Страница 93 от 112 ПърваПърва ... 43839192939495103 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1,381 до 1,395 от общо 1679
Like Tree716Одобрявам

OLED Телевизори - съвети и обсъждане

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Infraction Users
    Тук е от
    Sep 2011
    Мнения
    2,116
    #1381

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Благодаря ти за участието във форума
    mod. edit
    Този пост е редактиран от Dominator; 17-03-23 в 21:54.
    CubanLinx одобрява това.

  2.  
     
  3. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #1382

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Да се придържаме към темата - ОЛЕД.

  4. Member Аватара на coverstar
    Тук е от
    Dec 2017
    Мнения
    419
    #1383

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    За протокола,има промоция на разопаковани(върнати) продукти в Емаг в момента....
    В секция "телевизори" преобладават OLED-те...
    Като марки Lg и Sony....
    Мераклиите да налазват.


    Изпратено от моят RMX3472 с помощта на Tapatalk

  5. Senior Member Аватара на AntrAcsA
    Тук е от
    Jul 2014
    Мнения
    1,024
    #1384

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Цитат Първоначално публикувано от coverstar Виж публикацията
    За протокола,има промоция на разопаковани(върнати) продукти в Емаг в момента....
    В секция "телевизори" преобладават OLED-те...
    Като марки Lg и Sony....
    Мераклиите да налазват.


    Изпратено от моят RMX3472 с помощта на Tapatalk
    Нямат промоция, цените са си същите , просто ги лансират в момента, явно имат много за чистене . Иначе първоначално като най изгодното предложение ми се видя 65QN90A за 2100 лв, и за малко да го взема, но се зачетох че има изгорели пиксели.
    Този пост е редактиран от AntrAcsA; 18-03-23 в 12:42.

  6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #1385

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    LG Electronics has changed a key feature on the C3 & G3 OLEDs, which may push some buyers to get the C2 instead.

    0:00 Shocking Change!
    1:10 Bad News
    1:53 How You're Affected
    4:33 HDR Games Affected
    7:16 Why LG Did This
    8:35 vs C2
    https://www.amazon.co.uk/VINABTY-MKJ...eniuslink=true
    Успях да направя някои измервания на 65C3 като част от тестова процедура. Въведох секретния код за влизане в сервизното меню(Service Menu), главно за да разбера, дали LGE представи нов чипсет в C3 за подобряване на качеството на картината.
    (0:25) в сервизното меню на LG 42C2 на главната страница ясно виждаме информацията за чипсета - O22. И тази информация е налична за всички телевизори LG досега, като се започне с LG B7 (0:41 от архива на Vincent).
    Когато обаче влязох в сервизното меню на LG C3, изпитах най-големия шок в живота си. LG промени напълно интерфейса на CM (01:00) на OLED LG TV от 2023 г., включително G3 и C3, така че информацията за чипсета вече не е налична на страницата на главния екран.По-притеснителното е, че изглежда, че вече няма лесен начин за изключване на алгоритмите за автоматично затъмняване ASBL (TPG и GSR) (Global Sticky Reduction) (1:11) на LG G3/C3, което може да отблъсне както любителите на филми, така и геймърите .
    Ако сте объркани, позволете ми да обясня. По подразбиране повечето OLED телевизори постепенно затъмняват статичния екран, за да намалят риска от изгаряне на OLED, този защитен механизъм е известен като TPC (1:36) или (Temporal Peak Luminance Control) временен контрол на пиковата яркост на WRGB светодиоди. Колкото и да е странно, на много OLED телевизори, включително LGE телевизори, TPC автоматичното затъмняване е проектирано да работи въз основа на APL(Average Picture Level) или средно ниво на картината, така че дори ако картината се движи по екрана и не е статична, стига APL да не се промени драстично, OLED телевизорът бавно ще затъмни цялата картина, правейки тъмните HDR сцени да изглеждат още по-тъмни, докато се проточват, дотолкова, че почти не можете да видите никакви детайли в сенките. Яркостта се възстановява само след като (2:14) извикате потребителското меню или информационния панел, или след като филмът премине към по-ярка сцена. Дори при изключено пестене на енергия сензорът за светлина или изкуственият интелект няма да предотвратят това явление.
    Някои от по-известните HDR или Dolby Vision заглавия, които задействат автоматично затъмняване на TPC, включват онзи плажен сегмент от House of the Dragon (от 2:35), за който беше известно, че е оценен под 1 nit, също многобройни сцени в " Ozark на Netflix, и този епизод (2:46) на слаба светлина от 1917 г. или 1-ва част на Дюн, която отново не е най-яркият филм.
    Обърнете внимание, че това нежелано поведение на автоматично затъмняване обикновено се случва в режим HDR или Dolby Vision, а не SDR, тъй като комбинацията от максимална мощност на осветяване в OLED и настройка на пикова яркост изглежда прави алгоритъма за затъмняване на TPC най-агресивен.
    Вече на всеки OLED телевизор на LG до новите модели от 2023 г. можете да изключите типа автоматично затъмняване, например (от 3:20), като закупите сервизно дистанционно, натиснете бутона за влизане In-Start, въведете 4- цифров код, за да влезете в SM, превъртете до OLED подменюто, след това превключете функцията за активиране на TPC от фабричните настройки по подразбиране ON на OFF, тогава вашият LG OLED няма да затъмнява автоматично без нужда от тъмни HDR сцени.

    За съжаление тази опция за активиране на TPC изглежда е премахната от SM на 65-инчовия C3, който тествах на конвенцията на LG миналия месец, и за краткото време, което прекарах с телевизора, не можах да намеря начин за достъп за изключване на настройката. Може да има друг таен метод за изключване на автоматичното затъмняване на TPC, но LGE намекна, че той ще бъде достъпен само за партньорите на компанията в холивудските студия, които трябва да изключат автоматичното затъмняване на LG OLED телевизори, използвани като клиентски референтни монитори, и не за обикновени потребители като вас и мен, които по ирония на съдбата може би са обмисляли закупуването на LG OLED телевизори поради преобладаващата им употреба в постпродукционни среди, което е доказателство за техния имидж.

    Дори HDR игрите могат да пострадат от неочакваната актуализация на LG.
    Друга настройка за автоматично затъмняване, която обикновено може да бъде изключена в SM на предишни LG OLED дисплеи, беше GSR. GSR е действителният термин, който можете да намерите в ръководството за потребителя за професионалния OLED дисплей на LG (6:00)
    GSR(Global Sticky Reduction) е алгоритъм за затъмняване на лого, който работи в допълнение към настройката за регулиране на яркостта на логото в обикновеното потребителско меню на версии на LG OLED телевизори преди 2023 г. Въпреки че деактивирането на настройката на яркостта на логото ще доведе до локално затъмняване на статичните елементи на екрана, освен ако не деактивирате настройката за активиране на GSR в SM. Цялото изображение все пак ще избледнее малко поради наличието на статични елементи на екрана, особено при HDR. Това оказва голямо влияние върху HDR игрите, тъй като HUD-овете на играта/надписите в играта (6:41) ще бъдат третирани като статични лога от алгоритъма за автоматично затъмняване на GSR, така че след като играете HDR игри за известно време, изображението на екрана ще постепенно стават по-тъмно (6:54), което ще намали въздействието на HDR и ще направи вашето игрово изживяване по-малко приятно.
    Ако наистина няма начин да деактивирате автоматичното затъмняване на GSR от SM на C3 и G3, тогава това е една причина по-малко да изберете LG пред Sony OLED, който традиционно не ви позволява да деактивирате GSR така или иначе.

    Една от причините, поради които LGE преработи CM интерфейса в своите OLED телевизори от 2023 г., е да попречи на собствениците да хакнат полето за идентификация на панела, например чрез преминаване от серия C към серия G, за да отключат по-висока пикова яркост, което може да доведе до потенциална повреда към дисплея.По-рано направих видео, в което съветвах да не правите това, по-специално казах: (от 7:45) - „Няма абсолютно нищо, което да попречи на LG да ни блокира постоянно достъпа до SM, така че хората да не пъхат носа си където не трябва. Ако се стигне дотам, ще бъде тъжен ден, защото вече няма да можем да деактивираме автоматичното затъмняване на LG OLED телевизори.“
    Благодарение на определени кръгове, които направиха хака публичен, най-лошите ми страхове вече се сбъднаха, като LG премахна възможността собствениците да елиминират нежеланото автоматично затъмняване на C3 и G3.

