Трябва ми спешен съвет - имам оферта за иззиждане на балкон и трябва утре да я потвърдя...
Но се замислих за допълнителния товар. Наистина, все още не съм чул да се срине плоча от иззидан балкон, но... знае ли човек.
Ето данните: кооперацията е тухлена, строена 1936 г, на 5 етажа, аз съм на 4-ия. Според менния на майстори, които са разбивали плочата по някакъв повод - тя е много здрава, с немски бетон. Но... пък е старичка. Балконът е 1 на 2.7м. Не е изнесен напред - има стена освен отзад и от лявата страна. Тоест, трябва да се иззида предната страна, която е 2.7 метра и лявата, която е 1 метър. Предвид това, че не е изнесен напред и има странична стена, предполагам е част от основната плоча?
Лошото е, че е висок към 3 метра, тоест трябва да се зида нависоко. В момента е със старо остъкление от винкели и стъкла.
Изчислих грубо, че трябва да се зазидат около 11 квадрата, за които ще трябват 0.85 кубика Итонг ако се ползват тухли с дебелина 7.5 см и 1.15 кубика ако се ползват 10-сантиметрови тухли.
При тегло на Итонга от 600 кг за кубик, това прави 500-700кг допълнителен товар. Замазки, шпакловки - още 100 кила... Отделно гранитогрес и замазка - още около 100кг. На предната стена ще има около 3 квадрата пвц дограма - не знам реално тя би следвало да е по-лека от Итонга или напротив?
Така че, по груби сметки ще добавя 700-900 кг. Мисля, че всяка плоча трябва да е оразмерена за поне 480кг на квадратен метър. Тоест, безопасната граница за 2.7 квадрата тераса трябва да е към 1300 кг. Ама... стената от Итонг ще тежи неравномерно и то точно в края на терасата: (
Трябва ли да се притеснявам от ТОВА?
Отделно, смятам да изнеса на нея тежка печка, абсорбатор и може би пералня, която вибрира...
Давайте съвети как да постъпя?
2-та етажа под мен са с винкели и стъкло, а най-долният етаж е иззидан ако това има значение.
И още нещо - някой има ли информация за евентуалното узаконявяне на този балкон?
И последно - удачно ли е да се използва итонг 7.5 см - не е ли много малък? Имайте предвид, че трябва да издържи и пвц дограмата, която ще е висока 2 метра - тоест, там, където я има ще е 1 метър итонг и до горе - дограма.