Отговор: Мнения и Избор на телевизор (инфо в първите постове)
Ти мани да не тежат. На C1 дето е в спалнята, стойката му е 4,1 кг. Ето ти я разликата. Новата Bravia 9 дето ше излиза, като гледам е бая кютук. Там теглото ше е сериозно. А за търсенето мисля, че не си прав. Точно обратното, когато имаш повишено търсене цената се вдига. Поне така ни учат. TCL и Hisense защо почнаха да вдигат цените всяка година (точно по модела на китайските смартфони)? Но все пак не съм специалист по маркетинг и не споря.
Даже моя 55 инча тежи половин кг повече от 65 инчов в момента и не е някакъв супер стар модел, който харчи много ток и има нужда от повече охлаждане и т.н.
Около 50 вата харчи с яркостта на която го държа, сега може би харчат малко по-малко, но едва ли е голяма разликата
- - - - - - - - - -
Това че цените може да се вдигнат при голямо търсене също е вярно, да. Но аз разсъждавах от гледна точка, когато се бълват по-големи количества и така цената за производство пада, както се случи когато смартфоните навлязоха масово
Цитат:
Първоначално публикувано от
casal
Вчера погледнах случайно телевизори в Емаг и това което ми направи впечатление гледайки 65 инчов модел на Самсунг, е че теглото му е горе долу колкото моя 55 инчов базов Самсунг, който е на около 5-6 години. Знам че следващите модели ги изтъниха, но сега 55 инчовите са изгубили цели 5-6 кг, което доста ме учуди. Да не са вкарали нови космически технологии за олекотяване вътре;)
А цените падат сравнено с преди 5-6 години
Да - това е реална тенденция. Ако сравниш LCD телевизор от ~2010 г. със същия диагонал днес, почти винаги новият е значително по-лек. Причините са няколко и са свързани както с материалите, така и с самата архитектура на LCD телевизорите.
1. По-тънка подсветка (LED вместо CCFL)
По-старите LCD телевизори използваха CCFL флуоресцентни лампи за подсветка. Това бяха стъклени тръби. Изискваха рефлектори, дифузери и метални рамки. Имаха инверторни платки с високо напрежение.
Днес почти всички LCD телевизори използват LED-backlit LCD.
Предимства:
- LED диодите са много по-леки
- подсветката е много по-тънка
- електрониката е по-малка
Само тази промяна намали теглото на телевизорите с няколко килограма при големи диагонали.
2. По-тънко стъкло в LCD панела
LCD панелът съдържа две стъклени плочи.
С годините производителите започнаха да използват:
- по-тънко стъкло
- по-прецизни производствени процеси
- по-малко вътрешни дистанционни слоеве
При големи диагонали това сваля стотици грамове до килограми.
3. По-леки материали в корпуса
Преди 15 години корпусите често бяха:
- дебели пластмаси
- метални шасита
- тежки вътрешни рамки
Днес производителите използват:
- магнезиеви или алуминиеви сплави
- тънки композитни пластмаси
- по-малко вътрешни подпори
Причината е не само дизайн, а и намаляване на транспортните разходи.
4. По-малки захранвания
Съвременните телевизори са по-ефективни:
- LED подсветките харчат по-малко енергия
- чиповете са по-интегрирани (по-малко поддържаща архитектура)
- платките са по-малки (в някои китайски телевизори са комбинирани в една)
Така захранването и охлаждането стават по-леки.
5. По-малко метал заради тънкия дизайн
С навлизането на ултратънките телевизори (особено след 2015) производителите започнаха да оптимизират всичко:
- по-малко метални рамки
- по-малко винтове, повече лепило
- по-малко вътрешни шасита
Днес много телевизори са почти „панел + тънка рамка“.
6. Икономическият фактор (много важен)
По-лек телевизор означава:
- повече бройки на един палет
- по-евтин транспорт от Азия
- по-лесен монтаж на стената
Това е огромен финансов стимул за производителите.
Примерна разлика:
Диагонал ~2010 LCD ~2024 LCD
50" 18–22 kg 10–13 kg
65" 30+ kg 16–22 kg
Интересен парадокс:
Някои от най-скъпите телевизори днес понякога отново стават по-тежки, защото използват сложни подсветки като Mini‑LED с хиляди зони.
Самият LCD слой днес е по-лек заради промяна в поляризационните филми и дифузионните слоеве — това също сваля тегло при големи диагонали.
Предполагам че са олекотили и панелите през последните няколко години. Иначе сравнявам подобни като консумация lcd и тези 6кг ми се видяха много. От корпуса определено са свалили нещо с изтъняване на профила и на пластмасата вероятно, а друга част е дошла от олекотяване на панелите, като ми дойде на ума и че пестят от транспортните разходи по този начин. И при климатиците се наблюдава, но е друга тема:)