    Разбира се, има всички шансове южнокорейската марка вече да е разрешила тези проблеми с автоматичното затъмняване на своите OLED телевизори от 2023 г., преди да реши да преработи основно инженерното меню, но няма да разберем, докато не получа възможност да направя обширно тестване на проба за преглед в собствената ми тестова стая. Междувременно любителите на видео и геймърите, които мразят автоматичното затъмняване, може да помислят за получаване на миналогодишния LG C2, който все още ви позволява да изключите TPC и GSR автоматичното затъмняване в SM и яркостта, който всъщност е много подобен на C3, както показах в първия си видеоклип на LG C3.
    LGE в последните години работи по ясно разграничаване между сериите C и G. До миналата година бяха еднакви хардуерно с изключение на видеопанелите и дизайна(еднакъв мейнборд). Тази година изцяло се различават - видеопанел, мейн борд, дизайн..
    2017 - G7, C7 - разлики в дизайна, тунери и аудио секция
    2018 - G8, C8 -
    2019 - G9, C9 -
    2020 - GX, CX - разлики в дистанционото, дизайна и аудио секцията
    2021 - G1, C1 - разлики в панела, софтуера, дизайна и аудио секцията
    2022 - G2, C2 - разлики в панела, софтуера, дизайна, WIFI и аудио секцията
    2023 - G3, C3 - разлики в панела, мейн борда, дизайна, WIFI и аудио секцията
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 19-03-23 в 10:49.

  7. Senior Member Аватара на AntrAcsA
    Тук е от
    Jul 2014
    Мнения
    1,024
    #1386

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Да гледах го.. още една причина да не чакам С3-та ! Много разочароваща година ще е за С сериите за LG...а С9 все още е краля. Който е успял да си го позволи на времето.. да го пази като очите си ! Защото вече виж колко години, LG не могат да изкарат друг телевизор в С сериите които да се доближи до неговата производителност.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #1387

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Цитат Първоначално публикувано от kod Виж публикацията
    [IMG]https://forum.setcombg.com/attachment.php?attachmentid=G]
    Странен човек си ти. Защото не си на моето мнение, което е базирано на моите телевизори го определяш като прибързано Не е прибързано, просто е различно от твоето като това не го прави вярно или грешно.
    Защо следва да ме интересува кога си показва потенциала??
    Какъв сигнал гледаш няма никаква връзка с трагичната яркост и огледалното покритие.
    Друго си е "Вещерът" да го гледаш един филм на 19-23 гб...Просто тъмното е доста нюанси и не са размазани помежду си да се преливат. Обаче трябва да се гледа на 95%-100% затъмнено. Като спусна външните ролетни щори и независимо дали е лято или зима, ден или нощ в стаята става "тъмно като в рог".

    П.П.

    Отделно си поиграх с настройките на повечето модели на картината и ги направих по-ярки, но направих и "APL"(или APS) както се наричаше настройка за икономия още по-тъмна, защото сутрин като се събудя и на тъмно и на осветена стая ми дразни очите, които са си отпочинали през нощта. Отгоре на това в сутрешните блокове/новини няма какво толкова да се гледа, за да ми е на ярко. Но най-вече защото ми е прекалено ярка картината сутрин - независимо дали е нощ(тъмно) или ден(естествено светло). https://www.lg.com/us/support/help-l...20150577528034
    Отделно при мен телевизора не е срещу, а отстрани на прозорците.Имам и постоянно спуснати щори де точно там където е телевизора. Винаги съм си задавал въпроса "С гръб или срещу светлината/прозореца" да е телевизора . И съм стигал до извода, че в първия случай ще ми пречи на очите, а във втория на телевизора/картината.
    Така сложих външни ролетни щори. Освен за телевизора вършат страхотна работа и изолация зима/лято на прозорците и климатиците консумират по-малко ток в сравнение без външни ролетни щори/голи прозорци.

    Нюанса на картината го направи на всички настройки или "неутрален" или "студен", защото всички са на "топло" - това в началото докато го намеря къде е ме дразнеше страшно много. Точно то прави и картината тъмна и цветовете да "жълтеят"...
    Освен това задай цветовете да са на "0", червеното или на "0" или на "-2" или "-3", а синьото на "+3". Така картината не жълтее и е доста по-свежа. Поне на мен така ми харесва повече, макар че например снегът има незабележим син отенък, но трябва доста да се вгледаш, за да го видиш...

    "Colour" също няма голяма полза на повечето настройки на картината на които гледаш повечето време да е повече от "55", максимум "60" . Имам само 2 или 3 от всички "модели" на картината на които цветността е направена да е повече от 60 и то това е за случаите когато дават някой филм които отвсякъде е орязан откъм цветност и ми се иска по-ярки цветове.
    Този пост е редактиран от justify; 18-03-23 в 18:12.

  10. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #1388

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    Нюанса на картината го направи на всички настройки или "неутрален" или "студен", защото всички са на "топло" - това в началото докато го намеря къде е ме дразнеше страшно много. Точно то прави и картината тъмна и цветовете да "жълтеят"...
    Освен това задай цветовете да са на "0", червеното или на "0" или на "-2" или "-3", а синьото на "+3". Така картината не жълтее и е доста по-свежа. Поне на мен така ми харесва повече, макар че например снегът има незабележим син отенък, но трябва доста да се вгледаш, за да го видиш...
    Яко си оплескал картината - конкретно баланса на бялото. Стандартът за бяло е D65 (6504K) - D обозначава Daylight(дневна светлина), а цифрите след нея показват цветовата температура в градуси Келвин.
    Картината трябва лееко да жълтее, а не да синее. Нашето слънце е клас G2 - жълто джудже. В действителност ако можеше да го погледнеш директно без защитни очила в откритият космос, щеше да видиш, че свети по-скоро в зелено-жълто, но нашата атмосфера и конкретно азота в нея, филтрира част от спектъра.
    Вина за изкривената представа за бялото(леко синеещо), имат рекламите на прахове за пране по телевизията. Там е намесена когнитивната психология с маркетингова цел - нарочно бялото синее...

    https://www.forbes.com/sites/johnarc...h=7c71368f2530

    https://tftcentral.co.uk/articles/ol...-gsr-explained

    https://tftcentral.co.uk/articles/lg...re-calibration

    Този пост е редактиран от hristoslav2; 19-03-23 в 20:57.
    stenly, Frost, svetlio1 и 1 други харесват това.

  11. Member Аватара на Frost
    Тук е от
    May 2007
    Мнения
    998
    #1389

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Засега, от теста на rtings излиза, че QD-OLED, може би, е по-податлив към "прогаряне".
    Лично на мен ми направи впечатление обаче, че при OLED на Sony цикълът за пискелите се задейства едва 4 часа след като е изгасен телевизорът, което ме изненада, честно казано.

    brotzki одобрява това.

  12. Member Аватара на coverstar
    Тук е от
    Dec 2017
    Мнения
    419
    #1390

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2 Виж публикацията
    Яко си оплескал картината - конкретно баланса на бялото. Стандартът за бяло е D65 (6504K) - D обозначава Daylight(дневна светлина), а цифрите след нея показват цветовата температура в градуси Келвин.
    Картината трябва лееко да жълтее, а не да синее. Нашето слънце е клас G2 - жълто джудже. В действителност ако можеше да го погледнеш директно без защитни очила в откритият космос, щеше да видиш, че свети по-скоро в зелено-жълто, но нашата атмосфера и конкретно азота в нея, филтрира част от спектъра.
    Вина за изкривената представа за бялото(леко синеещо), имат рекламите на прахове за пране по телевизията. Там е намесена когнитивната психология с маркетингова цел - нарочно бялото синее...

    https://www.forbes.com/sites/johnarc...h=7c71368f2530

    https://tftcentral.co.uk/articles/ol...-gsr-explained

    https://tftcentral.co.uk/articles/lg...re-calibration

    "Led"- по-добро бяло,по-голяма яркост....Нямаш грижи с бърн ин...."по-слаб контраст"....
    "Oled"- по-лошо бяло,по-ниска яркост..... Тамагочи, по-добро черно..."по-добър контраст".....
    Плюсове и минуси и при двете технологии....



    Изпратено от моят RMX3472 с помощта на Tapatalk
    CubanLinx одобрява това.

  13. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #1391

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Цитат Първоначално публикувано от Frost Виж публикацията
    Засега, от теста на rtings излиза, че QD-OLED, може би, е по-податлив към "прогаряне".
    Лично на мен ми направи впечатление обаче, че при OLED на Sony цикълът за пискелите се задейства едва 4 часа след като е изгасен телевизорът, което ме изненада, честно казано.
    Аз си го обяснявам с по-високият управляващ ток и съответно по високата работна темепература. Причината за мен е, че QD-OLED използват два цветни филтъра(докато WOLED използват само един):
    - QD emissive filter
    - Conventional color filter
    Вторият възпира преминаването на на сините фотони, които не са конвертирани съответно в червени или зелени от QD emissive filter. Досега не съм попадал на инфо за ефективноста на QD, тоест, какъв процент от фотоните се конвертират - според мен е по малко от 100%. Точно колко не знам. Второ не знам каква е загубата на енергия при конвертирането. Разбирай нащата по следният начин. Ако OLED сандвича излъчва 500 нита, то конвертираната светлина след преминаването през QD филтъра е с по-ниско ниво - примерно 420 нита. Тези 420 нита като перминат и през конвенционалният филтър падат до още по-ниско ниво. Това е само предположение.


    LG пусна актуализация на фърмуера 3.10.19 на своите 2023 OLED телевизори, включително G3 и C3, за да коригира нежеланото автоматично затъмняване в дълги, тъмни HDR сцени, така че не е нужно да оплаквате липсата на настройката [TPC Enable] в сервизното меню.

    Този пост е редактиран от hristoslav2; 23-03-23 в 19:32.

  14.  
     
  15. Member Аватара на Frost
    Тук е от
    May 2007
    Мнения
    998
    #1392

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2 Виж публикацията
    LG пусна актуализация на фърмуера 3.10.19 на своите 2023 OLED телевизори, включително G3 и C3, за да коригира нежеланото автоматично затъмняване в дълги, тъмни HDR сцени, така че не е нужно да оплаквате липсата на настройката [TPC Enable] в сервизното меню.
    Дано да пуснат и за предните модели. Не искам да влизам в сервизното меню и да го изключвам, и евентуално да се прецака гаранцията. А и като се изключи от сервизното меню, картината не се затъмнява дори и при статично изображение, докато с този ъпдейт за C/G3 при статично изображение пак се затъмнява. Снощи гледах The Black Phone с Dolby Vision и често се затъмняваше картината, защото десйтвието се развива в една маза през повечето време.
    AntrAcsA одобрява това.

  16. Senior Member Аватара на AntrAcsA
    Тук е от
    Jul 2014
    Мнения
    1,024
    #1393

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Между другото още в началото след като обявиха QDOLED-a преди година, две, лично аз се позамислих ! Как ще е по издръжлив на изгаряне след като за да изкара бяло, трябва и 3-те цвята да са на МАКС едновременно, а те от своя страна идват от квактови точки, облъчвани със син органичен флуоресцентен OLED материал, който пък е значително по нестабилен и с кратък живот от фосфоресцента който комерсиално, към днешна дата се произвеждат само червени и зелени ОЛЕД светло диоди, .. как ще е по издръжлив от WOLED ? Мислих си го, но в крайна сметка опасенията ми били основателни, и всичко което Самсунг изкара за живота на своите ОЛЕД панели е самo P.R. B.S.
    Този пост е редактиран от AntrAcsA; 24-03-23 в 18:08.
    CubanLinx и fakoni харесват това.

  17. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #1394

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    https://www.avsforum.com/threads/202.../post-62431318

    Измервания от кашона FilmMaker HDR Windowed White:
    1% 1447 нита
    2% 1449 нита
    5% 1438 нита
    10% 1430 нита
    18% 978 нита
    25% 689 нита
    50% 464 нита
    75% 337 нита
    100% 222 нита

    https://www.avsforum.com/threads/202.../post-62433370



    Този пост е редактиран от hristoslav2; 24-03-23 в 21:48.
    gurcayy и AntrAcsA харесват това.

  18. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    1,553
    #1395

    Отговор: OLED Телевизори - съвети и обсъждане

    Както предполагах и коментирах преди, вижда се, че тази година ЛГ са насочили вниманието съм към G3 серията и докато миналата година G2 определено не блестеше с нищо пред по-евтиния C2, то тази година разликата изглежда е значителна.
    Този пост е редактиран от gurcayy; 25-03-23 в 00:07.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Samsung спира производството на OLED телевизори
    От kod във форум Samsung телевизори
    Отговори: 3
    Последно: 07-05-14, 14:20
  2. Отговори: 1434
    Последно: 12-12-13, 18:18
  3. Отговори: 1607
    Последно: 09-05-13, 18:57
  4. Отговори: 1429
    Последно: 11-06-12, 15:00
  5. Отговори: 4
    Последно: 27-05-08, 07:30

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе