Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 70

Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #1

    Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    Трябва ми спешен съвет - имам оферта за иззиждане на балкон и трябва утре да я потвърдя...
    Но се замислих за допълнителния товар. Наистина, все още не съм чул да се срине плоча от иззидан балкон, но... знае ли човек.
    Ето данните: кооперацията е тухлена, строена 1936 г, на 5 етажа, аз съм на 4-ия. Според менния на майстори, които са разбивали плочата по някакъв повод - тя е много здрава, с немски бетон. Но... пък е старичка. Балконът е 1 на 2.7м. Не е изнесен напред - има стена освен отзад и от лявата страна. Тоест, трябва да се иззида предната страна, която е 2.7 метра и лявата, която е 1 метър. Предвид това, че не е изнесен напред и има странична стена, предполагам е част от основната плоча?
    Лошото е, че е висок към 3 метра, тоест трябва да се зида нависоко. В момента е със старо остъкление от винкели и стъкла.
    Изчислих грубо, че трябва да се зазидат около 11 квадрата, за които ще трябват 0.85 кубика Итонг ако се ползват тухли с дебелина 7.5 см и 1.15 кубика ако се ползват 10-сантиметрови тухли.
    При тегло на Итонга от 600 кг за кубик, това прави 500-700кг допълнителен товар. Замазки, шпакловки - още 100 кила... Отделно гранитогрес и замазка - още около 100кг. На предната стена ще има около 3 квадрата пвц дограма - не знам реално тя би следвало да е по-лека от Итонга или напротив?
    Така че, по груби сметки ще добавя 700-900 кг. Мисля, че всяка плоча трябва да е оразмерена за поне 480кг на квадратен метър. Тоест, безопасната граница за 2.7 квадрата тераса трябва да е към 1300 кг. Ама... стената от Итонг ще тежи неравномерно и то точно в края на терасата: (
    Трябва ли да се притеснявам от ТОВА?
    Отделно, смятам да изнеса на нея тежка печка, абсорбатор и може би пералня, която вибрира...
    Давайте съвети как да постъпя?
    2-та етажа под мен са с винкели и стъкло, а най-долният етаж е иззидан ако това има значение.

    И още нещо - някой има ли информация за евентуалното узаконявяне на този балкон?
    И последно - удачно ли е да се използва итонг 7.5 см - не е ли много малък? Имайте предвид, че трябва да издържи и пвц дограмата, която ще е висока 2 метра - тоест, там, където я има ще е 1 метър итонг и до горе - дограма.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #2

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    С теглото няма да имаш никакъв проблем, щом терасата е вътрешна.7,5 е прекалено малко.ИТОНГ сложи не по-мако от 20 см и то със сериозна външна изолация, поне 10 см, иначе ще събереш всичкия мухъл, особено като се зида ъгъл, както е при теб.Представи си, какво ще стане, ако стената на една от стаите ти е 7,5 см.

  4. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #3

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    Тя офертата от кой е ?
    От някой зидар на свободна практика, или от по-голяма организация включваща и проектиране ?

    Ако питаш мен, не я приемай с лека ръка тая оферта.
    Най-вероятно ще се получи (има много такива балкони), но не се знае какво ще стане при едно слабо земетресение.
    При една позната, при подобно иззиждане на балкона, правиха специална метална укрепваща конструкция (проектирана и изчислена от професионален проектант)
    от сериозни винкели, при това става въпрос за доста ново строителство (което не знам дали е в плюс де)

  5. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #4

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    Ее, 20 сантиметра....
    Аз не искам да го правя на стая. Сега е с една ламарина, скапани винкели и стъкла, с 10 см итонг със сигурност ще е по-добре?
    Аз няма да го приобщавам, мисля да си му оставя вратата.
    Митко... да, офертата не е от сериозна фирма, която би направила проучване.
    Въпреки това е на стойност 2000лв, или за тези 2.7 квадрата в повече ще се наложи да платя по 740лв за квадрат. Това е цена без официален документ. Изрично ме предупредиха, че с фактура ще е значително по-скъпо....
    Така че, ако се придържам към препоръката ти, ибеден съм че ще прехвърля 1200лв за квадрат ремонтиран балкон... Струва ми се неуместно скъпо. Иначе, наистина е хубаво всичко да се прави както трябва, но.... понякога не мога да си го позволя.

  6. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #5

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    1м не е никак малко за старо строителство.
    А представи си, че при слабо земетресение се изсипе от четвъртия етаж на главата на някой долу - изведнъж ще погледнеш с други очи и ще има да се вайкаш "мамка му, как можах да се полакомя по ниската цена."

