите има BNT_HD и около 17 секунди ако се превключват само SD канали. При STR8113 включването на "гъзарския" му таймшифт не променя времето на превключване на каналите. Prima VI даде резултат 29 секунди при включен в теста BNT_HD, само с SD канали не съм я тествал. Не е сложно, който каквото си е купил, да седне за 2-3 минутки и да го засече. Това което ми прави впечатление, че приемниците с платформа MSTAR нямат толкова много чисто софтуерни бъгове колкото имат тия с процесор ALI (който е по-нов и сигурно самата първоначална китайска разработка по която се прави окончателния софт идва пълна с бъгове). Така че, ако ще си купувате приемник с по-новия чипсет, добре е производителя да има сайт и да работи по нови фикснати фирмуери. Даже и на прехвалената Ariva 650i до колкото чета, все още не е фикснато опресняването на EPG в инфо барчето, за което явно китайските родители на първоначалния софтуер не са се погрижили и всички ALI приемници са така ако не се фикснат. Който не му се занимава, препоръчвам да си вземе приемник с процесор MSTAR, за телевизия ще му свърши работа, пък и за плеър. Друго, нещо взеха да ме дразнят дребните надписи (меню, EPG и т.н.) на ALI софтуера. Бях писал някъде, че X-Tremer има дребни надписи, ама тогава все още не бях виждал тия на Strong. Така че за възрастни хора с CRT-та, определено MSTAR е по-добрия избор стига сигнала да е достатъчно силен, понеже май повечето такива са със слаби тунери и също стига ТВ-то да има нещо различно от антена като вход, понеже най-читавия модулатор май си остава 8113. За някакво ново NEO чета по форумите, че имало читав модулатор, но лично не съм го виждал. Причините да избере човек SRT8113, са главно, че няма разлика в картината през модулатора и комплексния изхход, т.е. качествения модулатор. Както и качествените активна пръчица и RF кабел в комплекта. За да не ви бръмчи модулатора, просто уеднаквете стандартите на приемника и телевизора, да речем и на двете места да е на PAL-DK. И не че не съм писал, за да не ви бръмчи през SCART си купете/направете качествен кабел. При кабел SCART => чинчове внимавайте да си купите кабел с правилната посока или купете двупосочен. Внимавайте коя камбанка къде включвате.
eclipse гъзарския таймшифт на 8113 когато е включен ОТ МЕНЮТО всеки път като превключиш на нов канал изтрива стария запис от предишния канал и започва да записва от новия, без никаква допълнителна твоя намеса. Така ако ти щукне, по всяко време може да връщаш назад до точката в която си превключвал последно канала
Цитат:
Gena_bs
Пробвах филма "The.Heat.2013.UNRATED.1080p.WEB-DL.H264-PublicHD" от z-net, който се оказа, че има две звукови "пътечки" 5.1ch, кодирани по различен начин. Едната AAC, другата - AC-3. Могат без проблем да се превключват с бутон Audio и се възпроизвеждат през SCART.
За съжаление намерих досадни бъгове при субтитрите. Когато се стартира филмът, тръгват автоматично външните BG субтитри. Обаче не излиза менюто за настройка на субтитрите при натискане на Subtitle, а само информацията 1/1. Т.е. има един файл със субтитри. Освен външните BG, се оказа, че филмът има вградени още 4 езика subs с UTF-8 кодировка. Ако се спре филмът и се стартира отново, БГ субтитрите ги няма, а при натискане на Subtitles се показва Off и при следващите натискания излизат вградените на 4-те езика (1/4; 2/4 и т.н.). Само английските се изобразяват правилно, а френските и испанските някои от специалните им символи излизат на маймуница. За да тръгнат пак БГ, трябва с Exit да се излезе на горно ниво (директория) и да се стартира отново филма.
Идиотия пълна!
Още една мистерия разгадана от Гена-та. ЕВАЛА!
Цитат:
raziel66
За родителското тяло преди седмица взех този Стронг 8113, похвален от колега в темата. Изчака ми се чакането да намери поне един канал свързан с антенния вход на телевизора и го свързах чрез скарт кабел към видео входа.
Намери всички канали за секунди с антената в комплекта. ... Както е писал колегата, сума ти време минава докато се изключи декодера от дистанционното. Всичко останало е тип-топ засега.
Нещо не схващам логиката 8113 трудно да си намира канала, телевизора е този който търси канала излъчван от 8113. За бавното гасене има лек, вече бе писано, пак откритие на Gena_bs.
Цитат:
procar
Здравейте какво Ви е мнението за ТВ тунер X-TREMER DTV-X4 RF/ANT,трябва ми декодер с RF-модулатор но не намирам,този го има в ЗОРА.Ако знаете за друг модел който го има в наличност кажете.
Вече беше обсъждан X-TREMER DTV-X4 RF/ANT! Иначе 8113 ако търсиш качествен модулатор.
Няма смисъл да повтаряме едни и същи неща по няколко пъти, моля четете преди да пишете, защото така само утежняваме темата с тия повторения. Не визирам само raziel66 и procar, просто не ми се изброяват всички. Ако модератора прецени и има време, може би е добре мненията за DVB-T2 приемниците да се отцепят в отделна тема. Също и за мултимедийни плеъри, аз примерно доста търсих на разумна цена в БГ DVD ПЛЕЪР с вграден DVB-T тунер, но явно няма как да има, вероятно защото двете технологии са били актуални по различно време. Но все пак ако някой знае, да каже има ли.
Цитат:
bobivg
Здравейте, аз все пак взех арива 650i, но имам някакъв проблем. Когато включа влашка силата на сигнала от 90% пада с около 20 до 30% в зависимост от избрания канал и съответно не може нито да се гледа ТВ нито да се записва. Пробвах с две различни флашки при едната постоянно се опитва да чете от нея и не спира да мига колкото и време да е включена, при другата тоя процес спира след известно време, но пак не може да се гледат ТВ канали заради по-слабия сигнал. Флашките ги разпознава принципно и може да се гледат филми без проблеми. Имате ли идея на какво може да се дължи това и дали не е хардуерен проблем за да го нося в сервиза? Устройството е свързано със обикновена стайна антена. Софтуера е сменен, но проблема си остава.
Подобен проблем при Strong SRT8115
Цитат:
Iuly Kostov
Това за което искам да попитам, какво е за видео аут YUV. Арива-та не може да плейва в RGB при по-горната резолюция а само в YUV. По-точно телевизора ми не поддържа RGB с Арива. Но с Макса му е все едно. Не се променя картината при преминаване от едното към другото, но Макс-а има CVBS и RGB като опции. С Макс също, телевизора си работи и в RGB и в CVBS.
Не че не съм казвал, но превключването RGB <=> CVBS в менюто на източника (тунера) само сменя сигнала на 16-ти пин (ако не се лъжа) с което казва на телевизора да мине в режим RGB. Ако телевизора няма такава възможност, картината си остава по CVBS. RGB управлява директно усилвателя на катодите, без разни PAL декодери и други филтри да омазват сигнала и е най-добрия вариант за изкарване на качествена картина по аналогов начин. Иначе за кофти картината, и на мен ми се струва, че може би ъпскейлинга е зле.
Цитат:
logic
Вчера тествах набързо това - DVB-T ефирен приемник Pasat P110T HD .
MSTAR (TVStar, X-Tremer, Ariva 65T, MAX105...) или ALI (Strong, NotOnlyTV, Pacostar, Thunder...) е чипсета му?
Какви неща забелязах още при SRT8113
- "Сега" и "Следва" в инфо барчето, хабят излишно място и по-дългите предавания им се изрязва края, MSTAR софтуера няма такива надписи
- дребно меню
- при влизане в менюто спира да приема телевизия
- неудобно EPG
- труден достъп до плеъра
- не помни до къде си гледал филма, НО на записи от ТВ можеш да си слагаш и махаш "табчета" с червения бутон и да прескачаш между тях със зеления. също, при извикано на екрана INFO барче, може с лява и дясна стрелка и OK да избереш от къде искаш да гледаш.
- подобно на Numeriqs се ошашква ако филма има едновременно външни и вградени субтитри - подробно описано от Gena_bs
- след като маркираш за изтриване нещо от флашката, трябва задължително да "излезеш" за да "запише даните". ако вместо това пуснеш някой запис примерно, се ошашква и не отразява като свободно място изтритите файлове. оправя се с изключване и включване на флашката (вероятно и на приемника, не съм пробвал).
- INFO бутончето е дребно копче в близост до копчето за изключване - т.е. вместо INFO понякога се получава изключване, а за да запали отново приемника му трябват 7 секунди
- периодично нулира настройките си със стар телевизор и външна антена, предполагам от някакво статично електричество от антената или пикове от самия телевизор. нулирането наблюдавах при два различни приемника 8113, купени от различни магазини, свързани към различни модели телевизори и антени. единственото общо е, че работят в една и съща къща (захранена от Енерго Про). Ефекта се наблюдава при светещ червен светодиод, т.е. standby. Специлано пробвах да изключа от мрежата единия за 8 часа, а другия за 12 и не си загубиха настройките. Нещата които настройвам и ми се искаше да се запзват са следните: изключен OTA, изключен LCN, 10% прозрачност и 7 секунди задържане, подредбата на каналите, таймшифта аз лично предпочитам да е изключен, при такова нулиране сменя езика на Английски и държавата на UK (имаше мисля стар софтуер, който по подразбиране беше на Български, но той пък не четеше cp1251 и не опресняваше info барчето), съответно звука става PAL-BG и руските ми телевизори забръмчават като електрожени, интересното е, че канала на модулатора не винаги се ресетва на 38.
Внимавайте с менюто "местно време", както и с автоматичното пресканиране на ефира - и двете включват OTA и LCN.
Каквито и софтуерни недомислици да има, все пак 8113, като цена, в случай на дърто CRT е много добре. Направете сметката сравнително качествени приемник+активна_антена+модулатор+кабел колко ще ви струват по отделно.
Поздравления за всички стигнали до края на поста ми :)
Цитат:
MSTAR (TVStar, X-Tremer, Ariva 65T, MAX105...) или ALI (Strong, NotOnlyTV, Pacostar, Thunder...) е чипсета му?
Чак такива подробности не съм търсил , но като му гледах Стронго-подобното меню , ще е ALI 3xxx , вероятно . Просто не чете АС-3 звук през скарта , а и въобще и не е моя декодер . Иначе казах , приличен , за телевизия-идеален .
- - - - - - - - - -
Да споделя .
И днешния ми тур по магазините да тествам някой декодер с цел покупка , удари на камък . Поне 8 магазина обиколих - или нямаше въобще и чакат , но не се знае кога , или имат sd варианта на Not only TV , или имат по една бройка - Crypto и никакъв шанс за тест на място . До Метро не стигнах , понеже получих информация , че Nippon-а въобще не е пристигнал и чакат Стронг към края на месеца . :confused:
И**си късмета ! :016: Май Алибаба е моя вариант . :ole
На "прехвалената" Арива - никой не я е хвалел но се държи най-добре засега . Та за нея вече проблема с инфото е докладван , както и добавянето на 1251 за кирилски сибтитри и ще бъде добавено
Всичко зависи не от бъгавия първоначален софт , а от това кой го дооправя . Аз знам че поляците са добри програмисти и затова избрах тях..