Резултати от 1 до 6 от общо 6

HTML списъци - промяна на отстъпа (разстоянието между точката и текста).

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Feb 2006

HTML списъци - промяна на отстъпа (разстоянието между точката и текста).

Здравейте!

Сблъсках се с един проблем в списъците на HTML.

Целта ми е да си направя списък, символът отпред да е картинка, но искам да намаля разстоянието между картинката и текста.
    Знаете ли някакъв начин да се промени. Много изчетох, но никъде не срещнах нищо за това.
    Всъщност не съм сигурна, че може да се прави, но мисля, че е възможно. Би било глупаво ако неможеше.

Ще ви бъда благодарна ако ме насочите, защото вече повтарям едни и същи неща.

До сега не бях използвала списъци.

2.  

3. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Re: HTML списъци - промяна на отстъпа (разстоянието между точката и текста).

Дай моля един скрийншот, че нещо не чаткам защо изобщо имаш празно място между картинката и последващия я текст.
    Ако модифицираш някакъв създаден преди теб html файл, има вероятност чрез стилове (css) да е зададено отстояние около всички картинки. Може и самата картинка да е с по-големи размери, но част от нея да е прозрачна и така да създава излюзия за празно място между себе си и текста. Но дай да видим файла или поне негова снимка. Можеш тук да пейстнеш кода също така.

4. Тук е от
    Feb 2006

Тук е кода за списъка:
    <ul><li><a href="index.php?id_c=<?print $id[2][0]; ?>"><? echo $menu[2][0]; ?></a></li><li><a href="index.php?id_c=<? print $id[3][0];?>"><? print $menu[3][0];?></a></li><li><a href="index.php?id_c=<? print $id[4][0];?>"><? print $menu[4][0];?></a></li><li><a href="index.php?id_c=<? print $id[5][0];?>"><? print $menu[5][0];?></a></li><li><a href="index.php?id_c=<? print $id[6][0];?>"><? print $menu[6][0];?></a></li><li><a href="index.php?id_c=<? print $id[7][0];?>"><? print $menu[7][0];?></a></li></ul>

Ето и CSS-а:
    ul
    {
    text-align: left;
    list-style: disc url('../images/indent1.png') outside;
    margin:10px;
    padding: 0px;
    }

li
    {
    margin:0px;
    padding: 0px;
    }

Като този CSS е променян.

Мен ме интересува на един списък как да му задам например текста да започва веднага след точката или на няколко пиксела от нея. Казвам точка, защото да речем може да не слагам картинка като маркер, а точка или някой от стандартните символи на списъците.

Просто разстоянието ми е много ограничено както на широчина така и на височина и затова искам да намаля разстоянието, защото то и без това много голямо.

5. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Re: HTML списъци - промяна на отстъпа

Аха, добре, предлагам ти един леко заобиколен начин - да вкараш булетите като background images. Ето код:

ul
    {
    list-style-type: none;
    padding: 0;
    margin: 0;
    }

li
    {
    background-image: url(../images/indent1.png);
    background-repeat: no-repeat;
    background-position: 0 .4em; //с това нагласяваш булета по вертикала, за да бъде в центъра на реда (или където предпочиташ)
    padding-left: .6em; //с това избутваш текста надясно, за да не стои върху булета
    }

Тествай и кажи дали върши работа така

6. Тук е от
    Oct 2005

Само смени
    list-style: disc url('../images/indent1.png') outside;
    на
    list-style: disc url('../images/indent1.png') inside;

и всичко ще си дойде на мястото

7. Тук е от
    Feb 2006

Здравей!

Тъкмо го пробвах и стана .

МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ.

А аз се мъча да намалям отстъпа.

8.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 2
    Последно: 08-08-16, 01:53
  2. Въпрос за разстоянието до тавана
    От valerko във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 10
    Последно: 11-06-10, 13:09
  3. Разстоянието от климатика до тавана колко трябва да е?
    От valerko във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 19
    Последно: 09-08-09, 14:01
  4. Отговори: 18
    Последно: 25-12-06, 17:26
  5. Отговори: 4
    Последно: 09-04-04, 10:18

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе