Малко информация за ваше сведение. Оказа се, че с пасивно 3D могат да се гледат и 3D блу-рей филми, предназначени само за активно 3D. Т.е. пасивното 3D e доста по-универсално - с него можеш да гледаш директно излъчвани програми (догодина олимпиадата в Лондон ще я излъчват в SBS 3D), можеш да гледаш SBS филми, а можеш да гледаш и 3D съдържание, което не е SBS (или това, което е предназначено за гледане с активни очила). С активните очила обаче не можеш да гледаш SBS 3D съдържание, което е един огромен минус за мен, защото ограничава това, което може да се гледа само и единствено до 3D блу-рейс.
Как става хватката с активното 3D на пасивен 3D телевизор?
1. Трябва ви пасивен 3D телевизор, компютър и читава видео карта. Не знам дали номерът ще стане с друг вид блу-рей плеър. Под "читава" видеокарта разбирайте такава от сериите 5ххх и 6ххх на Ati, за тези на nVidia не знам изискванията, понеже аз съм с Radeon.
2. Трябва ви специална програмка - ако сте с Ati това е Ati Catalyst, ъпдейтван до по-нова версия (11.8 в момента още е бета, така че към септември 2011 актуалната версия е 11.7). За nVidia мисля че програмата е 3DTV Play Activation Utility.
3. Трябва ви HDMI 1.4
4. Трябва ви Total Media Theatre 5 или Cyberlink Powerdvd 10. Аз ползвам първата така че давам настройките на нея. Първо зареждате програмата, но без да пускате диск. Горе вдясно са настройките. Имате едно падащо меню, с което превключвате 2D или 3D (на менюто пише 2D или 3D, в зависимост какво сте избрали последно). Цъкате на 3D и ви излизат 2 подменюта. От едното избирате SBS 3D - това е втората картинка - тази, на която двете пеперудки са една до друга на разделен екран), а от другото подменю избирате HD3D - това е първата опция, която е специално за видеокарти на Ati.
5. Зареждате 3D блу-рей от компютъра чрез Daemon Tools, Virtual Clone Drive или каквото там използвате и слагате очилата.
6. Телевизорът ви пита съгласни ли сте със стартирането на 3D-то, избирате ОК и се наслаждавате на 3D блу-рей, предназначен за активни очила на пасивния си 3D телевизор.
Надявам се, че съм ви казал нещо ново и полезно, а не съм открил топлата вода.