Що съм останал с впечатление , че за тераса е по добре дограмата да е алуминиева ! Не че пласмасовата не става !
Що съм останал с впечатление , че за тераса е по добре дограмата да е алуминиева ! Не че пласмасовата не става !
Амм, може и да е по-добре, не съм задълбавал, но според мен повече ще задържа влага и ще е по-тежка, та затова се спрях на пластмаса. А и май е по-скъпа алуминиевата.
Здр. Крис, аз преди 4 г. заградих терасата 5/1м с тухла единичка с външна изолация, пуснах и 4 колони с арматура и бетон и май сложих към 1.5т матерял на нея + кухня с всички уреди и все още си е на мястото.
Слагай ПВЦ 5к и аспирация + отдушник с клапа и няма да имаш мухал.
Не направи ли вече терасата бре???Първоначално публикувано от КрИс
Алуминия е поне 2 пъти по-лек от ПВЦ дограмата.
Ако имаш малки деца може:
-да зидаш донякъде(например 90 см) и нагоре дограма
-да сложиш на равнище до 90 -120см външна метална преграда/парапет на терасата и отвътре зад металния парапет на терасата(на 2-3 сантиметра) от пода до тавана дограма(при мен е така с алуминиева дограма)
-да сложиш алуминиева дограма която в долната си част до 90 см да е с термопанел(пластмаса с пяна по средата) и нагоре да е стъклопакет.
Аз лично ако бях на твое място бих направил терасата с това:
http://rollplast.com/uploads/bg/cata...talog_2011.pdf
тоест стъклопакет с вградена външна ролетна щора-ако терасата няма да става част(да се обединява със стая) с алуминиева дограма, ако се обединява или трябва да е по -топла терасата с ПВЦ.ПВЦ варианта обаче е по-скъп и тежък.
Така решаваш въпроса както за зимата така и за лятото-щората е перфектна и пази от студ, слънце, конденз, донякъде шум и любопитни съседски погледи...
Убеден съм това е по-добрият вариант от зидането.
И внимавай при маханато на старата дограма, че това не е работа за аматьори, да не се получи някой такъв фал:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=81489 и със снимка : http://www.monitor.bg/article?id=92397
П.П. На въпроса с товароносимостта на терасата ти отговор може да даде само проектант който разполага с необходимите данни за материалите от които е правена терасата ти и проекта на кооперацията ти.Всички останали във форума когато "отговаряме" на тови въпрос само си чешем езиците/клавиатурите...не ние това работата...
Мой приятел си усвои терасата към трапезарията по следния начин: Иззида 1м. с ей това чудо- http://www.tivit-bg.com/references.html ,на пода сложи XPS, върху него него мрежа и отгоре замазка няколко сантиметра, докато се достигне нивото на стаята, а върху зида от "тухли" сложи PVC Salamander(не знам колко камерна) но със стъклопакет от Ка-стъкло вътрешно и "четири сезона" външно,тъй като е със северно изложение.Най-отгоре пусна един ред (от тези леките тухли) и стана като рамка в която влезе дограмата и сега като го гледаш отвътре не можеш да разбереш, че някога е било тераса, а и изолацията явно е доста добра, защото тази зима това му беше най-топлата стая.Изпробвано
Лол, това е ужасно .Първоначално публикувано от justify
Иначе по темата, не е ли добре наистина да се затвори с френски прозорец, като отпред има парапет? Може би от гледна точка на изолацията, няма да е ОК?
какъв алуминий бе момчета??? вярно има качествени системи ама нямаме парички в България за тях.
и не плашете народа това е блок смятан от инженери преди да има школа в бг, а не къща на село с изливан бетон с арматура : старите мивки и колци от домати! а и идиотите са отрязали всичкото желязо за да има ракия от скрапа.
новия джам като идват да слагат те ще си го махнат - това трябва да е включено в цената.
тивита споменат по-горе не е лоша идея винаги съм искал да провам но никога е нямало - но е прекалено дебел за тереаса а и тука приключихме със зидането
камери мамери - нямат абсолютно никакво значение - мога да ви покажа 3 камерен профил с по-добре термо изолация от 5 камерен - сами си правете изводи. а за цена не говорим но в българия камерите продават.
по добре 3 камери и лоу е стъкло от колкото 5 камери с обикновен пакет.
затова малко повече пари за обков и стъкло от колкото безмислено за профил.
във профил може да се инвестира когато не ти издържа статиката на прозореца, защото винаги има откачени клиенти които искат фантастики и почти невъзможни неща.
статиката пък си излиза с желязото което влиза в пвц профила, което пък желязо повечето колеги са намалили до критични стойности под 1мм което е майтап с клиента. някои не слагат желязо... така идват и някои от цените на които народа лапа и после иска да слага алуминий защото е по-здраво и няма как да го метнат че няма мат-рял.
"братята" за това искат изкючително "халумин бе бате, за скраа" предполагам крис няма да си разгради тераската ако остане гладен за да нахрани челедтта
Щях да предложа 2 панела залепени - 2х 25мм , но реших да бъда скромен. Много е леко това чудо -направо е перце.Стига да не закрепваш за него нищо само преграда .Първоначално публикувано от Julian
Нали имаш конструкция от винкел от старото остъкляване. Използвай нея , за да легне върху нея новата дограма. Може да се подсили с вертикални винкели вместо да се зида и натоварва плочата.Сле като имаотвън на ламарината 10 см изолация и панел пено ПВц ти стига. така няма и нужда от проектант, конструктор и документи.Първоначално публикувано от КрИс
Материали купувай на твоя фирма или на твой приятел с офис или склад или магазин/най-добре с рег. по ДДС /.Материалите лепила,цимент,теракол,бои, винкел,болтове,четки,валяци, кабел в скромни количества, контакти,ключове,осветителни тела, крушки минават за раход.И никой не ти продава без ДДС материали/стока/.Винаги в офис, склад , магазин има нужда от ремонт, преустройство
Може да разсрочих фактурите в 2-3 месеца след договорка с магазина, склада от който се купува.
Айде сега, да я в плочата ако се натоварва от еднометрово зидче. За тухлички 12.5см, за зидчето трябват около 0.45 кубика. Ако е газобетон е 500кг на кубик, ако е полиестербетон е около 300кг на кубик. Тоест, в лошия случай ще се натовари с 300кг с шпакловката, в добрия с 200кг... Дограмата отгоре е... знам ли 120-150кг, гранитогреса е към 60кг, замазката знам ли 50-100кг, както и да ги смятам общо са не повече от 5-600кг за 3 квадрата тераса. Като се сложи пералня, печка и човеци да лазят по нея - 7-800кг.
Ако това й е проблем... по-добре да я рутя.
Можеш да се орентираш допълнително по следното.
Стъкло 4мм тежи около 10-11кг на кв.м.
Цялата квадратура по две - стъклопакет.
И едва при 10кв имаш 200кг.
Тераската наистина трябва да е от кирпич та да не издържи товара.
Плюс това допълнителна опора ще дава и дограмата към стените.Към тях дограмите се прикрепят с 6-8/100-120мм видии за директен монтаж, ползвани и при климатиците, а при тях има и вибрации.
Така, че дограмата носи на практика пренася поне 1/2 от теглото си към стените.
Само трябва да се проверят и самите стени и тавана в какво състояния са! За да няма изненади!
Ако стената е тухлена и е поела влага, тези самонарезни монтажни винтове за дограмата няма къде да се хванат стабилно.
Сложи по 3 винта вертикално, а към тавана бройката я прецени според дължината на прозореца, но не по-малко от 4-5! В итонга същата бройка сложи, но не разчитай много на него за фиксирането. Имай предвид, че в пластмасовата дограма по ъглите имат уякчаващи стоманени елементи, така, че гледай монтажните жинтове да ги предвидиш на около 20см от ъглите на рамката.
Успех!
моля обясни това.Първоначално публикувано от Gena_bs
Свястно направена дограма има стоманен профил по цялата рамка ,не само в ъглите.Иначе SPAX винтовете държат много добре в плътни материали - тухла и бетон.Влагата в тухлата не е проблем.
а бе и аз така я правя ама ме изненадват мнения от време на време.