  7. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #6

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с тег

    Ако имаш добри референции за фирмата, довери им се. Предполага се, че знаят какво правят, след като това им е бизнеса. Разбира се, добре е това да се озакони, макар да си нямам идея как. Последния път, като отидох с подобен въпрос в община Варна, ми се подиграваха и ме изгониха с думите, че всеки си правел каквото иска в момента...

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #7

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    10-ката не е проблем ако искаш 15-ка пак става. наблегни на изолацията. на итонга се удря по някой гвоздей, би трябвало и арматура за височината да се пусне - ф6 - би трябвало да знаят как се бачка.
    щом е от "немските" блокчета /в софия предполагам/ не се притеснявай, а и бетона с времето заяква - колкото повече толкова повече . още повече че само две а не 3 стени имаш. Г-то отдолу ще подпре.

    изолация не забравяй под плочките да сложиш - след време може да решиш да я затвориш.

  10. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #8

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    Хора... откъде референции бре...
    Погледнах в интернет, намерих това - terasi.alle.bg , звъннах им, дойдоха на оглед и дадоха оферта хората.
    Отстрани е лесно да се говори, да оставим парите настрани - наистина ли мислите, че сериозна строителна фирма ще дойде да прави пикливо балконче от 3 квадрата, като освен да го иззида, трябва да махне старата конструкция, да донесе дограма, да я монтира, да сложи гранитогрес, да прокара нова ел. инсталация, да, измаже, шпаклова, боядиса.
    Направо не знам тези съвети, които давате наистина ли мислите, че могат да бъдат осъществени даже и човек да има желание да го направи...

    ПС - За изолзацията - отвън имам нова изолация, хубава, дебела - тя покрива сега остъкления ми балкон до височина 1 метър. Тя ще си остане. За останалото, което всъщност сега са стъклата - момчето е питало жена ми дали иска да се изгради отвън изолация след като вдигне стената, ама тя му е казала, че не иска
    Тоест, трябва да сложим и изолация външна ли?

    ПС - С тези големи ширини... наистина, няма ли да стане проблем с теглото?
    15см блокчета... (2.7+1)х3 = 11 квадрата х 0.15 = 1.67 кубика х 550кг = 915кг + 100 мазилка + 100 теракот и замазка... - станаха 1100кг допълнителен товар на 2.7 квадрата, основно разпределени по края.
    Ако е вярно това с якост на плочата 480 кг на кв. метър - за целия балкон са 1300кг - не се вързват сметките като се добави някоя друга печка, пералня, че и човек все пак трябва да лази по него... Вярно е, че е вътрешен и има 2 стени, ама другите 2 ги няма

  11. gnf
    gnf е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    3,093
    #9

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    Относно дебелината, сложи минимум 10см. и ако имаш възможност направи задължително изолация отвънка, за да не мухлясат ъглите, както е казал edi1. Аз миналата година по това време "затварях" терасата с итонг и ПВЦ дограма. На едната къса страна (1,5м.) имам изолация (10см. стиропор), а на срещуположната нямам и ела да видиш за какъв мухъл по ъглите става въпрос на неизолираната част. Не че не съм искал да изолирам и там, но парите бяха ограничени само за една стена.

    Моята тераса е дълга 7м., широка 1,5м. и висока 1м-1,1м., по дължина е с 10см., а по ширина с 5см и 7,5см. итонг, на едно място има и малко тухла единичка. Не знам колко ще е устойчиво при евентуално земетресение, но по-добре да не идва този ден никога.

    Преди няколко месеца по новините на БТВ бяха показали репортаж как са глобили една жена по сигнал на съседи за незаконно (това е установила общината в последствие) "затворена" тераса и я накарали да събори всичко, което е зазидано. Беше споменато, че всеки "добър" съсед може да пусне жалба за подобен вид строителство и ако общината си постави за цел да те глоби, ще го направи. Така че проучи как стои въпроса в "твоята" община относно зазиждането на балкони.

    ПС: КрИс, я вземи създай раздел във форума "Всичко за строителството", че както си подкарал с тези теми ще претовариш "Дъра-Бъра"
    ПС2: Тези 2000лв. не са ли много за тази малка тераска само за едното зидане и шпакловане или в тях влиза и дограмата?

  12. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #10

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    Ок, другият вариант - да иззидат Итонг на височина около метър - докъдето ми стига външната изолация и е плътна ламарина, а нагоре да опъна само пвц дограма?
    Тоест, никъде няма да се вижда иззидано - само ще сменя винкелите с пвц дограма?
    Бааа, определено не знам какво да правя

  13. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #11

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    изолация отвънка задължително ! а и на пода. това ако ще я затваряш изцяло след време - послушай колегите. айде 10ка не но дори 5-чка изолация ще върши работа.
    ако няма да затваряш на 100% недей.

    зут-а казва по спомен - ако терасата е на предната фасада се иска разрешение, но никой не го прави, ако гледа назад можеш да твориш каквото искаш.

    кухничка ли ще правиш ?

    и така и така си на 1 стъпка да я затвориш напълно, слагай изолация и прозорец реди теракота и край - спокойно няма да падне - немците са го сметнали като за бомбо-убежище.

  14.  
     
  15. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #12

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    Цитат Първоначално публикувано от estqwerty
    изолация отвънка задължително ! а и на пода. това ако ще я затваряш изцяло след време - послушай колегите. айде 10ка не но дори 5-чка изолация ще върши работа.
    ако няма да затваряш на 100% недей.

    зут-а казва по спомен - ако терасата е на предната фасада се иска разрешение, но никой не го прави, ако гледа назад можеш да твориш каквото искаш.

    кухничка ли ще правиш ?

    и така и така си на 1 стъпка да я затвориш напълно, слагай изолация и прозорец реди теракота и край - спокойно няма да падне - немците са го сметнали като за бомбо-убежище.
    Терасата гледа към вътрешен двор, не е фасадна. Което не пречи на някой недоволен съсед да възроптае, щото му липсват винкелите и прозорците ми...
    Кухничка... май нещо такова. Мотаят се майстори в нас - сменяха вертикалния щранг, от утре почват каналите и... като ти се въртят около краката ти идват идиотски идеи на главата. Просто в момента е трудноизползваем балкона, а като има други, които къртят... реших, че мога да преглътна и още едни.

    Хмм, според закона нямам балкон, а лоджия...

    Българският закон определя, че "части от сградите, които излизат пред фасадните плоскости, изградени по линиите на застрояване, и над покривната плоскост на сградата, са издатини (еркери, балкони, козирки, капандури, стрехи, корнизи и други архитектурни елементи)".

    Има обаче разлика между балкон, лоджия и тераса

    Първият се определя като открита използваема площ върху конзолна конструкция, издадена пред фасадата на сградата. Втората е също такава използваема площ, но открита от външната си страна и включена в общия обем на сградата. Терасата от своя страна е открита използваема площ, разположена обаче върху помещения, върху колони или върху терена. Според ЗУТ "фасада" пък е "външна ограждаща стена на сграда, която стъпва на терена". Точно върху нея са разположени и издатините на сградите.

  16. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #13

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с тег

    Цитат Първоначално публикувано от КрИс
    Хора... откъде референции бре...
    Бе цял форум тука... ако едни кьорави референции не можеш да извадиш...
    Шегата - на страна! Прекалено много детайли има в едно такова начинание. Намери си майстор, който е правил нещо подобно, и от който има положителни отзиви. Всяка фирма, може да ти го претупа.

  17. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #14

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    зута е член 147 ал 12

    Чл. 147. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
    12. остъкляване на балкони и лоджии, с изключение на разположените към първостепенната улична мрежа;

    така че строй спокойно. лека и не забравяй изолацията - итонга който и да сложиш ще си стои.

  18. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,247
    #15

    Re:Иззиждане на тераса с итонг - проблем с теглото?

    Цитат Първоначално публикувано от estqwerty
    зута е член 147 ал 12

    Чл. 147. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
    12. остъкляване на балкони и лоджии, с изключение на разположените към първостепенната улична мрежа;

    така че строй спокойно. лека и не забравяй изолацията - итонга който и да сложиш ще си стои.
    Четох го...
    Но.. първо пише, че е за остъкляване, а не за иззиждане с Итонг и второ - пише какво не се иска, а не какво се иска
    Като цяло е тъпо да искам разрешение за остъкляване - този балкон е остъкляван 70-те години, а тогава без разрешение никой не смееше. Така че, предполагам, че в някакви архиви има такова разрешение за вътрешните балкони на нашата сграда.
    ПС - Сега намерих една обява от инженер конструктор, който предлага издаване на официални становища за преустройства на балкони - Узаконяване на остъклени балкони и тераси
    Изготвяне на конструктивно становище, за издаване на разрешение за строеж, за остъкляването на балкон.
    Цялостно проектиране на сгради.

    инж. Милушев
    СИМПРОДЖЕКТС ООД

    . Ще звънна утре и ще взема да си изкарам едно становище, това ще е достатъчно поне за съвестта ми.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 3
    Последно: 03-04-14, 16:35
  2. Отговори: 0
    Последно: 03-07-11, 07:33
  3. Отговори: 0
    Последно: 10-01-11, 13:14
  4. Отговори: 12
    Последно: 15-12-06, 13:45
  5. Най- дебелият мъж - 486 кг НАМАЛЯВАТ ТЕГЛОТО -210
    От Inspire във форум Коментирай новина
    Отговори: 5
    Последно: 10-01-05, 18:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе