На моя телевизор с 10 битов панел, ясно си личи разликата, като пусна филм с 10 бита кодиране. Уникално е!
В крайна сметка ОЛЕД отпада ли? VA матрица беше предложена, не ми стана ясно за нея? Сонито с 10 битовия панел ми допада.
Ти си решаваш дали ше е Олед или LCD
Кое не ти е ясно за VA ?
Този пост е редактиран от yanko78; 05-08-19 в 23:12.
То не е OLED vs LED, а OLED vs LCD.Типът подсветка я подчертаха като "технология" да си мислят шараните, че е нова технология и да лапат. Нация техническа сме...
Аз ли говоря различно, вие ли ме разбирате по разричен начин... Още в първия пост казах, че искам ОЛЕД, че разстоянието е 3 метра, има ли подходящ и т.н. Казах и, че държа на качествена картина и не ми се прави компромис, ако бюджета ми не позволява качествен ОЛЕД. Освен двете сонита по 49 инча които бяха предложени, друго нищо не ми стана ясно. Поста ми сигурно звучи арогантно, но е това което мисля. Уважавам мнението на Христослав, но и той предложи модели, просто ей така. Не стана ясно Олед ли, Лсд ли, Лед ли? 55 инчовите как са за 3 метра разстояние??? +сове -нуси между технологиите.....
значи,всичко зависи от това КАКВО съдържание ще гледаш...
ако ще гледаш 4K ,Full HD 1080P,I ....55 инча от 3 метра бива,ако ще гледаш SD е мазна работа....
LCD и Олед са напълно различни технологии,като ОЛЕД има най-добрата картина(контраст и черно),но е податлив на бърнинг(прогаряне на екрана при дълго показване на статично изображение)....като лога,таблици и други такива...
LCD(LED) са по-ярки от ОЛЕД ,нямат прогаряне ,но почти всички(дори и най-скъпите) имат неравномерност в подсветката....но като не си вманиачен не я виждаш...
иначе LCD (LED) биват -IPS и VA
VA- по-ярък образ,по-добър контраст...но по-малък зрителен ъгъл(като гледаш отстрани се променят цветове,контаст и т.н.)
IPS- по-лош контраст, по-малко ярък...но широк зрителен ъгъл....можеш спокойно да го гледаш седнал отстрани....
п.с....Няма LED телевизор....телевизора е LCD ,видът на подсветката е LED-лампички.....преди е бил с вид луминисцентни...-.CCFL..
Ми то и аз писах вече - ако ще гледаш основно тв канали (особено СД такива) , няма особен смисъл от ОЛЕД тв за това разстояние, защото едно , че минималният размер е 55" и друго, че се повишава вероятността да отпечаташ някое лого на канал при гледането му по няколко часа дневно .
Предимства и недостатъци на технологиите обикновено са писани по много пъти (през няколко стр.) и обикновено ги има на 1стр. в темата за избор .![]()
Каквото и да гледаш, OLED дават най-добра картина. Вземай LG 55B8 или C8 и се кефи.
Интересно видео относно избора на 4К TV:
Tips For Buying 4K TV | 4K TV Shopping With Joe N Tell!!
yanko78, ако ще гледаш "просто телевизия", няма абсолютно никакъв смисъл от ОЛЕД, ама абсолютно.
https://www.pazaruvaj.com/lcd-crt-i-plasma-televizori-c3164/sony/bravia-kd-55xf9005b-p402635871/ вземаш си това Сони и си свиркаш, но ако пак е само за обикновени ТВ канали си е овъркил, както се казва, демек не си заслужава само за това.
Вместо това, може да вземеш ето това, щом 6-инча разлика толкова те притеснява, а и цената е доста добра:
https://www.pazaruvaj.com/lcd-crt-i-...la-p408224963/
Здравейте,
Правя избор на 55'' телевизор и досега съм се ориентирал към OLED, заради по доброто качество на картината, което за мен е водещо. Тъй като ще гледам разнообразно съдржание/TV- предимно HD но и SD; филми HD и 4K от компютър, NAS, външен HD и от YouTube.../, добре би било телевизора да е окей при работа с различно съдържание. Засега съм се ориентирал към Philips 55OLED803 и LG OLED 55B8 или С8. Philips- а има един амбилайт в повече и Андроида, спрямо WEBOS, което може и да не е предимство, но и да е за мен не е толкова важно, но е получил наградата за best buy OLED TV на EISA за 2018 г., което вече е нещо. LG - то консултантите в магазините го препоръчват, но не чух сериозни аргументи в подкрепа на този избор! Никъде не успях да ги видя с едно и също демо, един до друг за да направя визуална разлика, т.е. от това което видях- 4K демо сигнал в паметта на телевизора - разлики не забелязах, картината е с перфектно качество и ме удоволетворява и при двата модела. Ако между B8 и 803 избора е в полза на LG -то, струват ли си 400- те лв. разика в полза на C8 спрямо B8? т.е. по високият клас процесор алфа 9 допринася ли видимо за по-доброто качесто на картината или е просто маркетинг?