Elite PV-370X- въпрос за субтитри на български
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">На 16:9 ТВ-та черна лента ТРЯБВА да има за всички филми с аспект > 16:9, каквито са всички читави двдрипове (те са принципно с аспект около 21:9).</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Максималният aspect ratio е 2.35:1 и не всички "читави" филми стигат до такъв. Но дори и при такъв черната лента е твърде тясна за да побере и 2 реда текст с нормално едър шрифт, а дори и при последния UPDATE, при толкова ниско свалени субтитри и ситен шрифт, първият ред от субтитрите е изцяло върху картината, че и малко от втория.
Ако преди не съм бил ясен, според мен, няма защо да се гони толкова малко междуредово разстояние и толкова свалени надолу субтитри при положение, че се чете идеално, когато шрифта е с OUT-LINE.
На мен стила на субтитрите OUTLINE определено много повече ми допада, а и нямам никакви проблеми с големината и разчитането на буквите.
Открих следния недостатък обаче...
След като ъпдейтнах фърмуера с последната версия за PV-399X, таговете за удебелен шрифт и курсив, които преди не се разпознаваха и не се показваха, сега пак не се разпознават, но затова пък се визуализират.
Тъпичко, нали?
Въпреки това, продължавам да съм доволен от придобивката си и очаквам с нетърпение напредъка в следващите версии на фърмуера. [8D]
Нека и аз да се поясня - считам, че Елит не използват добър шрифт като база - вижте как се визуализира например "20" или комбинацията "го", "га" и т.н. Като прибавим и малкото разстояние между думите, което се получава... Аз лично се върнах към варианта на Джордани, направен върху първия упд. на Елит. Вярно е, че е по дребен, но се чете по-добре. Е, това е субективно мнение. Иначе мнението ми съвпада напълно с неговото - по-добре качествен шрифт с контур, а пък ако е и жълт например....
Според мен и моите приятели притежаващи DivX Player ELITE, най - удачния вариант е както направиха от Elite: Да има 2 типа ъпдейти на субтитрите [с контур и с прозрачна черна лента, 23pt], защото специално за нас: ИСТИНАТА!!! е в подложката - стига всичко, което изкоментирахме за позицията и другите неща да си дойде на мястото!
Здравейте Всички,
Беше споменато за програмата MTKsibXY. С нея може да се задава положението на субтитрите по X и Y, размер на шрифта и някои други. Прави промяна във файла, но още не съм пробвал да го заредя на плеера.
Руснаците ца пуснали подобен плеер да показва таговете на МП3-ките в десния екран на менюто. Имам съответния ъпдейт под ръка. Ще се опитам да прехвърля някои блокове за единия плеер към Елит. Руския файл е: http://www.mpeg4player.ru/download/F...-0305-Ver3.rar
Събрал съм и доста програмки за работа с файловете за MEDIATEK. Бих могъл да ги пусна за сваляне. Може да успеем да си помогнем, а и SUPPORT_ELITE може да намери нещо интересно.
Чакам мнение да качвам ли програмите за ДАУНЛОАД ?
Здравей Ivan4o,
Благодарим ти за споделената информация.
Програмката за коригиране позицията на субтитрите ни е известна и сме работили с нея, но с радост ще сравним дали някоя друга програмка от твоите няма да ни е от полза.
Относно таговете на MP3-ките в десния екран на менюто не сме започнали да ги разработваме за момента, но това ще стане едва след като успеем да направим полупрозрачната лента за субтитрите.
Поздрави
Вчера пробвах MTKsibXY. Мисля, че доста трябва да си поиграе човек докато постигне желания резултат, защото черният екран на програмката (естественно) не съвпада с позицията на телевизора. Имах само един проблем, понеже си падам по оранжавите субтитри се получи проблем след пачването за цвета. DVD-то не пожела да тръгне след флашването, но след като го изключих от задното копче и веднага след това натиснах OPEN успях да извадя диска и да го флашна с нормална версия. Така че внимавайте. Може да проверите дали всичко е наред, като отворите MTK.bin файла преди да го изпечете отново с MTKsibXY и ако липсва жълтия маркер за субтитри в прозореца на програмката, по-добре не го печете. А оранжевият цжят на субтитрите можете да направите след като запазите пачнати субтитри и след това ги заменяте в bin файла.
До SUPPORT ELITE,
на http://81.161.251.4/ има разни програмки които съм успял да намеря. Дано нещо от тях ви е полезно.
Преди време писах за един проблем който забелязвам (модела е 371) и със старата и с новата програма: когато субтитрите са SRT всичко е добре. Ако са SUB, буквите са по-големи и редовете по-широки при което долния ред се скрива на половина (или повече). Има ли някакво обяснение?
За сега благодарности за вниманието и успехи :)
Здравейте,
Относно MTKSubXY. Програмата работи коректно (поне за PV-370). Трябва да се спазват няколко правила:
1. Броя редове (пикселни) трябва да е четен (със сигурност). Дали трябва да се дели на 4 не проверих - проба с 3 реда по 31 = 93 и 3 реда по 32 = 96 показа че при нечетен брой редове субтитрите мигат (отдавам го на наличието на презредова развивка и още нещо (;-).
2.Ширината на екрана е 680 пиксела (4:3 PAL). Програмата позволява до 720. Има смисъл само при 16:9, но не и при 4:3. Аз не мога да пробвам това. Мисля, че PV-370 е извън ценовата ниша на собсвениците на такива телевизори (;-).
3. При настройки: Y1=400, Y2=496, X1=0, X2=680 се постига поне за мен задоволителен резултат. Три реда субтитри изцяло читаеми, почти перфектно центрирани (леко вдясно) и без артефакти при третия ред и опашки на букви като "Щ", "Ц", "Д" и др.
Относно шрифта и използуването на FontCreator. В последната версия 0.4.1 има нови опции: "Top Cut" и "Bottom Cut". Те премахват по няколко реда отгоре и отдолу на всички символи в шрифта. Аз премахвам по два реда от двете страни. Така при използуване на "Arial Narrow" 22 се получава шрифт с височина 33 (иначе е 37). Другите опции са включено изрязване на леви/десни колони с фон, 1 колона запас в дясно и мин. ширина 8. Интрервала също е 8. Това отязва само двата реда с черния кант отгоре и отдолу, без да нарушава белия цвят на буквите. В интерес на истината изпозувам светло сив (код 01), за да намаля "блещукането" на субтитрите.
4о4о, пробвал съм с оранжев цвят и е ОК, но читаемостта не е по добра от тази при светло сив. Е, филма който бе за проба е "Атила" - доста прахоляк и римски стени все в охра (;-).
Ами това е. Дългичко стана, за което се извинявам.
Поздрави на всички. Машинката наистина е добра!
Има ли разлика между MT1389DE и MT1389FE щото искам да си сменя 370Х с 399Х че не ми пасва огледалния вид на останалите неща. А и с последния ъпдейт на 370 чат пат размазва малко субтитрите на ДВД филм (но интересно като върна кадрите назад и плейна пак тези титри си излизат коректно).
Опаа хванах първата разлика:
MT1389DE - DOLBY AC-3
MT1389FE - DOLBY AC-3, DTS (дали не е рекламен трик)
Моля кажете ми има ли разлика?
Здравейте отново,
Снощи след като пуснах поредната бележка нещо ме глождеше. Всъщност от доста време таях такова съмнение, но сега съм сигурен (единствено за PV-370 и моя телевизор естествено).
Така, става въпрос за позицията на субтитрите в MTKSubXY. Полето е 720х540 - нищо лошо, отношението е пак 4:3, но всъщност видимата част е 640х480. Как да проверите това при вас. Пуснете какъвто и да е филм (аз ползвам анимациите на децата) с AR 4:3. Изберете си кадър с нещо открояващо се по ръбовете, сега натиснет "пауза". Използувайте "zoom" бутона и като идете на 1/2 ще се убедите за какво говоря. Отгоре и отдолу липсват по 30 пиксела, отляво и отдясно по 40, т.е 640+40+40=720 и 480+30 +30=540. Следователно центъра на екрана е неподвижен за този плейер или иначе казано координатите на екрана са следните: горе вляво X:Y (40:30), долу вдясно X:Y (680:510). Филмите обаче се разпъват до 720х540. Това обяснява донякъде защо постигнах добър резултат разполагайки субтитрите между 400 и 496 по вертикала. Единствено не разбрах защо като се сложи по хоризонтала 40 до 680 центрирането е яко вдясно. Ако е 0 до 680 е ОК. Предполагам, че "ЕЛИТ" са пипнали нещо относно това 680.
Сега неприятната новина. Защо всъщност всичко се получава: защото тези 640х480 остават дори при DVD филм. Пуснах един и повторих номера със "zoom"-а и отново липсват по 40 пиксела от двете страни. Така, че не се лъжете - като гледате филм записан в 16:9 (или DVD) всъщност го гледате 16:10 (640х400) - за нормален телевизор 4:3 PAL. Нека някой с широк екран каже как е при него. Моля потвърдете при възможност. Ако само аз съм каръка, ОК. На мен и така си ми харесва.
Това си е "бъг", но ще използвам една шегичка:
"Всяка грешка може да се превърне в свойство ("future"), ако се документира"
Последното е към момчетата от "ЕЛИТ" - без лоши чувства разбира се.
Поздрави.
сънчо - сигурен ли си че твоят проблем не се дължи на телевизора ти?
за Overscan чувал ли си.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Presidenta, НАЛИ ТОЧНО ЗА ТАКЪВ СЛУЧАЙ ПИСАХ. ИМАШ ЗАЗЕМЕН МОНИТОР И НЕЗАЗЕМЕН ПЛЕЙЪР, В ПЛЕЙЪРА ИМАШ КОНДЕНЗАТОРИ И СЕ ПОЛУЧАВА ЗАРЯД НА КОРПУСА, ПРИ ВКЛЮЧВАНЕ В ЗАЗЕМЕН УРЕД СЕ ПОЛУЧАВА РАЗРЯД.
ЗАТОВА, ПЪРВО ИЗКЛЮЧВАШ ЗАХРАНВАНЕТО ОТ БУТОНИТЕ "POWER", ПОСЛЕ ИЗКЛЮЧВАШ ОТ КОНТАКТА, ЧАКАШ 10 МИНУТИ ДА СЕ РАЗРЕДЯТ КОНДЕЗАТОРИТЕ И ТОГАВА ДЕЙСТВАШ С КАБЕЛИ, ПЛАТКИ И Т.Н., В ДРУГИЯ ВАРИАНТ ПОЧТИ ВИНАГИ НЕЩО ЦЪФТИ ИЛИ ТЕ ДРУСВА "КЕНГУРУТО".
<div align="right">Originally posted by universe_bg - 13/12/2004 : 17:40:01</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Мда...
А сега - резултата от жаленето ми до ЕЛИТ.
Писах си писма с тях, и се разбрахме да отида в 9:00-9:30.
Като пристигнах, охраната ме прати на .... и ми казаха, че сервизът не бил в магазин "ТЕХНОЛУКС", че тук работели от 10:00 и т.н... и ако искам да изчакам - да отивам в метрото, там имало кафене...
Изчаках в колата, стана 10:00, пак разказах историята пред групичка пушещи пред сградата консултанти, и ми казаха да чакам управителя...
Поне ме пуснаха вътре...
После дойде SUPPORT ELITE и се качихме в офиса, където правят ъпдейтите.
Беше много любезен човека, отворихме ДВД-то, отвътре изпаднаха някакви пластмаси, изпуснати при сглобяването (нямаше нищо отчупено). Тестваха с техен монитор, нямаше искрене, и най-учтиво отказаха да ми покрият щетите.
Донякъде ги разбирам, но това, че мониторът ми изгоря, си е факт, и че парите не са малко, е също факт.
Не, не съм сигурен. Сигурен съм само за комбинацията. Е малко съм се и позаблудил в сметките - губи ми се черната лента отгоре. При 720х400 би трябвало ако съм напълно прав (уви не съм) да не виждам черна лента над филма. Е има си я. Но само до толкова. Отрязването си го има и е възможно да се дължи на телевизора, но логата на кабеларките, БТВ, Канала и т.н. си ги виждам ОК. Някои филми имам и на лента така, че ще разбера. При последния ъпдейт виждах наполовина третия ред, както и доста други хора. Едва ли е само телевизора, а че съм в грешка, ОК така е. Другото е, че вертикала е до 576 пиксела, малко карах по спомени. От 540 до 576 бая разлика. Е, като ме мъчи безсъние - така е (;-).
Поздрави.
Здравейте!
Добре, дори много добре вече са нашите плейъри "Елит":) Има още малко-да, но...май-май ще стане и това "малко" факт. Та говорим си много за разни проблеми със субтитрите, които наистина са ако не най-важни,то поне едни от най-важните. И все пак някой обърнал ли е внимание на простичкия факт, че функциите в основното меню за настройка на картината не работят правилно? Говоря за така наречените "pan scan, leterbox scan" и т.н. Снощи гледах едно ДВД (оригинално-взето под наем) и на "pan scan", където би трябвало да се вижда на целия екран без черни линии (ТВ ми е Филипс-4:3) нямаше такова нещо...А ако го сложа на 16:9 картината става по-голяма все едно съм натиснал зума на "х2"...И ако продължа да натискам зума картината се разширява настрани, но не и нагоре...Малко странно ми се видя, но при положение че до този момент не бях гледал ДВД филм на това ДВД (което си е малко парадоксално:)) не зная дали така трябва да бъде.По-скоро не...Някой да ми каже дали съм направил правилните констатации или греша. А ако все пак не греша няма да е лошо в някой от следващите ъпдейти от Елит да се погрижат тази досадна грешка да бъде променена. Благодаря предварително!