Суба не може да се сложи къде да е. Не си гледал клипове как се позиционира суб - с голямо лазене по стаята ....
Суба не може да се сложи къде да е. Не си гледал клипове как се позиционира суб - с голямо лазене по стаята ....
Знам как се позиционира клип и не съм написал "къде да е", а "навсякъде". Има огромна разлика.
Колкото и да лазиш по стаята обаче, фронталните тонколоните не можеш да ги преместиш. Това се опитвах да кажа.
За кухня ~15кв.м. искам да направя система 5.1 само за филми (може само малки ОТ, закачени на стената, имам прекарани кабели), като търся нещо което да ми върши работа в ниския ценови диапзон. Силата не е от значение, качеството е с приемущество, бюджет мин. 900лв., да кажем нещо такова,
www.avitel-bg.com/onkyo-ht-s3800--5_1ch-home-c , ако имате опит с конкретната система ще се радвам на мнение, идеята е заслужава ли си парите?
Втори вариант нов ресивър пайнер, сони или онкио ~ 600-700лв., и като начало 2 предни +център- www.avitel-bg.com/dali_zensor_p за още 600лв.
При ресивъра нямам проблеми (в хола съм с пайнер LX52) в ниския клас ще избера нещо, но при ОТ имам драма, да взема най-евтините Дали Сензор, или всяко стъпало по-нагоре ми е +100лв. Спектор, Обертон 1 до 3- 899лв.-таван за мен.
Отворен съм и към други предложения, просто при малката стая и идеята за кино струват ли си да дам 2к?
Кухня и кино аудио система не се връзват много.
Но ти си знаеш.
Вторият вариант, който си решил е доста по-добър от колкото първият, ако търсиш качество. И системата ще може да слушаш музика. DALI ZENSOR, вече не се произвеждат.
И трудно се намират, защото са до изчерпване на количествата. За 15 м2 един букшелф със 5 или 4.5 инча говорител (Z1 например) е напълно достатъчен за предно ОТ. Стига да се подкрепя от Sub Все още се предлагат Dali Zensor Pico и Pico Vocal, ако искаш да вземеш нещо за минимален бюджет. Важното е поне предната линия да е от една марка и модел. Dali Spektor е на по ниска цена от Oberon. Но е с една идея по бюджетен от Zensor.
Като вариант също :да вземеш саундбар, ако не искаш да се охарчваш много. И, щом вече имаш готова кино аудио система.
Този пост е редактиран от tek; 09-06-20 в 19:33.
В помещението има хладилник и секция на едната стена, канапе, маса и столове, обичам изчистен дизайн, иначе помещението за готвене - печка, котлони мивка (още 4м2) е отделено с голям барплот на балкона, затова казах кухня с тези размери, по-точно трапезария за хранене.
Идеята ми е и в това помещение да мога на спокойствие да си пусна някой филм и тихичко, но с многоканален звук да си го гледам, затова инвестицията ще е минимална към ресивър, но за ОТ ми е много тъмна Индия, както се казва, така и така ще давам едни пари, поне да си заслужават малко повече нещата. В този ред на мисли, много ме блазнат и пасват на вкуса и https://www.avstore.bg/monitor-audio-bronze-2.html , както и https://www.whathifi.com/reviews/elac-debut-b52
Колкото повече чета, нещата стават по-зле, най-вероятно ще взема нещо по усет или първото което ми хареса, Вие от къде пазарувате техниката през интернет,- сигурни сайтове и продавачи в България и чужбина?
Цялата концепция на помещението, което се опитваш да оборудваш ми е малко непонятна, затова не мога да коментирам по отношение на съветите.
Относно магазините:
https://www.musicworld.bg/bg/home
https://www.sevenoakssoundandvision.co.uk
https://www.richersounds.com
и Техномаркет
От другъде не съм пазарувал аудио компоненти. Не защото другите са гадни, а просто защото тези са имали това, което съм търсел и е било на най-добра цена.
Купи си ресивъра докато е на промоция
https://edigital.bg/usilvateli/yamah...-titan-p595522 иначе цената му е над 800 лв - провери сам
За ОТ може да огледаш секънд хенд, иначе ще се охарчиш доста.
Доста прочетох за избора на bookshelf тонколони. Направи ми впечатление ,че една от забележките е липсата на достатъчно бас.
Прочетох следната препоръка -- Ако искате високоговорители за лавици с бас и без събуфер, трябва да помислите за активни монитори. Ето някои модели със сериозен бас:
* Behringer Truth B2031A- 8 3/4" woofer, Presonus Eris E8 XT ,ADAM Audio T7V , Kali LP8 или JBL LSR308.
За някои модели се твърди ,че се свъзват почти със всичко и контролите за оформяне на тона са доста добри.
Смятате ли ,че активните колони са вариант за приличен бас и да се спести купуването на субуфер . Заигравам се с Serato DJ и Virtual DJ , съвсем любителски .Лесно ли се включват такива активни колони в лаптоп.
Няма никаква зависимост между това дали една колона е пасивна или активна и нейносто представяне в ниския регистър.
Изброените от теб активни монитори се съмнявам да имат достатъчно добър бас. Всички са малки и които съм слушал от този тип баса е незадоволителен. Първата съм е слушал за мен е нищо особено. Субуфер за тях е задължителен. При стерео система и големи активни монитори например като Neumann KH 420 не е нужно субуфер. Но такива колони са единици и много скъпи. Но при изграждане на многоканална система с тях се слага субуфер един или два. Да свързването им лесно и корекциите вършат работа.
Искам да си изясня някои неща.
1-Активните колони могат ли да се използват като пасивни т.е. имат ли вход ,който елиминира вграденият усилвател.
2- Ако се подава звук от усилвател или предусилвател ,може ли да се ползват допълнително техните корекции на звук- ниски ,високи или от лаптоп със софтуер включващ еквилайзер.
3- Може ли да се каже ,че за силата на баса най-голямо значение има размера на woofer -а т.е. ако е 8" ще е осезаемо по- добре от 5".
1. По принцип няма логика да се купуват активни колони и да се ползват като пасивни, но може някои и да имат такъв вход, елиминиращ усилвателя.
3. Най-общо казано, да, размера на говорителя е определящ за "силата на баса". Виж, качеството, зависи и от други неща.
Като гледам ще искаш да ползваш тези колони като монитор /слушане от близо/, така че по-добре търси такъв тип колони, които обикновено са активни.
От тях сериозен бас едва ли ще чуеш. Те не се и проектират да слизат ниско и неслучайно предлагат и събуфери към тях.
Качествен бас от малки колони е сериозно предизвикателство и се постига в доста висок клас.
1 Не съм виждал активна колона да има директен вход към висоговорител. Няма смисъл от това. Усилвателя е проектиран за този високоговорител и с него ще извадиш най добрия звук.
2 Звука се подава от предусилвателя и имаш възможност да използваш корекциите на предусилвателя и на колоната ако има такиви.
3 Написаното от lazarus18 напълно съм съгласен.
След няколко месеца чудене в крайна сметка реших да си взема Sony STR-DN1080, въпреки хранилката, която му се сипва. Честно казано бях много скептичен, че ще чуя каквато и да е разлика или и да чуя нещо, то ще е по-лошо, но ... Хора усилвателя е феноменален. Да, не съм слушал другите модели висок клас и не съм ги сравнявал, но в сравнение с Yamaha RX-373 определено е значителен ъпгрейд. Всеки звук се чува много по-ясно, както във високите, така и в ниските честоти, позиционирането на отделните звуци и ефекти е прекрасно. Пуснах си няколко момента от филми и изживяването по-скоро се приближава до това все едно съм на кино. Преди с Yamaha-та всички звучеше много хубаво, усилвателят си е чудесен, но това Сони просто е съвсем друг клас.
Като недостатъци намирам само в тромавата работа в менютата при първоначалното пускане на ресийвъра, след това е по-добре и това, че поради някаква причина всеки път като се пусне ми пуска Home screen-a, но честно казано на фона на звука, който вади изобщо не ме интересуват тези глупости.
Благодаря на всички, които ми дадоха мнение и съвет!
В крайна сметка купих focal chora 806, като начало, сега ги тествам в хола със стария ми pioneer lx52 и съм впечатлен, за размера и теглото си свирят доста приятно и ми харесват.
За съжаление, както повечето хора, мястот ми е ограничено и ще трябва лявата да е върху секцията, а дясната над вратата на стойка към стената. Хм, само да мога да кача и снимката...