Самоволно се превръщам в опитна мишка. Поръчах VERNREE T3 PRO за 70$ с доставка.
Самоволно се превръщам в опитна мишка. Поръчах VERNREE T3 PRO за 70$ с доставка.
Ако доставката е през български пощи разправията не е нещо особено, ако си приготвиш предварително банково извлечение за плащането и разпечатка на онлайн поръчката. На място попълвах някаква декларация, 15тина лв за "обработката" и ДДС.
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Всичко над 30$, но понеже те не знаят кое колко струва, ти трябва да докажеш цената с копие от документи.
За пратка до 30 лева не се дължи ДДС, между 30 лева и 150 евро от страна извън ЕС се начислява ДДС 20%,
над 150 евро – ДДС и мито, като митото отпада за компютърни части и разни електроники.
Ето го: източникът
Важно!Всякаква техника, като например компютри, таблети и телефони, е освободена от мито, независимо от цената, на която е закупена.
ДДС обаче явно се дължи. Това е източникът:
Този пост е редактиран от SPSt; 20-08-18 в 23:57.
Това го знам, но съм пазарувал електронни джаджи на цена 30-50$ без да ми се начислявя ДДС и без разходки до митница. По-скоро ми е любопитно, дали има някой, който е закупил и получил телефон, без да ходи до митница и да плаща ДДС.
Не бих разчитал на това. Случваше се, но преди 3-5г. - сега едва ли.
Трябва да помолиш китаеца да напише в товарителницата че ти праща commercial sample за 15$
Чакам една пратка от Китай с резервни части за машина. Като отида в митницата да ги освобождавам, ще попитам как стоят нещата с електронните джаджи. Митническият агент също може да ми даде някаква информация, дали минават такива стоки през него.
Миналата година поръчвах тел.с бг пощи и си мина напълно между капките,ако не мине ти трябва еори и ел.подпис,банково извлечение и т.н.
Както писаха по-рано, шанса е 50%. За пратки получавани от бг пощи, не ти трябва митнически агент. Пощата ти е агента, тя освобождава пратката (прави вноса) ти плащаш на нея ддс-то в случая. От миналата година направиха промяна и в пощите и се налага да се попълва декларация в пощата за внос. Не ми се е налагало да го правя, все минавам между капките, но по спомен пак е някаква бланка от пощата, но се плаща екстра за тази декларация (въртят ми се 15 лв.). Т. Е. пак минаваш през митническия отдел на пощата, не ходиш с попълнена декларация от агент с дискета или флашка на митницата. Не подлежат на такси (мито и ддс) пратки до 30 лв., но колко струва го определя 'митничаря' няма никакво значение колко пише на пакета, той ако каже, че струва повече, трябва да му докажеш, че не е така, в крайна сметка той преценява.
Не е точно така. Доставиха ми амперклещи на стойност около 75 лв./40 и няколко долара/. Бях писал на търговеца да ги декларира като подарък и под 15 $. Пощаджийката ми ги донесе в къщи и само ми записа ЕГН-то /както винаги/. Едва ли "митничар" е определял колко струва.